ekobrottsmyndigheten

Interpellation 2001/02:122 av Hagström, Ulla-Britt (kd)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-12-03
Anmäld
2001-12-11
Besvarad
2002-01-22

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 3 december

Interpellation 2001/02:122

av Ulla-Britt Hagström (kd) till justitieminister Thomas Bodström om ekobrottsmyndigheten

Skövde kommun har genom medierna informerats om att den enhet för ekobrottsbekämpning som finns lokaliserad till Skövde hotas av nedläggning.

En mycket värdefull kontakt har etablerats mellan ekobrottsutredarna och den lokala polisen. En god person- och lokalkännedom har byggts upp. Verksamheten berör ett stort geografiskt område av Västra Götaland med ca 180 000 människor inom en timmes pendlingsavstånd. Det lokala näringslivet ser med oro på förslaget att flytta enheten till Göteborg. Det kan innebära att Skaraborg lämnas öppet för ekobrottslighet. En kostnadseffektiv verksamhet borde rimligen kunna uppnås med bibehållen organisation i Skövde.

Med stöd av det anförda vill jag ställa följande frågor till statsrådet Thomas Bodström:

Har regeringen låtit utreda vilka konsekvenser en förändrad organisation för ekobrottsmyndigheten i Västra Götaland kan komma att medföra?

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att säkerställa ekobrottsbekämpningen i hela landet?

Debatt

(6 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2001/02:122, ekobrottsmyndigheten

Interpellationsdebatt 2001/02:122

Webb-tv: ekobrottsmyndigheten

Protokoll från debatten

Anf. 43 Justitieminister Thomas (S)
Fru talman! Ulla-Britt Hagström har frågat om re- geringen har låtit utreda vilka konsekvenser en för- ändrad organisation för Ekobrottsmyndigheten i Väst- ra Götalands län kan komma att medföra. Hon har vidare frågat vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa ekobrottsbekämpningen i hela landet. Den ekonomiska brottsligheten berör stora sam- hälleliga intressen och drabbar det allmänna, närings- livet och enskilda människor. Bekämpningen av eko- brott är ett av de områden som regeringen prioriterar. Ekobrottsmyndigheten inrättades 1998 för att komma till rätta med vissa brister i ekobrottsbekämp- ningen som uppmärksammats. Myndigheten ansvarar för ekobrottsbekämpningen i Stockholms län, Västra Götalands län, Skåne län, Hallands län, Gotlands län och sedan den 1 juli 2001 även i Blekinge län. I övri- ga län delas ansvaret mellan polisen och åklagarorga- nisationen. Det är regeringen som beslutar vilka län som ska ingå i Ekobrottsmyndighetens ansvarsområde. Hur verksamheten organiseras i de utpekade länen är däremot i första hand en fråga för myndigheten själv att bestämma. I våras beslutade Ekobrottsmyndigheten att genomföra en organisationsöversyn och anlitade en utomstående utredare för ändamålet. Utredaren kom bl.a. fram till att utredningsenheten i Skövde kan läggas ned. Myndigheten har därefter utrett frågan ytterligare. Ekobrottsmyndigheten har den 18 december 2001 informerat om att inga förändringar är aktuella vad avser myndighetens lokalisering till Skövde eller de övriga orter där man har verksamhet i dag. Ekobrottsmyndigheten kommer alltså även i fort- sättningen att ha utredningsenheter såväl i Skövde som på de övriga orterna. I resterande del av landet säkerställs ekobrottsbekämpningen genom polisens och åklagarorganisationens verksamhet.

Anf. 44 Ulla-Britt Hagström (Kd)
Fru talman! Jag vill tacka justitieminister Thomas Bodström för ett positivt svar på min interpellation om Ekobrottsmyndigheten, speciellt vad gäller delen Västra Götalands län. Ministern kan inte ana vilken oro ryktena om nedläggning av Ekobrottsmyndighe- ten i Skövde spred. Dessutom kom samtidigt besked om att kommunikationscentralen skulle försvinna samtidigt som närpolisverksamheten hade fått vid- kännas kraftiga nedskärningar. Man kan aldrig överskatta den värdefulla kontakt som etableras genom god lokal- och personkänne- dom. Ekobrottsbekämpningen blir mer effektiv just genom denna lokal- och personkännedom. Det visade sig också att den besparingspotential om sju miljoner som redovisades i utredningen måste vara felaktig. Väl insatta personer kom fram till att det kanske skulle röra sig om två miljoner kronor. Den stora delen handlade om lönepengar som följt med Eko- brottsmyndigheten från polismyndigheten, och som i verkligheten inte tillhörde Ekobrottsmyndigheten. Fru talman! Det känns tryggt att justitieminister Thomas Bodström påtalar att bekämpningen av eko- brott är ett av de områden som regeringen prioriterar. Den 18 december fick vi dessutom beskedet att inga förändringar nu var aktuella. Oron kunde lätta. Eko- brottsmyndigheten skulle få finnas kvar i Skövde och på övriga verksamhetsorter. Vad som fortfarande känns oklart och föranleder oro är diskussionen om naturlig avgång. Det är viktigt att från ministern i dag få klarlagt om svaret den 18 december gäller långsik- tigt så att Ekobrottsmyndigheten kan utvecklas, nya tjänster tillsättas vid avgångar och utvecklingen till en spetsmyndighet för att bekämpa den ekonomiska brottsligheten kommer att kunna fortsätta. Det är viktigt med svar på den frågan i dag. I den rapport som kom då Ekobrottsmyndigheten tillkallade konsulten Bill Fransson påtalades att fort- satta restriktioner när det gäller nyrekryteringar och ersättningsrekryteringar på södra och västra avdel- ningen, med placering i Malmö respektive Göteborg ska gälla till förmån för en förstärkning av östra av- delningen, alltså Stockholm, och att ett särskilt pro- jekt ska inledas för att minska balanserna av outredda ärenden på östra avdelningen. Givetvis är det viktigt att få mer resurser till östra avdelningen, men för landet i stort ökar i så fall öppenheten för ekobrott och de riskerar att förflyttas ut i landet. Det är i stället mer angeläget att flytta över mer resurser, alltså nya pengar, till rättsväsendet. Jag vill därför ha ett svar med mig hem till Sköv- de i dag om resonemanget om naturlig avgång kontra långsiktig utveckling. Det är oerhört viktigt för de framtida utmaningar som väntar, dels för att minska den ekonomiska brottsligheten genom direkta åtgär- der, dels för att kunna satsa mer på förebyggande arbete och stärka samverkan med skattebrottsenheten.

Anf. 45 Justitieminister Thomas (S)
Fru talman! Det är roligt att höra att Ulla-Britt Hagström är nöjd med beslutet, men jag ska natur- ligtvis i ärlighetens namn säga att det inte är min förtjänst. Det är Ekobrottsmyndigheten själv som har fattat detta beslut. Av den anledningen kan jag inte heller ge något besked om framtiden. Jag har inte något formell rätt att göra det, och jag vill inte begå fel - särskilt inte i Sveriges riksdag. Därför kan jag av formella skäl inte uttala mig om detta. Men man kan väl ändå i försiktiga ordalag dra slutsatsen att man nu efter lång tid har beslutat att driva detta vidare. Med viss logik kan man säga att sannolikheten är hög att Ekobrottsmyndigheten nu har bestämt sig - i alla fall för viss tid framöver. Jag kan inte gå vidare in på den här diskussionen, men jag vill ändå passa på att nämna de stora sats- ningar på rättsväsendet som Ulla-Britt Hagström säkert känner till. Dessa satsningar kommer naturligt- vis också Västra Götaland till godo. Jag vet att man för närvarande har en mycket svår situation där. Det är också såväl Rikspolisstyrelsen som Riksåklagaren och andra myndigheter fullt medvetna om.

Anf. 46 Ulla-Britt Hagström (Kd)
Fru talman! Jag vill tacka för svaret. Jag fick kan- ske inte riktigt något svar på den fråga jag ställde. Thomas Bodström säger att det är Ekobrottsmyndig- heten själv som kan svara på detta. Men Thomas Bodström är ju ansiktet utåt när det gäller rättssäker- heten i Sverige, och han har nu sagt att han varje vecka gör resor i landet. Då hoppas jag att Thomas Bodström har kontakter med Ekobrottsmyndigheten. Därför vill jag nämna ytterligare några argument. I dag domineras anmälningar om ekonomisk brottslighet av skatteförvaltningen och konkursför- valtare. Anmälningar från privatpersoner kommer in i mindre omfattning. Därför har den lokala förankring- en där anställda på Ekobrottsmyndigheten har lokal- och personkännedom väldigt stor betydelse. Samti- digt finns det också ett stort behov av att öka kunska- pen på ekobrottsområdet. Det gäller i Västra Götaland och i landet i stort. Det finns en tidigare genomförd Sifoundersökning som visar att 80 000 småföretag i Sverige drabbas av brott varje år. Den här landsövergripande brottsepi- demin kostar bara företagen omkring 7 miljarder och motsvarar ca 20 000 heltidsarbeten. Samma under- sökning visar att fler än hälften av alla småföretagare ansåg att staten gav dem ett dåligt stöd. Det är alltför ofta småföretagen som anmäls för brott enligt lagen samtidigt som tung ekonomisk brottslighet visavi staten borde prioriteras. Skatteför- valtningen anmäler också skatte- och bokföringsbrott till åklagaren. Många enmans- och fåmansföretagare upplever denna företeelse oerhört frustrerande samti- digt som mer organiserad brottslighet med yrkeskri- minella, smugglingsfrågor, skalbolagsaffärer, före- tagstömningar osv. fritt kan operera vidare. Det brottsförebyggande arbetet måste också inten- sifieras så att vi får en helhetssyn. Trots att Eko- brottsmyndigheten bara har funnits i fyra år har myn- digheten hela tiden brottats med ekonomiska problem eftersom anslagen till myndigheten redan från starten var för låga. Detta kan jag inte skylla på justitiemi- nister Thomas Bodström, men det var inte så värst mycket friska pengar som tillkom till myndigheten. Personalen gick ofta över från polismyndigheterna till åklagarmyndigheterna och fick då med sig löneme- del. Det handlade alltså i princip om en ren omfördel- ning av pengar mellan olika myndigheter. Fru talman! Om ministern inte hade tagit sig samman och insett problematiken hade vi riskerat att gamla Skaraborg, nu en del av Västra Götaland, skulle blivit den första delen i landet utan ekobrottsut- redare med polisiära befogenheter. Det hade varit förödande, och det hade kunnat göra mitt hemlän Skaraborg till en frizon för ekobrott. I samband med den här diskussionen - och jag uppfattar att vi har lyssnande justitieminister - kan jag kanske passa på att påminna om att vi också gärna vill ha den fjärde polishögskolan till Skövde. Det skulle ge ganska stora samverkansvinster enligt vår bedömning. Jag har en fråga i dag som jag undrar om minis- tern kan svara på. Betyder detta att översynen av Ekobrottsmyndighetens organisation av den utomstå- ende konsulten Bill Fransson kommer att förpassas till papperskorgen?

Anf. 47 Justitieminister Thomas (S)
Fru talman! Det här var en trevlig interpellation. Det är tråkigt att jag inte kan svara på frågorna. Det är alltså Ekobrottsmyndigheten själv som har gjort den här utredningen. Man är naturligtvis fri att utreda hur man själv vill, i annat fall gör jag mig skyldig till ministerstyre. Den här frågan har ju utretts alldeles nyligen, och det har också fattats beslut om den. Jag tror inte att jag behöver säga mer nu, utan jag hänvisar det jag nyss sade.

Anf. 48 Ulla-Britt Hagström (Kd)
Fru talman! Då önskar jag justitieministern lycka till på resorna i landet och välkommen till Skaraborg.

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.