Till innehåll på sidan

den svenska statsförvaltningens integritet och oväld

Interpellation 2004/05:516 av Krantz, Tobias (fp)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-04-14
Anmäld
2005-04-14
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar fördröjt anmält
2005-04-19
Sista svarsdatum
2005-04-28
Besvarad
2005-05-13

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 14 april

Interpellation 2004/05:516

av Tobias Krantz (fp) till statsrådet Sven-Erik Österberg om den svenska statsförvaltningens integritet och oväld

Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, är en av Sveriges viktigaste myndigheter. Den utgör ett centralt inslag i den ekonomiska politiken och den ägnar sig dagligen åt myndighetsutövning gentemot många enskilda människor. Det ställer extra höga krav på en myndighetsutövning som kännetecknas av saklighet och objektivitet.

En rapport som Folkpartiet har låtit ta fram visar emellertid att kompetens för ledande positioner inom myndigheten i realiteten är liktydigt med socialdemokratiska sympatier. Tio av elva ledamöter i styrelsen har socialdemokratisk bakgrund. Av Arbetsmarknadsstyrelsens mest centrala tjänstemän har samtliga, sex av sex, en koppling till socialdemokratin. Det socialdemokratiska Ams, rapport från Folkpartiet, den 23 mars 2005. Det är en fördelning som strider mot alla rimliga sannolikhetskalkyler.

Tyvärr utgör förhållandena inom Ams bara en del av ett större mönster. Mellan 70 och 80 % av ordförandena i statliga utredningar 2001@2003 med en bakgrund inom partipolitiken är socialdemokrater, konstaterade Riksdagens utredningstjänst, Rut, i en granskning som den gjorde på Folkpartiets uppdrag sommaren 2004 (dnr 2004:1046). Nyligen kunde Kristdemokraterna avslöja att det i landets högskole- och universitetsstyrelser av dem med ett partipolitiskt förflutet råder en övervikt av människor med socialdemokratisk partibok. En socialistisk högskola, rapport från Kristdemokraterna, januari 2005. Rapporterna har under senare tid kommit slag i slag och bekräftar det som tidigare studier har visat: Överallt i den statliga förvaltningen dominerar socialdemokrater på de högsta chefstjänsterna.

Regeringens utnämningspolitik har så sent som förra våren skarpt kritiserats av riksdagen (bet. 2003/04:KU20, prot. 2003/04:122). Men frågan har en större principiell vidd än så. Ytterst står hela den svenska förvaltningsmodellen med självständiga, opartiska myndigheter på spel. Tendensen att staten och det socialdemokratiska partiet växer samman syns allt tydligare; partinytta och statsnytta sammanfaller. Det märks inte enbart genom utnämningspolitiken; det tar sig också uttryck i en vildvuxen flora av myndigheter och i myndigheternas benägenhet att ägna sig åt mer renodlat politisk opinionsbildning, för att ta några exempel. Runtom i förvaltningen gör många tjänstemän ett utmärkt arbete men de sviks av en politik som gynnar lojalitet mot makten framför kompetens och oberoende.

Frågan om den svenska statsförvaltningens karaktär, om den förmår vara en förvaltning i medborgarnas tjänst, är inte teoretisk. Den berör människor i deras vardag. Det har inte minst de arbetslösa i Nyköping som av arbetsförmedlingen med hot om indragen a-kassa tvingades delta i en politisk demonstration i Stockholm fått känna på.

Jag vill därför fråga statsrådet vilka åtgärder han avser att vidta i syfte att värna den svenska statsförvaltningens integritet och oväld.

Debatt

(0 Anföranden)

Dokument från debatten

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.