Till innehåll på sidan

centraliseringen av Högskolan Trollhättan-Uddevalla

Interpellation 2003/04:244 av Runegrund, Rosita (kd)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-01-26
Anmäld
2004-01-27
Besvarad
2004-02-05
Sista svarsdatum
2004-02-09

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 26 januari

Interpellation 2003/04:244

av Rosita Runegrund (kd) till utbildningsminister Thomas Östros om centraliseringen av Högskolan Trollhättan-Uddevalla

Styrelsen för Högskolan Trollhättan-Uddevalla har under det gångna halvåret utrett hur en centralisering av utbildningen kan genomföras. Nu senast har sex förslag till lokalisering av HTU presenterats. Studenter, politiker och näringsliv i trestadsregionen Trollhättan-Uddevalla-Vänersborg är inte odelat positiva till högskolans planer. Tvärtom finns det starka och välgrundade invändningar mot högskolestyrelsens förslag. För de orter som riskerar att förlora högskolan innebär det ett kraftigt avbräck för utvecklingsmöjligheterna och i stället kommer detta att leda till stagnation.

Redan förra våren bad jag utbildningsministern om svar på vad han avsåg att göra för att högskolestyrelsen och kommunerna skulle samverka bättre. I svaret jag fick skrev ministern bland annat: "Det är angeläget att det finns en fungerande samverkan mellan Högskolan i Trollhättan/Uddevalla och de berörda kommunerna. Det är en viktig förutsättning för att högskolan ska ha en fortsatt god utveckling".

Dessvärre har denna samverkan inte kommit till stånd. Högskolestyrelsen fortsätter driva sin centraliseringslinje i strid med kommuner och näringsliv. Därmed undergrävs det som ministern sade var "en förutsättning för att högskolan ska ha en fortsatt god utveckling".

Högskolan Trollhättan-Uddevalla går snart in på sitt femtonde verksamhetsår. Alltsedan starten 1990 har högskolan utvecklats och lockat studenter från hela landet. För två år sedan hade HTU ca 7 600 studenter och i år har antalet studenter ökat med 18 % till 9 000. En av de främsta anledningarna till högskolans popularitet är just småskaligheten och känslan av närhet och personliga relationer med såväl studiekamrater som lärare. På alla tre studieorterna finns en studentkår som tack vare sin personliga prägel attraherar många studenter. Det finns också i dagsläget gott om studentbostäder att hyra till en skälig kostnad.

Styrelsen för Högskolan Trollhättan-Uddevalla vill centralisera högskolan till en av de tre orterna. Sex förslag till hur detta ska genomföras har tagits fram och ett beslut om vilken stad som får högskolan ska fattas i mars 2004. Detta beslut kommer att fattas ovanför huvudet på dem som kommer att märka av en centralisering i praktiken, nämligen de lokalt ansvariga politikerna och det lokala näringslivet. På de orter där utbildningen försvinner får de ta ansvaret för de negativa effekterna. Om styrelsen för HTU hade tillfrågat politikerna i de tre kommunerna hade de fått ett tydligt svar @ vi är mycket nöjda med den struktur som finns i dag. Om man även hade frågat näringslivet i regionen hade man fått samma svar. Och de som berörs i störst utsträckning @ studenterna @ är också de mycket nöjda med hur utbildningen vid HTU bedrivs i dag, något som syns på den ökande tillströmningen av ansökningar.

HTU har profilerat sig med sina arbetslivsnära utbildningar och sin täta samverkan med näringslivet, inte minst små och medelstora företag. Den regionala förankringen innebär att man får en bra avsättning för studenter som väljer att stanna kvar i stället för att flytta till större städer. I dag är HTU en av de högskolor i Sverige som har störst utbud och erfarenhet av arbetsintegrerat lärande och praktik. Att kunna erbjuda nyutexaminerade studenter intressanta arbetstillfällen på orten är något som höjer såväl högskolans som kommunens attraktionskraft. Samarbetet med näringslivet på tre olika orter är en konkret konkurrensfördel som HTU:s styrelse verkar villig att riskera för en centraliserad campus.

En centralisering av HTU kommer naturligtvis att kräva investeringar i om- och nybyggnation på en ort samtidigt som väl fungerande undervisningslokaler och studentbostäder på andra orter måste rivas eller byggas om för andra ändamål. Kostsamma investeringar i nya lokaler, studentbostäder etcetera är samhällsekonomiskt lättsinne. Dessa resurser behövs för att stärka HTU:s utbildningserbjudande för att om möjligt attrahera ännu fler studenter till framtida utbildningar. Det är ansvarslöst att lägga ned enorma resurser på en centralisering när dessa pengar gör långt mer nytta i den akademiska utbildningen. Bättre vore att ytterligare profilera Trollhättan som regionalt centrum för naturvetenskap, IT och teknik, att fortsätta satsningen på ekonomi och medie- och kommunikationsvetenskap i Uddevalla och att erbjuda fler utbildningar inom humaniora och vård i Vänersborg.

Högskolan utgör ryggraden i trestadssamarbetet. Det är tråkigt att se hur lättvindigt högskolan vill ge upp det givande samarbete som pågått i nästan 14 år. Oavsett vilken stad som får högskolan finns det två förlorare som står utan högskola. På sikt riskerar detta att minska attraktionskraften för näringslivsetableringar och därmed utarma regionen på såväl kapital som befolkning. Hur staten ska kompensera detta har ännu ingen talat om.

En centralisering av högskolan i någon av de tre städerna kommer med stor sannolikhet att försämra högskolans attraktionskraft då den för HTU unika lokala prägeln försvinner. Om man vill studera vid en större högskola finns Göteborg bara en timmes bilresa bort. Vad man nu är i färd med är att dribbla bort HTU:s fördelar såsom småskalighet och lokal förankring, samtidigt som man ska konkurrera med de större universitetens enorma resurser och de större orternas långt mer lockande nöjesutbud.

Mina frågor till utbildningsministern är:

1.I sitt frågesvar till mig i april 2003 angav utbildningsministern att fungerande samverkan mellan högskolan i Trollhättan/Uddevalla och de berörda kommunerna är en viktig förutsättning för att högskolan ska ha en fortsatt god utveckling. Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att den samverkan ministern då talade om ska bli en realitet?

2.Kommer ministern att verka för att en ordentlig konsekvensanalys av en centralisering presenteras, en analys som också inbegriper kostnader för investeringar i lokaler?

3.Vilka åtgärder avser ministern att vidta, om en centralisering genomförs, för att kompensera förlorarkommunerna?

Debatt

(0 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2003/04:244, centraliseringen av Högskolan Trollhättan-Uddevalla

Interpellationsdebatt 2003/04:244

Webb-tv: centraliseringen av Högskolan Trollhättan-Uddevalla

Dokument från debatten

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.