brottslighet riktad mot företag

Interpellation 2004/05:650 av Krantz, Tobias (fp)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-05-23
Anmäld
2005-05-24
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar fördröjt anmält
2005-06-02
Sista svarsdatum
2005-06-07
Besvarad
2005-06-10

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 23 maj

Interpellation 2004/05:650

av Tobias Krantz (fp) till justitieminister Thomas Bodström om brottslighet riktad mot företag

Sedan i september har köpmannen Per Catonis färgbutik i Reftele utanför Gislaved drabbats av fyra inbrott. I december tog sig gärningsmännen in i butiken genom att slå sönder en fönsterruta på affärens baksida. Deras byte då blev varor till ett värde av över 80 000 kr. Nyligen besökte jag Per Catoni i hans butik. Han berättade att det blir alltmer påfrestande att göra i ordning, beräkna förlusten, beställa nya varor och ha kontakt med försäkringsbolaget. Per Catoni funderade på om han skulle kämpa vidare; det kändes allt svårare efter varje inbrott. "Men ska man verkligen behöva ge upp för brottsligheten?" undrade Per Catoni (Värnamo Nyheter den 10 maj 2005).

Tyvärr är Per Catoni inte ensam. Jönköpings län har under senare tid utsatts för en våg av inbrott, till synes riktade inte minst mot butiker och företag på mindre orter. Och Brottsförebyggande rådets statistik visar att antalet anmälda brott inom kategorin stöld och snatteri i butik, varuhus och kommersiell utställningslokal har ökat med 34 % mellan 1994 och 2004. Varor för stora belopp stjäls, tryggheten minskar; samhället står, ter det sig, maktlöst. Utvecklingen inger stor oro. Ytterst handlar det naturligtvis om människors säkerhet till liv och lem.

Men den tilltagande brottsligheten mot företag framstår i allt högre utsträckning också som ett hinder för tillväxt, jobb och välfärd. Många företagare överväger om de ska fortsätta med sin verksamhet; många drabbas av stigande försäkringskostnader och ökade utgifter för larm och bevakning. De ekonomiska marginalerna sjunker; utrymmet för utveckling och expansion minskar. På många mindre orter hotas den tillgänglighet och service som det ligger i att ha ett livaktigt lokalt företagande med exempelvis affärer.

Inför denna utveckling står den socialdemokratiska regeringen passiv. Satsningarna på nya poliser är helt otillräckliga; polisbristen på många håll är skrämmande. Någon större initiativkraft när det gäller förändringar i lagstiftningen som gör det lättare att effektivt bekämpa brottsligheten mot företag kan inte heller skönjas. I årets regleringsbrev till polisen nämns inte brottslighet som riktas mot näringsidkare med ett enda ord.

I den offentliga debatten är företagare som brottsoffer närmast bortglömda. I stället framställs företagare inte sällan som potentiella brottslingar, exempelvis som skattesmitare. Det är dags för ett skifte av perspektiv. Verkligheten talar sitt tydliga språk. Företagen utsätts för alltfler brott. Enligt Svensk Handel uppgår det brottsliga svinnet i genomsnitt till 3 % av detaljhandelns omsättning. Det motsvarar 30 000@40 000 heltidsjobb. Per Catonis fråga får inte bli hängande i luften. Han och många andra affärsidkare och företagare runtom inte bara i Jönköpings län utan i hela Sverige måste få ett klart och entydigt politiskt besked.

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta i syfte att bekämpa brottslighet riktad mot företagen?

Debatt

(0 Anföranden)

Dokument från debatten

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.