Beredningen av miljötillstånd

Interpellation 2023/24:312 av Lars Wistedt (SD)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-12-18
Överlämnad
2023-12-18
Anmäld
2023-12-19
Svarsdatum
2024-01-19
Besvarad
2024-01-19
Sista svarsdatum
2024-01-23

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Det pågår ett krig i Sveriges närområde som i värsta fall kan utvecklas till ett europeiskt storkrig. I det försvarspolitiska inriktningsbeslutet från 2020 är det tydligt att Försvarsmakten ska fortsätta sin omställning från insatsförsvar till invasionsförsvar. Mot bakgrund av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina den 24 februari 2022, och det alltmer akuta hot som Ryssland innebär för fred och stabilitet, förstärkte riksdagspartierna Försvarsmaktens förmågehöjande verksamhet genom ytterligare budgettillskott i mars 2022.

Det finns en riksdagsgemensam överenskommelse att Försvarsmakten mer eller mindre akut ska öka sin förmåga. Det innebär fler övningstillfällen, utbyggnad av infrastruktur, fler flygningar, samövningar med Natoförband med mera. En förutsättning för att förmågehöjningen och tillväxten inom försvaret ska kunna genomföras är att det fredstida regelverket för miljötillstånd och processerna runt omkring förenklas.

I det kompletterande budgetunderlaget för 2021 lämnade Försvarsmakten sitt första förslag på förändringar i miljöbalken och har sedan dess återkommande påtalat behovet av skyndsamhet i ärendet. I Överbefälhavarens militära råd från 2023 framgår det att miljöprocessens nuvarande utformning bland annat riskerar att försena införandet av Jas 39 Gripen E vilket givet omvärldsläget skulle vara mycket olyckligt.

Enligt Försvarsmakten har den promemoria som presenterades av Klimat- och näringslivsdepartementet i april 2023 tydliga begränsningar och tillgodoser endast vissa delar av den ursprungliga hemställan. Ärendet återremitterades till Klimat- och näringsdepartementet innan sommaren och sedan dess har det varit tyst.

Senfärdigheten i beredningen av ärendet riskerar att försena och fördröja den av riksdagen beslutade förmågehöjningen och den nödvändiga förstärkningen av Försvarsmakten.

Med anledning av det som framförts vill jag fråga statsrådet Romina Pourmokhtari:

 

När kommer det aviserade förslaget att överlämnas?

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2023/24:312, Beredningen av miljötillstånd

Interpellationsdebatt 2023/24:312

Webb-tv: Beredningen av miljötillstånd

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 36 Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

Fru talman! har frågat mig när det aviserade förslaget om förenklingar av regelverket för miljötillstånd för försvarsverksamheter kommer att överlämnas.

Riksdagen har beslutat om propositionen Totalförsvaret 2021-2025 (prop. 2020/21:30), där det framgår att det fortsatt försämrade säkerhetspolitiska läget innebär att det militära försvaret behöver stärkas och att den operativa förmågan behöver öka.

Den 24 februari 2022 inledde Ryssland en folkrättsvidrig, oprovocerad och oförsvarlig fullskalig invasion av Ukraina. Angreppet på Ukraina är även ett angrepp på den europeiska säkerhetsordningen. Rysslands agerande innebär ett strukturellt och långsiktigt kraftigt försämrat säkerhetspolitiskt läge. Det får omfattande och långtgående konsekvenser för Sverige. Sverige har därefter ansökt om medlemskap i Nato och undertecknat ett avtal om försvarssamarbete med USA, ett så kallat Defense Cooperation Agreement, DCA.

På grund av det instabila säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde och i Europa har Försvarsmakten ett behov av att bedriva verksamhet i ökad omfattning. Det finns även behov av att fler samövningar med andra länder ska kunna genomföras. För att det ska vara möjligt finns det ett behov av att ändra vissa bestämmelser om försvarets tillstånds- och anmälningsplikter enligt miljöbalken.

Regeringen har beslutat om tilläggsdirektiv till Regeringsprövningsutredningen för att se över möjligheten till ökade undantag från kravet på miljöbedömning för försvarsverksamheter. Precis som ledamoten Wistedt påpekar arbetar regeringen med frågan, och ärendet bereds för närvarande i Regeringskansliet.


Anf. 37 Lars Wistedt (SD)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Tack, statsrådet, för svaret!

Vad jag kan förstå delar vi insikten om behovet av att undanröja de hinder och begränsningar som finns för att snabbt stärka Försvarsmaktens förmåga. Det enda som oroar mig lite grann är att jag inte riktigt fick svar på när detta kommer. Det är ju snart tre år sedan Försvarsmakten skickade in sin första hemställan i ärendet, och omvärldsläget går snabbt åt fel håll.

Vi sverigedemokrater är väl medvetna om att Försvarsmaktens verksamhet har påverkan på miljön. Vi är också väl medvetna om att Klimat- och näringslivsdepartementet har sitt uppdrag och att varje ärende är viktigt i sig. Men allt måste i dag ses i ett helhets- och totalförsvarsperspektiv. Det är vår bestämda uppfattning att det under ideala säkerhetspolitiska omständigheter hade varit rimligt med en lång och väldigt noggrann handläggningstid enligt alla konstens regler. Men när läget är som det är nu, när omvärlden och hoten mot oss förändras och ökar, måste även statsförvaltningen kunna tempoväxla. Handläggningen av de här frågorna sker ju inte i ett vakuum, utan det finns en otäck omvärld där ute som - märkligt nog - inte tar hänsyn till svensk byråkrati.

Under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen nyligen tog Hans-Christian Hagman från nationella säkerhetsrådet upp en punkt som jag skulle vilja belysa här. Han höjde nämligen ett mycket tydligt varningens finger för att varken terrordåd, pandemi, vilseledningsoperationer eller kriget i Ukraina tycks ha skapat någon sense of urgency i statsapparaten med alla dess stuprörsprocesser.

Hagmans varning går helt i linje med det som vi sverigedemokrater i försvarsutskottet har lyft fram på sammanträden, i debatter och på departementsmöten i mer än ett år.

Till det här problemet ska vi kanske lägga självbilden som många har - att Sverige, det ansvarstagande lilla landet i norr, ensamt ska rädda världen. Alla ska lyssnas på, och alla ska höras. Då tar allting väldigt lång tid.

Vi menar att det måste finnas en verklighetsförankrad balans mellan det här ansvarstagandet och det mycket påtagliga existentiella hot som ett alltmer aggressivt och brutalt Ryssland utgör mot Sverige och demokratin. Om vi inte hanterar det omedelbara och existentiella hot som Ryssland utgör kommer vi sannolikt inte att behöva bekymra oss alls om att värna miljön i framtiden.


Anf. 38 Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

Fru talman! Tack till ledamoten! Det här är verkligen en viktig fråga. Jag upplever att vi i regeringen har en god bild av den problematik som finns. Inte minst diskuterar jag flitigt med mina regeringskollegor, de andra statsråden, hur vi ska hantera det här på bästa sätt.

För att börja i grunden kan vi konstatera att vi arbetar väldigt brett och har påbörjat många viktiga processer generellt när det gäller miljötillståndsgivning och det arbete som pågår när man tillämpar miljöbalken eftersom vi ser stora brister som påverkar vårt samhälle och många företag och privatpersoner i ganska hög utsträckning.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Ledamoten lyfter fram många aspekter på det här, fru talman. Vi har väldigt långa remissprocesser där flera olika parter ska uttala sig å statens vägnar men i olika forum, vilket gör att det blir väldigt förvirrande bara att förstå vad det är staten anser i en viss fråga. Sedan finns det väldigt många olika instanser. Vi har en i många fall godtycklig implementering av europeisk lagstiftning och mycket annat som vi verkligen behöver ta tag i.

Ett brett arbete pågår. Vi påbörjade så fort som möjligt alla processer för att i grunden effektivisera tillståndsprocesser för alla verksamheter en gång för alla. Men nu har vi det säkerhetspolitiska läge vi har, och vi kan inte utgå från att försvarets verksamheter ska vänta på de här processerna, vänta på utredningar och annat, för att hantera den verklighet som de står i. Där behövs särskilda åtgärder, och det är något som vi är överens om. De kan inte vänta på det här.

Som tidsplanen ser ut just nu är målsättningen att det här förslaget ska skickas på remiss ganska snart, alltså i början av det här året. Utgående från hur tidsplanen ser ut kan jag säga att om vi arbetar för fullt med det här kommer målsättningen att vara att förordningsändringarna kan träda i kraft om inte under årets första halva så i juli - den 1 juli i så fall. Det är tidsplanen som den ser ut nu, och det är också målsättningen. Allt det här påverkas ju av hur arbetet går, men vi delar helt bilden av att Försvarsmakten har ett särskilt behov av att kraftigt utöka sin verksamhet, främst sin övningsverksamhet.

Försvarsmakten kan inte täcka sina behov med de processer för miljötillstånd som vi har just nu, och det är ett problem som vi på skyndsammast möjliga sätt behöver hantera. Nuvarande reglering tillåter inte processer så som vi hade velat se dem. Vi har alltså dels det grundläggande breda, dels det särskilda vad gäller de behov som Försvarsmakten har kommit in med.

Jag har även i mitt svar velat lyfta att regeringen och jag som statsråd tillsammans med Carl-Oskar Bohlin har redogjort för tilläggsuppdraget till Regeringsprövningsutredningen, som också är relevant i detta sammanhang. Vi har gett dem i uppdrag att analysera och eventuellt föreslå under vilka ytterligare omständigheter regeringen ska ha möjlighet att pröva frågor om tillstånd enligt miljöbalken. Vi vill vara förberedda och förebygga att vi hamnar i en situation där Sverige behöver agera på ett visst sätt för vår totalförsvarsförmåga - det handlar alltså inte om endast försvarets utan om totalförsvarets behov - men befinner oss i en tillståndsprocess. Detta behöver vi förebygga på något sätt, så vi arbetar för fullt även med den delen.

Detta är en ytterst viktig fråga som regeringen arbetar hårt med, så jag uppskattar att ledamoten väljer att lyfta den i dag.


Anf. 39 Lars Wistedt (SD)

Fru talman! Det är väldigt skönt att höra att det finns en tidshorisont, för det har vi saknat - och inte bara vi utan många där ute, både Försvarsmakten och försvarsindustrin. Hotet från Ryssland mot Sverige, Ukraina, vår demokrati och vårt sätt att leva finns ju här och nu, inte 2030 eller 2035. Den långsamma hanteringen har försenat Försvarsmaktens återuppbyggnad, och det är skönt att se att vi är på väg framåt.

Det viktiga här är tillämpningen av miljöbalken och att vi kan få till stånd dessa undantag. I en rapport från FOI, till exempel, lyfts detta med miljötillstånd upp som ett stort problem. Om vi tittar på vad miljötillstånd innebär för försvarsindustrin, som stöder Försvarsmakten, ser vi att det handlar om exempelvis buller - när, var och hur ofta man får skjuta. Ett sådant tillstånd kan ta mellan sju och tio år att få, och det funkar inte. I försvarssammanhang är detta en evighet. Det är alltså skönt att höra att något kommer att hända.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Men jag skulle ändå vilja lyfta ett par exempel för att ge en bakgrund till detta så att vi ser vad som behöver göras.

I april 2022 fick Gotlands regemente tillstånd beviljat för att använda sitt eget skjutfält Tofta. Den processen tog tre år; det är märkligt.

Ett annat exempel är Saabs testcenter i Karlskoga, där Saab provskjuter ammunition som ska till bland annat Ukraina - efterfrågan är därför väldigt hög. Saab ansökte om möjlighet att då och då, inte dygnet runt och massor, få skjuta utanför de ordinarie tiderna. Länsstyrelsen säger nej. Landshövdingen går in och engagerar sig, och så får man ja. Så långt allt väl. Beslutet överklagas dock av en privatperson, och ärendet hänskjuts till mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt, som avslår ansökan då man anser att det inte föreligger särskilda skäl. Saab har överklagat, men processen tar enorm tid - tid som inte finns.

Fru talman! Det är närmast att beteckna som löjeväckande att det pågår ett storkrig i närområdet men att detta inte utgör särskilda skäl för en byråkratisk instans. Vad ska då till? Jag har svårt att tänka mig något. Det måste finnas undantagsregler som kan tillämpas på nationell nivå.

Vi kan definitivt anta att Putin knappast behöver ansöka om miljötillstånd om han vill anfalla Sverige. Han kommer inte heller att behöva vänta på klartecken från mark- och miljödomstolen för att göra det.


Anf. 40 Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

Fru talman! Det finns mycket att nämna här. Låt mig påpeka vad vi ser som målsättning. Vi vill att handläggningen av ärenden enligt miljöbalken gällande exempelvis utökning och förändring av försvarets verksamheter, vilket är väldigt relevant i många av dessa fall, ska gå snabbare. Det kan gälla flygplatser, skjutfält, hamnar, skjutbanor och anläggningar för hantering av bränslen. Detta är ett fokus som regeringen arbetar utifrån.

Utöver dessa ändringar ser vi också att miljötillståndsprocesserna behöver förenklas och förkortas genom att göras mer flexibla och förutsägbara och således mer effektiva. Detta är något som också lyfts när det gäller de generella miljötillstånden, men vi kan tänka oss de särskilda behoven av flexibilitet och förutsägbarhet hos Försvarsmakten och alla delar av vårt samhälle som ska försvara vårt rike. Vi har som målsättning att komma åt dessa olika bitar.

Tanken är också att dessa ändringar ska gälla under en begränsad period för att ge just Försvarsmakten men också Fortifikationsverket och Försvarets materielverk en möjlighet att uppdatera sina tillstånd. Regeringen har såklart också som målsättning att dessa ändringar ska tillgodose Försvarsmaktens behov samtidigt som ett gott skydd för vår miljö bibehålls, vilket är en aspekt som inte ska komma i skymundan här. Vi vet att vi har möjlighet att ha processer som är utformade på ett sätt som underlättar vår förmåga att försvara vårt land samtidigt som vi i Sverige fortsatt har ett starkt miljöskydd, vilket vi alla värnar.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det är just när det gäller behovet av flexibilitet och insikt i den verklighet som våra försvarsinstanser står inför som det har varit bristfälligt från statens sida. Detta vill vi verkligen komma åt så snabbt som möjligt. Ett av de exempel som ledamoten lyfter känner jag till sedan tidigare, men jag antecknar det som gäller Vänersborg; det är ytterst intressant. Det är alltid lärorikt att se hur händelseförloppen faktiskt ser ut för att förhindra att vi hamnar i sådana situationer framöver.


Anf. 41 Lars Wistedt (SD)

Fru talman! Återigen: Tack, ministern, för ett väldigt tydligt svar! Det känns skönt att nu höra att vi har en väg framåt och kan undanröja dessa hinder för Försvarsmakten och inte minst försvarsindustrin. Det kanske nu bokstavligt talat blir mer verkstad i både Linköping, Karlskoga och Karlskrona - det vore väldigt bra!

Slutligen vill jag som avrundning framföra mina gratulationer till statsrådet efter omröstningen i onsdags. Jag hoppas att vi även i denna fråga framledes kommer att kunna visa samma enighet som i onsdags. Försvarsmakten, försvarsindustrin och svenska folket förtjänar faktiskt det.


Anf. 42 Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

Fru talman! Tack, ledamoten, för frågan! Det är ett nöje att få diskutera dessa frågor, som är av så otroligt stor vikt för vårt land och som jag ser som en viktig del av mitt arbete. I de tider vi lever i och det allvarliga säkerhetspolitiska läge vi befinner oss i är det ytterst viktigt att alla statsråd ser över sin del av verksamheten och hur vi på olika sätt kan bidra till att Sveriges försvarsmakt, vårt totalförsvar och andra delar av vårt land som på olika sätt ska bidra till att försvara oss klarar av det. Detta är alltså en väldigt viktig del av vårt arbete.

Vi arbetar så fort vi kan på olika sätt. Jag har nämnt några exempel på detta i dag, men det finns många fler som jag gärna hade berättat om. Arbetet pågår alltså för fullt, och jag är inte minst väldigt tacksam över att det är vår regering och detta samarbete som sitter vid rodret i dessa tider när man verkligen behöver visa på flexibilitet och proaktivitet i politiken och agera innan vi står mitt i en situation som kräver att vi levererar för vårt lands skull. Jag är även av detta skäl och med tanke på läget vi befinner oss i väldigt tacksam för möjligheten att arbeta vidare.

Tack för gott samarbete i detta och för en god debatt!

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.