behandling av ekologiskt uppfödda djur

Interpellation 1999/2000:290 av Hagström, Caroline (kd)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-03-13
Anmäld
2000-03-21

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 10 mars

Interpellation 1999/2000:290

av Caroline Hagström (kd) till jordbruksminister Margareta Winberg om behandling av ekologiskt uppfödda djur

Den 24 augusti i år får Sverige, enligt en EG-förordning nr 1804/1999, en ny lag som bl.a. innehåller nya bestämmelser om djurhållning i ekologiskt lantbruk som kommer att innebära att ekologiskt uppfödda djur i första hand ska behandlas med homeopatiska medel eller med örtmedicin.

Homeopatiska medel är dock förbjudna att använda för veterinärer i Sverige, eftersom det inte finns någon vetenskaplig bevisning att de är verksamma. Men enligt svensk djurskyddslagstiftning "ska veterinär anlitas vid behandling i syfte att förebygga, påvisa, lindra eller bota sjukdom eller skada hos ett djur, om behandlingen orsakar lidande som inte är obetydligt". Om en lantbrukare, vars djur i ekologisk uppfödning insjuknar, enligt lagen tillkallar en veterinär kommer detta att innebära att den nya lagen om behandling med homeopatmedel inte kommer att kunna följas. Om samma lantbrukare i stället väljer att låta behandla djuret med homeopatiska medel av någon annan person med odefinierad kunskap i örtmedicin eller homeopati, kan det vara ett brott mot svensk djurskyddslagstiftning.

I EG-förordningen finns det ett förbehåll som lyder: "Om användningen av ovannämnda produkter @ dvs. homeopatiska medel eller örtmediciner @ inte visar sig vara, eller sannolikt inte kommer att bli, effektiv vid behandling av sjukdom eller skada och behandling är nödvändig för att undvika smärta och lidande hos djur får kemisksyntetiskt framställda allopatiska veterinärmedicinska läkemedel eller antibiotika användas under överinseende av veterinär". Detta innebär i praktiken att man först kan behandla djuret med alternativ behandling och sedan i andra hand tillkalla veterinär. Men då kan det vara för sent. Det finns redan i dag observationer som påtalar att djur på gårdar i Sverige där behandling skett med homeopati farit illa, t.o.m. avlidit, djur som enligt veterinärer skulle kunnat botats med konventionella skolmediciner.

Utöver de djuskyddsmässiga risker som denna förordning innebär för svensk del kan det också finnas smittskyddsmässiga risker, då en av veterinärernas viktigaste uppgifter är att kontrollera och förhindra smittspridning bland djur, och från djur till människa. Och veterinärer är den yrkesgrupp som dokumenterat har denna kompetens. Om homeopati används på djur med smittsam sjukdom utan att diagnosen klarläggs och åtgärder för att stoppa smittspridning sätts in, kan det leda till fortsatt spridande av smitta. Att även den som behandlar djuren vid olämpligt agerande själv kan sprida smitta kan inte heller uteslutas.

Vad ska de bönder med djur i ekologisk uppfödning som den 24 augusti i år står med ett sjukt djur göra? Ska han eller hon i första hand låta behandla djuret med alternativ behandling och därmed riskera att bryta mot svensk djurskyddslagstiftning eller ska han eller hon tillkalla veterinär och därmed underlåta att följa den nya lagen?

För att undvika anmälningar och rättegångar angående misstänkt djurplågeri i samband med homeopatiska behandlingar i framtiden är min fråga med anledning av ovanstående till ministern:

Vilka åtgärder avser ministern vidta för att klarlägga tillämpningen av den nya lagen om djurhållning i ekologiskt lantbruk?

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.