Ängelholms flygplats

Interpellation 2001/02:328 av Ekendahl, Maud (m)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-03-20
Anmäld
2002-04-02
Besvarad
2002-05-21

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 20 mars

Interpellation 2001/02:328

av Maud Ekendahl (m) till utrikesminister Anna Lindh om Ängelholms flygplats

Den 25 mars 2001 anslöt sig Sverige operativt till Schengenfördraget. Det innebär att 18 av Luftfartsverkets 19 flygplatser gavs status som gränsövergångsställe, genom bestämmelser i utlänningsförordningen. Denna status innebär att flygtrafik får ske med ort i tredjeland, dvs. land som inte tillhör Schengen och gränskontroll ska kunna utövas på sådan svensk flygplats.

Luftfartsverket har därefter begärt av regeringen att även Ängelholms flygplats ska ges sådan status.

Begäran innefattar två statusfrågor:

1.Status som gränsövergångsställe, vilket avser kontroll av person.

2.Status som ICAP-flygplats, vilket avser möjlighet att motta bagage och gods till land utanför EU.

Det förekommer i dag affärsflyg till tredjeland på Ängelholms flygplats och det är administrativt tungrott att vid varje sådant tillfälle begära tillstånd hos polisen respektive tullen för denna trafik.

Luftfartsverket har i förtydligande (februari 2002) framhållit att skäl saknas att negativt särbehandla Ängelholm. Den omständigheten att flygtrafik till tredjeland för närvarande inte förekommer minskar inte behovet av denna statusförändring, snarare ökar behovet i tyngd. Marknadsinsatser för att etablera flygtrafik, från näringslivets och regionens sida, kan inte ske med full kraft om inte statusen är ändrad. För övrigt finns det en rad av Luftfartsverkets andra flygplatser som i dag inte har tredjelandstrafik, men ändå har den nödvändiga statusen.

Hur avser utrikesministern att agera för att flygplatsen i Ängelholm ska kunna uppnå status som gränsövergångsställe och status som ICAP-flygplats?

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2001/02:328, Ängelholms flygplats

Interpellationsdebatt 2001/02:328

Webb-tv: Ängelholms flygplats

Protokoll från debatten

Anf. 100 Statsråd Jan O Karlsson (S)
Fru talman! Maud Ekendahl har frågat utrikesmi- nistern om vilka åtgärder hon avser att vidta för att flygplatsen i Ängelholm ska kunna uppnå status som gränsövergångsställe och status som ICAP-flygplats. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ansvarar för interpellationer om fastställande av s.k. gränskontrollorter. Jag besvarade en fråga från Maud Ekendahl i samma ämne den 10 april i år. Luftfartsverket har, som Maud Ekendahl nämner, ansökt om att regeringen fastställer att Ängelholms flygplats dels ska vara gränskontrollort, dels få status som internationell gemenskapsflygplats i tullsam- manhang. Ärendena avgörs var för sig, även om re- geringen givetvis gör en samlad bedömning av frå- gorna. Schengens regelverk förutsätter att flygtrafiken med länder utanför Schengenområdet koncentreras till ett begränsat antal flygplatser, där personalen får tillräcklig vana vid gränskontrollfrågor. Detta medför att en flygplats måste ha eller planeras få sådan trafik av en viss omfattning för att bli aktuell som gräns- kontrollort. Vid en gränskontrollort inrättas reguljär passkontroll. Detta är en omfattande och resurskrä- vande verksamhet. På flygplatser som inte är gräns- kontrollorter kan passkontroll genomföras när behov finns. Detta sker genom att personal tillfälligt place- ras på flygplatsen Rikspolisstyrelsen har yttrat sig i frågan. Som un- derlag till yttrandet har synpunkter inhämtats från Polismyndigheten i Skåne. Rikspolisstyrelsen avstyr- ker ansökan och framhåller att persontrafiken mellan Ängelholms flygplats och länder utanför Schengen- området inte är av sådan varaktighet och kontinuitet att den berättigar kostnaderna. Frågan om status som internationell gemenskaps- flygplats i tullsammanhang avser möjligheten till tullbehandling av resenärers bagage vid flygtrafik med länder utanför EU. Tullverket har yttrat sig om flygplatsens möjligheter att erhålla sådan status. Ver- ket konstaterar därvid att det avgörande för denna fråga är hur ärendet rörande flygplatsens ställning som gränskontrollort bedöms. Jag är fullt medveten om att ansökan tillmäts stor betydelse av regionstyrelsen i Skåne, kommunerna i nordvästra Skåne och av näringslivet i regionen. Av- sikten är att regeringen ska kunna fatta beslut inom kort, sedan de samlade aspekterna på frågan har granskats.

Anf. 101 Maud Ekendahl (M)
Fru talman! Jag vill börja med att tacka ministern för svaret och framföra till ministern att det är oerhört viktigt att Ängelholms flygplats behandlas på ett positivt sätt och snarast får uppnå status som gräns- övergångsställe och ICAP-flygplats och att man inte särbehandlar Ängelholms flygplats gentemot de övri- ga 18 statliga flygplatser som för drygt ett år sedan erhållit detta. Det är mycket angeläget, ministern, att vi får den här debatten i dag. Det beror som ministern sade på att Rikspolisstyrelsens yttrande innebär ett förslag till avslag och alltså kan sätta stopp för tredjelandstrafik vid Ängelholms flygplats. Rikspolisstyrelsens förslag till beslut vill jag påstå bygger på gamla uppgifter. Man kan se i handlingar- na att de baseras på uppgifter från 1998. Dessa upp- gifter har alltså Rikspolisstyrelsen fått av polisen i Malmö, som inlämnat de här uppgifterna till Rikspo- lisstyrelsen som bakgrund till Rikspolisstyrelsens underlag, som numera ligger hos Utrikesdeparte- mentet. Jag måste säga att jag tycker att det är ganska ge- nant för polisen att man har gamla uppgifter och inte är förtrogen med verkligheten och att man inte heller har behagat fråga sin egen yrkeskår, alltså polisen i nordvästra Skåne, hur det förhåller sig på flygplatsen och vad som har hänt. Polisen är ju faktisk stationerad där sedan den 11 september förra året. Vidare har Ängelholms flygplats genomgått avse- värda om- och tillbyggnader som man över huvud taget inte låtsas om i svaret. Polisen i nordvästra Skåne är mycket positiv, men har inte fått yttra sig över huvud taget. Tullen har också lämnat in sitt remissvar. Det är tullen som får mer arbete, men man ställer sig ändå positiv till detta. Det är polisen som är en bromskloss. Jag tog med mig det yttrande som Rikspolisstyrel- sen har avgett och på vilket man baserar sitt avslag, och det innehåller fem olika punkter. Enligt den för- sta punkten måste man vidta omfattande åtgärder för att kunna genomföra inrese- och utresekontroller av trafiken. Men man har alltså byggt om flygplatsen. Om man ska separera måste man sätta upp en vägg, men jag vet att diskussioner har förts med tullen, och där säger man att man kan klara av det genom att ha skilda avgångar. Personalutrymmen är fullt okej och nybyggda. Man tar också upp frågan om resurserna. Då frågar jag mig: Varför tar man upp frågan om resurserna? Polisen är ju stationerad på flygplatsen från den 11 september. Det gör mig väldigt ledsen att behöva ta del av något sådant, som inte stämmer med verkligheten.

Anf. 102 Statsråd Jan O Karlsson (S)
Fru talman! Jag vill gärna säga till Maud Eken- dahl att jag har full förståelse för att den här frågan just nu har en sådan aktualitet i nordvästra Skåne. Det har naturligtvis att göra med att flygflottiljen har lagts ned. Vi befinner oss nu i ett skede där vi runt hela vårt land har en besvärlig hudömsningsperiod på grund av de kraftiga nedskärningar som har gjorts i försvarets organisation på olika sätt. Det leder ofrånkomligen till mycket stora påfrestningar. Jag kan också se hur man i regionen upplever sambandet mellan åtgärder för att få till stånd ökad sysselsättning och utveckling och kompensation för nedläggningen av flygflottiljen och möjligheten till internationella flygförbindelser. Man ser detta som en betydande draghjälp till regionens ekonomiska och sociala utveckling. Jag konstaterar att aktiviteten för närvarande är hög. Ängelholms kommun har i dag uppvaktat stats- sekreteraren för regionalpolitiska frågor för att hålla frågan levande för alla de delar av regeringen som har att överväga detta. Prövningen av ansökningen kommer att göras i enlighet med de riktlinjer som tillämpas när gräns- kontrollorter ska fastställas. Om det skulle visa sig att någon av de nuvarande gränskontrollorterna inte har uppfyllt kraven på den trafikintensitet som egentligen ska uppfyllas är det i och för sig inget argument för Ängelholms flygplats eventuella status. För att moti- vera gränskontroller måste man utgå från ett minimi- krav på framtida trafikintensitet för internationellt flyg. Bakgrunden till ärendet ska jag inte upprepa. Detta är följderna av Schengenöverenskommelsen och den koncentration av resurser som av kompetens- skäl krävs för att klara den övervakning som Scheng- ens regelverk förutsätter. Jag föreställer mig att detta ligger till grund för Rikspolisstyrelsens yttrande, även om jag ingalunda har för avsikt att som företrädare för den beredande regeringen ge mig in på en recen- sion av Rikspolisstyrelsens motiv. Det ingår inte i min uppgift att ta ställning till vil- ka regionalpolitiska åtgärder som kan vidtas till följd av flygflottiljens nedläggning. I riksdagsbeslutet förutsätts insatser för att bygga upp en verksamhet i stället för den som man genom nedläggning av militä- ra förband förlorar i regionen. Där finns en ram som - om jag är rätt underrättad - över en tvåårsperiod utgör 2 miljarder. Jag vill dock framhålla att avsikten med fastställ- andet av gränskontrollorter är att underlätta existe- rande och planerad flygtrafik - inte att locka företag till en viss ort. Sådana överväganden ska alltså läggas till grund för detta ställningstagande. Jag återkommer gärna med ytterligare synpunkter i den fortsatta diskussionen.

Anf. 103 Maud Ekendahl (M)
Fru talman! Det hedrar statsrådet Jan O Karlsson att ha en så klok bedömning av hur läget i nordvästra Skåne är. Jag tycker att det är fint att statsrådet inser det. Det är inte undra på att vi, på olika håll, kämpar för att försöka få detta till stånd. Det är drygt ett år sedan som de övriga 18 statliga flygplatserna på ett och samma bräde fick denna status. Av någon anledning som vi inte känner till hamnade det lilla Ängelholm utanför. Riksdagens utredningstjänst har tagit fram bak- grundsmaterial i ärendet. Där sägs bl.a.: "Grundprincipen i beredningen av vilka flygplatser som skulle bli gränskontrollställen var att de flygplat- ser som redan bedrev tredjelandstrafik skulle betrak- tas som gränsövergångsställen. - - - Denna trafik var dock inte alltid regelbunden och omfattande . Dessa godkändes ändå som gränskontrollorter för att inte undergräva dessa flygplatsers utvecklingspotential." Detta har jag fått som svar på min fråga. Jag hoppas att samma bedömningsgrund kommer att gälla när man ska fatta beslut om Ängelholms flygplats. I svaret som jag fick av ministern står det: "Detta medför att en flygplats måste ha eller planeras få sådan trafik av en viss omfattning för att bli aktuell som gränskontrollort". Ministern upprepade också detta. Det stämmer inte riktigt med det förhållande som gällde för drygt ett år sedan när man på ett bräde gav de 18 statliga flygplatserna denna möjlighet. Därför anser jag att om man inte behandlar Ängelholms flygplats på ett positivt sätt särbehandlar man Ängel- holm i förhållande till de 18 andra flygplatserna. Det vore mycket olyckligt. Om man inte behandlar Ängelholm positivt tycker jag att man skulle ompröva en hel del av de 18 flyg- platserna. Jag behöver inte räkna upp dem till namnet, men jag vet ju att de finns, och att de inte hade någon omfattande trafik - Ängelholm hade faktiskt mer än somliga av de andra. Det är endast ett fåtal av de 18 flygplatserna som verkligen har en så stor omfattning som man kanske vill att de ska ha för att ha denna status. När det gäller Ängelholm är det ganska besvärligt för man måste i varje enskilt fall ansöka om tillstånd, vilket kostar företagen 400 kr varje gång. Det är självklart att det blir en broms när man inte kan ha en regelbundenhet och öppna upp även för Ängelholm och nordvästra Skåne.

Anf. 104 Statsråd Jan O Karlsson (S)
Fru talman! Det ställningstagande som ska göras gäller dels fastställandet av gränskontrollorter, dels en samlad regionalpolitisk bedömning av åtgärder som ska vidtas med anledning av nedläggningen av flyg- flottiljen. Det är en betydligt vidare fråga än den som vi i dag diskuterar. Jag kan försäkra Maud Ekendahl att regeringen kommer att väga in samtliga omständigheter i ärendet som bör beaktas när man inom kort ska fatta beslut i den här frågan. Jag är fullt på det klara med att det är en utomordentligt viktig fråga för regionen, liksom alla de frågor som har att göra med följderna av ned- läggning av militära förband. Det är en omedelbar åtgärd som ger omedelbara effekter och har stor bety- delse för framtiden. Man måste också ta näringspoli- tiska och regionalpolitiska hänsyn. Jag har i mitt interpellationssvar till Maud Eken- dahl, liksom i mitt frågesvar den 10 april i år, redo- gjort för de grunder enligt vilka regeringen har att pröva frågan om en flygplatsstatus som gränskon- trollort. Om detta har jag alltså utförligt talat redan i mitt interpellationssvar. Till detta är för dagen bara att lägga att regeringen inom en mycket nära framtid, med hänsyn till alla de faktorer som finns att beakta i ärendet, kommer att ta ställning i den här frågan.

Anf. 105 Maud Ekendahl (M)
Fru talman! Jag har all förståelse för det, men jag är ändå tacksam för att vi har haft denna debatt i dag. I mitt sista anförande vill jag av hela mitt hjärta vädja till ministern att i samband med att beslutet ska fattas se till de aspekter som ministern har tagit upp. Jag hoppas att Polisens remissvar inte väger så tungt och kanske t.o.m. att förslaget till avslag från Rikspolis- styrelsen kan bortses från eller få en mycket under- ordnad betydelse i den kommande bedömningen. Förslaget är felaktigt. Ministern sade att hela näringslivets utövare i Nordvästskåne väntar på ett positivt besked, även Region Skåne, kommunerna och inte minst vi boende som också kan glädjas över denna status. Den är viktig när F 10 läggs ned och många jobb förloras. Om det är nödvändigt att ta in synpunkter från Polisen igen borde Polisen få precisera varför deras insatser skulle bli så resurskrävande även om perso- nalen redan är stationerad där. Jag vill upplysningsvis säga att den person i Malmö som har tagit fram underlaget till Rikspolis- styrelsen har i dag på eftermiddagen gjort sig besväret att åka upp till Ängelholm för att inspektera hur det egentligen ser ut på flygplatsen - även om beslutet är fattat. Tack, ministern!

Anf. 106 Statsråd Jan O Karlsson (S)
Fru talman! Jag ska absolut inte polemisera i ett avslutande inlägg där interpellanten inte har möjlighet att träda i svaromål. Låt mig bara än en gång försäkra att även om man måste ha förståelse för att Rikspolis- styrelsen har att göra avvägningar av ett slag som gäller just kostnaden för att hålla en viss kompetens- nivå, vilket det innebär att vara gränskontrollort i Schengenområdet, kommer denna för regionen utom- ordentligt viktiga fråga att avgöras med beaktande av alla de omständigheter som oavlåtligen strömmar in i ärendet.

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.