AB Svensk Bilprovning

Interpellation 2003/04:103 av Axén, Gunnar (m)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-11-12
Anmäld
2003-11-12
Besvarad
2003-11-24
Sista svarsdatum
2003-11-26

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 12 november

Interpellation 2003/04:103

av Gunnar Axén (m) till statsrådet Ulrica Messing om AB Svensk Bilprovning

En sammanställning gjord av Aftonbladet visar att köerna hos AB Svensk Bilprovning uppgår till i genomsnitt 45 dagar. I vissa regioner kan väntetiden uppgå till två månader. Detta är resultatet av det monopol på bilbesiktningar som AB Svensk Bilprovning har.

En statlig utredning (SOU 1992:115, Kontroll i konkurrens) har tidigare visat att bilprovningsmonopolet inte bara leder till en dålig service för landets bilister utan även till en årlig samhällsekonomisk förlust på över 1 miljard kronor. Sannolikt är den samhällsekonomiska förlusten ännu högre i dag än då utredningen gjordes. Även Konkurrensverket har föreslagit ett avskaffande av AB Svensk Bilprovnings monopol och en övergång till en marknad där certifierade företag i konkurrens tillåts genomföra bilbesiktningar, vilket är den normala ordningen i övriga europeiska länder.

En avreglering skulle också, enligt den tidigare nämnda utredningen, genom möjliga synergieffekter med annan verksamhet göra det möjligt att etablera besiktningsstationer på platser och orter med ett mindre befolkningsunderlag än i dag. Många skulle få en kortare väg till närmaste besiktningsstation, vilket i sin tur leder till både ekonomiska och miljömässiga vinster.

Det är oacceptabelt att svenska bilister ska tvingas vänta i månader på en besiktningstid, sitta i timslånga köer och ta ledigt från jobbet för att klara av en så enkel sak som att besiktiga bilen.

Mot bakgrund av den uppkomna situationen undrar jag vilka åtgärder som statsrådet avser att vidta för att komma till rätta med problemen inom bilprovningsverksamheten.

Debatt

(3 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2003/04:103, AB Svensk Bilprovning

Interpellationsdebatt 2003/04:103

Webb-tv: AB Svensk Bilprovning

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 23 Ulrica Messing (S)
Fru talman! Gunnar Axén har frågat mig vilka åtgärder som jag avser att vidta för att komma till rätta med långa köer för bilprovning. Frågan är ställd mot bakgrund av tidningsuppgifter om att köerna hos Aktiebolaget Svensk Bilprovning uppgår till i genomsnitt 45 dagar och att väntetiden i vissa fall är upp till två månader. Jag vill först säga att de väntetider som redovisats i pressen är oacceptabla. Bilägare ska ha möjlighet att boka tid för kontrollbesiktning inom rimlig tid. Med rimlig tid menar jag högst 14 dagars väntetid. Därför har också näringsministern, som har ansvaret för förvaltningen av de statligt ägda bolagen, begärt information från Bilprovningens vd och styrelseordförande om de uppgifter som vi tagit del av för att få veta vilka planer som företaget har för att lösa problemen. Bilprovningen är ett monopolföretag där vi som ägare ställer höga krav på rationell drift med hög kvalitet till låga omkostnader. Därför har också Bilprovningen i Sverige i dag de lägsta avgifterna bland bilprovningsföretagen i Europa. De generösa reglerna för av- och påställning av fordon i trafikregistret som vi har i Sverige är en bidragande orsak till att det periodvis blir långa köer. Regeringen arbetar nu med flera åtgärder för att komma till rätta med de problemen. Regeringen har för avsikt att inom de närmaste veckorna besluta om utglesning av fordonskontrollen för motorcyklar, lätta släpvagnar och husvagnar. Det innebär att dessa fordonskategorier ska inställas första gången efter fyra år efter registrering mot de två år som gäller i dag och därefter vartannat år mot varje år som det är i dag. Förändringen planeras träda i kraft den 1 april 2004 och beräknas innebära minskade köer hos Bilprovningen. Om denna förändring visar sig fungera utan allvarliga konsekvenser för trafiksäkerheten är jag beredd att gå vidare med ytterligare lättnader i besiktningskraven för motorfordon. Bilprovningen har också inlett ett försök med förbeställda tider i samband med kallelsen till kontrollbesiktning. Erfarenheterna är hittills positiva och visar att 60 % accepterar den förbeställda tiden. Inom ett år kommer därför detta system att tillämpas över hela landet. Jag är övertygad om att också det kommer att bidra till att minska köerna.

Anf. 24 Gunnar Axén (M)
Fru talman! Jag ber att få tacka för svaret. I dessa dagar framstår det som tydligare än någonsin vilka problem som statliga monopol kan medföra. Bilprovningen utgör inget undantag i det sammanhanget. Det är bra att statsrådet liksom jag tycker att det är helt oacceptabelt med månadslånga köer. Det är ibland upp till två månader långa köer hos Bilprovningen. Jag uppskattar också att statsrådet redovisar några vidtagna åtgärder, även om jag inte tror att de kommer att räcka till. Vi vet att Bilprovningen under åratal haft långa köer och en mycket låg servicegrad. Vad gör statsrådet om vi står här om ett år igen och diskuterar oacceptabelt långa köer hos Bilprovningen, det vill säga längre än 14 dagar, som statsrådet själv säger? Vad gör statsrådet då? Är det omöjligt för statsrådet att bita huvudet av skammen och återuppta den avreglering och konkurrensutsättning av bilprovningsverksamheten som inleddes av den borgerliga regeringen men som Socialdemokraterna snabbt stoppade efter regeringsskiftet? En sådan avreglering och konkurrensutsättning skulle kunna leda till den högre effektivitet man önskar, högre grad av service och kortare köer. Det är inte bara servicegraden som påverkas negativt av monopolverksamhet utan ofta också priserna. Jag passade på att be Riksdagens utredningstjänst att titta på hur priserna har utvecklats på bilbesiktningen under de senaste tio åren. Det visade sig att under de senaste tio åren har konsumentprisindex ökat med 12 %. Samtidigt har avgifterna för att besiktiga en bil ökat med det dubbla. För vissa fordonsslag ligger ökningen på uppemot 15 gånger mer än vad KPI har ökat under de senaste tio åren. Vad avser statsrådet att göra för att stoppa den skenande avgiftsökningen inom bilprovningsmonopolet i kombination med de kraftigt ökade köerna? Det är ett tydligt tecken på att verksamheten inte fungerar utan skulle må mycket bra av en avmonopolisering och konkurrensutsättning.

Anf. 25 Ulrica Messing (S)
Fru talman! Gunnar Axén sjunger konkurrensens lov. I den lovsången kommer jag aldrig att stämma in. Avregleringen är oerhört viktig av många skäl och på en rad områden. Men jag inser också att all avreglering kräver tydlig eftervård. Vi gör just nu en översyn av avregleringen av Posten nio år efter postlagen. Jag ska inom kort svara på interpellationer i riksdagen om avregleringen av SJ. Erfarenheterna visar att avregleringen i ett geografiskt stort land med få invånare inte alltid är så enkel. Det är inte alltid så att marknadens aktörer gör vad de kan för att pressa priset för oss som konsumenter eller öka utbudet. All avreglering kräver tydlig eftervård. Vi har lyckats med avreglering på en rad olika områden. Då ska vi lära av det också på andra. Men att avreglering i sig gör att vi per automatik får både kortare köer och säkrare bilar ställer jag inte upp på. Sverige är inte ensamt om att ha en ensamrätt för företag som har ansvar för just kontrollbesiktningen. Det finns också i en rad andra länder. I Danmark har man till exempel samma regler som i Sverige. I Irland och Spanien har man koncession för ensamrätten för offentlig handling. Systemet finns också i en rad andra länder. Däremot är vi överens om att de långa köerna är ett bekymmer. Jag har redovisat en rad åtgärder som jag är övertygad om kommer att ge resultat. En annan åtgärd är den möjlighet som Bilprovningen nu har att skicka ut en avgift till dem som har bokat i tid och sedan inte kommer till den bokade tiden. Vi vet att varje dag dyker ungefär 2 000 fordon i vårt land för vilka man bokat tid för besiktning inte upp vid besiktningstillfället. Nu får också Bilprovningen skicka ut avgift till dem som uteblir. Det kommer att påverka viljan att komma till besiktningen när man har bokat en tid. Vi kan avslutningsvis titta på priserna. Där är jag inte beredd att vidta några åtgärder för de ökade kostnaderna. Inget annat land i vår närhet har lika låga kostnader för kontrollbesiktning av personbilar. I Sverige kostar det 300 kr, i Danmark 486 kr, i Norge 380 kr plus 70 kr extra för ett avgaskontrollstest, i Storbritannien 522 kr och i Tyskland 387 kr. Sverige ligger väldigt lågt. Det gör vi trots den ensamrätt för företag vi har att testa bilar. Att luckra upp den än mer utan att veta vilka konsekvenserna av det blir är jag inte beredd att göra. Ett av skälen till de regler vi har i dag för Bilprovningen är att öka trafiksäkerheten. Därför är jag mån om att utvärdera de förändringar vi nu ska göra i trafiksäkerhetslagen. Det ska göra det lättare genom att de fordon som man använder bara säsongsvis inte behöver besiktigas lika ofta. Det kommer att påverka köerna. Tillsammans med de avgifter som nu har bestämts och den automatiska tidsbokning som Bilprovningen har infört på försök är jag övertygad om att det gör att Gunnar Axén och jag inte behöver debattera den här frågan en gång till nästa höst.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.