Till innehåll på sidan

Sysselsättningsinitiativet för ungdomar

Fakta-pm om EU-förslag 2012/13:FPM87 : KOM (2013) 144, KOM (2013) 145, KOM (2013) 146

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.

PDF

Regeringskansliet

Faktapromemoria 2012/13:FPM87

Sysselsättningsinitiativet för ungdomar 2012/13:FPM87

Arbetsmarknadsdepartementet

2013-04-17

Dokumentbeteckning

KOM (2013) 144

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén Sysselsättningsinitiativet för ungdomar

KOM (2013) 145

Förslag till ändring av kommissionens förslag COM(2011) 607 final/2 – Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska socialfonden och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 1081/2006 the European Social Fund and repealing Council Regulation (EC) No 1081/2006

KOM (2013) 146

Förslag till Ändring av kommissionens förslag COM(2012) 496 Europaparlamentets och rådets förordning om gemensamma bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Europeiska havs- och fiskerifonden som omfattas av den gemensamma strategiska ramen, om allmänna bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden och Sammanhållningsfonden samt om upphävande av rådets förordning (EG) nr 1083/2006

Sammanfattning

Den 8 februari 2013 enades Europeiska rådet om att inrätta ett särskilt Sysselsättningsinitiativ för ungdomar. Sysselsättningsinitiativet ska utgöra ett tillägg till och en förstärkning av det stöd för ungdomars sysselsättning som redan ges genom EU:s strukturfonder.

EU-kommissionen (kommissionen) presenterade den 12 mars 2013 ett meddelande samt förslag till förordningsändringar för att göra verklighet av

1

Europeiska rådets föreslagna initiativ. I meddelandet förklarar kommissionen 2012/13:FPM87
ändringarna och hur initiativet är tänkt att fungera i praktiken.  
I syfte att skapa rättsliga förutsättningar för sysselsättningsinitiativet föreslår  
kommissionen tillägg och ändringar i två förordningar.  
Regeringen välkomnar att kommissionen presenterat förslag till  
förordningsändringar i syfte att göra verklighet av sysselsättningsinitiativet  
för ungdomar.  

1 Förslaget

1.1Ärendets bakgrund

Europeiska rådet enades den 8 februari 2013 om att inrätta ett särskilt sysselsättningsinitiativ för ungdomar. I Europeiska rådets slutsatser anges att initiativet bland annat ska bidra till medlemsstaternas inrättande av ungdomsgarantier, i enlighet med den rekommendation som ministerrådet därefter ställt sig bakom. Rådsrekommendationen innebär att ”alla ungdomar i åldern 15- 24 år som varken arbetar eller studerar ska få ett bra erbjudande om anställning, fortsatt utbildning, lärlingsplats eller praktik inom fyra månader efter att de blivit arbetslösa eller avslutat sin utbildning” (Faktapromemoria 2012/13:FPM42 Rekommendation om inrättande av en ungdomsgaranti).

Vidare anger Europeiska rådets slutsatser att det finansiella stödet för sysselsättningsinitiativet för ungdomar ska uppgå till 6 000 miljoner euro för perioden 2014–2020. Hälften av medlen ska komma från riktade satsningar inom Europeiska socialfonden (ESF) och hälften av medlen från en särskild nyskapad budgetpost i EU-budgeten. Initiativet kommer att stå öppet för alla regioner definierat på Nuts 2-nivå, med en ungdomsarbetslöshet över 25 procent utifrån statistik för 2012 (se avsnitt 4.2 Fackuttryck/termer). För varje satsning med medel från Europeiska socialfonden i den stödberättigade regionen ska ett lika stort belopp skjutas till från den särskilt avsedda budgetposten. Endast ESF-insatserna ska vara föremål för nationell medfinansiering.

1.2Förslagets innehåll

Den 12 mars 2013 presenterade kommissionen ett meddelande och förslag till tillägg och ändringar i två förordningar i syfte att göra verklighet av Europeiska rådets föreslagna initiativ.

2

I meddelandet förklarar kommissionen hur initiativet är tänkt att fungera i 2012/13:FPM87
praktiken och motiverar förordningsändringarna. För att skapa de rättsliga  
förutsättningarna för sysselsättningsinitiativet föreslår kommissionen tillägg  
och ändringar i två förordningar som för närvarande förhandlas i rådet och  
Europaparlamentet. De två förordningarna är förordningen om gemensamma  
bestämmelser för de europeiska struktur- och investeringsfonderna1 samt  
förordningen om Europeiska socialfonden2.  
Genom att förstärka och påskynda insatser inom ramen för Europeiska  
socialfonden syftar initiativet till att stödja ungdomar mellan 15-24 år som  
varken studerar eller arbetar. Bland annat ska initiativet bidra till  
medlemsstaternas inrättande av ungdomsgarantier i enlighet med  
rådsrekommendationen om ungdomsgarantier. Programplaneringen för  
insatserna ska i medlemsstaterna ske inom ramen för Europeiska  
socialfonden och kan ha formen av ett särskilt operativt program, en särskild  
prioriterad investering eller en del av en prioriterad investering inom ett  
operativt program. Kommissionen föreslår även ett antal indikatorer för att  
på kort och lång sikt följa upp initiativet.  
Tilldelning av medel föreslås ske genom att först beräkna antalet arbetslösa  
personer mellan 15–24 år i de Nuts 2-regioner där arbetslösheten i den  
åldersgruppen överstiger 25 procent. Därefter bestäms tilldelningen av medel  
av andelen unga arbetslösa i den regionen i förhållande till i samtliga  
stödberättigade regioner.  
Det föreslås också att medlemsstaten ska kunna avsätta 10 procent av de  
medel den fått tilldelat för mindre områden som har hög  
ungdomsarbetslöshet utanför de stödberättigade Nuts 2-regionerna. Detta  
kan, enligt information från kommissionen, till exempel vara i storstäder där  
ungdomsarbetslösheten är hög.  
Vidare ställs förhandskrav på medlemsstaterna att ha en genomgripande  
strategi på plats för att uppnå målen med det ungdomssysselsättningspaket  

1Egentligen Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om gemensamma bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Europeiska havs- och fiskerifonden som omfattas av den gemensamma strategiska ramen, om allmänna bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden och Sammanhållningsfonden samt om upphävande av förordning (EG) nr 1083/2006

2Egentligen Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska socialfonden och om upphävande av förordning (EG) nr 1081/2006

3

som kommissionen presenterade i december 2012 och för inrättandet av en 2012/13:FPM87
ungdomsgaranti.  

Initiativet kommer att vara öppet för regioner som har en ungdomsarbetslöshet som överstiger 25 procent enligt 2012 års statistik Denna statistik är ännu inte tillgänglig på EU-nivå. Det går därför inte ännu att säga om det finns några regioner i Sverige som kan bli berättigade till stöd under Sysselsättningsinitiativet för ungdomar.3 Skulle det finnas stödberättigade regioner i Sverige avser regeringen hantera frågan inom ramen för utarbetandet av förslag till ett nationellt program för Europeiska socialfonden i Sverige.

1.3Gällande svenska regler och förslagets effekt på dessa

Bägge de två förordningar4 som föreslås ändras är direkt gällande och har direkt effekt.

1.4Budgetära konsekvenser/Konsekvensanalys

Det finansiella stödet från ungdomar ska uppgå till 6 Initiativet kommer därmed statsbudgeten.

EU-budgeten för sysselsättningsinitiativet för 000 miljoner euro för perioden 2014–2020. ha budgetära konsekvenser för den svenska

2 Ståndpunkter

2.1Preliminär svensk ståndpunkt

Regeringen välkomnar att kommissionen presenterat förslag till tillägg och ändringar i förordningarna för att göra verklighet av sysselsättningsinitiativet för ungdomar.

2.2Medlemsstaternas ståndpunkter

Medlemsstaternas ståndpunkter är ännu inte kända.

2.3Institutionernas ståndpunkter

Institutionernas ståndpunkter är ännu inte kända.

3 Enligt statistik från Eurostat fanns det 2011 en Nuts 2-region i Sverige med ungdomsarbetslöshet som översteg 25 procent.

4 Se fotnot 1 och fotnot 2

4

2.4 Remissinstansernas ståndpunkter 2012/13:FPM87

Förslaget har inte sänts på remiss.

3 Förslagets förutsättningar

3.1Rättslig grund och beslutsförfarande

Kommissionen har tidigare anfört att den rättsliga grunden förordningen med gemensamma bestämmelser är artikel 177 i Fördraget om Europeiska unionens funktionssätt. Den rättsliga grunden för ESF-förordningen är artikel 164 i Fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

3.2Subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen

När kommissionen presenterade förslagen till förordningar, som en del av ett paket av förordningar för sammanhållningspolitiken för perioden 2014– 2020 anförde regeringen följande: ”Enligt kommissionen är EU-insatser rättfärdigade baserat på subsidiaritetsprincipen och målen som är satta i artikel 174 i fördraget om Europeiska Unionens funktionssätt. Artikel 175 i fördraget uppmanar uttryckligen EU att nå dessa mål genom strukturfonderna. Vidare påpekar kommissionen att för sammanhållningspolitiken tillämpas principen om delad förvaltning, som respekterar de institutionella kompetenserna i medlemsstaterna och regionerna. Regeringen delar kommissionens uppfattning att subsidiaritetsprincipen har beaktats.” (Faktapromemoria 2011/12:FPM24 Strukturfondsförordningar för perioden 2014–2020).

Regeringen anser att de tillägg och ändringar som föreslås i två av förordningarna med anledning av sysselsättningsinitiativet för ungdomar inte föranleder någon annan bedömning.

4 Övrigt

4.1Fortsatt behandling av ärendet

Kommissionens meddelande föranleder inte någon behandling.

En första behandling av förslagen till förordningsändringar skedde den 22 mars 2013 i rådsarbetsgruppen för strukturella åtgärder. Ytterligare förhandlingstillfällen planeras under våren 2013.

Förordningarna väntas träda i kraft under andra halvåret 2013.

5

4.2 Fackuttryck/termer 2012/13:FPM87

Nuts (nomenclature of territorial units for statistics) är den regionala indelning som används inom EU för statistikredovisning. I Sverige utgörs Nuts 1 av hela riket, Nuts 2 av riksområden och Nuts 3 av länen. Det finns i Sverige 8 regioner på Nuts 2-nivå.

6

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.