Till innehåll på sidan

Sanktioner för fartygsföroreningar

Fakta-pm om EU-förslag 2007/08:FPM107 : KOM (2008) 134, 2002/03:FPM90, 2002/03:FPM95, 2005/667/RIF, 2005/35/EG

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.

DOC

Regeringskansliet

Faktapromemoria 2007/08:FPM107

Sanktioner för fartygsföroreningar

Justitiedepartementet

2008-05-19

Dokumentbeteckning

KOM (2008) 134

Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 2005/35/EG 2005 om föroreningar förorsakade av fartyg och införandet av sanktioner för överträdelser

2002/03:FPM90

Förslag till direktiv om föroreningar orsakade av fartyg och införandet av påföljder, inbegripet brottspåföljder

2002/03:FPM95

Förslag till rambeslut om förstärkning av det straffrättsliga regelverket för bestraffning av föroreningar orsakade av fartyg

2005/667/RIF

Rådets rambeslut om förstärkning av det straffrättsliga regelverket för bestraffning av föroreningar orsakade av fartyg

2005/35/EG

Europaparlamentets och rådets direktiv om föroreningar förorsakade av fartyg och införandet av sanktioner för överträdelser

Sammanfattning

Under 2005 antogs dels ett direktiv om föroreningar förorsakade av far­tyg och införandet av sanktioner för överträdelser (2005/35/EG, far­tygs­förore­ningsdirektivet), dels ett rambeslut om förstärkning av det straffrättsliga regelverket för bekämpande av föroreningar förorsa­kade av fartyg (2005/667/RIF, rambeslutet). Syftet med rättsakterna var att i gemenskaps­lagstiftningen in­förliva internationella normer om föroreningar förorsakade av fartyg och att, genom avskräckande åtgärder i form av straffrättsliga och administrativa sanktioner, uppnå en högre säker­hets- och miljöskyddsnivå vid sjötran­sporter.

Genom en dom av EG-domstolen i oktober 2007 ogiltigförkla­rades rambe­slutet. Det direktivförslag som avses med denna faktapro­memoria syftar till att fylla ut det rättsliga tomrum som uppstod i och med att rambeslu­tet ogiltigförkla­rades. Detta ska ske genom att merparten av det ogiltigförkla­ra­de ram­beslutets bestämmel­ser om sanktioner införlivas i fartygs­förorenings­direktivet. Sverige har genomfört både rambeslutet och direktivet om far­tygsföroreningar och regeringen ställer sig positiv till förslaget att införli­va rambeslutets sanktionsbestämmelser i fartygsföroreningsdirektivet.

1Förslaget

1.1Ärendets bakgrund

Europeiska kommissionen presenterade den 5 mars 2003 förslag till Europa­parlamentets och rådets direktiv om föroreningar förorsakade av fartyg och införandet av påföljder, inbegripet brottspåföljder, för föroreningsbrott. Ef­tersom rådet inte kunde godta kommis­sionens förslag om att skapa ett straff­rättsligt instrument inom ramen för gemenskapskompetensen (första pela­ren), kompletterade kommissionen den 2 maj 2003 sitt förslag till direktiv med ett utkast till rådets rambeslut om förstärkning av det straffrättsliga regelverket för bekämpande av förore­ningar orsakade av fartyg. Den 12 juli 2005 antog rådet ram­beslutet som ett komplement till far­tygsförorenings­direktivet, vilket därefter antogs den 7 september 2005. Syf­tet med de båda rättsakterna var att genom tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning öka sjösäkerheten och sam­tidigt öka skyddet för den marina mil­jön mot föroreningar förorsakade av fartyg. Kommissionen väckte därefter, med stöd av Europaparlamentet, talan mot rådet om ogiltigförklaring av ram­beslutet (mål C-440/05). En stor majo­ritet av medlemsstaterna, däribland Sverige, intervenerade på rådets sida. Den 23 oktober 2007 biföll domstolen kommis­sionens talan på den grunden att rambeslutet ansågs inkräkta på ge­menska­pens behörighet att enligt artikel 80.2 EG jämförd med artikel 47 EU vidta de åtgärder, inklusive åläggande för medlemsstaterna att införa straff­rättsliga påföljder, som var absolut nöd­vändiga för att säkerställa respekten för ge­menskapsbestämmelserna om sjö­säkerhet och därigenom stärka skyd­det för miljön (fartygsförorenings­domen). I sina skäl hänvisade domstolen även till den s.k. miljödomen (C-176/03) genom vilken rambeslutet om skydd för miljön genom straffrättsliga bestämmelser ogiltigförklarades. I far­tygsförore­ningsdomen uttalade domsto­len emellertid också att gemenskapens behörig­het inte omfattar att fastställa arten och nivån på tillämpliga straff­rättsliga på­följder.

1.2Förslagets innehåll

Det nu aktuella direktivförslaget syftar till att fylla ut det rättsliga tomrum som uppstod i och med att rambeslutet ogiltigförklarades. Detta ska ske genom att införliva rambeslutets bestämmelser om sanktioner, utom såvitt avser arten och nivån på dessa, i fartygsföroreningsdirektivet.

För detta ändamål föreslås till en början den ändringen i fartygsförorenings­direktivet att uppsåtliga eller oakt­samma fartygs­utsläpp inom vissa i direk­tivet angivna områden ska betraktas som brott. Det ska också ankomma på medlems­staterna att straffbelägga medhjälp och anstiftan till sådana brott.

Såvitt gäller sanktioner för fysiska personer som övertygats om sådana brott anger direktivförslaget att medlemsstaterna ska tillse att brotten beläggs med effek­tiva, proportionerliga och avskräckande straffrättsliga sanktioner. På grund av innehållet i fartygsföroreningsdomen finns ingen motsvarighet till rambe­slutets bestämmelser om arten och nivån av de straffrättsliga påfölj­derna i direktivförslaget. Det föreskrivs också att medlemsstaterna ska säker­ställa att dessa straffrättsliga sanktioner kan tillämpas på varje person – alltså inte endast den ytterst ansvariga – som av domstol be­funnits ansvarig för föroreningsbrott. (Jfr. beaktandesats 7, sista me­ningen i fartygsförore­nings­direktivet: Sanktio­nerna bör inte enbart gälla för redaren eller fartygets be­fälhava­re, utan även för lastägaren, klassifi­ceringssällskapet eller alla öv­riga in­blandade.)

Såvitt gäller juridiska personer ger direktivförslaget bestämmelser om såväl ansvar som sanktioner. Så åläggs medlemsstaterna att under angivna förut­sätt­ningar säkerställa att juridiska personer kan hållas ansvariga för sådana uppsåtliga eller oakt­samma fartygs­utsläpp som enligt direktivförsla­get ska betraktas som brott. Det gäller brott som begåtts till förmån för den juridiska personen av någon fysisk person som har en ledande ställ­ning grundad på befogenhet att företräda, fatta beslut eller utöva kon­troll över den juridiska personen. Om brottet har begåtts av en under­ordnad fysisk person till förmån för den juridiska personen, och brottet möjliggjorts av att någon fysisk per­son i ledande ställning brustit i sin tillsyn eller kontroll, ska också ansvar för den juridiska personen kunna komma i fråga. Ansvaret för juridiska personer ska inte utesluta lagföring av fysiska personer som är gärningsmän, anstiftare eller med­hjälpare till sådana brott. Medlemsstaterna ska också se till att juri­diska personer kan bli föremål för effektiva, proportionerliga och av­skräck­ande sanktioner, som kan vara straffrättsliga eller administrativa till sin ka­raktär. Dessa sanktioner ska kunna tillämpas på varje juridisk person – alltså inte endast den ytterst ansvariga – som av domstol befunnits ansvarig för föroreningsbrott.

1.3Gällande svenska regler och förslagets effekt på dessa

I svensk rätt finns bestämmelser om förbud mot utsläpp av olja och and­ra skadliga ämnen i lagen (1980:424) om åtgärder mot förorening från fartyg och i föreskrifter som har meddelats med stöd av den lagen, framför allt i för­ordningen (1980:789) om åtgärder mot förore­ning från fartyg samt i Sjöfarts­verkets föreskrifter och allmänna råd om åt­gärder mot förorening från fartyg (SJÖFS 2005:8). Regleringen är tillämplig på såväl svenska som utländska fartyg, men inte på andra utländ­ska fartyg än sådana som används i affärs­drift. Den svenska regleringen om förbud mot utsläpp i olika vattenom­råden samt undantag från förbu­den över­ensstämmer med internationella bestäm­melserna i framför allt den s.k. MARPOL-konventionen från 1973 om före­byggande av fartygs­förore­ningar (som sedan en revision 1978 i form av ett tilläggsprotokoll be­nämns MARPOL 73/78).

Syftet med fartygsföroreningsdirek­tivet och det kompletterande rambeslutet var att i gemenskapsrätten införliva de internationella normerna om förore­ningar orsakade av fartyg (MARPOL 73/78) och att genom avskräck­ande åt­gärder i form av straffrättsliga och administrativa sanktioner upp­nå en högre säkerhets- och miljöskydds­nivå vid sjötransporter. Genomförandet av rätts­akterna medförde för svensk del vissa ändringar i lagen om åtgärder mot förore­ningar från fartyg (se prop. 2005/06:209). I anslutning härtill besluta­des även ändringar i för­ordningen (1980:789) om åtgärder mot förore­ningar från fartyg. Efter­som det nu framlagda direktivförslaget endast innebär att vissa bestämmel­ser ur det ogiltigförkla­rade rambeslutet inför­livas i fartygs­förorenings­direktivet tor­de förslaget inte få någon effekt på svenska regler.

1.4Budgetära konsekvenser / Konsekvensanalys

Förslaget förväntas inte få några budgetära konsekvenser.

2Ståndpunkter

2.1Preliminär svensk ståndpunkt

Både skyddet av miljön, inte minst den marina miljön, och sjösäkerheten är högt prioriterade frågor för Sverige. Det är därför viktigt att effektiva åtgär­der vidtas för att bekämpa fartygsföroreningar, vilka ofta får gräns­över­skri­dande miljökonsekvenser. Sverige har genomfört både rambeslu­tet och di­rektivet om fartygsföroreningar och regeringen ställer sig, mot bakgrund av utgången i fartygsföroreningsmålet, positiv till förslaget att införliva ram­beslutets sank­tionsbestämmelser i fartygsföroreningsdirektivet.

2.2Medlemsstaternas ståndpunkter

De är inte kända för närvarande.

2.3Institutionernas ståndpunkter

Någon inställning från rådet eller Europaparlamentet finns ännu inte.

2.4Remissinstansernas ståndpunkter

Förslaget har inte remitterats.

3Förslagets förutsättningar

3.1Rättslig grund och beslutsförfarande

Artikel 80.2 EG-fördraget. Bestämmelsen hänvisar, via artikel 71, till be­slutsförfarandet i artikel 251. Rådet fattar beslut med kvalificerad majoritet och Europaparlamentet har medbeslutanderätt.

3.2Subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen

Förslaget omfattas inte av gemenskapens exklusiva behörighet vilket innebär att subsidiaritetsprincipen är tillämplig. Eftersom föroreningar till havs ofta leder till gränsöverskridande skador räcker det inte med nationella åtgärder för att lösa problemen. Det finns därmed ett behov av åtgärder på EU-nivå. Genom att fastställa miniminivåer för vad som ska utgöra brott samt krav på straffrättsliga sanktioner mot fysiska personer och på administrativa eller straffrättsliga sanktioner mot juridiska personer, säkerställs att föroreningar förorsakade av fartyg behandlas på likartat sätt och att förövare inte kan und­gå åtal för sina brott inom EU. Eftersom förslaget endast fastställer en mini­minivå på harmoniseringen håller sig förslaget inom ramen för vad sub­sidiaritetsprincipen kräver.

Åtgärden genomförs i form av ett direktiv, vilket ger medlemsstaterna en hög grad av flexibilitet vid genomförandet. Förslaget medför inte några väsent­liga ekonomiska eller administrativa belastningar för medlemsstaterna.

Genom att dels anta rambeslutet, dels genomföra såväl detta som fartygs­föroreningsdirektivet har Sverige tidigare tagit ställning till de föreslagna åt­gärdernas förenlighet med subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen. An­ledning saknas att nu göra någon annan bedömning.

4Övrigt

4.1Fortsatt behandling av ärendet

Förslaget behandlas i rådsarbetsgrupp sedan april 2008.

4.2Fackuttryck / termer

MARPOL – International Convention for the Prevention of Pollution from Ships (konventionen om förebyggande av fartygsföroreningar)

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.