Till innehåll på sidan

Rådets genomförandebeslut om upphävande av genomförandebeslut 2022/2459 om tillämpningen av en förhöjd ansökningsavgift i förhållande till Gambia

Fakta-pm om EU-förslag 2023/24:FPM13 : COM(2023) 569

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.

PDF
DOC

Regeringskansliet

Faktapromemoria  2023/24:FPM13

 

Rådets genomförandebeslut om upphävande av genomförandebeslut 2022/2459 om tillämpningen av en förhöjd ansökningsavgift i förhållande till Gambia

2023/24:FPM13

Justitiedepartementet

2023-10-31

Dokumentbeteckning

COM(2023) 569

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT om upphävande av Genomförandebeslut 2022/2459 om tillämpning av en förhöjd viseringsavgift i förhållande till Gambia.

Sammanfattning

Enligt förslaget till rådsbeslut ska genomförandebeslut 2022/2459 upphävas, vilket innebär att ansökningsavgiften för viseringar återgår till den normala om 80 EUR. Sedan antagandet av genomförandebeslut 2022/2459 har betydande framsteg gällande återtagandesamarbetet med Gambia skett.  Syftet med det nu aktuella förslaget är att bekräfta de framsteg som Gambia gjort samt att skapa incitament för fortsatt utveckling när det gäller att samarbeta vad gäller att återta egna medborgare.

Regeringen stödjer åtgärder som bidrar till ett effektivt system för återvändande. En väl fungerande och rättssäker ordning för återvändande är avgörande för ett gemensamt och hållbart europeiskt migrationssystem. Det nu aktuella förslaget kan bidra till detta.

1                 Förslaget

1.1           Ärendets bakgrund

Återtagande av egna medborgare är en skyldighet enligt internationell rätt. Enligt artikel 25a (2) i viseringskodexen ska kommissionen regelbundet utvärdera hur tredjeländer samarbetar vad gäller att återta egna medborgare som har avvisats eller utvisats från EU:s medlemsstater. Utvärderingen ska redovisas i en rapport till rådet en gång om året.

 

I händelse av otillräckligt samarbete ska kommissionen i enlighet med artikel 25a (5) punkt (a) i viseringskoden lägga fram förslag till genomförandebeslut som tillfälligt upphäver tillämpningen av vissa bestämmelser i viseringskodexen för medborgare i de aktuella tredjeländerna.

Baserat på utvärderingen, och med beaktande av unionens övergripande förbindelser med Gambia, antog rådet den 7 oktober 2021 genomförandebeslut 2021/1781 om tillfälligt upphävande av vissa bestämmelser i viseringskodexen avseende medborgare i Gambia. Upphävandet av bestämmelserna innebar att det inte längre var möjligt att göra undantag från kravet på att inge handlingar för personer som ansöker om enhetlig visering, att personer som ansöker om visering kan få vänta längre än 15 dagar på beslut om visering, att det inte längre är möjligt att utfärda visering som medger flera inresor på en och samma visering, samt att innehavare av diplomat- och tjänstepass inte längre kan undantas från viseringsavgift. Vid fortsatta utvärderingar av återtagandesamarbetet påvisades inga framsteg varför rådet på nytt antog ett beslut om upphävande av ytterligare bestämmelser i viseringskodexen (2022/2459), innebärande en ökning av ansökningsavgiften till 120 EUR.

Det nu aktuella förslaget avseende medborgare i Gambia presenterades den 27 september 2023.

1.2           Förslagets innehåll

I de aktuella förslaget till genomförandebeslut föreslår kommissionen att det senare antagna beslutet (2022/2459) om höjd ansökningsavgift ska hävas. Baserat på bland annat information från Medlemsstater, unionens institutioner och diskussioner i relevanta rådsarbetsgrupper konstaterar Kommissionen att Gambia har gjort betydande framsteg när det gäller återtagandesamarbetet. En klar förbättring när det gäller det operativa återtagandesamarbetet har skett. Samarbetet bedöms dock fortfarande inte vara tillräckligt varför Kommissionen föreslår att genomförandebeslut 2021/1781 alltjämt ska kvarstå.

1.3           Gällande svenska regler och förslagets effekt på dessa

Det förslag som presenterats påverkar inte gällande svenska regler.

1.4           Budgetära konsekvenser / Konsekvensanalys

Förslaget avser att effektivisera arbetet med återvändandet från medlemsstaterna och bedöms därigenom medföra minskade kostnader. Förslaget bedöms inte medföra ytterligare kostnader på EU:s budget. Kommissionen har inte presenterat någon jämställdhetsanalys av förslaget.

2                 Ståndpunkter

2.1           Preliminär svensk ståndpunkt

Regeringen välkomnar förslaget. Regeringen stödjer åtgärder som bidrar till en effektiv, väl fungerande och rättssäker ordning för återvändande. Det nu aktuella förslaget kan bidra till detta genom att bekräfta de framsteg som Gambia gjort i förhållande till återtagande av egna medborgare och skapa incitament för fortsatt utveckling när det gäller att samarbeta vad gäller att återta egna medborgare.

Regeringen stödjer inte bara det nu aktuella förslaget, utan alla de åtgärder och förslag som kan bli aktuella inom ramen för artikel 25a.

2.2           Medlemsstaternas ståndpunkter

Något meningsutbyte i frågan har ännu inte ägt rum.

2.3           Institutionernas ståndpunkter

Institutionernas ståndpunkter är inte kända.

2.4           Remissinstansernas ståndpunkter

Kommissionens meddelande har inte remitterats. Regelbundet informationsutbyte med berörda svenska myndigheter sker.

3                 Förslagets förutsättningar

3.1           Rättslig grund och beslutsförfarande

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 810/2009 av den 13 juli 2009 om införande av en gemenskapskodex om viseringar (viseringskodex) artikel 25a (5), punkten (a).

3.2           Subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen

Förslaget innebär att EU vidtar gemensamma åtgärder i förhållande till vissa tredjeländer i syfte att få till stånd ett bättre fungerande återvändande från samtliga EU:s medlemsstater. Målet med förslaget kan bara uppnås på EU-nivå. Regeringen bedömer att förslaget är proportionerligt i förhållande till avsedd målsättning.

4                 Övrigt

4.1           Fortsatt behandling av ärendet

Förslaget kommer diskuteras på teknisk nivå under hösten 2023. Om, och när förslaget tas vidare för beslut är ännu inte klarlagt.

4.2           Fackuttryck/termer

 

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.