Till innehåll på sidan

Övergångsregler för gemensamma jordbrukspolitiken för år 2014

Fakta-pm om EU-förslag 2012/13:FPM105 : KOM (2013) 226

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.

PDF

Regeringskansliet

Faktapromemoria 2012/13:FPM105

Övergångsregler för gemensamma 2012/13:FPM105
jordbrukspolitiken för år 2014  
Jordbruksdepartementet  
2013-05-24  

Dokumentbeteckning

KOM (2013) 226

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om vissa övergångsbestämmelser för stöd för landsbygdsutveckling från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU) och om ändring av förordning (EU) No [] [RD] vad gäller resurser och resursfördelning avseende år 2014 och om ändring av rådets förordning (EG) nr 73/2009 och förordningarna (EU) nr [][DP], (EU) No [][HZ] och (EU) No [][sCMO] vad gäller deras tillämpning under år 2014

Sammanfattning

Eftersom reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken (GJP) kommer att träda i kraft först år 2015 har kommissionen lagt fram ett förslag till övergångsregler för GJP för år 2014. Förordningsförslaget behandlar regler som anses möjliggöra en övergång mellan olika budgetperioder. Förslaget omfattar övergångsregler för både pelare I och pelare II.

Regeringen anser att övergångsreglerna ska vara enkla att hantera och möjliggöra en smidig övergång till en ny GJP. Sverige förespråkar därför så få förändringar som möjligt i övergångsreglerna jämfört med nuvarande regelverk.

1 Förslaget

1.1Ärendets bakgrund

Kommissionen presenterade den 12 oktober 2011 lagförslag för den framtida inriktningen av den gemensamma jordbrukspolitiken (GJP).

Eftersom reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken kommer att träda i kraft först år 2015 finns det behov av övergångsregler för år 2014. Kommissionen presenterade förslag till övergångsförordning för GJP vid ministerrådsmötet den 22 april 2013. Förslaget har ännu inte diskuterats på teknisk nivå.

1.2Förslagets innehåll

Förordningsförslaget omfattar regler som syftar till att åstadkomma en övergång mellan olika budgetperioder. Kommissionen föreslår övergångsregler för GJP:s båda pelare, det vill säga att övergångsreglerna ska gälla både direktstöd och landsbygdsstöd. Förslaget innehåller även ändringar vad gäller ikraftträdandet av samtliga förordningar inom ramen för nya GJP. De senare förordningsförslagen förhandlas fortfarande.

För landsbygdsförordningen och kommande landsbygdsprogram gäller reglerna särskilt hur övergången ska ske avseende ingångna femåriga åtaganden för djur- och arealbaserade ersättningar samt hur dessa ska redovisas av MS. Motsvarande regler har funnits för tidigare övergångar mellan olika budgetperioder och innebär främst att en kontinuitet vad gäller femårsåtagande och arealbaserade ersättningar kan bibehållas.

Vad gäller reglerna för direktstöd och andra mer horisontella regler för de båda jordbruksfonderna omfattar övergångsreglerna bestämmelser för flexibilitet mellan pelarna, tvärvillkor, förskottsbetalningar och reviderade stödtak i förhållande till överenskommelsen i Europeiska rådet den 8 februari om budgetramen för perioden 2014-2020. Kommissionen föreslår att introducera möjligheten till förskottsbetalningar omfattande 50 procent av direktstöden mellan den 16 oktober och den 1 december redan år 2014. Vidare föreslår kommissionen att de reviderade tvärvillkorsbestämmelser för skydd av grundvatten träder i kraft redan i december år 2013 eftersom gällande grundvattendirektiv kommer att upphävas.

Vad gäller flexibilitet mellan pelarna föreslår kommissionen att medlemsstaterna ska besluta om eventuella överföringar mellan pelarna för hela perioden år 2014. Kommissionen föreslår även reviderade tak för direktstöden år 2014 till följd av överenskommelsen i Europeiska rådet den 8 februari om budgetramen för perioden 2014-2020.

Vad gäller förslaget till den samlade marknadsordningen så föreslår kommissionen att förlänga nuvarande stöd till silkesodlare ett år för att sedan föra över stödet till direktstödsförordningen.

1.3Gällande svenska regler och förslagets effekt på dessa

Förslaget förväntas inte påverka svensk lagstiftning.

1.4Budgetära konsekvenser / Konsekvensanalys

Förslaget till förordning har i sig inte några ekonomiska följder, eftersom det endast genomför kommissionens förslag om den fleråriga budgetramen och om reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken, med hänsyn tagen till Europeiska rådets slutsatser av den 8 februari 2013.

2 Ståndpunkter

2.1Preliminär svensk ståndpunkt

Sverige anser att övergångsreglerna ska vara enkla att hantera och möjliggöra en smidig övergång till en ny gemensam jordbrukspolitik.

Sverige anser därför att övergångsreglerna bör vara utformade så att nuvarande landsbygdsprogram i sin helhet kan förlängas för år 2014 vilket skulle innebära att ett helt nytt landsbygdsprogram kan träda ikraft 2015.

Sverige anser även att övergångsreglerna för direktstöd bör innehålla begränsade förändringar jämfört med nuvarande system eftersom detta skulle ge större möjlighet att fokusera på att ta fram ett bra system till 2015.

2.2Medlemsstaternas ståndpunkter

Ännu inte kända.

2.3Institutionernas ståndpunkter

Ännu inte kända.

2.4Remissinstansernas ståndpunkter

Förslaget har inte remitterats.

3 Förslagets förutsättningar

3.1Rättslig grund och beslutsförfarande

Artikel 43.2 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, ordinarie lagstiftningsförfarande. I rådet tas beslut med kvalificerad majoritet.

3.2Subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen

Kommissionen har inte motiverat förslaget enligt subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen.

4 Övrigt

4.1Fortsatt behandling av ärendet

Förslaget kommer förmodligen att behandlas i rådsarbetsgruppen för horisontella jordbruksfrågor den 17 maj 2013 och den 7 juni 2013.

4.2Fackuttryck/termer

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.