Till innehåll på sidan

Ny förordning om villkor vid förflyttning av sällskapsdjur

Fakta-pm om EU-förslag 2011/12:FPM126 : KOM(2012)89 final

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.

DOC
PDF

Regeringskansliet

Faktapromemoria 2011/12:FPM126

Ny förordning om villkor vid förflyttning av sällskapsdjur

Landsbygdsdepartementet

2012-04-11

Dokumentbeteckning

KOM(2012)89 final

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om förflyttning av sällskapsdjur utan kommersiellt syfte

Sammanfattning

Kommissionen har lagt fram ett förslag till ny förordning avsedd att ersätta nu gällande förordning om djurhälsovillkor vid icke-kommersiell förflyttning av sällskapsdjur. Syftet med förslaget är att anpassa lagstiftningen till ändrade omständigheter.

Regeringen stödjer i princip förslaget men anser att vissa definitioner behöver förtydligas för att klargöra i vilka fall förordningen ska tillämpas.

1Förslaget

1.1Ärendets bakgrund

I maj 2003 antogs förordning 998/2003 om djurhälsovillkor vid icke-kommersiell förflyttning av sällskapsdjur. Syftet med förordningen var att underlätta den fria rörligheten inom EU genom att införa ett förenklat förfarande vid resor med sällskapsdjur. Till skillnad från bestämmelserna som reglerar handel med de aktuella djurslagen krävs ingen veterinärbesiktning före icke-kommersiella förflyttningar.

Förordning 998/2003 omfattar grundkrav för förflyttning av sällskapsdjur mellan EU-länder och från tredje länder till EU, samt övergångsbestämmelser gällande förflyttning av hundar, katter och illrar till vissa medlemsstater. Enligt övergångsbestämmelserna fick Sverige och ytterligare fyra länder behålla krav på avmaskning för att förhindra införsel av rävens dvärgbandmask, samt krav på blodprov för att dokumentera skydd mot rabies vid förflyttningar mellan EU-länder. Efter att ha förlängts två gånger genom beslut av Europaparlamentet och rådet, upphörde övergångsbestämmelserna slutligen att gälla den 31 december 2011.

Eftersom övergångsbestämmelserna inte längre gäller och eftersom det krävs ett antal ändringar för att anpassa bestämmelserna i förordning 998/2003 till Fördraget om europeiska unionens funktionssätt anser kommissionen att förordning 998/2003 bör upphävas och ersättas med den föreslagna nya förordningen.

Förslaget presenterades den 5 mars 2012.

1.2Förslagets innehåll

Utöver de ändringar som är nödvändiga för att anpassa lagstiftningen till Fördraget om europeiska unionens funktionssätt och till att övergångsbestämmelserna inte längre gäller, omfattar förslaget ändringar för att ta hänsyn till utvecklingen när det gäller bekämpning av rabies inom EU.

I förslaget bemyndigas kommissionen att kategorisera medlemsstater baserat på dessas rabiessituation. Förflyttning av hundar, katter och illrar föreslås under vissa villkor få ske utan rabiesvaccination mellan länder som av kommissionen kategoriserats som rabiesfria.

I likhet med förordning 998/2003 ska den nya förordningen tillämpas vid förflyttning av sällskapsdjur som åtföljer sin ägare eller en annan person som handlar på ägarens uppdrag och där förflyttningen inte sker i syfte att djuret ska säljas eller överlåtas.

I den nya förordningen har dock en ny definition av förflyttning utan kommersiellt syfte förts in, som innebär att inte enbart förflyttningar som syftar till ägarbyte, utan alla förflyttningar som direkt eller indirekt innebär eller syftar till en ekonomisk vinst, utesluts från att omfattas av förordningens bestämmelser.

1.3Gällande svenska regler och förslagets effekt på dessa

Införsel i icke-kommersiellt syfte av sällskapsdjur till Sverige regleras i förordning 998/2003. Hundar, katter och illrar ska vara ID-märkta, rabiesvaccinerade och åtföljas av pass. För införsel från vissa tredje länder krävs därutöver ett blodprov för att visa att djuret förvärvat immunitet mot rabies efter vaccination. Sällskapsdjur av övriga arter får föras in utan några särskilda djurhälsokrav förutsatt att det rör sig om högst fem djur.

På kort sikt förväntas den nya förordningen inte leda till några ändringar gällande villkoren för icke-kommersiell förflyttning av sällskapsdjur, men på längre sikt kan det bli möjligt att flytta hundar, katter och illrar mellan vissa EU-länder utan rabiesvaccination. Tillämpningen av förordningen kan försvåras om ändringar inte sker i de föreslagna definitionerna.

1.4Budgetära konsekvenser / Konsekvensanalys

Förslaget förväntas inte få några budgetära konsekvenser för EU:s budget eller Sveriges statsbudget.

2Ståndpunkter

2.1Preliminär svensk ståndpunkt

Regeringen anser att det är angeläget att spridning av allvarliga sjukdomar förhindras och arbetar därför för ett regelverk som möjliggör för medlemsstaterna att upprätthålla en god djurhälso- och folkhälsonivå och som ger verktyg att förhindra smittspridning. Det är samtidigt viktigt att lagstiftningen är tydlig och lätt att efterleva. Regeringen stödjer i princip kommissionens förslag som syftar till att förenkla reglerna och anpassa dem till ändrade omständigheter. Regeringen ställer sig dock frågande till den föreslagna definitionen av förflyttning utan kommersiellt syfte, eftersom det inte är tydligt hur definitionen ska tolkas. Om t.ex. deltagande i en hundutställning bedöms syfta till en ekonomisk vinst kan en sådan förflyttning falla utanför förordningens räckvidd. Det torde vara mycket svårt för de behöriga myndigheterna att kontrollera huruvida en djurförflyttning innebär eller syftar till ekonomisk vinst. I värsta fall kan samma djurförflyttning av ett land betraktas som icke-kommersiell medan ett annat land anser att resan är av kommersiell karaktär.

Regeringen anser att förflyttning av sällskapsdjur där djuret åtföljer sin ägare eller en annan person som handlar på ägarens vägnar och i samförstånd med denne, och där syftet med resan inte är att sälja djuret eller överlåta äganderätten, ska falla inom förordningens räckvidd. Förordningens definitioner bör ändras så att de är entydiga och så att förordningens räckvidd förtydligas.

2.2Medlemsstaternas ståndpunkter

Övriga medlemsstater är i princip positiva till kommissionens förslag, men ifrågasätter de föreslagna definitionerna, eftersom de är öppna för olika tolkningar.

2.3Institutionernas ståndpunkter

Institutionernas ståndpunkter är i nuläget inte kända.

2.4Remissinstansernas ståndpunkter

Förslaget har inte remissbehandlats.

3Förslagets förutsättningar

3.1Rättslig grund och beslutsförfarande

Artikel 43(2) och artikel 168(4) av Fördraget om europeiska unionens funktionssätt. Beslut tas av rådet och Europa-parlamentet enligt det normala beslutsförfarandet. I rådet krävs kvalificerad majoritet för beslut.

3.2Subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen

Målet med förslaget, dvs. att underlätta icke-kommersiell förflyttning av sällskapsdjur samtidigt som en hög nivå av smittskydd behålls, kan inte enligt kommissionen i tillräcklig utsträckning uppnås genom medlemsstaternas åtgärder. Genom djurhälsovillkor på EU-nivå kan den administrativa bördan för de behöriga myndigheterna (på EU-nivå, på nationell nivå och i tredjeländer) och för allmänheten, minskas samtidigt som en hög nivå av smittskydd upprätthålls.

Regeringen delar kommissionens bedömning avseende behovet av regler på EU-nivå.

4Övrigt

4.1Fortsatt behandling av ärendet

Förslaget diskuteras i en arbetsgrupp under ministerrådet (jordbruk) under våren 2012.

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.