Mervärdesskatt för vouchrar

Fakta-pm om EU-förslag 2011/12:FPM153 : KOM(2012) 206

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.

DOC
PDF

Regeringskansliet

Faktapromemoria 2011/12:FPM153

Mervärdesskatt för vouchrar

Finansdepartementet

2012-06-13

Dokumentbeteckning

KOM(2012) 206

Förslag till RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt, vad beträffar behandlingen av vouchrar

Sammanfattning

Syftet med förslaget är att klargöra och harmonisera EU-reglerna för hur mervärdesskatt ska tas ut för vouchrar (t.ex. förbetalda telefonkort) så att såväl dubbel­beskattning som icke-beskattning kan undvikas. Förslaget innehåller definitioner av olika typer av vouchrar och bestämmelser om vid vilken tidpunkt uppbörden av mervärdesskatt ska ske. Förslaget innehåller även regler om mellanhänder och andra aktörer i distributionskedjor för vouchrar. Ändringarna är avsedda att träda i kraft den 1 januari 2015.

Regeringen välkomnar förslaget och delar kommissionens uppfattning att det är angeläget att företag i olika medlemsstater behandlas lika och att reglerna är tydliga och förutsägbara för företagen.

1Förslaget

1.1Ärendets bakgrund

Rådets direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt (mervärdesskattedirektivet) innehåller inte några bestämmelser om hur vouchrar ska behandlas skattemässigt. Medlemsstaterna har därför utvecklat egna beskattningslösningar. I vissa medlemsstater beskattas en voucher vid utställandet medan den i andra medlemsstater beskattas vid inlösen. När en voucher ställs ut i en medlemsstat och utnyttjas i en annan medlemsstat kan olikheterna i medlemsstaternas beskattning leda till dubbelbeskattning eller utebliven beskattning.

Vouchrar förekommer i elektronisk eller fysisk form och har ett kommersiellt syfte eller marknadsföringssyfte. Den totala marknaden i EU uppgår till över 50 miljarder euro per år. Cirka 70 procent är förbetalda telefonkort. Resterande andel utgörs av bl.a. rabattkuponger och presentkort. Det kan till exempel vara fråga om kuponger för övernattning som utfärdas av hotell och som är giltiga i flera olika medlems­stater.

Förslaget presenterades av kommissionen den 10 maj 2012.

1.2Förslagets innehåll

Syftet med förslaget är att klargöra och harmonisera EU-reglerna för hur vouchrar ska behandlas mervärdesskatterättsligt så att såväl dubbel­beskattning som icke-beskattning kan undvikas. Förslaget innebär en ändring av mervärdesskattedirektivet. Det föreslås definitioner av olika kategorier av vouchrar. Det föreslås också gemensamma bestämmelser om vid vilka tidpunkter de olika kategorierna av vouchrar ska beskattas. I huvudsak inne­bär förslaget att vouchrar som ger innehavaren rätt att erhålla bestämda tjänster eller varor och där beskattningen kan fastställas redan vid utställandet, s.k. enfunktionsvouchrar, beskattas vid utställandet medan s.k. flerfunktionsvouchrar beskattas först vid inlösen. Ett exempel på en flerfunktionsvoucher är ett förbetalt telefonkort som kan användas för att ringa eller skicka sms men också för att betala för resor med kollektivtrafik. Innan vouchrar når konsumenterna passerar de ofta genom kedjor av distributörer som ibland sträcker sig över flera medlemsstater. Förslaget innehåller därför bestämmelser om hur transaktionerna i sådana kedjor ska behandlas skattemässigt. Det föreslås även tekniska bestämmelser avseende avdragsrätt och vem som är skattskyldig. Avsikten är att ändringarna ska kunna träda i kraft den 1 januari 2015.

1.3Gällande svenska regler och förslagets effekt på dessa

Det finns inte några särskilda bestämmelser om vouchrar i den svenska mervärdesskattelagstiftningen. Förslaget kommer huvudsakligen att medföra ändringar i mervärdesskatte­lagen (1994:200), men även andra regelverk kan komma att bli berörda.

1.4Budgetära konsekvenser / Konsekvensanalys

Till förslaget har fogats en konsekvensanalys. Enligt konsekvensanalysen kan den årliga intäkten från vouchrar för förbetalda telekommunikations­tjänster uppskattas till 36 miljarder euro. Det årliga värdet av övriga typer av vouchrar uppskattas till omkring hälften av det beloppet. Det har inte varit möjligt att få fram kvantitativa uppgifter om medlemsstaternas inkomst­förluster till följd av att gemensamma regler saknas, men det har fram­kommit att utebliven beskattning utnyttjas systematiskt av vissa aktörer inom telekommunikationssektorn. Det har också framkommit att olikheterna i medlemsstaternas beskattning medfört dubbelbeskattning. Genom förslaget uppnås en enhetlig tillämpning och på så sätt minskas medlemsstaternas inkomstförluster på grund av utebliven beskattning. Vidare förväntas förslaget medföra att företagens administrativa kostnader minskar och att konkurrensen stärks. Ökad marknadseffektivitet bör kunna leda till prissänkningar för konsumenter.

Eventuella ekonomiska kostnader för Skatteverket med anledning av förslaget ska begränsas i största möjliga mån och utgångspunkten är att det ska hanteras inom befintliga och beräknade ekonomiska ramar.

2Ståndpunkter

2.1Preliminär svensk ståndpunkt

Regeringen välkomnar kommissionens förslag. Regeringen delar kommissionens uppfattning att det är angeläget att företag i olika medlemsstater behandlas lika och att reglerna är tydliga och förutsägbara för företagen. Det är viktigt att företagen kan konkurrera på lika villkor och att dubbelbeskattning undviks. Det är vidare angeläget att skatteintäkterna säkras samt att skatteuttaget är stabilt och effektivt, inte minst för en väl fungerande inre marknad.

2.2Medlemsstaternas ståndpunkter

Medlemsstaternas ståndpunkter är inte kända.

2.3Institutionernas ståndpunkter

Institutionernas ståndpunkter är inte kända.

2.4Remissinstansernas ståndpunkter

Förslaget har remitterats den 25 maj 2012. Remisstiden går ut den 20 augusti 2012. Några synpunkter på förslaget har ännu inte inkommit.

3Förslagets förutsättningar

3.1Rättslig grund och beslutsförfarande

Enligt artikel 113 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt ska rådet genom enhälligt beslut på förslag av kommissionen och efter att ha hört Europaparlamentet och Ekonomiska och sociala kommittén anta bestämmelser om harmonisering av bl.a. omsättningsskatter för att säkerställa att den inre marknaden fungerar.

3.2Subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen

Kommissionen anför att förslaget är förenligt med subsidiaritetsprincipen, eftersom en enhetlig tillämpning av mervärdesskatten endast kan uppnås genom en ändring av mervärdesskattedirektivet. Regeringen delar denna uppfattning.

Vidare anför kommissionen att förslaget är nödvändigt för att lösa de problem som konstaterats samt att förslaget kommer att bidra till skatteneutralitet, minskade kostnader för efterlevnad och undanröjd risk för dubbelbeskattning. Kommissionen anser därför att förslaget är förenligt med proportionalitetsprincipen. Regeringen instämmer i kommissionens bedömning.

4Övrigt

4.1Fortsatt behandling av ärendet

Förslaget kommer att behandlas i rådsarbetsgruppen för skattefrågor, eventuellt med start i slutet av juni 2012.

4.2Fackuttryck/termer

-

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.