Till innehåll på sidan

Grönbok om förberedelse för en helt konvergerad audiovisuell värld

Fakta-pm om EU-förslag 2012/13:FPM103 : KOM (2013) 231

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.

PDF

Regeringskansliet

Faktapromemoria 2012/13:FPM103

Grönbok om förberedelse för en helt 2012/13:FPM103
konvergerad audiovisuell värld  
Kulturdepartementet  
2013-05-23  

Dokumentbeteckning

KOM (2013) 231

Grönbok Förberedelse för en helt konvergerad audiovisuell värld: tillväxt, skapande och värderingar

Sammanfattning

Syftet med grönboken är att inleda en bred allmän diskussion om konsekvenserna av den pågående omvandlingen av det audiovisuella medielandskapet. Traditionella sändningstjänster och internet växer successivt samman (konvergerar), vilket medför nya sätt att leverera rörlig bild och ljud till konsumenter och därmed också nya konsumtionsmönster. Konvergensen förväntas kunna utnyttjas för att skapa ekonomisk tillväxt och företagsinnovation i Europa. Av betydelse i detta hänseende är hur produktion av audiovisuellt innehåll ska finansieras och vilka möjligheter som finns till ökad spridning av europeisk produktion. Även fördelningen av spektrumutrymme mellan marksändningar och telekommunikation får betydelse, liksom gemensamma tekniska standarder. I grönboken konstateras att via internet har medborgarna tillgång till information och innehåll i en aldrig tidigare skådad mängd utöver det nationella utbudet och kan delta i åsiktsbildningen. Detta främjar yttrandefriheten och åsiktsmångfalden. Samtidigt som konvergensen medför nya möjligheter får den konsekvenser för värden som mångfald i medierna, kulturell mångfald och konsumentskydd, inbegripet skydd för särskilda grupper som minderåriga och personer med funktionsnedsättning. Grönboken ger underlag för diskussion kring dessa frågor och inbjuder till ett offentligt samråd som på längre sikt kan bana väg för lagstiftning eller andra politiska åtgärder.

Regeringen ställer sig positiv till ansatsen i kommissionens grönbok att utifrån ett brett perspektiv analysera effekterna av konvergensen i syfte att identifiera behov av eventuella åtgärder.

1 Förslaget

1.1Ärendets bakgrund

I juli 2011 publicerades kommissionens grönbok om distribution online av audiovisuella verk i Europeiska unionen: möjligheter och utmaningar med en digital inre marknad.1 I grönboken behandlas i huvudsak upphovsrättsliga frågor kring gränsöverskridande distribution av audiovisuella medietjänster på internet. Den utgör en del i ett arbete med att utveckla en digital inre marknad. På upphovsrättsområdet antog kommissionen i december 2012 också ett meddelande om innehåll i den digitala inre marknaden. Mot denna bakgrund behandlas inte upphovsrättsfrågor i den nu aktuella grönboken om förberedelse för en helt konvergerad audiovisuell värld.

Grönboken presenterades den 25 april 2013.

1.2Förslagets innehåll

Grönboken är uppdelad i två delar med underavsnitt. Varje underavsnitt följs av detaljerade frågor i syfte att analysera den europeiska marknaden för audiovisuellt innehåll och förutsättningarna för dess tillväxt, behovet av förändring och på vilket sätt förändringar bör ske.

I den första delen, Tillväxt och innovation, beskrivs hur det i dag är svårt för konsumenter att ta del av innehåll från andra medlemsstater på grund av olika territoriella åtkomstbegränsningar och brist på interoperabilitet över gränserna. Även innehållsleverantörers tillgång till plattformar för distribution av innehåll diskuteras. Konsumenters tillgång till europeiskt innehåll påverkas av möjligheterna att finansiera produktion och distribution av sådant innehåll. Både leverantörer av tv-sändningar och leverantörer av beställ-tv har skyldighet att på olika sätt främja europeiska produktioner, men för beställ-tv är dessa skyldigheter mindre omfattande och mer flexibelt formulerade. Även regelverket kring marknadsföring är mer liberalt för beställ-tv, trots att leverantörerna av tv-sändningar och leverantörer av beställ-tv numer konkurrerar om samma publik, då konvergensen medfört att innehåll kan tas emot i samma apparat och ses på samma skärm. Frågan

1 KOM (2011) 427 slutlig

väcks om dessa skillnader i reglering snedvrider konkurrensen. Konvergensen väcker också frågor kring hur frekvensutrymmet ska fördelas mellan marksändningar, mobilt bredband och andra tillämpningar.

I den andra delen, som rubriceras Värderingar, beskrivs utmaningen att i en konvergerad miljö främja respekten för de gemensamma värderingar som resulterat i regler till stöd för yttrandefrihet, mediemångfald, kulturell mångfald, skydd av personuppgifter samt skydd av konsumenter, minderåriga och personer med funktionsnedsättning.

1.3Gällande svenska regler och förslagets effekt på dessa

Eftersom grönboken inte innehåller några konkreta lagstiftningsförslag är det i detta läge inte möjligt att analysera eventuella effekter på gällande svenska regler.

1.4Budgetära konsekvenser

Eftersom grönboken inte innehåller några konkreta lagstiftningsförslag är det i detta läge inte möjligt att analysera eventuella budgeteffekter.

2 Ståndpunkter

2.1Preliminär svensk ståndpunkt

Regeringen ställer sig positiv till ansatsen i kommissionens grönbok att utifrån ett brett perspektiv analysera effekterna av konvergensen i syfte att identifiera behov av eventuella åtgärder. Yttrandefrihetsgrundlagens bestämmelser om etableringsfrihet när det gäller tillhandahållanden genom tråd begränsar möjligheten att reglera beställ-tv, som vanligtvis tillhandahålls genom tråd. Av detta skäl motsätter sig regeringen en fullt teknikneutral reglering för audiovisuellt innehåll, men är positivt inställd till de åtgärder som tas för att främja självreglering på EU-nivå. Regeringen är vidare positivt inställd till åtgärder som — utan att inkräkta på det redaktionella oberoendet — bidrar till kvalitetsjournalistik, kulturell mångfald och åsiktsmångfald i medierna.

2.2Medlemsstaternas ståndpunkter

Medlemsstaternas ståndpunkter är ännu inte kända.

2.3Institutionernas ståndpunkter

Institutionernas ståndpunkter är ännu inte kända.

2.4Remissinstansernas ståndpunkter

Grönboken har ännu inte sänts på remiss.

3 Förslagets förutsättningar

3.1Rättslig grund och beslutsförfarande

Inte aktuellt då grönboken inte innehåller några lagstiftningsförslag

3.2Subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen

Inte aktuellt då grönboken inte innehåller några lagstiftningsförslag

4 Övrigt

4.1Fortsatt behandling av ärendet

Det offentliga samrådet kring grönboken pågår fram till den 31 augusti 2013.

4.2Fackuttryck/termer

Beställ-tv: det svenska uttrycket för icke-linjära audiovisuella medietjänster, dvs. tjänster som tittarna själva väljer när de vill se. Catch-up-tjänster (som gör det möjligt att under en viss tid i efterhand ta del av ett program som sänts enligt tablå) och video-on-demand (beställ-video) utgör beställ-tv.

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.