Till innehåll på sidan

Gemensam rapport om social trygghet och social delaktighet

Fakta-pm om EU-förslag 2006/07:FPM92 : KOM (2007) 13 slutlig

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.

DOC
PDF

Regeringskansliet

Faktapromemoria 2006/07:FPM92

Gemensam rapport om social trygghet och social delaktighet

Socialdepartementet

2007-06-11

Dokumentbeteckning

KOM (2007) 13 slutlig

Meddelande från kommissionen till rådet, Europaparlamentet, europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt regionkommittén – Förslag till gemensam rapport om social trygghet och social integration 2007

Sammanfattning

Kommissionen presenterade den 22 januari 2007 ett förslag till gemensam rapport om social trygghet och social integration. Rapporten bygger på de nationella rapporter om social trygghet och social delaktighet som medlemsstaterna utarbetade hösten 2006.

Inom ramen för den öppna samordningsmetoden samarbetar EU:s medlemsstater med att bekämpa fattigdom och social utestängning, att verka för en stabil hälso- och sjukvård samt äldreomsorg och stabila pensionssystem. Samarbetet har pågått sedan år 2000. Medlemsstaterna utarbetade en första strategirapport som behandlar samtliga ovanstående politikområden i början av september 2006. Regeringen uppdaterade den nationella rapporten i april 2007.

1Förslaget

1.1Innehåll

Rapporten är baserad på medlemsstaternas nationella rapporter om social trygghet och social delaktighet som presenterades hösten 2006. Samarbetet sker inom ramen för tillämpningen av den öppna samordningsmetoden på det sociala området. Samarbetet har pågått sedan år 2000 och rapporter och nationella handlingsplaner har utarbetats inom pensionsområdet, social sammanhållning samt hälso- och sjukvård och äldreomsorg. De nationella strategirapporterna för perioden 2006-2008 är de första i sitt slag då de omfattar hela samarbetsområdet på den sociala sidan.

Den gemensamma rapporten presenterar en rad huvudbudskap. Då det gäller att bekämpa fattigdom och social utestängning betonas vikten av att främja utbildning och arbete för alla, bekämpa barnfattigdom och öka integrationen. Beträffande hälso- och sjukvårdsavsnittet samt äldreomsorgen handlar huvudbudskapet främst om kvalitet och tillgänglighet. Mot bakgrund av att medlemsstaterna år 2005 presenterade framåtblickande och strategiska pensionsrapporter har pensionsavsnittet i de nationella rapporterna en något annan utformning. Sverige valde att göra en fördjupning kring frågan om incitament i pensionssystemet att förlänga arbetslivet.

1.2Gällande svenska regler och förslagets effekt på dessa

Samarbetet bedrivs inom ramen för den öppna samordningsmetoden.

I den nationella rapporten presenterar regeringen målsättningar och åtgärder som har genomförts och kommer att genomföras under perioden 2006-2008. Rapporten har inte någon direkt påverkan på svenska regler.

1.3Budgetära konsekvenser

Inte aktuellt.

2Ståndpunkter

2.1Svensk ståndpunkt

Sverige välkomnar förslaget till gemensam rapport. Regeringen anser att huvudbudskapen som presenteras väl speglar de utmaningar unionen står inför.

Sverige presenterade sin strategirapport den 14 september 2006. Denna rapport har uppdaterats under våren 2007.

2.2Medlemsstaternas ståndpunkter

Samtliga medlemsstater har välkomnat rapporten och menar att den på ett bra sätt speglar de utmaningar medlemsstaterna står inför på det sociala området.

2.3Institutionernas ståndpunkter

-

2.4Remissinstansernas ståndpunkter

Rapporten har inte skickats på remiss.

3Övrigt

3.1Fortsatt behandling av ärendet

Rapporten antogs av social- och arbetsmarknadsministrarna vid EPSCO-rådets möte den 22 februari. Rapporten låg också till grund för utarbetande av de nyckelbudskap ministrarna ställde sig bakom vid samma rådsmöte. Dessa nyckelbudskap och den gemensamma rapporten förelades därefter europeiska rådets vårmöte. Rapporten utgör grund för sk peer reviews i medlemsstaterna.

3.2Rättslig grund och beslutsförfarande

Samarbetet sker inom ramen för den öppna samordningsmetoden.

3.3Fackuttryck/termer

-

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.