Till innehåll på sidan

"Future of Transport" - en framtida europeisk transportpolitik

Fakta-pm om EU-förslag 2008/09:FPM142 : KOM (2009) 279

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.

DOC
PDF

Regeringskansliet

Faktapromemoria 2008/09:FPM142

"Future of Transport" - en framtida europeisk transportpolitik

Näringsdepartementet

2009-07-27

Dokumentbeteckning

KOM (2009) 279

Meddelande från kommissionen - Hållbara framtida transporter: Ett integrerat, teknikstyrt och användarvänligt transportsystem

Sammanfattning

Meddelandet om Hållbara framtida transporter: Ett integrerat, teknikstyrt och användarvänligt transportsystem antogs av kommissionen den 17 juni 2009. Meddelandet och den konsultationsprocess som inleddes med meddelandet om Hållbara framtida transporter utgör viktiga utgångspunkter för vitboken som avses läggas fram under 2010.

1Förslaget

1.1Ärendets bakgrund

Kommissionens vitbok från 2001 om den gemensamma transportpolitiken sträcker sig fram till år 2010. En halvtidsöversyn av vitboken gjordes 2006. Arbetet med nästa politikperiod har påbörjats av kommissionen och sträcker sig fram till 2020.

Meddelandet om Hållbara framtida transporter: Ett integrerat, teknikstyrt och användarvänligt transportsystem antogs av kommissionen den 17 juni 2009. Meddelandet har förberetts bl.a. genom att tre arbetsgrupper tagit fram en rapport om framtidens transporter. Meddelandet och den konsultationsprocess som inleddes med meddelandet om Hållbara framtida transporter utgör viktiga utgångspunkter för vitboken som avses läggas fram under 2010.

1.2Förslagets innehåll

Meddelandet innehåller en redovisning för utvecklingen av den gemensamma transportpolitiken 2000 – 2010 samt vilka frågor som återstår att hantera. Meddelandet beskriver också de viktigaste drivande faktorerna inom transportsektorn fram till seklets mitt och de utmaningar som dessa medför. Bland de omvärldsfaktorer som kommissionen nämner återfinns åldrande befolkning, migration och inre rörlighet, miljöutmaningar och begränsad tillgång på fossila bränslen.

Vidare innehåller meddelandet förslag på strategiska mål för det medellånga perspektivet som bör genomföras för att ta itu med de utmaningar som förutses uppstå inom sektorn. De främsta prioriteringarna anser kommissionen vara bättre integrering av olika transportslag för att förbättra transportsystemets effektivitet överlag, samt en snabbare utveckling och tillämpning av ny teknik. Kommissionen framhåller särskilt att när politiken utformas måste detta ske utifrån transportanvändarnas och transportarbetarnas behov.

Kommissionen lyfter i sitt meddelande fram sju tänkbara breda politiska mål: högkvalitativa, säkra och trygga transporter; ett väl underhållet och fullt integrerat nätverk; miljövänliga hållbara transporter; EU måste gå i bräschen för utvecklingen av transporttjänster och teknik; skydd och utveckling av humankapitalet; smartare prissättning samt planering av transporter för förbättra tillgänglighet.

Avslutningsvis lägger kommissionen i sitt meddelande fram tankar på hur tillgängliga politiska instrument skulle kunna användas för att förverkliga de uppställda målen samtidigt som man lever upp till hållbarhetskraven. En rad förslag läggs fram så som mer välplanerad infrastruktur, utpekandet av gröna korridorer för att minska trängsel och miljöföroreningar, särskild utpekad infrastruktur för passagerar- och godstrafik, fullständigt genomförande av ett europeiskt område för sjötransporter utan hinder, informationssystem för att informera transportanvändare om tillgängliga och alternativa transportlösningar, elektronisk hantering av transporthandlingar och biljetter, stegvis strategi för internalisering externa kostnader för samtliga transpormedel, fastställandet av standarder för att bana väg för teknikutveckling, styra FoU mot hållbar rörlighet, utbildning, information och kampanjer för att höja medvetenheten bland allmänheten om transportpolitikens utmaningar samt nödvändigheten av att EU agerar samstämmigt i sina externa kontakter.

I meddelandet inbjuder kommissionen till en kortare konsultationsprocess (30 september 2009) under vilken kommissionen vill ha alla tänkbara aktörers syn på de i meddelandet framlagda tankarna.

1.3Gällande svenska regler och förslagets effekt på dessa

-

1.4Budgetära konsekvenser / Konsekvensanalys

-

2Ståndpunkter

2.1Preliminär svensk ståndpunkt

Ett långsiktigt hållbart och konkurrenskraftigt europeiskt transportsystem är av grundläggande betydelse för Europas utveckling och välstånd. För att bidra till målsättningen med ett hållbart transportsystem prioriteras EU:s transportpolitik efter 2010 under det svenska EU-ordförandeskapet. Mot denna bakgrund välkomnas kommissionen meddelande och den debatt som förväntas följa.

2.2Medlemsstaternas ståndpunkter

-

2.3Institutionernas ståndpunkter

-

2.4Remissinstansernas ståndpunkter

Den svenska remissbehandlingen avslutas den 1 september 2009.

3Förslagets förutsättningar

3.1Rättslig grund och beslutsförfarande

-

3.2Subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen

-

4Övrigt

4.1Fortsatt behandling av ärendet

Kommissionens konsultationsprocess med anledning av meddelandet avlutas den 30 september 2009. Kommissionen har för avsikt att hålla en konferens med aktuella aktörer den 20 november 2009. För svensk vidkommande har meddelandet skickats ut på remiss med en svarstid till 1 september 2009.

Meddelandet om den framtida europeiska transportpolitiken prioriteras under det svenska EU-ordförandeskapet. Bland de tänkta aktiviteterna är riktlinjedebatter och antagande av slutsatser inom ramen för ministerrådet.

4.2Fackuttryck/termer

-

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.