Till innehåll på sidan

Förslag till ändring av delgivningsförordningen

Fakta-pm om EU-förslag 2005/06:FPM8 : KOM(2005)305 slutlig

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.

DOC
PDF

Regeringskansliet

Faktapromemoria 2005/06:FPM8

Förslag till ändring av delgivningsförordningen

Justitiedepartementet

2005-09-23

Dokumentbeteckning

KOM(2005)305 slutlig

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om att ändra rådets förordning (EG) nr 1348/2000 den 29 maj 2000 om delgivning i medlemsstaterna av handlingar i mål och ärenden av civil eller kommersiell natur

Sammanfattning

Enligt kommissionens förslag till ändringar i rådets förordning (EG) nr 1348/2000 av den 29 maj 2000 om delgivning i medlemsstaterna av handlingar i mål och ärenden av civil eller kommersiell natur (EG:s delgivningsförordning) bör översändandet av handlingar för delgivning mellan medlemsstaterna förbättras och påskyndas. I kommissionens förslag till ändringar i EG:s delgivningsförordning föreslås att vissa bestämmelser i förordningen skall förenklas och därmed stärka rättsäkerheten för såväl sökanden som adressaten.

Sverige välkomnar förslaget.

1Förslaget

1.1Innehåll

Bakgrund

EG:s delgivningsförordning är en av de rättsakter som ytterst syftar till ett snabbt och effektivt förfarande inom det civilrättsliga området och därmed en väl fungerande inre marknad. Förordningen skall tillämpas då en handling i ett mål eller ärende av civil eller kommersiell natur skall sändas från en medlemsstat till en annan för delgivning. I förordningen finns bestämmelser om hur organen i respektive medlemsstat skall förfara vid själva sändandet och mottagandet av handlingar för delgivning.

Den 1 oktober 2004 antog kommissionen en rapport om tillämpningen av EG:s delgivningsförordning, KOM(2004) 603 slutlig. I rapporten konstateras att tillämpningen av förordningen generellt påskyndat översändning och delgivning av handlingar mellan medlemsstaterna, men att tillämpningen av vissa bestämmelser inte är tillfredsställande.

Artikel 7.2

Artikel 7.2 skall ersättas med en ny punkt som innebär att delgivning skall ske snarast möjligt och i alla händelser inom en månad från mottagandet. Enligt punktens nuvarande lydelse föreskrivs ingen skyldighet att delgivning skall ske inom en månad, utan i stället anges endast att åtgärder för delgivning skall vidtas så snart som möjligt. Den nya punkten innebär vidare att vid beräkning av de perioder och frister som föreskrivs i delgivnings-förordningen är rådets förordning (EEG, Euratom) nr 1182/71 av den 3 juni 1971 om regler för bestämning av perioder, datum och frister tillämplig.

Artikel 8

I artikel 8 finns bestämmelser om att adressaten under vissa förutsättningar kan vägra att ta emot en handling som skall delges. Bestämmelserna syftar till att skydda adressatens intressen genom att delgivning bör ske på det officiella språket eller ett av de officiella språken på den plats där delgivningen skall äga rum eller på ett annat språk som adressaten förstår. Ändringarna av artikeln innebär bl.a. att adressaten i alla händelser skall upplysas om denna rätt av det mottagande organet skriftligen på ett standardformulär. Genom ändringarna av artikeln tydliggörs också de rättsliga följderna av en enligt artikeln motiverad vägran att ta emot en handling för delgivning. En vägran innebär därmed enligt förslaget att dagen för delgivning är den dag då översättningen delges.

Artikel 9

Artikel 9 skall ersättas med en ny artikel. Enligt punkt 1 i den nya artikeln är delgivningsdagen för en handling den dag då den delges i enlighet med bestämmelserna i mottagande medlemsstat. Bestämmelsen i punkt 2 innebär dock att om en handling enligt en medlemsstats lagstiftning skall delges inom en viss period för att den sökandes rättigheter skall kunna tillvaratas, bör den dag som gäller den sökande vara samma dag som fastslås i medlemsstatens lagstiftning. Nuvarande möjligheter att av giltiga skäl avvika från punkterna 1 och 2 tas bort. Genom hänvisningen i punkt 2 till medlemsstatens lagstiftning säkerställs dock att punkt 2 endast tillämpas i de medlemsstater som har ett sådant system.

Artikel 11.2

I artikel 11.2 skall ett nytt stycke läggas till som innebär att kostnaderna för delgivning med stämningsman eller annan behörig person skall motsvara en på förhand fastställd avgift. Den nuvarande lydelsen av artikeln innebär att det i förhand inte går att få fram uppgifter om vissa medlemsstaters kostnader för delgivning med stämningsman eller annan behörig person.

Artikel 14

Artikel 14 skall ersättas med en ny artikel som innebär att enhetliga krav ställs på delgivning direkt med hjälp av posttjänster till personer som bor i en annan medlemsstat genom att det anges att sådan delgivning skall ske med rekommenderat brev med mottagningsbevis eller motsvarande.

Artikel 15

Artikel 15 skall ersättas med en ny artikel som innebär att möjligheten för medlemsstaterna att neka direkt delgivning tas bort.

Artikel 15a

Genom den nya artikeln 15a klargörs att artiklarna 8 och 9, som skyddar sökandens och adressatens intressen, också gäller vid de delgivningsformer som beskrivs i avsnitt 2 (översändning på konsulär eller diplomatisk väg, delgivning av handlingar genom diplomatiska eller konsulära tjänstemän, delgivning med hjälp av posttjänster och direkt delgivning).

Artiklarna 17 och 23

Artiklarna 17 och 23 skall ersättas med två nya artiklar som motsvarar artiklarna 19 och 22 i rådets förordning (EG) nr 1206/2001 av den 28 maj 2001 om samarbete mellan medlemsstaternas domstolar i fråga om bevis-upptagning i mål och ärenden av civil eller kommersiell natur. De nya artiklarna innebär att förfarandet vid informationsutbyte mellan medlems-staterna och kommissionen förenklas.

Bilagan till EG:s delgivningsförordning

Bilagan skall ersättas med en ny bilaga som innebär att standardformulären görs förenliga med den nya ordalydelsen av artiklarna 7 och 8. I bilagan skall också införas ett nytt standardformulär i enlighet med den nya artikel 8.1.

1.2Gällande svenska regler och förslagets effekt på dessa

I EG:s delgivningsförordning finns bestämmelser om hur organen i respektive medlemsstat skall förfara vid själva sändandet och mottagandet av handlingar vid gränsöverskridande delgivning. Varken EG:s delgivnings-förordning i dess nuvarande lydelse eller de föreslagna ändringarna syftar till att ändra nationella materiella bestämmelser om delgivning och preskription.

1.3Budgetära konsekvenser

Förslaget kommer inte att medföra några budgetära konsekvenser som inte kan finansieras inom befintliga ramar.

2Ståndpunkter

2.1Svensk ståndpunkt

Sverige välkomnar kommissionens förslag. Sverige ser positivt på bl.a. för-slaget att medlemsstaternas organ skall ha en skyldighet att delge en handling inom en viss angiven tidsfrist från mottagandet och att kostnader för del-givning med stämningsman eller annan behörig person skall tas ut enligt en på förhand fastställd avgift. Förslaget bör inte påverka nationella materiella bestämmelser om delgivning och preskription.

2.2Medlemsstaternas ståndpunkter

De flesta medlemsstaterna torde välkomna förslaget. Flertalet medlemsstater torde ha en positiv inställning till bl.a. förslaget att medlemsstaternas organ skall ha en skyldighet att delge en handling inom en viss angiven tidsfrist från mottagandet och att kostnader för delgivning med stämningsman eller annan behörig person skall tas ut enligt en på förhand fastställd avgift. När det gäller vissa delar av förslaget, t.ex. bestämmelserna om dagen för delgivning i artikel 9.2, kan det förväntas framkomma ståndpunkter från medlemsstaterna som inte är samstämmiga.

2.3Institutionernas ståndpunkter

Institutionernas ståndpunkter är ännu inte kända.

2.4Remissinstansernas ståndpunkter

Förslaget har ännu inte remitterats.

3Övrigt

3.1Fortsatt behandling av ärendet

Förhandlingar på rådsarbetsgruppnivå kommer att inledas under det brittiska ordförandeskapet.

3.2Rättslig grund och beslutsförfarande

Artikel 61 c i Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen. Medbeslutandeförfarande. Kvalificerad majoritet.

3.3Fackuttryck/termer

---

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.