Till innehåll på sidan

Förordning om naturgas- och elprisstatistik

Fakta-pm om EU-förslag 2015/16:FPM22 : KOM (2015) 496

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.

PDF
DOC

Regeringskansliet

Faktapromemoria 2015/16:FPM22

Förordning om naturgas- och 2015/16:FPM22
elprisstatistik  
Finansdepartementet  
2015-12-18  

Dokumentbeteckning

KOM (2015) 496

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om europeisk statistik om naturgas- och elpriser och om upphävande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/92/EG av den 22 oktober 2008 om ett gemenskapsförfarande för att främja öppenheten beträffande prissättningen på gas och el levererad till industriella slutanvändare

Sammanfattning

Förslaget till rättsakt omfattar insamlingen av uppgifter om gas- och elpriser för hushållsektorn och industrisektorn. I dag samlas prisuppgifter för industrisektorn in i enlighet med direktiv 2008/92/EG medan prisuppgifter för hushållssektorn samlas in enligt en frivillig överenskommelse. De förändringar som förslaget medför i jämförelse med direktiv 2008/92/EG är att även uppgifter som för närvarande samlas in frivilligt kommer att omfattas av rättsakten.

Regeringen stöder förslaget men anser att kommissionens befogenhet att anta delegerade akter bör begränsas till en period om fem år.

1 Förslaget

1.1Ärendets bakgrund

Vid Europeiska rådets möte i maj 2013 förklarade stats- och regeringscheferna att EU:s energipolitik syftar till att erbjuda hushåll och företag energi till överkomliga och konkurrenskraftiga priser på ett säkert och hållbart sätt. Till följd av detta ombads kommissionen att lägga fram en analys av sammansättningen av och drivkrafterna bakom elpriserna och

energikostnaderna i medlemsstaterna. Kommissionen slog fast att det för denna analys krävdes ytterligare detaljerade prisuppgifter. Kommissionen samlade därför in den information som behövdes från alla 28 medlemsstater enligt en frivillig överenskommelse. Under 2014 efterfrågade flera besluttasfattare mer utförlig officiell statistik om naturgas- och elpriser. I juni 2014 begärde rådet (transport, telekommunikation och energi) att kommissionen gör en uppföljningsgranskning av energipriser och energikostnader samt om konsumenterna senast 2016. I februari 2015 antog kommissionen åtgärdspaketet för en energiunion. Enligt åtgärdspaketet ska en analys av energipriser och energikostnader göras 2016 och därefter vartannat år.

Kommissionen presenterade sitt förslag den 18 november 2015.

1.2Förslagets innehåll

Syfte

I förslaget till förordning fastställs ett gemensamt regelverk för utarbetande, framställning och spridning av jämförbar statistik om naturgas- och elpriser för hushållskunder och icke-hushållskunder i EU.

Medlemsstaterna ska sammanställa uppgifter om naturgas- och elpriser och deras delkomponenter för nätkostnader samt skatter, avgifter och övriga pålagor och för förbrukningsvolymer. Principen om minskad belastning för uppgiftslämnarna och förenklad administration ska tillämpas.

Tröskelvärde

Medlemsstaterna behöver inte rapportera in uppgifter om naturgaspriser för hushållskunder till kommissionen (Eurostat) om förbrukningen av naturgas i hushållssektorn är under 1 procent av landets sammanlagda energiförbrukning i hushållssektorn. Kommissionen ska ges befogenhet att anta delegerade akter vad gäller uppdatering av tröskelvärdet med beaktande av ekonomiska och tekniska förändringar.

Inrapportering av uppgifter

Medlemsstaterna ska lämna uppgifter om naturgaspriser och elpriser till kommissionen (Eurostat) enligt fastställda metoder för insamling och sammanställning. Kommissionen ska genom att anta genomförandeakter fastställa uppgiftsformat och arrangemang för inrapportering av nämnda uppgifter.

Referensperiod och inrapporteringsfrekvens

Medlemsstaterna ska sammanställa uppgifterna från och med början av det kalenderår som inleds efter antagandet av förordningen och ska lämna statistik till kommissionen (Eurostat) senast tre månader efter referensperiodens slut. Vissa uppgifter ska rapporteras en gång per år, andra två gånger per år.

Kvalitetsutvärdering och rapportering

Medlemsstaterna ska till kommissionen (Eurostat) vart tredje år överlämna en kvalitetsrapport om uppgifterna som visar hur dessa beräknas. Kommissionen (Eurostat) ska utvärdera kvaliteten på de inrapporterade uppgifterna och informationen i kvalitetsrapporten samt utarbeta och sprida en sammanfattning av kvalitetsutvärderingen. Kommissionen ska genom att anta genomförandeakter fastställa krav, struktur och jämförbarhet när det gäller kvalitetsrapporterna.

Undantag

Undantag kan, genom genomförandeakter, beviljas från de specifika skyldigheter som uppstår genom tillämpningen av förordningen för en medlemsstats nationella statistiksystem och som kräver stora anpassningar och som troligen leder till avsevärda ytterligare belastningar för uppgiftslämnarna. Undantagen ska gälla för kortast möjliga tidsperiod och får under inga omständigheter överstiga tre år.

Utövande av delegering

Den befogenhet att anta delegerade akter som anges i förordningen ska ges till kommissionen tills vidare.

1.3Gällande svenska regler och förslagets effekt på dessa

Gällande svenska regler är lagen (2001:99) om den officiella statistiken och förordningen (2001:100) om den officiella statistiken. Förslaget väntas inte innebära någon förändring i det svenska regelverket.

1.4Budgetära konsekvenser / Konsekvensanalys

Förslaget påverkar varken statens eller unionens budget. Det tillkommer inga kostnader eftersom verksamheten inte kommer att öka väsentligt. Ingen konsekvensbedömning har gjorts för det här förslaget eftersom det inte kommer att påverka vare sig kommissionens eller de uppgiftslämnande myndigheternas verksamhet i någon större utsträckning. En utförlig förklaring till beslutet om att inte göra någon konsekvensbedömning finns i kommissionens färdplan som offentliggjorts på kommissionens webbplats: http://ec.europa.eu/smartregulation/impact/planned_ia/docs/2014- _estat_001_roadmap_electricityprices.pdf.

2 Ståndpunkter

2.1Preliminär svensk ståndpunkt

Regeringen stöder förslaget men anser att kommissionens befogenhet att anta delegerade akter bör begränsas till en period om fem år.

2.2Medlemsstaternas ståndpunkter

Medlemsstaternas ståndpunkter är ännu inte kända.

2.3Institutionernas ståndpunkter

Europaparlamentet har ännu inte tagit ställning till förslaget.

2.4Remissinstansernas ståndpunkter

Förslaget har remitterats till Statens energimyndighet och Statistiska centralbyrån (SCB). Statens energimyndighet har tidigare lämnat synpunkter till Eurostat och SCB och har inga fler synpunkter att redovisa. SCB anser att en ändring i förordningsförslaget bör göras gällande befogenhet att anta delegerade akter så att befogenheten begränsas till en period om fem år. Enligt SCB medför den nya förordningen att rapporteringen till Eurostat utökas då kommissionen föreslår att delkomponenterna i nätkostnaden samt delkomponenterna i skatter, avgifter och övriga pålagor för el respektive naturgas ska specificeras.

3 Förslagets förutsättningar

3.1Rättslig grund och beslutsförfarande

Rättslig grund är artikel 338.1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt. Beslut fattas av rådet med kvalificerad majoritet i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet.

3.2Subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen

Kommissionen (Eurostat) samlar in nationella uppgifter om naturgas- och elpriser enligt en metod som gör det möjligt att jämföra priserna i de olika medlemsstaterna. Prisuppgifterna måste samlas in på EU-nivå för att vara tillförlitliga och jämförbara mellan alla EU:s medlemsstater och för att aggregerade uppgifter för EU och euroområdet ska tas fram. På nationell nivå samlas prisuppgifterna in av berörda nationella myndigheter och sprids sedan av Eurostat.

Förslaget till rättsakt omfattar insamlingen av uppgifter om gas- och elpriser för hushållssektorn och icke-hushållssektorn. Tidigare samlades prisuppgifter för industrisektorn in i enlighet med direktiv 2008/92/EG medan prisuppgifter för hushållssektorn samlades in enligt en frivillig överenskommelse. Den inre energimarknaden blir dock alltmer komplex vilket gör det allt svårare att få fram tillförlitliga och aktuella uppgifter om naturgas- och elpriser, om det inte finns några rättsligt bindande skyldigheter att tillhandahålla dessa prisuppgifter, särskilt när det gäller hushållssektorn. De förändringar som förslaget medför i jämförelse med direktiv 2008/92/EG

är att även uppgifter som för närvarande samlas in frivilligt kommer att omfattas av rättsakten. Bestämmelserna i förslaget är inte mer långtgående än vad som krävs för ändamålet.

4 Övrigt

4.1Fortsatt behandling av ärendet

Förslaget kommer att behandlas i rådets arbetsgrupp för statistik. Beslut kan förväntas under 2016.

4.2Fackuttryck/termer

Delegerad befogenhet: befogenhet som delegeras från lagstiftaren (Europaparlamentet och rådet) till kommissionen, regleras i artikel 290 EUF-fördraget. Delegerad befogenhet kan endast tillämpas om befogenheten härleds från en lagstiftningsakt. Den delegerade befogenheten kan endast tillämpas på akter med allmän räckvidd som inte är lagstiftningsakter och som kompletterar eller ändrar vissa icke väsentliga delar av den lagstiftningsakt den är knuten till.

Delegerad akt: akt antagen av kommissionen med delegerad befogenhet.

Genomförandebefogenhet: befogenhet att, i de fall enhetliga villkor för genomförande krävs, mer precist genomföra rättsligt bindande akter genom att anta genomförandeakter. Kommissionen, eller i vederbörligen motiverade fall rådet, kan tilldelas denna befogenhet enligt artikel 291 EUF-fördraget. I de allra flesta fall tillämpas genomförandebefogenhet genom kommittéförfarande.

Genomförandeakt: akt antagen av kommissionen eller rådet med genomförandebefogenhet.

Kommittéförfarande (”kommittologi”) avser att kommissionen måste samråda med särskilda kommittéer när den genomför EU- lagstiftning i enlighet med det uppdrag som lagts fast i respektive rättsakt. Kommittéerna består av experter från EU:s medlemsstater och möjliggör för kommissionen att föra en dialog med förvaltningarna i medlemsstaterna innan den vidtar genomförandeåtgärder samtidigt som systemet garanterar medlemsstaternas kontroll över kommissionens genomförandebefogenhet.

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.