Till innehåll på sidan

Förordning om elektroniskt offentliggörande av Europeiska unionens officiella tidining

Fakta-pm om EU-förslag 2010/11:FPM106 : KOM(2011) 162

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.

DOC
PDF

Regeringskansliet

Faktapromemoria 2010/11:FPM106

Förordning om elektroniskt offentliggörande av Europeiska unionens officiella tidining

Justitiedepartementet

2001-05-10

Dokumentbeteckning

KOM(2011) 162

Förslag till rådets förordning om elektroniskt offentliggörande av Europeiska unionens officiella tidning

Sammanfattning

Kommissionen har lämnat förslag till en förordning som innehåller bestämmel­­ser om att Europeiska unionens officiella tidning (EUT) ska offentlig­­­­göras i elektronisk form och att den elektroniska versionen, inte den tryckta, under normala förhållanden ska vara officiell och ha rättslig verkan. Syftet med förslaget är att ge medborgarna en förbättrad till­gång till Europeiska unionens lagstiftning och en möjlighet att använda sig av den elektroniska versionen som en officiell och giltig källa.

Regeringen välkomnar och ser positivt på kommissionens förslag.

1Förslaget

1.1Ärendets bakgrund

Inom Europeiska unionen pågår arbetet med att förbättra medborgarnas till­gång till rättslig information genom att utveckla användningen av modern informations- och kommunikationsteknik.

Europeiska unionens lagstiftning och övriga akter ska enligt artikel 297 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt offentliggöras i EUT. Sedan 1998 finns EUT, som ges ut av Publikationsbyrån, tillgänglig både i tryckt och elektronisk form. Under de senaste åren har allt fler börjat ta del av EUT via Internet samtidigt som prenumeranterna på den tryckta versionen av tidningen har minskat.

EU-domstolen har i dom av den 11 december 2007 i mål C-161/06, Skoma-Lux sro mot Celní ředitelství Olomouc konstaterat att ett offentliggörande på Internet inte kan jämställas med ett vederbörligt offentliggörande i EUT med hänsyn till att det saknas bestämmelser om detta i gemenskaps­rätten. För när­varande är det således endast den tryckta versionen som är rättsligt bindande. Den elektroniska versionen kan inte användas som grund vare sig för utövan­det av lagliga rättigheter eller för säkerställandet av efterlevnaden av skyldig­heter.

Kommissionen har den 4 april 2011 lagt fram ett förslag som innebär att EUT ska offentliggöras elektroniskt och att den elektroniska versionen ska vara officiell och ha rättslig verkan. Förslaget är förenligt med initiativet En digital agenda för Europa (KOM(2010) 245), som syftar till att maximera den ekonomiska och sociala nyttan av dagens informations­- och kommunikations­teknik, se fakta­promemoria 2009/10:FPM95. Förslaget är även förenligt med handlings­pla­nen för e-förvaltning 2011-2015 (KOM(2010) 743) enligt vilken medlems­staterna och kommissionen ska till­handa­­hålla infor­mation online om bl.a. lagar och andra författningar, se fakta­­prome­moria 2010/11:FPM74.

1.2Förslagets innehåll

I förslaget till förordning föreskrivs att EUT ska offentliggöras i elektronisk form och att den elektroniska versionen ska vara giltig och ha rättslig verkan. Den tryckta versionen av EUT ska endast i undantagsfall vara giltig, nämligen om den elektroniska versionen inte finns att tillgå på grund av en oförutsedd och undantagsmässig funktionsstörning i Publikationsbyråns informationssystem och det inte går att återupprätta tillgången inom en arbetsdag. I dessa situationer ska den motsvarande elektroniska versionen offentliggöras så snart det tekniska felet är löst. Som datum för offentlig­görandet räknas datumet för den tryckta versionen. Om det visar sig att versionerna skiljer sig åt ska den efterföljande elektroniska versionen ha företräde. Publikationsbyrån kan även i andra fall framställa en tryckt version av EUT men den ska då inte vara giltig och inte ha någon rättslig verkan.

Kommissionens förslag behandlar vidare tekniska krav som en elektronisk version ska uppfylla. Den elektroniska versionen av EUT ska ha en avan­cerad elektronisk signatur som grundar sig på ett kvalificerat certifikat och har skapats av en säker anordning för skapande av signaturer i enlig­het med direktivet 1999/93/EG om ett gemenskapsramverk för elek­tro­niska signaturer och vara tillgänglig kostnadsfritt för all­mänheten på webb­platsen EUR-lex utan tidsbegränsning. En skydds­be­stämmelse har införts för personer med funktionsnedsättning som ges möjlighet att få tillgång till EUT i ett särskilt elektroniskt format.

I förordningen fastställs slutligen vilka befogenheter Publikationsbyrån ska ha i detta sammanhang. Publikationsbyrån ska bl.a. offentliggöra den elek­tro­niska versionen av EUT och garantera dess riktighet, införa och svara för driften av och underhålla de informationssystem som används för att fram­ställa den elektroniska versionen samt lagra och arkivera elektroniska filer.

1.3Gällande svenska regler och förslagets effekt på dessa

Författningar som beslutas av riksdagen eller regeringen eller av en myndig­het under regeringen eller riksdagen ska kungöras enligt bestämmelserna i lagen (1976:633) om kungörande av lagar och andra författningar (kungörande­lagen). I fråga om rättsakter som innefattar föreskrifter beslutade av Europeiska unionen och som enligt lagen (1994:1500) med anledning av Sveriges anslutning till Europeiska unionen gäller här i landet kungörs de enligt kungörandelagen i EUT (1 §).

Enligt 4 § kungörandelagen ska författningar som utfärdas av regeringen som huvudregel kungöras i Svensk författnings­samling (SFS). SFS är en tryckt publikation. Författningarna görs även tillgängliga elektroniskt genom att föras in i Regeringskansliets databaser. Det är endast den tryckta versio­nen av SFS som innehåller de officiella författningar som har rättslig verkan.

Även författningar som beslutas av myndigheter under regeringen och riksdagen ska som huvudregel kungöras i en författningssamling.

En särskild utredare har undersökt om det är möjligt och lämpligt att kungöra författningar elektroniskt i Sverige. I betänkandet Elektroniskt kungörande av författningar (SOU 2008:88) föreslås att kungörandet av lagar och förord­ningar ska ske elektroniskt genom att SFS publiceras på en särskild webb­plats. Enligt förslaget ska en författning ha den lydelse som framgår av det elektroniska kungörandet i SFS. Det innebär att det är den elektroniska versionen på den särskilda webbplatsen som är den officiella versionen av en författning och som allmänheten därför kan utgå från som den gällande. Förslaget bereds för närvarande i Regeringskansliet.

Kommissionens förslag avser elektroniskt offentliggörande av Europeiska unionens lagstiftning i EUT och de tekniska villkor som ett sådant offentlig­görande ska uppfylla. Svenska regler påverkas därför inte.

1.4Budgetära konsekvenser / Konsekvensanalys

Kommissionen har gjort bedömningen att det behövs IT-relaterade inves­terin­gar för att skapa den tekniska infrastruktur som är nödvändig för ett elektroniskt offentlig­görande. Investeringar i utveckling samt kostnader för underhåll och drift av ett sådant system ska delas av alla institutioner, eftersom de samtliga har skyldighet att offentliggöra rättsaktstexter.

Enligt kommissionens analys kommer förslaget endast att innebära margi­nella budgetära konsekvenser. Regeringen gör inte någon annan bedömning än kommissionen och anser att kostnaderna ska kunna finansieras inom befintliga ramar för EU-budgeten. Regeringen bedömer att förslaget inte har några budgetära kon­se­kvenser för den svenska statens budget.

2Ståndpunkter

2.1Preliminär svensk ståndpunkt

Regeringen välkomnar och ser positivt på kommissionens förslag till för­ordning om elektroniskt offentliggörande av EUT. Det är angeläget att Europeiska unionens lagstiftning offentliggörs på ett sätt som följer den tekniska utvecklingen. Internet gör det möjligt att förmedla information till många människor och ett elektroniskt offentliggörande av rättsakter medför ökad tillgänglighet. Med en övergång till ett elektroniskt offentliggörande är det enligt regeringens uppfattning också rimligt att ge den elektroniska versionen status som den officiella och giltiga. Det finns dock skäl att närmare analysera den föreslagna bestämmelsen om en reservrutin när den elektroniska versionen av EUT på grund av funktionsstörningar inte finns att tillgå, bl.a. för att klarlägga om och i så fall i vilka fall det finns behov av en reserv­rutin.

2.2Medlemsstaternas ståndpunkter

Medlemsstaterna ställer sig allmänt sett positiva till förslaget.

2.3Institutionernas ståndpunkter

Europaparlamentets ståndpunkt är ännu inte känd.

2.4Remissinstansernas ståndpunkter

Förslaget har inte remitterats.

3Förslagets förutsättningar

3.1Rättslig grund och beslutsförfarande

Den rättsliga grunden för förslaget är artikel 352 i fördraget om Europeiska unionens funktions­sätt. Rådet ska besluta med enhällighet efter Europa­parlamentets godkännande.

3.2Subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen

Kommissionen anser att förslaget till förordning är förenligt med subsidia­ritets- och proportionalitetsprincipen. Som skäl för detta anges att förslaget endast avser elektroniskt offentliggörande av EUT och de tekniska villkor som ett sådant offentliggörande måste uppfylla för att kunna vara giltigt. Vidare anför kommissionen att förordningen inte går utöver vad som är nöd­vändigt för att uppnå målet att ge alla Europeiska unionens medborgare möjlighet att åberopa den elektroniska versionen av EUT eftersom den endast har till syfte att göra den elektroniska versionen lika rättsligt giltig som dagens tryckta version. Regeringen gör ingen annan bedömning.

4Övrigt

4.1Fortsatt behandling av ärendet

Förslaget till förordning kommer att behandlas i rådsarbetsgruppen för e-lagstiftning under våren 2011. Ordförandeskapets målsättning är att med­lems­­staterna ska nå enighet om förslaget vid rådets möte i juni 2011. Det är inte känt när Europaparlamentet ska behandla ärendet.

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.