Till innehåll på sidan

Förordning om administrativt samarbete på punktskatteområdet

Fakta-pm om EU-förslag 2011/12:FPM44 : KOM (2011) 730

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.

DOC
PDF

Regeringskansliet

Faktapromemoria 2011/12:FPM44

Förordning om administrativt samarbete på punktskatteområdet

Finansdepartementet

2011-12-09

Dokumentbeteckning

KOM (2011) 730

Förslag till rådets förordning om administrativt samarbete i fråga om punktskatter

Sammanfattning

Den nuvarande förordningen om administrativt samarbete i fråga om punktskatter från 2004 innehåller regler om bl.a. informationsutbyte mellan medlemsstaterna i syfte att se till att reglerna om punktskatter följs. För att ta hänsyn till införandet av det datoriserade systemet för kontroll av för­flyttningar av punktskattepliktiga varor (EMCS) måste dessa bestämmelser nu revideras. Kommissionens förslag innebär att den nuvarande förordningen upphävs och ersätts med en ny förordning. Syftet med förslaget är bl.a. att skapa en rättslig grund för de funktioner i EMCS som rör administrativt samarbete och att allmänt sett uppdatera och förtydliga reglerna.

Regeringen är generellt positiv till kommissionens förslag som utgör en nödvändig anpassning och omarbetning av befintliga regler om administrativt samarbete på punktskatteområdet.

1Förslaget

1.1Ärendets bakgrund

I rådets förordning (EG) nr 2073/2004 finns ett regelverk för administrativt samarbete mellan medlemsstaterna i fråga om punktskatter. I syfte att främja kontrollmöjligheterna och komma till rätta med bedrägerier beslutades 20031 att medlemsstaterna skulle inrätta ett datoriserat kontrollsystem som gör det möjligt att i realtid följa förflyttningar av punktskattepliktiga varor (Excise Movement Control System, EMCS). Regler om genomförandet av EMCS finns i punktskattedirektivet, rådets direktiv 2008/118/EG2. Genom EMCS skapas ett system för elektronisk överföring av ledsagardokument och andra dokument mellan aktörer och medlemsstater. EMCS införs successivt i tre faser. Fas 2 av EMCS är nu klar att användas och fas 3 är tänkt att börja användas under 2012. Syftet med det aktuella förslaget, som presenterades den 14 november 2011, är bl.a. att anpassa regelverket om administrativt samarbete till EMCS.

1.2Förslagets innehåll

Den nuvarande förordningen om administrativt samarbete i fråga om punktskatter innehåller regler om bl.a. informationsutbyte mellan medlemsstaterna i syfte att se till att reglerna om punktskatter följs. Sådant informationsutbyte kan ske på begäran eller i vissa fall spontant utan föregående begäran. Informationsutbytet kan även ske automatiskt. Förordningen innehåller också regler om ett databassystem som bl.a. omfattar ett register över personer som är godkända upplagshavare eller registrerade varumottagare samt godkända skatteupplag, den s.k. SEED databasen (System for the Exchange of Excise Data).

Kommissionens förslag innebär att den nuvarande förordningen upphävs. Enligt kommissionen är syftet med förslaget bl.a. att skapa en rättslig grund för de funktioner i EMCS som rör administrativt samarbete, att göra en allmän uppdatering och skapa ett mer lättläst och konsekvent dokument. Med tanke på hur omfattande ändringarna är, föreslås att den befintliga förordningens text helt ska ersättas. Förslaget innehåller bl.a. följande delar.

Förordningens tillämpningsområde utökas så att den omfattar administrativt samarbete för att se till att alla lagar om punktskatter verkställs, inte bara att det görs en korrekt bedömning av skatten.

Ett antal nya definitioner införs för att spegla fas 2 och fas 3 av EMCS samt för att för att se till att förordningen ansluter sig till rådets direktiv 2008/118/EG.

Tidsfristen för att lämna information ska, i likhet med i dag, som huvudregel vara högst tre månader. Om den tillfrågade myndigheten redan förfogar över den information som krävs förkortas tidsfristen till en månad. I vissa specialfall kan medlemsstaterna komma överens om en annan tidsfrist. Om den tillfrågade myndigheten inte kan svara på en begäran inom den fastställda tidsfristen måste den omedelbart underrätta den begärande myndigheten om skälen till att tidsfristen inte kan iakttas och ange när den tror sig kunna svara på begäran.

Kommissionen föreslår flera ändringar av reglerna kring informationsutbyte utan föregående begäran för att skapa en logisk och flexibel ram för automatiskt utbyte och spontant utbyte samt för att anpassa reglerna till EMCS. Genom införandet av EMCS blir vissa av de nuvarande reglerna överflödiga, bl.a. reglerna kring systemet för tidig varning om punktskatt (EWSE). I förslaget införs även konceptet ”uppföljning”. Det rör sig om frivillig rapportering från den begärande eller tillfrågade medlemsstatens sida av hur användbar den mottagna informationen har varit.

Reglerna kring databasen SEED ändras och uppdateras. Det anges att medlemsstaterna och kommissionens centrala enheter är skyldiga att se till att uppgifterna i registret är aktuella och korrekta. Förslaget innehåller också en rättslig grund för tjänsten SEED on-Europa, som gör det möjligt för ekonomiska aktörer att kontrollera att deras handelspartner har ett giltigt tillstånd.

Dessutom förtydligas reglerna gällande hur den inhämtade informationen får användas.

1.3Gällande svenska regler och förslagets effekt på dessa

Förslaget avser en förordning och denna är direkt tillämplig som svensk lag. Något behov av att ändra svenska regler till följd av förordningen kan inte för närvarande förutses.

1.4Budgetära konsekvenser / Konsekvensanalys

Kommissionen anger vad gäller EU-budgeten att konsekvenserna som har samband med EMCS kommer av beslutet att inrätta EMCS (1152/2003/EG). Budget­konsekvenserna av utvecklingen och driften av en ny tjänst för att inhämta statistik och det allmänna åtagandet att fortsätta att utveckla, underhålla och driva systemet täcks av utgifterna i Fiscalis 2013-programmet.

Förslaget kan medföra vissa kostnader för Skatte­verket. Enligt regeringens preliminära bedömning bör dock kostnaderna vara försumbara, bl.a. eftersom huvuddelen av ändringarna följer av de tidigare fattade besluten kring EMCS.

Förslaget rör administrativt samarbete mellan medlemsstaterna och bör därför inte innebära någon utökad administrativ börda för företagen. Enligt kommissionens bedömning innebär förslaget inte några nya bördor för de ekonomiska aktörerna på punktskatteområdet.

2Ståndpunkter

2.1Preliminär svensk ståndpunkt

Regeringen är generellt sett positiv till kommissionens förslag som utgör en nödvändig anpassning och omarbetning av befintliga regler om administrativt samarbete på punktskatteområdet. Förslaget har remitterats och måste analyseras ytterligare innan ställning kan tas till de närmare detaljerna i förslaget.

2.2Medlemsstaternas ståndpunkter

Övriga medlemsstater är generellt positiva till förslaget.

2.3Institutionernas ståndpunkter

Institutionernas ståndpunkter är inte kända.

2.4Remissinstansernas ståndpunkter

Förslaget har remitterats. Remisstiden går ut den 21 december 2011.

3Förslagets förutsättningar

3.1Rättslig grund och beslutsförfarande

Artikel 113 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

3.2Subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen

Kommissionen anger att förslaget är förenligt med subsidiaritetsprincipen av följande skäl:

Syftet med förslaget är att ersätta rådets förordning (EG) nr 2073/2004 med bestämmelser som fyller samma funktion, nämligen att tillhandahålla en gemensam rättslig ram för administrativt samarbete i fråga om punktskatter och till fullo utnyttja EMCS-systemets möjligheter. Detta mål kan inte i tillräcklig utsträckning uppnås av medlemsstaterna och kan bättre uppnås på unionsnivå. I avsaknad av detta förslag och den befintliga förordningen skulle medlemsstaterna endast kunna utbyte information mellan varandra via bilaterala avtal som de förhandlar fram.

Kommissionen anger att förslaget är förenligt med proportionalitetsprincipen av följande skäl:

Förslaget går bara ut på gemensamma förfaranderegler och instrument som underlättar det dagliga administrativa samarbetet mellan medlemsstaterna, vilka följaktligen förblir helt ansvariga för sin interna organisation och resursfördelning, för besluten om vad som täcks av internationellt administrativt samarbete och för hur resultaten används. Förslaget medför inte någon ytterligare ekonomisk eller administrativ börda för unionen, statliga, regionala och lokala myndigheter, ekonomiska aktörer eller privatpersoner, utan bör tvärtom innebära en rationalisering genom att det införs en gemensam metod för internationellt administrativt samarbete.

Regeringen finner att det inte finns skäl att göra annan bedömning än kommissionen vad avser förslagets förenlighet med subsidiaritets- respektive proportionalitetsprincipen.

4Övrigt

4.1Fortsatt behandling av ärendet

Förslaget har behandlats vid ett möte i rådets arbetsgrupp för skattefrågor den 23 november 2011. Ett möte till är aviserat under [8/12] december 2011.

4.2Fackuttryck/termer

EMCS – ett datoriserat kontrollsystem som gör det möjligt att i realtid följa förflyttningar av punktskattepliktiga varor.

[1]

Europaparlamentets och rådets beslut nr 1152/2003/EG av den 16 juni 2003 om datorisering av uppgifter om förflyttningar och kontroller av punktskattepliktiga varor.

[2]

Rådets direktiv 2008/118/EG av den 16 december 2008 om allmänna regler för punktskatt och om upphävande av direktiv 92/12/EEG (Om förslaget som ligger till grund för direktivet, se FPM 2007/08:93. Direktivets genomförande behandlas i prop. 2009/10:40).

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.