EU:s strategi för hållbar utveckling

Fakta-pm om EU-förslag 2005/06:FPM52 : KOM(2005)658

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.

DOC
PDF

Regeringskansliet

Faktapromemoria 2005/06:FPM52

EU:s strategi för hållbar utveckling

Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet

Dokumentbeteckning

KOM(2005)658

Meddelande från kommissionen till rådet och Europaparlamentet om översyn av sttrategin för en hållbar utveckling. Handlingsram.

Sammanfattning

Kommissionen föreslår en revidering av EU:s strategi för hållbar utveckling från 2001. Förslaget är en vidareutveckling av den gällande strategin. Det byggs upp kring sex huvudområden och instrument för stärkt uppföljning och beslutsfattande. Konkreta åtgärder på flera olika områden föreslås. Sverige eftersträvar en ambitiös ny hållbarhetsstrategi. Kommissionens förslag är en bra bas för förhandlingar men det är önskvärt att i vissa delar förstärka och förbättra det.

1Förslaget

1.1Innehåll

Kommissionens initiativ består av tre komponenter:

Ett koncentrerat huvuddokument med tretton sidor text.

Tre bilagor som hör till meddelandet. Den viktigaste är bilaga 2 med mål, kvantitativa mål, och åtgärder. Här finns, uppdelat på sex områden, en katalog med konkreta åtgärder som är pågående eller planerade. Därutöver återges två tidigare texter: Europeiska rådets uttalande om huvudprinciper för hållbar utveckling från juni 2005 och kommissionens meddelande från februari 2005 om inriktningen på den reviderade strategin.

En omfattande rapport från Eurostat med indikatorer som statistiskt speglar olika aspekter av hållbar utveckling.

Huvuddokumentet har följande innehåll. Inledningsvis konstateras att det har hänt mycket i EU sedan den första hållbarhetsstrategin 2001. Ramverket är i stort sett på plats, och för översynen bör det enligt kommissionen handla om att bygga vidare på det som finns, inte att göra något radikalt nytt. Förslagen delas upp i två breda kategorier. Den ena gäller sex huvudfrågor och den andra gäller uppföljning och hur hållbarhet integreras i beslutsfattande. Huvudfrågorna är:

Klimatförändring och ren energi

Folkhälsa

Social sammanhållning, demografi och migration

Förvaltning av naturresurser

Hållbara transporter

Global fattigdom och utveckling.

Sammanlagt finns cirka 30 förslag till prioriterade åtgärder. Bland dem som relaterar till de sex huvudfrågorna kan nämnas ytterligare åtaganden att reducera växthusgaser, en handlingsplan för energieffektivitet, initiativ för ökad användning av biomassa och biobränslen, ett initiativ om demografi, fortsätta utveckla en politik för migration och integration, förslag om offentlig upphandling av ”gröna fordon”, främjande av miljövänlig teknologi, handlingsplan för hållbar konsumtion och produktion, se på avgiftsbeläggning av infrastruktur inklusive system för trängselavgifter, ökning av de kvantitativa målen för bistånd samt stärkt koherens i biståndspolitiken.

Bland förslagen i kategorin uppföljning och beslutsfattande kan nämnas att strategin följs upp vartannat år, att medlemsstaterna senast 2006 reviderar sina nationella strategier och då uppmuntras att integrera dem med EU-nivån, att medlemsstaterna sätter upp oberoende rådgivande organ för frågor om hållbar utveckling, att alla EU-institutioner gör konsekvensbedömningar som underlag för nya större förslag och att även medlemsstaterna i högre grad gör det, att hållbar utveckling tas in i kommissionens informationsaktiviteter samt att företagsledare och andra intressenter uppmanas att engagera sig för hållbarhetsfrågorna.

1.2Gällande svenska regler och förslagets effekt på dessa

Förslaget är brett och täcker en rad politikområden. Det är inte förslag till lagstiftning. Kommissionen har inte gjort någon konsekvensbedömning av förslaget. Någon samlad analys av effekter på svenska regler har mot den bakgrunden inte gjorts.

1.3Budgetära konsekvenser

De budgetära konsekvenserna har ej analyserats.

2Ståndpunkter

2.1Svensk ståndpunkt

Sverige eftersträvar en ambitiös ny hållbarhetstrategi. Kommissionens förslag är en bra bas för förhandlingar men det är önskvärt att i vissa delar förstärka och utveckla det. Den är viktigt att den nya strategin blir konkret med mål, kvantitativa målsättningar, indikatorer och åtgärder och den ska vara sammanhängande och lättförståelig samt ha ett positivt anslag. Det är angeläget att uppföljningen är effektivare än vad den är med nuvarande strategi. Det är viktigt att upprätthålla alla de tre dimensionerna ekonomi, miljö och socialt. Sverige vill se en nära koppling till Lissabonstrategin.

2.2Medlemsstaternas ståndpunkter

De första reaktionerna tyder på att ett flertal medlemsstater är positiva till kommissionens förslag och önskar en ambitiös reviderad strategi.

2.3Institutionernas ståndpunkter

Institutionerna har ej yttrat sig över förslaget. Yttranden förväntas under våren från Europaparlamentet, Ekonomiska och Sociala kommittén och Regionkommittén.

2.4Remissinstansernas ståndpunkter

Samordningskansliet för hållbar utveckling avser att remittera förslaget. Svar föreligger ännu inte.

3Övrigt

3.1Fortsatt behandling av ärendet

Strategin behandlas i ett flertal rådsformationer under det österrikiska ordförandeskapet 2006 och antas av Europeiska rådet i juni 2006. Samordning utförs av en för ändamålet inrättad grupp som rapporterar till Coreper.

3.2Rättslig grund och beslutsförfarande

Det är inte fråga om en rättsakt och någon specifik rättslig grund finns inte. Strategin kommer att antas av Europeiska rådet – enhällighet gäller då.

3.3Fackuttryck/termer

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.