Till innehåll på sidan

EU som global utvecklingsaktör - EU:s bidrag till uppfyllandet av millenniemålen

Fakta-pm om EU-förslag 2007/08:FPM116 : COM(2008) 177/3, SEC(2008) 431, SEC(2008) 432, SEC(2008) 433, SEC(2008) 434, SEC(2008) 435

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.

DOC

Regeringskansliet

Faktapromemoria 2007/08:FPM116

EU som global utvecklingsaktör - EU:s bidrag till uppfyllandet av millenniemålen

Utrikesdepartementet

2008-06-17

Dokumentbeteckning

COM(2008) 177/3

The EU - a global partner for development - Speeding up progress towards the Millennium Development Goals

SEC(2008) 431

Aid for Trade monitoring report 2008

SEC(2008) 432

The Monterrey process on Financing for Development - the European Union's contribution to Doha and beyond

SEC(2008) 433

The Millennium Development Goals - State of Play

SEC(2008) 434

Policy Coherence for Development - Climate Change/Energy/Biofuels, Migration and Research

SEC(2008) 435

An EU Aid Effectiveness Roadmap to Accra and beyond - From rhetoric to action, hastening the pace of reforms

Sammanfattning

Meddelandet med tillhörande arbetspapper ger en systematisk översikt av EU:s agerande för att uppnå millenniemålen och presenterar ett antal rekommendationer inom områden där EU kan gör mer och göra det bättre, som biståndsvolymer, biståndseffektivitet, samstämmighet för utveckling och handelsrelaterat utvecklingssamarbete. Rekommendationerna syftar till att formulera gemensamma EU-positioner inför kommande högnivåmöten på utvecklingsområdet under 2008.

Regeringen välkomnar meddelandet som visar att EU är en pådrivande kraft för förändring i en positiv riktning, inte minst vad gäller biståndseffektivitet. Regeringen anser att ett samstämmigt agerade från EU är centralt för uppnående av millenniemålen. Det är även angeläget att EU:s medlemsländer återbekräftar sina åtaganden om ökade biståndsvolymer från 2005 och regeringen stödjer att medlemsländerna uppmanas att ta fram trovärdiga tidtabeller för hur målsättningarna ska uppnås.

1Förslaget

1.1Ärendets bakgrund

Sedan mötet om utvecklingsfinansiering i Monterrey 2002 har EU-kommissionen i uppdrag att följa EU:s genomförande av relaterade åtaganden. Meddelandet är en del av denna rapportering och även ett svar på Europeiska rådets slutsats från december 2007 om att återkomma till frågan om millenniemålen vid sitt möte i juni i år. 2008 är ett händelserikt år och målsättningen är att samlas kring en gemensam EU-position som bidrag till högnivåmöten i Accra om biståndseffektivitet (sept.), FN:s högnivåmöte om MDG:s (sept.) och Doha om bl.a. biståndsvolymer (dec), viktiga möten för givarsamfundets trovärdighet. Meddelandet presenterades den 10 april och rådsslutsatser förhandlades i allmänna biståndsgruppen inför antagande vid GAERC 26-27 maj.

1.2Förslagets innehåll

Mot bakgrund av ovanstående processer utgör kommissionens meddelande både en systematisk översyn av EU:s samlade agerande för att uppnå millenniemålen i enlighet med ingångna åtaganden, samt förslag till framtida agerande för EU. För att kunna uppnå millenniemålen måste EU enligt förslaget ta en global ledarroll och gå från ord till handling vad gäller genomförande av åtagandena.

En del av meddelandet utgör den årliga EU-rapporteringen som uppföljning till Monterreyöverenskommelsen 2002 som innehåller ett ramverk för partnerskap mellan u- och i-länder för att nå millenniemålen. Under 2007 minskade EU:s totala biståndsvolym vilket beskrivs som ett problem för EU:s trovärdighet. EU har ambitionen att ta en ledande roll i de internationella ansträngningarna om ökade volymer, i synnerhet vid uppföljningskonferensen av Monterrey i Doha i december 2008. EU:s medlemsländer uppmanas därför att återbekräfta sina åtaganden om 0.56% till 2010 och 0.7% till 2015 och i årliga tidtabeller visa hur de individuella målen ska uppnås. Meddelandet ger förslag på hur förutsägbarheten av utvecklingssamarbete bör ökas vilket är centralt för samarbetsländers planering och makroekonomiska stabilitet. EU bör även använda sin politiska tyngd för att uppmana andra internationella givare till en rimligare bördefördelning.

Meddelandet berör klimatförändringar som ett nytt område med stark inverkan på millenniemålens uppnående. Utvecklingsländer drabbas ofta hårdast trots att de bidrar minst till klimatförändringar. EU måste agera samstämmigt för att bemöta utmaningen, den svenska kommissionen för klimatförändring och utveckling välkomnas som ett bra initiativ. Ansträngningar för att ta fram alternativa finansieringskällor välkomnas.

Ett av de tillhörande arbetspappren ger en sammanfattning av Världsbanken och FN:s rapportering från 2007 om framstegen för uppfyllandet av millenniemålen. I meddelandet konstateras att framsteg har gjort men att mycket finns kvar att göra. Utvecklingen i Afrika söder om Sahara är särskilt bekymmersam. I övriga regioner har större framsteg gjorts men stora variationer finns mellan och inom länder i alla regioner.

Meddelandet och ett av arbetspappren berör ökad biståndseffektivitet. EU var tongivande i framtagandet av Parisdeklarationen om biståndseffektivitet 2005. Genomförandet av flera av Parisdeklarationen principer går dock långsamt. I meddelandet konstateras att EU bör ha en pådrivande roll för ett ambitiös och visionärt utfall vid halvtidöversyn i Accra i september i år. EU föreslås fokusera på arbetsdelning enligt EU:s uppförandekod, men även ökad förutsägbarhet, användande av samarbetsländernas system och ömsesidigt ansvar för resultat. Meddelandet betonar att det civila samhällets organisationer har en viktig roll och bättre måste involveras i processer för biståndseffektivitet. Även jämställdhet måste lyftas i diskussionen vilket får för lite uppmärksamhet i Parisdeklarationen.

Meddelandet lyfter fram EU:s ansträngningar för ökad samstämmighet för utveckling, Policy Coherence for Development (PCD). I meddelandet föreslås att principer om samstämmighet bör lyftas in i den internationella diskussionen om hur millenniemålen ska kunna uppnås och även i biståndseffektivitetsdiskussionen. Särskilt fokus ges i meddelandet till samstämmighet för utveckling vad gäller klimat/energi/biobränsle, migration och forskning.

I meddelandet uppmanas medlemsstaterna att återbekräfta åtaganden från 2005 om att öka det handelsrelaterade utvecklingssamarbetet till 2 meuro/år (1 meuro från medlemsstaterna och 1 meuro från kommissionen) till 2010, samtidigt som även komplementariteten och effektiviteten för det handelsrelaterade biståndet säkras.ca 50 % av ökningarna ska gå till AVS-länderna

Förutom ovanstående uppmaningar om att EU bör genomföra gjorda åtaganden och påverka andra aktörer att öka ansträngningarna föreslås att en aktionsplan, en EU Agenda for Action tas fram för antagande av Europeiska rådet i juni. Kommissionen föreslår att mer operationella skrivningar tas fram om hur EU kollektivt ska bidra till att de olika millenniemålen uppnås.

1.3Gällande svenska regler och förslagets effekt på dessa

Förslaget påverkar inte svenska regler.

1.4Budgetära konsekvenser / Konsekvensanalys

Förslaget påverkar inte statsbudgeten. Sverige lever upp till de gemensamma EU- åtagandena med god marginal. Förslaget påverkar inte EU-budgeten.

2Ståndpunkter

2.1Preliminär svensk ståndpunkt

Regeringen välkomnar meddelandet och de tillhörande arbetspappren som på ett bra sätt samlar EU:s kollektiva ansträngningar för att uppnå millenniemålen. Sverige är ett föregångsland vad gäller biståndsvolymer och välkomnar att andra medlemsländer uppmanas att leva upp till sina åtaganden. Regeringen delar analysen att ökade volymer, ökad biståndseffektivitet och bättre samstämmighet är tätt sammanlänkade processer och att alla delar är förutsättningar för att millenniemålen ska kunna uppnås.

Regeringen menar att det är bekymmersamt att ODA-nivåerna har sjunkit och för att EU ska kunna möta alla utmaningar inför 2015 måste samtliga EU:s medlemsländer leva upp till gjorda åtaganden. Det är mycket viktigt att EU:s medlemsländer återbekräftar sina åtaganden och medlemsländerna bör dessutom uppmanas att ta fram trovärdiga tidtabeller för hur respektive land ska uppnå sina åtaganden. Regeringen menar att en rimligare bördefördelning givarländerna emellan krävs om EU menar allvar med att öka biståndsvolymerna.

Statusrapporten om MDG:s bygger på FN och världsbankens rapportering vilket regeringen välkomnar, det finns inget egenvärde i att ha separata analyser från EU. Regeringen välkomnar att EU tar en ledande roll för ökade ansträngningar att uppnå millenniemålen, och instämmer i analysen att målen inte bör revideras. Däremot är det bra att nya utmaningar som klimatförändringar uppmärksammas i koppling till millenniemålen. Även ökade livsmedelspriser bör tas i beaktande i den diskussionen.

Regeringen instämmer i behovet av en ambitiös agenda inför Accra. Ett antal områden bör lyftas fram där tydliga åtagande görs av både givare och samarbetsländer. Slutsatserna kring meddelandet bör ge operativa skrivningar med bäring på högnivåmötet i Accra och utfallsdokumentet, Accra Agenda for Action. Sakfrågan om arbetsdelning och komplementaritet måste föras framåt, snarare än exklusivt EU:s uppförandekod, diskussionen om arbetsdelning måste vara öppen för alla givare. Regeringen förespråkar att det civila samhällets organisationer ges en mer framträdande roll i arbetet med biståndseffektivitet och inför Accra-mötet.

Regeringen menar att de viktiga frågorna om ökad samstämmighet inom EU ges för lite uppmärksamhet i meddelandet. Regeringen har med framgång verkat för att slutsatserna innehåller starka skrivningar om vikten av ökad samstämmighet för utveckling. Regeringen välkomnar analyserna av de tre utvalda områdena men menar att EU:s agerande även inom andra politikområden som påverkar utveckling bör uppmärksammas då möjligheterna att nå millenniemålen diskuteras.

Regeringen välkomnar att åtagandena i EU:s strategi för handelsrelaterat bistånd lyfts fram (Aid for Trade, AfT). Regeringen uppmuntrar de medlemsländer som ännu inte gjort nödvändiga ansträngningar för att öka sitt handelsrelaterade utvecklingssamarbete både i effektivitet och i volym att göra så. För att kunna leva upp till gjorda åtaganden krävs bättre bördefördelning medlemsländer emellan. Regeringen vill uppmuntra andra medlemsländer att stödja IF-processer (Integrated Framework) i mottagarländerna i syfte att använda IF som ett instrument för att integrera handelsrelaterat bistånd i övergripande nationella strategier för fattigdomsbekämpning.

2.2Medlemsstaternas ståndpunkter

Generellt har meddelandet välkomnats av medlemsstaterna. I förhandlingarna om slutsatser har en grupp länder inklusive Sverige och kommissionen förespråkat starkare och tydligare politiska budskap om EU:s volymåtaganden och upprättande av tidtabeller för hur medlemsstaterna ska uppnå åtaganden om ODA-nivåer. Flera andra vill istället se svagare språk om biståndsvolymer.

Upprättande av en EU Agenda for Action on MDG:s har förespråkats som specificerar specifika åtgärder som EU måsta ta för att bidra till uppnåendet av millenniemålen i tillägg till vad EU redan gör.

2.3Institutionernas ståndpunkter

Förutom kommissionen som står bakom meddelandet har inte något av institutionerna behandlat frågan.

2.4Remissinstansernas ståndpunkter

Svenska kyrkan har framfört att det är positivt att EU har ambitionen att spela en ledande roll inför Accra och Doha. Därför bör Sverige inom ramen för EU-samarbetet driva att de åtaganden som gjorts av olika länder verkligen genomförs och att de planer som finns konkretiseras. Man menar även att frågor kring demokratiskt ägarskap och samstämmighet bör föras fram av den svenska regeringen som viktiga komponenter i ett effektivt bistånd, liksom det civila samhällets roll i relation till biståndseffektivitet.

3Förslagets förutsättningar

3.1Rättslig grund och beslutsförfarande

Fördragets artiklar 177-180 berör utvecklingssamarbete och samstämmighet, Policy Coherence for Development. Beslutsförfarande för rådsslutsatser inom utvecklingssamarbete är enhällighet rådet.

3.2Subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen

Subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen är inte tillämplig för hanteringen av meddelandet

4Övrigt

4.1Fortsatt behandling av ärendet

Inga ytterligare remissomgångar planeras. Rådsslutsatser förhandlas sedan den 17 april i allmänna biståndsgruppen. Biståndsministrarna antog rådsslutsatser om meddelandet vid utvecklingssessionen av GAERC 26-27 maj 2008. Europeiska rådet väntas behandla den relaterade frågan om en EU Action Agenda on MDG:s efter förberedande i Coreper under maj och juni.

4.2Fackuttryck / termer

Millenniemålen - FN:s toppmöte 2000 antog den s.k. Millenniedeklarationen. Deklarationen utgör utgångspunkten för åtta millenniemål som ska uppnås till 2015, varav ett av målen är att halvera den extrema fattigdomen i världen.

ODA - Official Development Assistance. Definieras av OECD:s Development Assistance Committee, DAC

Parisdeklarationen - Den deklaration som antogs 2005 av bilaterala och multilaterala givare, samarbetsländer och civilsamhället. Deklarationen är utarbetad av DAC och syftar till ett större ägarskap för samarbetsländerna, en bättre samordning av biståndet samt ökad biståndseffektivitet.

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.