Till innehåll på sidan

En integrerad marknad för leverans av paket i syfte att främja e-handeln inom EU

Fakta-pm om EU-förslag 2012/13:FPM48 : KOM (2012) 698

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.

DOC
PDF

Regeringskansliet

Faktapromemoria 2012/13:FPM48

En integrerad marknad för leverans av paket i syfte att främja e-handeln inom EU

Utrikesdepartementet

2013-01-17

Dokumentbeteckning

KOM (2012) 698 final

GRÖNBOK En integrerad marknad för leverans av paket i syfte att främja e-handeln inom EU (Text av betydelse för EES)

Sammanfattning

Kommissionens grönbok är ett diskussionsunderlag inför utarbetande av en färdplan för att fullborda den inre marknaden för paket. I grönboken granskas hur e-handel och leveransmarknader i Europa utvecklas. Vidare undersöks vad som krävs för att skapa en gemensam leveransmarknad, de olika aktörernas största utmaningar analyseras och möjligheterna att förbättra leveransprocessen så att det gynnar medborgare och företag, belyses. Tre huvudfrågor anses avgörande för att skapa en integrerad marknad för paketleveranser; större bekvämlighet och öppenhet för konsumenterna, mer kostnadseffektiva leveranslösningar, i synnerhet över landsgränserna, ökad samverkan mellan operatörer utefter leveranskedjan, och bättre samordning mellan e-handlare och leverantörer.

Grönboken är föremål för samråd och berörda parter uppmanas att senast den 15 februari 2013 lämna synpunkter på frågorna som ställs i grönboken. Som uppföljning till grönboken och utifrån inkomna svar kommer man att identifiera vilka frågor som bör behandlas och under våren 2013 dra slutsatser om vilka åtgärder som krävs för att fullborda den inre marknaden för paket.

Regeringen välkomnar kommissionens grönbok.

1Förslaget

1.1Ärendets bakgrund

E-handeln anses allmänt vara ett av de viktigaste bidragen till ekonomisk tillväxt och ökad sysselsättning i hela EU. I kommissionens meddelande Samstämmiga ramar för att öka tilltron till en inre e-marknad för e-handel och nättjänster från januari 2012 framhålls att leveranser av varor som köpts online är en av de fem viktigaste prioriteringarna för att öka e-handeln till 2015 (se även faktapromemoria 2011/12:FPM110). Rådet och Europaparlamentet har flera gånger påpekat hur betydelsefullt detta är. Konkurrenskraftsrådet uppmanade i sina rådslutsatser från maj 2012 till snabba framsteg med konkreta lagstiftningsärenden som kan öka tilltron till den digitala inre marknaden.

Kommissionen presenterade den fjärde december 2012 grönboken En integrerad marknad för leverans av paket i syfte att främja e-handeln inom EU. Grönboken är föremål för ett offentligt samråd till och med den 15 februari 2013.

1.2Förslagets innehåll

Tre huvudfrågor anses vara avgörande när det gäller att bidra till att skapa en integrerad marknad för paketleveranser inom EU som ger både e-handlare och deras kunder de leveranslösningar de behöver:

• Bekvämlighet: Större bekvämlighet och öppenhet för konsumenterna.

• Kostnader: Mer kostnadseffektiva leveranslösningar, i synnerhet över landsgränserna.

• Samverkan: Ökad samverkan mellan operatörer utefter leveranskedjan, och bättre samordning mellan e-handlare och leverantörer.

1.3Gällande svenska regler och förslagets effekt på dessa

Inte aktuellt. Inga nya lagförslag föreslås i rapporten.

1.4Budgetära konsekvenser / Konsekvensanalys

Kommissionens grönbok innehåller inga förslag, varför det inte är möjligt att bedöma de budgetära konsekvenserna eller göra en konsekvensanalys.

2Ståndpunkter

2.1Preliminär svensk ståndpunkt

Regeringen välkomnar kommissionens grönbok. Den digitala inre marknaden har stor potential att stärka tillväxten och öka sysselsättningen. Leveranser är ett av de områden som bedöms vara avgörande för att öka e-handeln varför regeringen anser att det är positivt att kommissionen nu ser över hur leveranser på den inre marknaden kan bli säkrare, snabbare och mer tillförlitliga etc. Vad gäller framtida åtgärdsförslag anser regeringen att utgångspunkten bör vara att lösa problem som föranleds av statliga regelverk. Vissa problem som beskrivs i grönboken är inte lämpliga att lösa genom EU-lagstiftning, exempelvis utvecklingen av ett europeiskt leveransnätverk.

2.2Medlemsstaternas ståndpunkter

Medlemsstaternas ståndpunkter är ännu inte kända.

2.3Institutionernas ståndpunkter

Institutionernas ståndpunkter är ännu inte kända.

2.4Remissinstansernas ståndpunkter

Grönboken har inte sänts på remiss.

3Förslagets förutsättningar

3.1Rättslig grund och beslutsförfarande

Inte aktuellt då grönboken inte innehåller några lagstiftningsförslag

3.2Subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen

Inte aktuellt då grönboken inte innehåller några lagstiftningsförslag

4Övrigt

4.1Fortsatt behandling av ärendet

Kommissionen uppmanar samtliga berörda parter att senast den 15 februari 2013 lämna sina synpunkter på frågorna som ställs i grönboken. Svaren kommer att offentliggöras på Kommissionens webbplats för GD Inre marknaden och tjänster. Som uppföljning av grönboken och på grundval av inkomna svar kommer kommissionen att under våren 2013 utarbeta en färdplan för att fullborda den inre marknaden för paket.

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.