Tisdagen den 4 maj 2010

EU-nämndens uppteckningar 2009/10:34

EU-nämndens uppteckningar

I EU-nämndens uppteckningar står det vad som sagts under nämndens sammanträden. Uppteckningarna publiceras ungefär två veckor efter sammanträdet.

DOC
PDF

1 §  Transport, telekommunikation och energi (transport)

Statssekreterare Leif Zetterberg

Information och samråd inför extra möte i Europeiska unionens råd för transport, telekommunikation och energi den 4 maj 2010

Anf.  1  ORDFÖRANDEN:

Jag förklarar EU-nämndens extra sammanträde öppnat. Vi har telefonsamråd med statssekreterare Leif Zetterberg med anledning av det extra möte i transportministerrådet som just nu pågår. Inför samrådet har vi fått en kommenterad dagordning. Frågan gäller alltså hanteringen av askmolnet med mera, vilket statssekreteraren strax kommer att berätta om.

Jag ska anmäla att vi inför mötet fått information, inklusive ståndpunkter, från regeringen. Där förutsågs dock att det under rådsmötet, vid sittande bord, skulle komma ett nytt utkast till slutsatser. Eftersom materian i detta fall varit så pass extrem och ny samt inte tidigare behandlats i nämnden valde vi denna form, alltså telefonsamråd, framför allt för att ge de ledamöter som så önskar möjlighet att ställa frågor direkt till regeringen.

Anf.  2  Statssekreterare LEIF ZETTERBERG:

Låt mig först fråga om ni fått de utkast till rådsslutsatser som vi just fick.

Anf.  3  ORDFÖRANDEN:

Nej, de lär ha kommit till riksdagen, men vi har dem inte framför oss på bordet ännu.

Anf.  4  Statssekreterare LEIF ZETTERBERG :

Okej. Vi har från samtliga länders sida ägnat en lång stund åt att kommentera den nu aktuella situationen. För en liten stund sedan fick vi ordförandeskapets förslag till rådsslutsatser. De är starkt inriktade på att arbetet med Singel Sky i olika delar ska intensifieras för att se till att vi får ett väl fungerande flygledningssystem.

Det finns också tydliga skrivningar om vikten av att vi, när det gäller hur man bedömer askmolnen i de olika zonerna, får fram likartade mätmetoder och testmetoder samt gränsvärden så att de, trots att vi har olika nationella flygledningsansvariga myndigheter, behandlas på ett likartat sätt runt om i Europa. Det är huvudpunkterna. Det är just den diskussionen och den inriktningen vi haft tidigare.

Vi tycker dessutom att det är viktigt att vi, förutom denna närliggande krishantering, lyfter upp vikten av att vi har ett robust transportsystem. Det har också flera länder understrukit. I sådana här situationer är det naturligtvis viktigt att till exempel järnvägen och sjöfarten kan gå in och ta på sig en roll. Vi har talat om att komplettera det när överläggningarna börjar om en stund.

Vi har även haft en diskussion om statsstöd, och man kan väl säga att det inte finns någon som vill ha statsstöd. Däremot understryker man att det vid sådana här krissituationer, naturkatastrofer, ska finnas möjlighet att i viss mån tillämpa den typen av regelverk. Därför vill vi att kommissionen i dag får ett uppdrag att ta fram ett meddelande som reglerar användningen så att hanteringen blir likartad. Det är också det som majoriteten av inläggen har handlat om. Det blir min kommentar till det aktuella läget just nu.

Anf.  5  ORDFÖRANDEN:

Slutsatsutkastet är på väg hit så att vi får det på bordet; vi har ännu inte fått det. Vi har dock hört det från statssekreteraren, och jag tror att vi får papperen under mötets gång.

Anf.  6  CHRISTINA AXELSSON (s):

Tack för föredragningen! Jag skulle vilja ställa en fråga angående passagerarnas rättigheter. När statssekreteraren var i trafikutskottet togs just frågan om hur man ser på passagerarnas rättigheter upp. Är det några diskussioner om det? Jag vet att Finland har gjort en annan tolkning än vi.

Anf.  7  Statssekreterare LEIF ZETTERBERG:

Där är uppfattningen att de riktlinjer som finns ska tillämpas, och de har i huvudsak också tillämpats. Samtidigt har man sagt att man ska dra lärdom i den översyn som kommissionen nu håller på med så att man kan förtydliga användningsområdet om det finns oklarheter i tillämpningen.

Anf.  8  ORDFÖRANDEN:

Låt mig nämna att vi har ett brett samförstånd i riksdagen i fråga om statsstödsregler. Jag kan skicka med det.

Anf.  9  Statssekreterare LEIF ZETTERBERG:

Nu är vi kallade till överläggningar. Jag måste bevaka våra intressen här och lägga fram vårt förslag.

Anf.  10  ORDFÖRANDEN:

Trots att vi inte har den färdiga texten på bordet har vi hört vad den innehåller samt regeringens linje. Jag finner att det finns stöd för regeringens ståndpunkt.

Vi tackar statssekreteraren för detta sammanträde och önskar lycka till i förhandlingarna!

Innehållsförteckning

1 §  Transport, telekommunikation och energi (transport)1

Anf.  1  ORDFÖRANDEN1

Anf.  2  Statssekreterare LEIF ZETTERBERG1

Anf.  3  ORDFÖRANDEN1

Anf.  4  Statssekreterare LEIF ZETTERBERG 1

Anf.  5  ORDFÖRANDEN2

Anf.  6  CHRISTINA AXELSSON (s)2

Anf.  7  Statssekreterare LEIF ZETTERBERG2

Anf.  8  ORDFÖRANDEN2

Anf.  9  Statssekreterare LEIF ZETTERBERG2

Anf.  10  ORDFÖRANDEN2

EU-nämndens uppteckningar

I EU-nämndens uppteckningar står det vad som sagts under nämndens sammanträden. Uppteckningarna publiceras ungefär två veckor efter sammanträdet.