Tisdagen den 18 maj

EU-nämndens uppteckningar 2020/21:42

EU-nämndens uppteckningar

I EU-nämndens uppteckningar står det vad som sagts under nämndens sammanträden. Uppteckningarna publiceras ungefär två veckor efter sammanträdet.

PDF
DOCX

§ 1  Fråga om medgivande till deltagande på distans

Anf.  1  ORDFÖRANDEN:

Jag välkomnar alla till dagens EU-nämndssammanträde, som kommer att behandla utrikesministrarnas informella videokonferens den 18 maj 2021.

Kan vi medge att ledamöter och tjänstepersoner kan delta på distans? Jag finner så.

Innan vi kör igång vill jag påminna er om kompletterande mervärde, alltså att det som har sagts vid utskottets sammanträde inte nödvändigtvis behöver upprepas vid dagens EU-nämndssammanträde.

Jag vill också påminna er om det som den parlamentariska kommitténs betänkande fastslog 2017/18 om det här med bokstavsmandat, det vill säga att sådant som inte förväntas förekomma på dagordningen ej heller kommer att tas upp i sammanfattningen av ordföranden.


§ 2  Utrikes frågor

Utrikesminister Ann Linde

Information och samråd inför extrainsatt videomöte den 18 maj 2021

Anf.  2  ORDFÖRANDEN:

Välkommen till dagens sammanträde, utrikesminister Ann Linde! Det är ju ingen återrapport i dag, så du kan påbörja din föredragning direkt.

Anf.  3  Utrikesminister ANN LINDE (S):

Jag vill inledningsvis tacka EU-nämnden för att det med så kort varsel var möjligt att ordna detta sammanträde.

Den höge representanten beslutade i helgen att kalla till ett extra informellt videomöte senare i dag för att diskutera den allvarliga utvecklingen i Israel och Palestina. Sverige välkomnar detta initiativ. Mötet motiveras av den aktuella krisen, men det är också viktigt eftersom EU kan och måste engagera sig ännu tydligare till stöd för en långsiktig och hållbar lösning på den israelisk-palestinska konflikten.

Regeringen konstaterar att detta informella videomöte i normala fall hade kunnat vara ett extraordinärt fysiskt möte i rådet på grund av ärendets art och bedömer därför att samråd med nämnden bör ske.

Våldseskaleringen i Israel och Palestina är förfärande. Dödstalen stiger på båda sidor. Jag beklagar djupt alla civila dödsoffer. Våldet måste få ett slut. Sverige stöder de ansträngningar som pågår för att uppnå ett eldupphör.

Hittills har tio israeler, varav två barn, avlidit som en följd av Hamas och andra Iranstödda terroristgruppers raketattacker mot Israel. Reger­ingen fördömer det urskillningslösa våld som dessa grupper i Gaza riktat mot israeliska städer genom de senaste dagarnas raketattacker. Israel har en självklar rätt att försvara sig men måste göra sitt yttersta för att undvika att civila drabbas i enlighet med den humanitära rätten.

Jag tvingas konstatera att antalet dödsoffer i Gaza till följd av den israeliska militära operationen mot Hamaskopplade mål i Gaza uppgår till 212, varav 61 dödsoffer är barn. Siffrorna stiger dagligen. Det är en ohållbar situation.

Omfattande våldsamheter har ägt rum på många platser på Västbanken. Därtill är det våld som äger rum i Israel mellan judiska och arabiska israeler allvarligt och långsiktigt farligt.

Humanitärt tillträde till Gaza måste säkerställas. Den humanitära situa­tionen i Gaza var mycket svår redan tidigare och har nu försämrats avse­värt, med stor brist på elförsörjning, vatten och sjukvård. FN-organet UNRWA står inför enorma utmaningar.

Eskaleringen av våldet i och omkring Gaza har närmast föregåtts av en längre tid av ökade spänningar i östra Jerusalem. Det handlar om kvarstående hot om vräkning av palestinier i området Sheikh Jarrah liksom om sammanstötningar mellan israeliska säkerhetsstyrkor och palestinier på Haram al-Sharif, Tempelberget, under ramadan.

Israel har ett särskilt ansvar för att upprätthålla säkerheten för alla invånare i Jerusalem, inklusive i det ockuperade östra Jerusalem. Status quo vid Haram al-Sharif, Tempelberget, måste vidmakthållas.

EU:s position är tydlig: Israels bosättningspolitik, inklusive vräkningar av palestinier i östra Jerusalem, strider mot internationell humanitär rätt, undergräver tvåstatslösningen och bidrar till en förhöjd konfliktnivå. Frågan om Jerusalem är en slutstatusfråga som endas kan lösas genom förhandlingar.

Även om situationen vid Haram al-Sharif, Tempelberget, har blivit lugnare under de senaste dagarna fortsätter oroligheterna i Sheikh Jarrah. Även i andra delar av Jerusalem förekommer våldsyttringar. De våldsamma motsättningarna mellan israeliska bosättare och palestinier i östra Jerusalem och på andra delar av Västbanken har också ökat.

I det omedelbara perspektivet är det viktigaste att få slut på våldet – bland annat FN, EU och Egypten verkar för detta. Även ett amerikanskt sändebud är på plats för samtal med parterna.

EU har en viktig roll att spela. Jag välkomnar att Josep Borrell har haft kontakter med bland andra president Abbas och Israels utrikesminister Ashkenazi liksom med utrikesministrarna i Egypten, Jordanien och Turkiet. EU:s särskilda representant för fredsprocessen i Mellanöstern, Sven Koopmans, för en dialog om vad mer som kan göras för att lugna ned situationen med övriga sändebud i den kvartett där förutom EU även FN, USA och Ryssland ingår.

Regeringen har varit i kontakt med Israels och Palestinas härvarande ambassadörer i syfte att inskärpa världssamfundets budskap om deeska­lering. Jag betonade i mitt samtal med den palestinska ambassadören också vikten av att palestinska val kan genomföras, vilket i östra Jerusalem uppenbarligen kräver israelisk medverkan.

I det längre perspektivet krävs en politisk lösning med fast förankring i folkrätten på den israelisk-palestinska konflikten. Det är viktigt att EU tydligt och med kraft, och förhoppningsvis sammanhållet, verkar för en politisk process som leder till återupptagna förhandlingar om en tvåstatslösning med två stater som lever i fred och säkerhet och med Jerusalem som bägges huvudstad. De senaste veckornas utveckling kan synas visa att detta mål är avlägset, men den visar också att det är nödvändigt.

Anf.  4  ORDFÖRANDEN:

Innan jag släpper in fler talare vill jag påminna nämnden om att det talade ordet gäller lika mycket som det skrivna ordet. Det som har framförts av utrikesministern i talad form ska också anses vara regeringens position.

Anf.  5  FREDRIK MALM (L):

Ordförande! Tack, utrikesministern, för den muntliga genomgången!

Vi hade ju sammanträde i utrikesutskottet för en liten stund sedan och diskuterade då detta. Jag noterar en förändring här. Efter utrikesutskottets sammanträde nämns ordet Iranstödda om Hamas. Det är inte bara så att de palestinska terrorgrupperna har stöd av Iran, utan det är ju så att de har ett beroende av Iran. De är verktyg för den iranska regimens regionala agenda och för dess specifika målsättning att utplåna staten Israel.

I en situation när Hamas har avfyrat över 3 000 raketer mot Israel och Israel besvarar detta är det något förvånande att regeringens ståndpunkt till 98 procent handlar om helt andra delar av konflikten. Fokus i ståndpunkten bör ligga på det som det extrainsatta mötet handlar om, nämligen det upptrappade kriget.

Detta följer väldigt mycket samma mönster som vi har sett många gånger tidigare. Hamas avfyrar raketer mot Israel, och Israels flygvapen svarar på detta och agerar mot Hamas. Hamas spelar därefter upp civila dödsoffer på Gazaremsan, och omvärlden lägger sedan skulden på Israel. Det är inte riktigt så jag tycker att man ska förhålla sig till det här.

En annan sak som jag tycker är viktig i ståndpunkten och som jag vill fråga utrikesministern om är hur hon ser på det faktum att Hamas utsätter Gazas civilbefolkning för mycket stora risker eftersom man har integrerat, eller byggt in, sin militära logistik och infrastruktur, med raketavfyrnings­ramper, tunnelsystem, vapendepåer, stridsledningscentraler och så vidare, bland civilbefolkningen på olika sätt. Det innebär ju att man använder civilbefolkningen som mänskliga sköldar och utsätter den för mycket stora risker. Det har bidragit till att dödstalen på den palestinska sidan är väldigt höga.

Därtill har de raketer som nu avfyras en större räckvidd än vad de hade tidigare. Sett i volym har man avfyrat fler raketer på kortare tid den här gången än vad som skedde tidigare, 2014 var det väl.

Jag vill gärna höra utrikesministerns resonemang kring detta.

Anf.  6  JESSIKA ROSWALL (M):

Ordförande! Först instämmer jag i det regeringen flera gånger poängterar: Det viktigaste är att omedelbart få ett slut på våldet i området. Men jag vill också betona att det är Hamas som angriper Israel och påminna om att Hamas är terrorstämplad av EU.

Jag vill också betona det Fredrik Malm lyfte upp om att det rör sig om mer än 3 000 missiler riktade mot Israel, vilket visar på den betydande illegala införseln av vapen till Hamas.

Irans hållning att Israel ska utplånas sätts i ett tydligt ljus när det nu blir uppenbart att Iran förser parter i konflikten med vapen.

Precis som Fredrik Malm noterar jag en förändring jämfört med det som fördes fram på utrikesutskottet för ett par timmar sedan. Jag instämmer också med Fredrik Malm i beskrivningen att fokus i den svenska ståndpunkten borde vara på det upptrappade läge vi befinner oss i nu. Även med den justering som har gjorts bör Irans roll som spelare tydliggöras. Det måste vara tydligt att Iran är en del av konflikten.

Anf.  7  SOFIA DAMM (KD):

Herr ordförande! Det är givetvis viktigt att fokuset i regeringens ståndpunkt ligger på att våldet som nu pågår måste få ett slut. På båda sidor är det civila, varav många barn, som betalar det allra högsta priset.

Vad man än tycker om Israels regerings förda politik måste vi kunna enas om att aldrig någonsin relativisera terrorangrepp. Det är Hamas, en organisation som med rätta är terrorklassad av EU, som styr i Gaza och har som mål att utplåna Israel och upprätta en islamisk stat.

Därför instämmer vi med tidigare talare i att regeringen måste fördöma Irans inblandning i konflikten. Om jag har förstått det rätt är förändringen efter utrikesutskottets möte snarare ett konstaterande om Iranstödda terrororganisationer och inte ett fördömande, som vi gärna vill se i stånd­punkten. Vi anser också att den palestinska ledningens ansvar för en systematisk uppvigling bör nämnas i ståndpunkten.

När det gäller Jerusalem är det ganska märkligt formulerat i ståndpunkten. Regeringen lägger fast att det är en slutstatusfråga som bara kan lösas genom förhandlingar men slår sedan fast att Jerusalem ska vara huvudstad för båda stater. Jag skulle vilja ha ett klargörande av utrikesministern hur detta egentligen hänger ihop.

Men det viktigaste är som sagt ett tydligt fördömande av Irans inblandning genom att bistå Hamas med såväl pengar och vapen som rådgivning.

Anf.  8  HÅKAN SVENNELING (V):

Ordförande! Grunden i konflikten är ju Israels långvariga ockupation av Palestina. Det är två ojämbördiga parter, där Israel är den militärt överlägsna parten.

Blockaden av Gaza innebär att 2 miljoner människor är instängda på ett litet område som har varit hermetiskt tillslutet sedan mars 2020. Blockaden av Gaza måste fördömas.

Hamas raketattacker mot Israel utgör brott mot folkrätten, och Hamas och andra terrorgrupper representerar inte alla palestinier, precis som Israels militära attacker inte understöds av alla israeler.

Det är viktigt att hålla parterna ansvariga, gärna i samarbete med ICC, och att till exempel Israels attack på det så kallade mediehuset, vilket innebär att rapporteringen försvåras, utreds och att de ansvariga ställs till svars.

Premiärminister Netanyahu har ett stort egenintresse i att underblåsa och förlänga det upptrappade läget. Mycket talar för att det efter tolv års maktinnehav finns en majoritet i Knesset mot honom och att en ny regering skulle kunna komma att tillträda. Men genom hans agerande omöjliggörs denna typ av regeringsbildning, trots många tidigare försök till regeringsbildningar.

Vi ser också ett underblåsande av extremister inne i Israel och att våldet mellan araber och israeler inne i Israel ökar kraftigt.

Det pågår också tre korruptionsrättegångar mot Netanyahu, som han vill undvika.

Det är viktigt att EU är tydligt i sitt budskap så att en deeskalering sker. Ett särskilt ansvar vilar också på den amerikanska administrationen. EU får gärna ha en samordnad respons genom att till exempel kalla upp ambassadörerna i alla EU-länder.

Vänsterpartiet står bakom regeringens ståndpunkt och tycker att det är bra att Iranstödda har kommit med.

Anf.  9  ORDFÖRANDEN:

Kerstin Lundgren har problem med ljudet och får återkomma.

Anf.  10  BJÖRN SÖDER (SD):

Herr ordförande! Det är viktigt att Sverige tar tydlig ställning för Israel i en situation när Israel besinningslöst attackeras av terrorism. Det är bra att regeringen också står fast vi Israels rätt att försvara sig.

En ytterst liten del av ståndpunkten handlar dock om palestiniernas ansvar för situationen. Desto mer handlar om Israels ansvar, och beskyllningarna fortsätter om bosättningspolitiken, den så kallade ockupationen och så vidare. Vi hörde till och med utrikesministern säga att Israel har ett särskilt ansvar. Men vi hör mycket lite om den palestinska sidans ansvar, inbegripet den palestinska myndighetens ansvar genom sitt agerande. Detta säger en hel del om var regeringen egentligen har sina sympatier.

Låt oss komma ihåg att Israel gör allt för att förhindra civila offer. Man förvarnar innan man slår till och försöker skydda civila. Palestinierna gör precis tvärtom och använder civila palestinier som mänskliga sköldar och försöker ta död på så många civila israeler som möjligt genom sina attacker.

Den svenska ståndpunkten måste därför vara ett otvetydigt stöd till Israel och dess rätt att försvara sig mot terrorism. Det måste också framföras tydliga krav på palestinierna att ta ansvar.

Jag instämmer helt och hållet i det som både Fredrik Malm och Sofia Damm har framfört. Irans inblandning i detta måste tydligt fördömas.

Anf.  11  KERSTIN LUNDGREN (C):

Jag står i allt väsentligt bakom den ståndpunkt som regeringen har lagt fram. Jag vill betona vikten av folkrätten och den humanitära rätten som grund för EU och EU:s arbete.

Det finns en del i den kommenterade dagordningen som jag tycker att man ska förstärka. Hamas fördöms för raketbeskjutningarna, men det finns skäl att betona att dessa sker återkommande. Det är ett tydligt mönster. Hamas politiska röst är raketbeskjutningar, och genom sitt agerande tar man mer eller mindre den palestinska befolkningen, både i Gaza och i övrigt, som gisslan och utsätter den för ett stort lidande. På detta måste vi ge ett tydligt svar. Hamas återkommande agerande med raketbeskjutning mot Israels civilbefolkning måste markeras.

Det är bra att ha med detta med palestinskt våld och Iranstödda. Långsiktiga lösningar behövs för att ge människor hopp och begränsa det stora utrymme som i dag finns för många aktörer att destabilisera regionen på grund av alla de olösta konflikter som hela tiden adderas till varandra.

Anf.  12  ORDFÖRANDEN:

Innan jag släpper in utrikesministern påminner jag nämnden om att det talade ordet gäller likaväl som det skrivna.

Anf.  13  Utrikesminister ANN LINDE (S):

Låt mig börja med frågorna från Fredrik Malm, Jessica Roswall och delvis Sofia Damm. Jag har varit väldigt tydlig när det gäller Hamas och andra gruppers raketattacker mot Israel. Vi fördömer givetvis detta, men vi måste också beakta hela bilden.

Kerstin Lundgrens förslag att säga återkommande är helt okej, och det kan jag ta in i mitt anförande lite senare i dag vid mötet på FAC.

När vi kräver respekt för internationell humanitär rätt gäller det givetvis också Hamas och andra grupper som brukar våld på Gaza. Det är givetvis inte tillåtet att använda civila som mänskliga sköldar.

Det är också viktigt att säga att vi på inget sätt relativiserar terrorism.

Flera har tagit upp Irans roll, och Hamas får stöd från Iran. Vi fördömer raketattackerna fullt ut utan omsvep och kan konstatera att Irans agerande är skadligt. Men man måste också se att kopplingarna mellan Iran och Hamas är mycket mer komplexa >>> Hemlig enligt 15 kap. 1 § offentlighets- och sekretesslagen <<<>>> Hemlig enligt 15 kap. 1 § offentlighets- och sekretesslagen <<< Men det är som sagt tydligt att Iran stöder Hamas på olika sätt, och det har jag inget problem att ta upp.

Sofia Damm frågade om Jerusalem. EU:s gemensamma ståndpunkt är att stödja en framförhandlad lösning om Jerusalems status med Jerusalem som en framtida huvudstad för två stater, och detta har legat fast under lång tid. Flera av ledamöterna minns säkert de rådsslutsatser som togs fram under Sveriges ordförandeskap i EU 2009 där detta uttrycktes precis så här. Denna position har under lång tid legat till grund för EU:s hållning i alla diskussioner om fredsprocessen.

Att det krävs förhandlingar går tillbaka till Osloavtalet, som anger att Jerusalem är en slutstatusfråga. Alla som har följt frågan vet att det skulle krävas omfattande förhandlingar för att få en lösning de aktuella frågorna. Det finns alltså ingen motsättning mellan ståndpunkten att Jerusalem bör bli huvudstad för två stater och att det krävs förhandlingar.

Fredrik Malm hade frågor om raketer. Det finns ju mycket att säga om militärtekniska aspekter av den utveckling som vi nu ser. I stort sett lämpar det sig inte för att diskuteras på en öppen lina.

Hamas skjuter fler raketer per dag jämfört med tidigare konflikter, och raketerna har längre räckvidd. Förödelsen i israeliska städer är bedrövande, och vi fördömer återigen raketbeskjutningen från Hamas sida.

Men vi ska inte fastna i militär teknik. Våldet måste stoppas, och konfliktens grundorsaker och långsiktiga lösning måste stå fast.

Björn Söder lyfter fram Israels särskilda ansvar. Alla parter måste naturligtvis bidra till att den pågående våldsspiralen får ett slut. Det har jag också varit väldigt tydlig med. Hamas bär naturligtvis ansvaret för att de urskillningslösa attackerna ska upphöra, och Israel har rätt att försvara sig mot dem.

Det palestinska ledarskapet i Ramallah har givetvis också ett ansvar för att göra allt de kan för att inte eskalera situationen, även om deras inflytande över Hamas i de här frågorna är begränsade. Det palestinska ledarskapets ansvar har jag också framfört till den palestinska ambassadören i Stockholm.

Men Israel har ett särskilt ansvar för situationen och säkerheten i det ockuperade och illegalt annekterade östra Jerusalem. Det finns ju ingen palestinsk polis där och inga palestinska säkerhetsstyrkor. De är liksom den övriga palestinska administrationen förbjudna att verka i staden, och de grips om de försöker. Därför är det klart att Israel har ett särskilt ansvar för den situationen.

När det gäller Kerstin Lundgrens inlägg har jag redan sagt att det inte är några problem att ta till det förslaget. Det bejakar jag.

Anf.  14  BJÖRN SÖDER (SD):

Ordförande! Jag har bara en kort kommentar till det som utrikesministern framhåller om ockupation och så vidare. Man ska komma ihåg att det är från Gaza som raketerna skjuts. Gaza är inte ockuperat. Hamas menar ju för sin del att hela Israel är ockuperat område, och det gäller då hela Jerusalem och även Haifa och så vidare.

Att använda sig av begreppet ockuperat område tycker jag är fullständigt felaktigt i det här sammanhanget och särskilt när det gäller den pågående konflikten och raketbeskjutningarna från Gaza.

Anf.  15  FREDRIK MALM (L):

Ordförande! Tack, utrikesministern, för svaren och resonemangen! Jag noterar att utrikesministern svarade på den fråga jag ställde om att Hamas har mer kraftfulla vapen med längre räckvidd och att hon också nämner den stora förödelsen i Israel. Det kan jag lämna därhän.

Jag hörde inte – utrikesministern får gärna korrigera om jag har fel – att utrikesministern svarade något på det som Kerstin Lundgren tog upp, nämligen att raketattackerna från Gazaremsan från Hamasrörelsens och nu även Islamiska jihads sida är återkommande attacker. Det är en kontinuerlig beskjutning av israeliska samhällen från Gazaremsan. Jag hörde inte om utrikesministern kommenterade detta.

När det gäller detta med mänskliga sköldar och hur Hamas använder civila i sin krigföring säger utrikesministern att det inte är tillåtet att använda civila som mänskliga sköldar. Det är mycket riktigt, men i sammanhanget är det viktigt att betona att Hamas agerande ökar de palestinska civila dödstalen. Man agerar på ett sätt där man medvetet utsätter sin civilbefolkning för mycket stor fara. I den nuvarande ståndpunkten framstår det som om alla de palestinska dödstalen är Israels ansvar, men genom det sätt på vilket Hamas bedriver sin så kallade motståndskamp bidrar de ju till att de civila dödstalen ökar.

Jag tycker inte att regeringen är tillräckligt tydlig när det gäller Iran här. Det handlar inte bara om att Iran stöder palestinska terrorgrupper, Hizbullah eller olika miliser i Irak och Syrien utan om att Iran driver sin egen regionala agenda delvis med hjälp av dessa grupper. Dessa grupperingar har ett beroende av Iran. De expedierar en iransk utrikespolitisk agenda. Det är detta som är den geopolitiska regionala kappan eller överbyggnaden till konflikten.

Jag tycker att det är viktigt att regeringen också gör den analysen, och jag vill gärna att detta ska komma in i ståndpunkten. Det är i alla fall viktigt för oss i Liberalerna.

Anf.  16  ORDFÖRANDEN:

Jag vill bara påpeka att utrikesministern tog till sig Kerstin Lundgrens kommentar om formuleringen återkommande. Detta fanns med i ministerns talade ord. Jag vill också påpeka att den här dagordningspunkten handlar om det upptrappade våldet mellan Israel och Palestina och ingenting annat.

Anf.  17  JESSIKA ROSWALL (M):

Ordförande! Jag vill tacka för det förtydligande som jag fick när det gäller att markera kopplingen mellan Iran och Hamas. Jag uppfattade att det var utrikesministerns svar, så jag tackar för det.

Anf.  18  SOFIA DAMM (KD):

Ordförande! Tack, utrikesministern, för klargörandena! Från vår sida är vi dock inte nöjda med formuleringen om Irankopplingen. Det blir för vagt och är mer av ett konstaterande av att agerandet är skadligt. Jag tycker att man måste våga fördöma detta, precis som Fredrik Malm var inne på. Det finns en större dimension i detta, så det behöver vara en tydligare skrivning.

Om man inte ändrar skrivningen kommer vi att behöva anmäla avvikande ståndpunkt.

Anf.  19  ORDFÖRANDEN:

Jag vill återigen påminna om att det talade ordet gäller likaväl som det skrivna.

Anf.  20  Utrikesminister ANN LINDE (S):

Herr ordförande! Till skillnad från Fredrik Malm noterade herr ordförande att jag två gånger tog upp att jag stöder Kerstin Lundgrens förslag om att säga att attackerna är återkommande.

När det gäller frågan om mänskliga sköldar har naturligtvis Hamas agerande ökat de civila dödstalen, och Hamas utsätter civila för fara. Men Israel har också ett ansvar att agera och göra sitt yttersta för att undvika civila offer. Så är det enligt den internationella humanitära rätten i den här typen av konflikter, och därför är vi väldigt tydliga med detta.

Jag delar inte Björn Söders syn på vad som ligger i den israeliska ocku­pationen, men vår ståndpunkt angående ockupationen ändrar inte det faktum att vi fördömer Hamas raketattacker mot Israel.

När det gäller Iran har jag redan tidigare tagit upp att vi ser på situa­tionen på ett mer komplext sätt, men jag är beredd att ta upp att det är Iranstödda terroristgrupper som gör detta.

Anf.  21  FREDRIK MALM (L):

Då anmäler vi en avvikande mening när det gäller den del som rör Irans inblandning i konflikten, utifrån det som jag har beskrivit. I övrigt tycker jag att jag har fått svar på frågorna.

Anf.  22  SOFIA DAMM (KD):

Då aviserar jag en avvikande ståndpunkt för vår del när det gäller skrivningen om Iran och också det jag anförde om den palestinska ledningens ansvar.

Anf.  23  BJÖRN SÖDER (SD):

Vi instämmer i Kristdemokraternas avvikande mening. Vi backar alltså upp den.

Anf.  24  ORDFÖRANDEN:

Jag har en kort kompletterande fråga till Björn Söder. Kristdemokraterna hade ju två olika avvikande ståndpunkter, den ena om Iran och den andra om den palestinska ledningens ansvar. Är det båda som Björn Söder åsyftar?

Anf.  25  BJÖRN SÖDER (SD):

Ja, det stämmer. Jag uppfattade också att Sofia Damm och Fredrik Malms avvikande meningar när det gällde Iran var ungefär desamma. Men vi ansluter oss alltså till Kristdemokraternas avvikande mening både när det gäller Iran och den palestinska myndighetens ansvar.

Anf.  26  ORDFÖRANDEN:

Jag konstaterar att det finns stöd för regeringens här redovisade inrikt­ning, med en likalydande avvikande ståndpunkt när det gäller den pale­stinska ledningen från Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna och en likalydande avvikande ståndpunkt avseende Iran och Irans stöd från Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Jag tackar utrikesministern för närvaron vid dagens sammanträde och önskar lycka till vid det kommande videomötet i eftermiddag. Du är välkommen tillbaka till EU-nämnden nästa gång det handlar om utrikesrådet på EU-nivå.

Anf.  27  Utrikesminister ANN LINDE (S):

Tack så mycket!

 

 

 

 


Innehållsförteckning


§ 1  Fråga om medgivande till deltagande på distans

Anf.  1  ORDFÖRANDEN

§ 2  Utrikes frågor

Anf.  2  ORDFÖRANDEN

Anf.  3  Utrikesminister ANN LINDE (S)

Anf.  4  ORDFÖRANDEN

Anf.  5  FREDRIK MALM (L)

Anf.  6  JESSIKA ROSWALL (M)

Anf.  7  SOFIA DAMM (KD)

Anf.  8  HÅKAN SVENNELING (V)

Anf.  9  ORDFÖRANDEN

Anf.  10  BJÖRN SÖDER (SD)

Anf.  11  KERSTIN LUNDGREN (C)

Anf.  12  ORDFÖRANDEN

Anf.  13  Utrikesminister ANN LINDE (S)

Anf.  14  BJÖRN SÖDER (SD)

Anf.  15  FREDRIK MALM (L)

Anf.  16  ORDFÖRANDEN

Anf.  17  JESSIKA ROSWALL (M)

Anf.  18  SOFIA DAMM (KD)

Anf.  19  ORDFÖRANDEN

Anf.  20  Utrikesminister ANN LINDE (S)

Anf.  21  FREDRIK MALM (L)

Anf.  22  SOFIA DAMM (KD)

Anf.  23  BJÖRN SÖDER (SD)

Anf.  24  ORDFÖRANDEN

Anf.  25  BJÖRN SÖDER (SD)

Anf.  26  ORDFÖRANDEN

Anf.  27  Utrikesminister ANN LINDE (S)

EU-nämndens uppteckningar

I EU-nämndens uppteckningar står det vad som sagts under nämndens sammanträden. Uppteckningarna publiceras ungefär två veckor efter sammanträdet.