Fredagen den 8 maj

EU-nämndens uppteckningar 2019/20:49

EU-nämndens uppteckningar

I EU-nämndens uppteckningar står det vad som sagts under nämndens sammanträden. Uppteckningarna publiceras ungefär två veckor efter sammanträdet.

PDF
DOCX

§ 1  Utrikes frågor – försvar

Försvarsminister Peter Hultqvist (deltar per telefon)

Återrapport från möte i Europeiska unionens råd för utrikes frågor – försvar den 12 november 2019

Återrapport från informellt ministermöte i Europeiska unionens råd för utrikes frågor – försvar den 4–5 mars 2020

Återrapport från videomöte den 6 april 2020

Information och samråd inför videomöte den 12 maj 2020

Anf.  1  ORDFÖRANDEN:

Vi hälsar försvarsminister Peter Hultqvist välkommen. Vi är här för att samråda inför ett informellt videomöte den 12 maj 2020 och få lite återrapporter. Vi börjar som vanligt med återrapporterna.

Anf.  2  Försvarsminister PETER HULTQVIST (S):

Vid ministermötet i november diskuterades Pesco och koherens mellan försvarsinitiativen. Vi välkomnade den tredje omgången av Pescoprojekt, och en uppdaterad lista över Pescoprojekt antogs. Vi diskuterade även ett fortsatt engagemang i EU:s militära insatser och träningsmissioner.

Anf.  3  ORDFÖRANDEN:

Tack så mycket! Nu gav du en återrapport från november. Vi har ju tre återrapporter. Ska vi ta alla på en gång?

Anf.  4  Försvarsminister PETER HULTQVIST (S):

På det informella ministermötet i mars diskuterade vi nuvarande säkerhetsutmaningar och fokusområden för insatserna. Vi talade om försvarsprioriteringar inom EU. Vi konstaterade att implementering av redan beslutade initiativ samt samarbete med partner är av vikt för att uppnå konkreta resultat. Det fanns även ett brett stöd för framtagande av en strategisk kompass.

Jag återkommer till återrapporten från den 6 april i mitt nästa anförande.

Anf.  5  ORDFÖRANDEN:

Vi tackar för återrapporterna.

Vi går vidare till information och samråd inför videomötet den 12 maj och återrapporten från mötet den 6 april.

Anf.  6  Försvarsminister PETER HULTQVIST (S):

Som ledamöterna har noterat består dagordningen för FAC försvar av en agendapunkt, nämligen covid-19. Som ni skriftligen har fått rapporterat hade jag och mina ministerkollegor informella diskussioner om den militära implikationen av covid-19 för första gången för ungefär en månad sen. Det skedde den 6 april. Då kom framför allt tre teman upp:

  1. nationella försvarsmakters roll i hanteringen av covid-19
  2. pandemins påverkan på militära insatser och träningsmissioner
  3. desinformationskampanjer i spåren av covid-19.

Vid mötet gav ministrarna stöd för att inom ordinarie strukturer upprätta en arbetsgrupp, en så kallad task force, vid EU:s militära stab. Syftet med denna task force är att vid behov kunna bistå medlemsstaterna med infor­mationsutbyte. Vid nästa veckas möte kommer vi att få information om hur detta arbete har fortskridit.

Vid FAC försvar den 12 maj förväntas diskussionen fokusera på försvars- och säkerhetspolitiska konsekvenser av covid-19, särskilt de militära implikationerna av pandemin. Regeringen kommer vid ministermötet att understryka att solidaritet, koordinering och samarbete är av stor vikt för att effektivt hantera covid-19 och dess effekter. I sammanhanget är det viktigt att hantera de effekter som covid-19 har på EU:s insatser och träningsmissioner.

Därtill avser regeringen att betona vikten av koordinering med civila aktörer och nyttjande av redan befintliga strukturer och koordineringsmekanismer. Regeringen kommer även att fortsätta att betona vikten av samarbete och gemensamma lösningar i EU och med partner för att hantera konsekvensen av coronaviruset på kort, medellång och lång sikt.

Det finns behov av att EU gemensamt agerar för att motverka aktörers försök att nyttja pandemin för att främja sin agenda genom desinformation, propaganda och andra hybridhot. Det är även viktigt att EU och Nato samverkar i arbetet med att bemöta och hantera denna desinformation då båda organisationerna står inför gemensamma utmaningar. Regeringen avser därför att framhålla vikten av koordinerad strategisk kommunikation.

Anf.  7  ALEXANDRA ANSTRELL (M):

Fru ordförande! Tack, försvarsministern!

Huvudfokus för mötet handlar naturligtvis om coronaviruset och den strategiska påverkan på de europeiska försvarsmakterna. Men det kommer sannolikt även att påverka MFF. Inom ramen för dessa förhandlingar känner vi i Moderaterna en oro över att EU:s flaggskeppsprojekt inom Pesco – Försvarsfonden och militär rörlighet – står inför stora neddragningar. Skulle försvarsministern kunna säga något om detta?

Projektet är mycket viktigt för att tillgodose värdlandsstöd och stärka samarbetet mellan EU och Nato. Det är två aspekter som de flesta av riksdagens partier, tror jag, tycker är viktiga. Jag uppmanar försvarsministern att följa frågorna noggrant så att det inte blir några neddragningar.

Anf.  8  Försvarsminister PETER HULTQVIST (S):

Vad gäller Pesco har vi långsiktigt drivit linjen att så kallat tredjeland ska kunna medverka i projekten på likvärdiga villkor som övriga. Detta är förankrat i vårt nationella intresse av att både brittisk och amerikansk försvarsindustri ska kunna delta i detta på likvärdiga villkor. Det här är även kopplat till verksamheter som bedrivs i Sverige med sådant ägande som grund.

Finland försökte under sitt ordförandeskap driva fram en kompromiss i sammanhanget som inte kunde fullföljas på grund av att vissa länder motsatte sig det hela. Under det kroatiska ordförandeskapet har det så här långt inte hänt så mycket mer. Vi har förhoppningar om att det tyska ordförandeskapet ska innebära nya initiativ som gör att vi kommer framåt i frågan.

Vi ser att positionerna nog har flyttats fram till en bättre situation nu än tidigare, men förhandlingarna är inte på något sätt avslutade. När det gäller Pesco får vi följa utvecklingen och ligga på med den linje som vi har.

Vad gäller fonderingar och penningavsättningar i olika sammanhang har den svenska regeringen en budgetrestriktiv linje. Vi vill hålla nere kostnader av olika slag. Pandemisituationen kommer att göra att många länder naturligtvis ser över sina engagemang.

Vi tycker att det är viktigt att dessa EU-system fungerar och att de fungerar på ett bra sätt. Men man måste också göra en avvägning av vad som är ekonomiskt rimligt.

Anf.  9  ORDFÖRANDEN:

Jag konstaterar att det finns stöd för regeringens här redovisade inriktning.

Vi har nu gått igenom alla punkter på dagordningen. Vi avslutar mötet och tackar försvarsministern för medverkan.

 


Innehållsförteckning


§ 1  Utrikes frågor – försvar

Anf.  1  ORDFÖRANDEN

Anf.  2  Försvarsminister PETER HULTQVIST (S)

Anf.  3  ORDFÖRANDEN

Anf.  4  Försvarsminister PETER HULTQVIST (S)

Anf.  5  ORDFÖRANDEN

Anf.  6  Försvarsminister PETER HULTQVIST (S)

Anf.  7  ALEXANDRA ANSTRELL (M)

Anf.  8  Försvarsminister PETER HULTQVIST (S)

Anf.  9  ORDFÖRANDEN

EU-nämndens uppteckningar

I EU-nämndens uppteckningar står det vad som sagts under nämndens sammanträden. Uppteckningarna publiceras ungefär två veckor efter sammanträdet.