Fredagen den 24 mars

EU-nämndens uppteckningar 2022/23:35

EU-nämndens uppteckningar

I EU-nämndens uppteckningar står det vad som sagts under nämndens sammanträden. Uppteckningarna publiceras ungefär två veckor efter sammanträdet.

PDF
DOCX

§ 1  Transport-, telekommunikations- och energifrågor

Statssekreterare Daniel Liljeberg

Återrapport från möte i Europeiska unionens råd för transport, telekommunikation och energi den 19 december 2022

Återrapport från informellt möte i rådet den 27–28 februari 2023

Information och samråd inför möte i Europeiska unionens råd för transport, telekommunikation och energi den 28 mars 2023

Anf.  1  ORDFÖRANDEN:

God morgon! EU-nämndens sammanträde är öppnat. Vi hälsar statssekreteraren med medarbetare välkomna.

Vi börjar med återrapporterna. Finns det något att tillägga utöver det skriftliga?

Anf.  2  Statssekreterare DANIEL LILJEBERG:

Nej.

Anf.  3  ORDFÖRANDEN:

Då går vi över till rådets dagordning. Finns det någon fråga med anledning av den?

Anf.  4  MATILDA ERNKRANS (S):

Ordförande! Jag vill passa på att ställa en fråga till statssekreteraren om något som kommit upp på rådets dagordning. Sent i går kom det ett pressmeddelande från regeringen om rådets dagordning för den 28 mars, då ett förslag kommer att klubbas igenom om regelverket för att binda koldioxid i skog och mark, det så kallade LULUCF. Enligt pressmeddelandet kommer regeringen att avstå i omröstningen.

Detta är en viktig och het fråga också i Sverige. Det handlar om hur vi ska hålla fast vid och ta vårt ansvar för att nå klimatmålen och också se till att vi har ett hållbart och aktivt skogsbruk. Det skulle vara bra om statssekreteraren kan ge någon liten bild av hur förslaget ser ut eftersom det kommer att klubbas igenom på rådsmötet.

Sedan har jag en annan fråga som jag undrar om statssekreteraren kan svara på. Den togs upp för överläggning i miljö- och jordbruksutskottet i oktober förra året. Den 11 november meddelade den sittande regeringen att rådet, kommissionen och Europaparlamentet hade kommit överens om ett regelverk för LULUCF. Det beskrevs som en framgång för Sverige då det var bra för både klimat och skogsbruk. Uppdraget till Sverige var att vi skulle öka vår kolsänka med 4 miljoner ton.

I det skriftliga samråd som sker eftersom det är en A-punkt har riksdagen fram till klockan 14 i dag på sig att försöka förstå förslaget och hantera vad vi som inte ingår i regeringen eller regeringsunderlaget ska tycka. I det skriftliga samrådet beskriver regeringen att det fanns en preliminär överenskommelse med Europaparlamentet den 10 november, så historieskrivningen är lite annorlunda. I det skriftliga samrådet med oss nu säger man att institutionerna stod långt ifrån varandra den 10 november och att det behövdes kompromisser.

Min fråga är därför: Vad är det för kompromisser som ordförandeska­pet har förhandlat fram som blev så dåliga att man sedan bestämde sig för att avstå? Jag har respekt för att detta inte är statssekreterarens ansvarsområde, men det är en viktig fråga som tas upp i rådet. Jag har full förståelse för det sätt man kan svara på. Regeringens pressmeddelande dock kom i går, så man borde vara någorlunda uppsjungen.

Anf.  5  REBECKA LE MOINE (MP):

Herr ordförande! Pressmeddelandet kom i går, en kort tid efter IPCC:s rapport. Vi har också det globala naturavtal som regeringen har skrivit under på Sveriges vägnar. Jag kan inte nog uttrycka min besvikelse över hur regeringen väljer att agera i denna fråga.

Det är tydligt att det är Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som syns och hörs i pressmeddelandet. Det visar vilka det är som styr och ställer i Sveriges regerings miljöpolitik. Det står att regeringen står upp för skogsbruket, som totalt domineras av trakthyggesbruk, det vill säga stora kalhyggen. Det är business as usual. Detta sätter man före både klimat, natur och biologisk mångfald och för den delen alla arbetstillfällen som hotas av det storskaliga trakthyggesbruket.

Jag kan konstatera att Sveriges agerande, som har stöd i riksdagen, saknar vetenskaplig förankring. Man bortser från IPCC:s senaste rapport. Både där och i de rapporter som understöder det globala naturavtalet står det tydligt och klart att det absolut viktigaste vi nu kan göra på både kort och lång sikt är att skydda de sista kvarvarande natur- och urskogarna. Detta betyder att vi i Sverige måste ta ansvar för att minska avverkningstakten. Det skulle vara ett sätt att verkligen ta täten i dessa frågor, men Sverige väljer att siffertrixa och svika både naturen, klimatet och alla skogsägare.

Anf.  6  ORDFÖRANDEN:

Som vice ordförande Matilda Ernkrans sa är detta en A-punkt som vi i samtliga partier har att behandla skriftligt fram till klockan 14 i dag.

Vi får se om statssekreteraren kan besvara någon av de här resta frågor­na och synpunkterna.

Anf.  7  Statssekreterare DANIEL LILJEBERG:

Jag noterar såklart alla synpunkter som har lämnats av ledamöterna i denna fråga, men som både ordföranden och vice ordföranden har påpekat hanteras A-punkter skriftligt med EU-nämnden.

Jag vill också understryka att detta berör ett annat statsråds ansvarsområde, så jag har tyvärr inte möjlighet att svara om detaljer som rör beslutspunkterna i detta läge.

Anf.  8  ORDFÖRANDEN:

Vi går vidare till Lagstiftningsöverläggningar och dagordningspunkt 3, Direktivet om gemensamma regler för de inre marknaderna för förnybar gas, naturgas och vätgas (omarbetning), och dagordningspunkt 4, Förordningen om de inre marknaderna för förnybar gas, naturgas och för vätgas (omarbetning).

Anf.  9  Statssekreterare DANIEL LILJEBERG:

Herr ordförande! Vid ministermötet väntas rådet anta allmänna riktlinjer för förslagen till revidering av gasmarknadsförordningen och gasmarknadsdirektivet.

Syftet med kommissionens förslag är bland annat att öka användningen av förnybara koldioxidsnåla gaser samtidigt som fossilgasen ska minska, för att EU ska nå klimatneutralitet senast 2050. Förslagen syftar också till att underlätta utbyggnad av vätgasinfrastruktur och skapande av en vätgasmarknad och att säkerställa fungerande fossilgasmarknader. Slutkundernas rättigheter stärks också, särskilt för hushåll och småföretag.

I rådets förhandlingar under det svenska ordförandeskapet har flera ändringar gjorts, framför allt för att ge medlemsländerna större flexibilitet inom deras respektive gasmarknader och för att anpassa regelverket till situationen efter Rysslands invasion av Ukraina.

Regeringen står bakom ordförandeskapets intention att anta rådets allmänna riktlinjer och kan stödja antagandet av allmänna riktlinjer för både förordningen och direktivet.

Anf.  10  REBECKA LE MOINE (MP):

Vi har sedan tidigare en avvikande ståndpunkt från Miljöpartiet som vi vill följa upp.

Jag vill betona att koldioxidsnåla gaser är en omskrivning för fossilgas och att de svarar för otroligt stora utsläpp. Det saknas helt forskningsgrund och vetenskaplig grund, och det är oroväckande att regeringen väljer att benämna fossilgas på det sättet. Detta vill jag kraftigt markera emot.

I övrigt vill jag alltså följa upp Miljöpartiets tidigare avvikande ståndpunkt.

Anf.  11  LORENA DELGADO VARAS (V):

Vi backar upp Miljöpartiet. Vi menar att omställningen går via förnybar energi.

Vi menar även att man måste lyfta ordet för att skynda på omställning­en så mycket som möjligt. I denna fråga skulle vi gärna se en mycket tydligare ståndpunkt från regeringen. Vi vill också lyfta fram vår avvikande ståndpunkt sedan tidigare.

Vi ser att detta måste gå hand i hand med att dels öka de förnybara energislagen, dels energieffektivisera och minska överkonsumtionen. Annars kommer vi inte att ro detta i hamn.

Anf.  12  ORDFÖRANDEN:

Då har vi avvikande ståndpunkter anmälda från Miljöpartiet och Vänsterpartiet, som hänvisar till tidigare avvikande ståndpunkter.

Vill statssekreteraren tillägga något?

Anf.  13  Statssekreterare DANIEL LILJEBERG:

Nej, egentligen inte, men Filip Vestling, som är expert på gasfrågor kan kommentera Miljöpartiets inlägg om gas.

Anf.  14  Kanslirådet FILIP VESTLING:

Jag har bara en kort kommentar om koldioxidsnåla gaser. De är inte nödvändigtvis fossila. De kan visserligen ha fossilt ursprung, men de kan också ha fossilfritt ursprung, dock inte förnybart. Det beror på.

Anf.  15  REBECKA LE MOINE (MP):

Herr ordförande! Det är en väldigt hög andel metan i dessa gaser, och de är extremt klimatskadliga, också utifrån ett kort tidsperspektiv.

Det handlar kanske om vilket tidsperspektiv man väljer att se gaserna utifrån, men med tanke på IPCC:s senaste rapport, som understryker vikten av att vi snabbt måste ställa om, är det väldigt missvisande att kalla det koldioxidsnål gas. Det är fossilgas, och vi bör benämna gaser vid deras rätta namn.

Anf.  16  ORDFÖRANDEN:

Vill statssekreteraren tillägga något?

Anf.  17  Statssekreterare DANIEL LILJEBERG:

Nej.

Anf.  18  ORDFÖRANDEN:

Då noterar jag att Vänsterpartiet och Miljöpartiet har anmält avvikande ståndpunkter i enlighet med tidigare anmälda avvikande ståndpunkter.

Jag konstaterar att det därmed finns stöd för regeringens här redovisade ståndpunkt.

Vi går över till dagordningspunkt 5, Elmarknadens utformning. Det är en riktlinjedebatt och en diskussionspunkt.

Anf.  19  Statssekreterare DANIEL LILJEBERG:

Herr ordförande! Vid ministermötet kommer det att hållas en första diskussion om kommissionens förslag till revidering av EU:s elmarknadsdesign. Förslaget presenterades den 14 mars, och regeringen kommer i vanlig ordning att återkomma till riksdagen med en fakta-PM, inklusive förslag till svensk ståndpunkt.

Kommissionens förslag syftar till att skydda slutkunder på ett bättre sätt och öka elmarknadens motståndskraft mot extremt höga och volatila energipriser. Det görs bland annat genom ett förslag om ökad möjlighet och skyldighet för elhandlare att prissäkra sina produkter. Förslagen syftar också till att minska EU:s gasberoende och nå EU:s klimatmål, bland annat genom prisinstrument som kan underlätta investeringar i ny fossilfri elpro­duktion och genom att elsystemet utvecklas för att hantera en ökad andel väderberoende elproduktion.

Regeringen står bakom ordförandeskapets prioritering av den revidera­de elmarknadsdesignen och ambitionen att arbeta för en effektiv förhand­lingsprocess. Regeringen välkomnar diskussionen om hur elmarknads­designen kan förbättras mot bakgrund av den pågående energipriskrisen och behovet av att påskynda utfasningen av fossila bränslen.

Regeringen anser att EU behöver värna det som fungerar väl i den nuvarande elmarknadsdesignen och säkerställa att elmarknadens funktionssätt inte försämras. Samtidigt anser regeringen att elmarknadsdesignen ska kunna stå emot extrem stress under kris och erbjuda bättre skydd för konsumenter mot höga och volatila priser.

Regeringen anser också att elmarknadsdesignen ska säkerställa försörjningstrygghet och ökad investering i fossilfri elproduktion på ett kostnadseffektivt sätt.

Anf.  20  LORENA DELGADO VARAS (V):

Även om det är en riktlinjedebatt tänker jag att det är bra att vara tidigt ute.

Har regeringen intentionen att även diskutera att det bör finnas ett samband mellan produktionskostnad och det pris som sedan sätts för företag och folk? Det brukar vara ett ganska stort glapp, och jag menar att energifrågan är mycket större än bara marknadsdesign. Den kommer att spela roll för Europas utveckling, jobb, välfärd och klimatomställning.

Jag har också en fråga om förslaget om reformering, som ni menar ska skydda folk och företag mot höga och volatila priser. Kommer regeringen även att lyfta fram behovet av att länder som har en stabil energimix där produktionskostnaderna kan hållas nere får möjlighet att stabilisera priser­na när det egentligen är externa priser eller exportpriser som påverkar?

Dessa frågor skulle jag vilja ha svar på.

Anf.  21  MONICA HAIDER (S):

Tack så mycket för föredragningen! Vi flaggade i går i näringsutskottet för att vi ville anmäla en avvikande ståndpunkt. Vi vill att regeringen säkerställer att åtgärder vidtas för att i närtid bryta prispåverkan på el från fossila bränslen som utnyttjas på marginalen, det vill säga frikoppla gaspriset, att regelverket för intäktstaket förlängs och att möjligheten för Sverige att betala ut kapacitetsintäkter till slutkunder även fortsättningsvis ska hanteras. Detta vill vi skicka med som en avvikande ståndpunkt.

Anf.  22  MALIN BJÖRK (C):

Ordförande! Tack, statssekreteraren, för dragningen! Vi lyfte redan i går i näringsutskottet att vi gärna ville ha med ytterligare ett par aspekter i regeringens ståndpunkt. Nu hörde jag att den inte har förändrats sedan i går.

Vi vill ha in även detta med elmarknadens flexibilitet i skrivningen om att det ska säkerställas att elmarknadens funktionssätt inte försämras, och även i nästa mening i ståndpunkten: elmarknadsdesignen ska säkerställa försörjningstrygghet, ökad flexibilitet, effektivisering och investering i fossilfri elproduktion.

Jag gör detta medskick och hoppas att det lyfts fram.

Anf.  23  REBECKA LE MOINE (MP):

Herr ordförande! Vi i Miljöpartiet följer upp vår tidigare avvikande ståndpunkt angående fossilfritt, som vi menar ska ändras till förnybart.

Jag vill också göra ett medskick om att vi menar att det är viktigt att göra elmarknaden mer resilient och flexibel och att se till att det finns lagringskapacitet så att vi står oss bättre inför eventuella kommande kriser.

Anf.  24  LORENA DELGADO VARAS (V):

Jag missade att ställa min tredje fråga. Vi har också problemet att multinationella företag köper hela energiproducerande parker och sedan låter oss köpa in energin ute på marknaden till ett helt annat pris. Jag undrar om regeringen har tänkt ha med även detta när man diskuterar marknadsdesignen.

Därutöver vill jag anmäla samma avvikande ståndpunkt som vi anmäl­de i näringsutskottet.

Anf.  25  Statssekreterare DANIEL LILJEBERG:

Innan jag svarar på frågorna var för sig kan jag säga att regeringen kommer att återkomma till riksdagen med en faktapromemoria för överläggning. Alla era synpunkter och förslag har noterats inför detta arbete. Faktapromemorian ska komma inom fem veckor efter den 14 mars, när kommissionen presenterade sitt förslag.

Jag tar alla Vänsterpartiets frågor och resonemang i ett sammanhang. Det är dumt att föregripa den diskussion vi kommer att ha när faktapromemorian finns och vi ska förankra regeringens ståndpunkt i riksdagen. Men jag bedömer att det inom det som kallas för CFD och PPA finns instrument som möjligen skulle kunna tillgodose det som Vänsterpartiet förefaller vara ute efter – att vi kan få längre avtal med mer stabila elpriser, framför allt på ett sätt som skulle kunna innebära att man stimulerar till ny kraftproduktion som är fossilfri, anser regeringen.

Vi fortsätter till Socialdemokraterna. Jag uppfattar att det var en anmälan om avvikande mening och att det inte fanns någon fråga.

Centerpartiet efterlyser flexibilitet. När du talar, Malin Björk, hör jag inte några väldigt stora skillnader mellan oss, men vi får återkomma när faktapromemorian ligger på bordet. Att vi behöver ha försörjningstrygghet och flexibilitet på energimarknaden är helt grundläggande, skulle jag säga.

Miljöpartiet ville också, uppfattar jag, anmäla en avvikande ståndpunkt med krav på flexibilitet. Det ser jag inga stora hinder för. Men när det gäller fossilfritt respektive förnybart har vi olika ståndpunkter; det tror jag är väl känt.

Anf.  26  LORENA DELGADO VARAS (V):

Även om det kommer en faktapromemoria den 14 mars tycker vi från Vänsterpartiet att man redan nu kanske kan ha med sig de ståndpunkter vi vill lyfta. I vår avvikande mening tycker vi att det är viktigt att detta kompletteras med en reformerad prismekanism som tydligare skapar en koppling mellan produktionskostnad och pris till kund.

Man bör även ha med att de länder som har en energimix där höga och volatila priser inte är endogent skapade ska kunna ha ett undantag för att kunna stabilisera elpriset via reglering av exportprisets påverkan.

Dessutom anser vi att man bör använda benämningen förnybar energi och inte fossilfri energi.

Vi tror att dessa två punkter skulle skapa en mycket stabilare elmarknadsdesign. Vi menar också att man måste ha med sig att försörjningstrygghet och ökade investeringar i förnybar energi är ett måste för att vi ska kunna säkerställa omställning, välfärd och jobb.

Anf.  27  ORDFÖRANDEN:

Jag vill bara påpeka att det var kommissionens förslag som kom den 14 mars. Sedan har regeringen fem veckor på sig för att ta fram faktapromemorian. Det var alltså rätt i sak, Lorena, men datumet var fel.

Anf.  28  Statssekreterare DANIEL LILJEBERG:

Regeringen kommer som sagt att återkomma med en faktapromemoria, och det kommer då att ske en överläggning.

När det gäller Vänsterpartiets förslag vill jag dock påpeka att det inom EU finns en gemensam marknad. Om jag förstår Vänsterpartiets förslag rätt skulle det kanske kunna finnas en del problem med att sätta upp särskilda priser för Sverige som inte påverkas av energipriser i vår omvärld. Jag är inte säker på att detta harmonierar med EU-regelverket som det är utformat i dag. Som jag förstår kommissionens förslag öppnas det inte heller för den typen av reformer. Detta kan det alltså redan nu vara bra att känna till inför den faktapromemoria som regeringen tar fram.

Anf.  29  ORDFÖRANDEN:

Då noterar jag att Socialdemokraterna har en avvikande ståndpunkt i enlighet med det som Monica Haider redogjorde för. Jag noterar att Vänsterpartiet har en avvikande ståndpunkt som framförts i näringsutskottet. Miljöpartiet har en avvikande ståndpunkt gällande fossilfritt och förnybart. Malin Björks inlägg tolkade jag som ett viktigt och värdefullt medskick.

Då kan jag konstatera att det finns stöd för regeringens här redovisade inriktning.

Vi går vidare till dagordningspunkt 6 under Icke lagstiftande verksamhet, Rådets förordning om samordnade åtgärder för att minska efterfrågan på gas.

Anf.  30  Statssekreterare DANIEL LILJEBERG:

Ordförande! Vid ministermötet väntas rådet anta en politisk överenskommelse om en förlängning av rådsförordningen om åtgärder för att minska efterfrågan på gas. Förslaget om förlängning presenterades så sent som i måndags, den 20 mars, men är också väldigt begränsat till sin omfattning. Förslaget innebär att förordningen, inklusive besparingsmål om 15 procent, förlängs till och med mars 2024. Den nuvarande förordningen antogs i augusti 2022 och var den första av de nödförordningar på energiområdet som antogs under förra året som en följd av Rysslands invasion av Ukraina.

Regeringen ser minskning av gasanvändningen som det viktigaste red­skapet för att möta den gaskris vi befunnit oss i sedan hösten 2021. Rege­ringen står därför bakom ordförandeskapets intention att nå en poli­tisk överenskommelse på rådsmötet.

Anf.  31  LORENA DELGADO VARAS (V):

Detta är viktigt för att minska den ryska gasen. Men det är också viktigt att vi pressar på för att alla medlemsländer ska arbeta för att skapa förny­bara källor och inte på något sätt skapa marknader för andra fossila energi­slag. Vi har sett länder som kanske försöker kringgå frågan om inköp av rysk energi, så detta måste också säkerställas.

Anf.  32  REBECKA LE MOINE (MP):

Herr ordförande! Jag instämmer med föregående talare. Vi tycker absolut att det är väldigt positivt med besparingsmål och åtgärder för förbrukningsminskning. Vi menar dock att målen måste vara tydliga och vill trycka på att de inte ska vara tillfälliga. Vi vill inte senare i någon fas återgå till fossilgasberoendet. Det fossila måste överlag minska och gå ned till noll. Vi bör också komma ihåg att det är viktigt att hitta sätt att ersätta det fossila med andra förnybara energikällor.

Anf.  33  ORDFÖRANDEN:

Om inte annat meddelas tolkar jag tills vidare detta som medskick till beslutspunkten och inte som avvikande ståndpunkter.

Anf.  34  LORENA DELGADO VARAS (V):

Jag anmäler gärna en avvikande ståndpunkt. Dels pratar vi gärna om förnybara och inte fossilfria energislag, dels tycker jag att det är viktigt att det står med att det inte räcker med detta utan att man måste trycka på för att alla medlemsländer ska bidra till skapandet av förnybar energi.

Anf.  35  REBECKA LE MOINE (MP):

Herr ordförande! Då kan jag inte motstå frestelsen att ansluta till Vänsterpartiets avvikande ståndpunkt eftersom vi i alla lägen vill trycka på det förnybara snarare än det fossilfria. Jag vet att alla i det här rummet är medvetna om vari skillnaderna ligger.

Anf.  36  Statssekreterare DANIEL LILJEBERG:

Jag har en kort kommentar till Miljöpartiets inlägg. Detta är en nödförordning som antagits enligt artikel 122, vilket innebär att Europaparlamentet inte behöver blandas in. Ska man göra detta bortom kommande vinter kommer det förmodligen att behövas ett reguljärt beslut. Bedömningen nu är väl att det saknas stöd bland EU:s medlemsstater för att göra en sådan förlängning som Miljöpartiet beskriver.

Anf.  37  ORDFÖRANDEN:

Vänsterpartiet och Miljöpartiet har en, som jag uppfattar det, likalyd­ande avvikande ståndpunkt. Det handlar om förnybart versus fossilfritt.

Då kan jag konstatera att det finns stöd för regeringens här redovisade ståndpunkt.

Då har vi dagordningspunkt 7, Övriga frågor – Vinterberedskap 2023/2024 – Information från kommissionen.

Anf.  38  Statssekreterare DANIEL LILJEBERG:

Jag har ingen information.

Anf.  39  ORDFÖRANDEN:

Då tackar vi för informationen.

Därmed tackar vi statssekreterare Daniel Liljeberg för deltagande i dagens EU-nämnd och önskar honom och hans medarbetare en trevlig helg när den inträder.

 

 


Innehållsförteckning


§ 1  Transport-, telekommunikations- och energifrågor

Anf.  1  ORDFÖRANDEN

Anf.  2  Statssekreterare DANIEL LILJEBERG

Anf.  3  ORDFÖRANDEN

Anf.  4  MATILDA ERNKRANS (S)

Anf.  5  REBECKA LE MOINE (MP)

Anf.  6  ORDFÖRANDEN

Anf.  7  Statssekreterare DANIEL LILJEBERG

Anf.  8  ORDFÖRANDEN

Anf.  9  Statssekreterare DANIEL LILJEBERG

Anf.  10  REBECKA LE MOINE (MP)

Anf.  11  LORENA DELGADO VARAS (V)

Anf.  12  ORDFÖRANDEN

Anf.  13  Statssekreterare DANIEL LILJEBERG

Anf.  14  Kanslirådet FILIP VESTLING

Anf.  15  REBECKA LE MOINE (MP)

Anf.  16  ORDFÖRANDEN

Anf.  17  Statssekreterare DANIEL LILJEBERG

Anf.  18  ORDFÖRANDEN

Anf.  19  Statssekreterare DANIEL LILJEBERG

Anf.  20  LORENA DELGADO VARAS (V)

Anf.  21  MONICA HAIDER (S)

Anf.  22  MALIN BJÖRK (C)

Anf.  23  REBECKA LE MOINE (MP)

Anf.  24  LORENA DELGADO VARAS (V)

Anf.  25  Statssekreterare DANIEL LILJEBERG

Anf.  26  LORENA DELGADO VARAS (V)

Anf.  27  ORDFÖRANDEN

Anf.  28  Statssekreterare DANIEL LILJEBERG

Anf.  29  ORDFÖRANDEN

Anf.  30  Statssekreterare DANIEL LILJEBERG

Anf.  31  LORENA DELGADO VARAS (V)

Anf.  32  REBECKA LE MOINE (MP)

Anf.  33  ORDFÖRANDEN

Anf.  34  LORENA DELGADO VARAS (V)

Anf.  35  REBECKA LE MOINE (MP)

Anf.  36  Statssekreterare DANIEL LILJEBERG

Anf.  37  ORDFÖRANDEN

Anf.  38  Statssekreterare DANIEL LILJEBERG

Anf.  39  ORDFÖRANDEN

EU-nämndens uppteckningar

I EU-nämndens uppteckningar står det vad som sagts under nämndens sammanträden. Uppteckningarna publiceras ungefär två veckor efter sammanträdet.