Till innehåll på sidan

Skriftligt samråd med EU-nämnden gällande listan för troliga A-punkter vecka 14

EU-nämndens skriftliga samråd 2015/16

EU-nämndens skriftliga samråd

Skriftligt samråd innebär att regeringen samråder med EU-nämnden utan att nämnden samlas. Samrådet genomförs via e-post.

Skriftligt samråd med EU-nämnden gällande listan för troliga A-punkter vecka 14

Samrådet avslutades den 8 april. Det fanns stöd för regeringens ståndpunkt.

 

Avvikande mening har anmälts av Vänsterpartiet enligt följande:

”Punkt 6 Fiskeavtal Mauritius

Vänsterpartiet anmäler avvikande mening. Mandat borde inte ges för förnyat protokoll för fiskepartnersavtal med Mauritius. Sverige borde istället verka för att detta och alla andra fiskepartnersavtal omvandlas till projekt för utvecklande av lokalt och hållbart fiske.”

 

Avvikande mening har anmälts av Sverigedemokraterna enligt följande:

”Sverigedemokraterna anmäler avvikande mening avseende dagordningspunkt 6 eftersom handlingar saknas att tillgå, varför ett korrekt beslut är omöjligt att fatta.”

 

Följande avvikande mening/synpunkter/frågor har anmälts av Moderaterna:

”Coreper I

Punkt7

Vad gäller punkt 7 anser vi att denna typ av stödprogram bör fasas ut. Ansvaret för skolmjölk och skolfrukt är i första hand nationellt. Vad innebär det att allokeringen till Sverige ökar något jämfört med föregående år? Hur mycket?

Punkt 8

Moderaterna anmäler avvikande mening vad gäller punkt 8

Moderaterna anser att disciplin i budgeten alltid ska värnas, både i statens och i EU:s finanser. Vi är skeptiska till höjt budgettak i skolmjölksprogrammet och anmäler därför avvikande mening. Denna typ av stöd bör fasas ut, då ansvaret för utdelning av frukt och grönsaker, bananer och mjölk samt annan skolmat i första hand är ett nationellt ansvar. I samrådet den 10 juli 2015 med EUN sade statsrådet Sven-Erik Bucht ”Regeringens uppfattning är att det finns utrymme för att förbättra skolbarns matvanor men att detta genomförs mer effektivt genom beslut på nationell nivå”. Vi uppfattade därmed att regeringen är skeptiska till att denna form av stöd ligger på EU nivå. Eftersom regeringen nu avser rösta ja undrar vi med vilka motiv regeringens inställning i frågan har ändrats. Hur motiverar regeringen att rösta för en ökning av budgeten med 20 miljoner Euro? Vad innebär det att allokeringen till Sverige ökar något jämfört med föregående år? Hur mycket?

 

Coreper II

Punkt 10

Vi önskar mer information om ärendet. Hur och till vad avses de 150 miljoner euro utbetalas? Kommer del att knytas till särskilt utsatta grupper? Kommer medlen gå till stater? Eller kommer de att gå till specifika projekt? Vi vill särskilt påtala vikten av att medel allokeras till att säkerställa barns rätt till skolgång, samt särskilt fokusera på kvinnor och barn. Att säkerställa kvinnor och barns rätt till sjukvård och då särskilt kvinnors rätt till mödravård.

Punkt 19

Tilläggstullar riskerar i förlängningen drabba enskilda företag och konsumenter därför är det av vikt att frågan kan lösas så snart som möjligt. Regeringen får gärna återkomma till nämnden med information om vilka ansträngningar som görs för att lösa konflikten.

Punkt 29

Vi vill hänvisa till det som vi sagt i nämnden vid tidigare tillfällen om European Border Guard. Bland annat om vikten av att agera effektivt här och nu.”

 

Följande synpunkt har anmälts av Vänsterpartiet:

”Crp 1, punkt 7 och 8 utdelning av mjölk m m i skolor

Regeringen borde motsätta sig dessa subventioner. Medlemsländerna kan själva få bestämma hur de vill stödja sina skolor.”

 

Följande medskick/synpunkt har anmälts av Centerpartiet:

“ 29 European Border Guard

a) Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council amending Regulation (EC) No 1406/2002 establishing a European Maritime Safety Agency (First reading)

b) Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council amending Regulation (EC) No 768/2005 establishing a Community Fisheries Control Agency (First reading)

 Medskick: Centerpartiet anser att det är viktigt att detta sker med respekt för mänskliga rättigheter och asylrätten.

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EU) nr 1308/2013 och förordning (EU) nr 1306/2013 vad gäller stödordningen för utdelning av frukt och grönsaker, bananer och mjölk i skolor (första läsningen) - Antagande av rättsakten

 Förslag till röstförklaring skolmjölk och skolfrukt:

 

Lagförslaget syftar till att sammanföra EUs skolmjölks- och skolfruktsprogram till ett gemensamt program.

I samband med sammanslagningen av programmen har dessutom adderats ytterligare produkter utöver färsk mjölk. Det är lovvärt att förenkla lagstiftning men jag anser att det inte är en EU-kompetens att ansvara för skolmjölk och skolfrukt. Här måste medlemsländerna vara ansvariga. ”

EU-nämndens skriftliga samråd

Skriftligt samråd innebär att regeringen samråder med EU-nämnden utan att nämnden samlas. Samrådet genomförs via e-post.