Troliga A-punkter v 48 2015 coreper II

Bilaga

DOCX

Troliga A-punkter inför kommande rådsmöten som förväntas godkännas vid Coreper II onsdagen den 25 november 2015, vecka 48.

Överlämnas för skriftligt samråd till torsdagen den 26 november 2015, kl 08.30.



Projet de décision du Conseil portant nomination d'un suppléant danois du Comité des régions

=Adoption

14037/15 CDR 113 14031/15 CDR 112

Ansvarigt statsråd
Ardalan Shekarabi

Annotering
Föranleder ingen annotering.

Projet de décision du Conseil portant nomination d'un suppléant néerlandais du Comité des régions

=Adoption

14042/15 CDR 116 14041/15 CDR 115

Ansvarigt statsråd
Ardalan Shekarabi

Annotering
Föranleder ingen annotering.

Activités internationales menées par l'UE dans le domaine des crédits à l'exportation, au sens du règlement (UE) No 1233/2011, y compris les crédits à l'exportation bénéficiant d'un soutien public et les centrales électriques au charbon

13891/15 CCG 33 ENV 682 ENER 380 ECOFIN 836 CLIMA 129+ ADD 1 REV 1

Ansvarigt statsråd
Mikael Damberg

Tidigare behandling vid rådsmöte
2015-10-04

Annotering
Avsikt med behandlingen i rådet: Godkänna uppgörelsen i OECD:s exportkreditkommittéer avseende förändringar i OECD-Arrangemanget om offentligt understödda exportkrediter avseende mer restriktiva villkor för investeringar i nya kolkraftverk.

Hur regeringen ställer sig till den blivande A-punkten: Regeringen stödjer förslaget att godkänna uppgörelsen. Den är dock inte är så långtgående avseende begränsningar för exportkrediter till nya kolkraftverk som regeringen hade önskat.

Bakgrund: EU antog den 5 oktober 2015 en gemensam EU-position inför OECD:s exportkreditkommittéer avseende den förhandling som då pågått i ett par år avseende eventuella förändringar i OECD-Arrangemanget om offentligt understödda exportkrediter (kolkraftverk). EU hade fram till dess varit splittrat och inte kunnat tala med en gemensam röst. När EU väl antagit en position som accepterade en begränsning av exportkreditutrymmet för nya kolkraftverk kom denna att ligga till grund för den överenskommelse som nåddes i OECD den 18 november. EU måste dock godkänna denna överenskommelse igen eftersom den inte är helt identisk med EU-positionen.
Överenskommelsen bygger på att exportkrediter till kolkraftverk i EU- och rika OECD-länder endast får ges till projekt som möter de allra högsta standarderna avseende effektivitet och låga utsläpp. Större flexibilitet ges för investeringar som görs i länder som kvalificerar för blandade helt biståndsfinansierade projekt. Undantag görs också för små kraftverk.

Projet de règlement du Parlement européen et du Conseil modifiant le règlement (CE) nº 861/2007 du Parlement européen et du Conseil du 11 juillet 2007 instituant une procédure européenne de règlement des petits litiges et le règlement (CE) nº 1896/2006 du Parlement européen et du Conseil du 12 décembre 2006 instituant une procédure européenne d'injonction de payer (première lecture) (AL)

=Adoption de l'acte législatif

14187/15 CODEC 1528 JUSTCIV 266 EJUSTICE 147PE-CONS 40/15 JUSTCIV 160 EJUSTICE 87 CODEC 969

Ansvarigt statsråd
Morgan Johansson

Tidigare behandling i riksdagen
2014-11-27

Tidigare behandling vid rådsmöte
2014-12-03

Annotering
Avsikt med behandlingen i rådet: Antagande av förordningen om ett reviderat småmålsförfarande.

Hur regeringen ställer sig till den blivande A-punkten: Regeringen avser att rösta ja till att rådet antar förordningen om ett reviderat småmålsförfarande.                    

Bakgrund: I förordningen om inrättande av ett europeiskt småmålsförfarande finns regler om handläggningen av gränsöverskridande tvister om mindre värden. Förfarandet syftar till att vara ett snabbare, enklare och billigare alternativ till de förfaranden som redan finns i medlemsstaterna. En dom i ett europeiskt småmål kan erkännas och verkställas i alla medlemsstater utan några mellanliggande förfaranden. Förordningen tillämpas sedan januari 2009.

I november 2013 lämnade Europeiska kommissionen ett förslag till en förordning om en revidering av förfarandet. Förslaget har förhandlats i rådsstrukturen. Vid rådets möte för rättsliga och inrikes frågor i december 2014 enades man om en allmän inriktning. Förslaget har behandlats i Europaparlamentet. Efter trepartsförhandlingar mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen nåddes i somras en överenskommelse som innebär bl.a. att den nuvarande gränsen för vilka mål som omfattas av förordningen höjs från 2 000 euro till 5 000 euro.

Sverige anser att en revidering av det europeiska småmålsförfarandet kan hjälpa konsumenter och företag att på ett enkelt sätt få gränsöverskridande tvister prövade eftersom fler tvister kommer att kunna handläggas som europeiska småmål.

Projet de règlement du Parlement européen et du Conseil modifiant le protocole n° 3 sur le statut de la Cour de justice de l'Union européenne (deuxième lecture) (AL + D)

=Approbation des amendements du Parlement européen

14188/15 CODEC 1529 JUR 731 COUR 61 INST 408+ ADD 1PE-CONS 62/15 JUR 692 COUR 47 INST 378 CODEC 1434

Ansvarigt statsråd
Margot Wallström

Annotering
Avsikt med behandlingen i rådet: Coreper uppmanas nu bekräfta sitt samtycke till nedan (under avsnittet bakgrund) beskrivna kompromissändringsförslag och föreslå rådet att
– som en A-punkt på dagordningen vid ett kommande möte anta kompromissförslaget till stadgeändringar, som efter juristlingvisternas slutgranskning återges i dokument PE-CONS 62/15, varvid den belgiska och den nederländska delegationen avstår från att rösta och den brittiska delegationen röstar emot,
– besluta att till protokollet från detta möte ta dels det ovan nämnda gemensamma uttalandet från parlamentet och rådet om ökad jämställdhet, dels två uttalanden från Tyskland respektive Storbritannien som erinrar om behovet av kostnadseffektivitet och budgetrestriktivitet,
– besluta att offentliggöra parlamentets och rådets gemensamma uttalande i Europeiska unionens officiella tidning.

Hur regeringen ställer sig till den blivande A-punkten: Regeringen ställer sig bakom den föreslagna handlingslinjen.

Bakgrund: Institutionen Europeiska unionens domstol består av domstolen (kallas i dagligt tal EU-domstolen), tribunalen och personaldomstolen. För närvarande består tribunalen av 28 domare dvs. en domare per medlemsstat, och varje medlemsstat får nominera varsin kandidat.

Den 11 december 2014 träffades en principöverenskommelse i Coreper om ett justerat förslag från domstolen att stegvis i tre etapper åren 2015-2019 utöka antalet domare vid tribunalen med totalt 28, varav 7 ska tillföras genom att personaldomstolen läggs ned och dess uppgifter överförs till tribunalen. Syftet är att effektivisera och komma till rätta med höga balanser och långa handläggningstider. I en första etapp ska antalet domare ökas med tolv. Till denna första omgång har ett antal medlemsstater, bl.a. Sverige, genom lottdragning fått möjligheten att nominera en domare. Därefter ska en andra utökning ske genom sammanslagning med personaldomstolen och slutligen ska nio domare tillföras 2019. Samtliga tre steg ska omsättas i juridiskt bindande termer genom ändringar i stadgan för Europeiska unionens domstol. En fylligare beskrivning av domstolens förslag ges i den skriftliga information som Utrikesdepartementets rättssekretariat översände till Riksdagens justitieutskott den 30 mars 2015.

Efter tveksamheter hos rapportören i Europaparlamentet att inleda fyrpartssamtal med rådet, kommissionen och domstolen om förslaget till stadgeändringar antog rådet den 23 juni 2015 sin positiva förstaläsningsståndpunkt till förslaget. Den 15 oktober hölls emellertid ett fyrpartssamtal varefter en kompromisstext presenterades. Vid ytterligare ett fyrpartssamtal den 20 oktober 2015 enades parlamentet och rådet om ett förslag till en kompromiss.
Den kompromisstext som lades fram innehåller framför allt två ändringar i förhållande till det förslag som principöverenskommelsen i Coreper omfattade. För det första introduceras genom skäl (8a) i förslaget till stadgeändringar ett system där varje MS ska nominera kandidater för båda sina mandatperioder samtidigt och då ska söka se till (with the aim of) att nominera en kandidat av vardera könet. Detta ska ses tillsammans med ett utkast till en gemensam deklaration av parlamentet och rådet som påminner om att ökad jämställdhet är ett av unionens mål i enlighet med artikel 3 i unionsfördraget. För det andra anges i artikel 2a ett krav på rapportering/ utvärdering från domstolen dels 5 år efter reformen med hjälp av en utomstående konsult vad gäller nödvändigheten av 56 domare i tribunalen samt effektiviteten i dess användning av sina resurser, dels 2 år efter reformen om eventuell ändring i behörighetsfördelningen mellan domstolen och tribunalen. Domstolens åtagande att följa upp reformen kommer till uttryck i skäl (9a).

Coreper godkände den 21 oktober kompromissförslaget till stadgeändringar varefter Corepers ordförande skickade en skrivelse till JURI-utskottets ordförande, i vilket rådet lovade att godta parlamentets ändringar om de stämmer överens med den kompromiss som rådet och parlamentet kommit fram till. Den 28 oktober antog parlamentet de två kompromissändringsförslagen avseende rådets förstaläsningsståndpunkt vilka således motsvarar vad som överenskommits mellan de fyra institutionerna.

Projet de conclusions du Conseil sur l'approche intégrée et complémentaire à l'égard de la lutte contre le terrorisme et l'extrémisme violent dans les Balkans occidentaux

11625/4/15 REV 4 JAI 623 ENFOPOL 228 COTER 118 COWEB 81

Ansvarigt statsråd
Anders Ygeman

Annotering
Avsikt med behandlingen i rådet: Rådet föreslås godkänna slutsatser om insatser mot terrorism på västra Balkan.

Hur regeringen ställer sig till den blivande A-punkten: Regeringen avser rösta ja.

Bakgrund: Sakfrågan rör implementering av en icke bindande handlingsplan mot terrorism och våldsbejakande extremism med fokus på västra Balkan. Förutom en handlingsplan, kallad integrative Plan of Action (iPA), avser man också ta fram en matris med planerade och pågående åtgärder för att motverka extremism och terrorism på västra Balkan, samt därtill granska genomförandet av den nuvarande planen (för 2015-17) så att man i nästa steg kan föreslå justeringar till kommande plan (planerad till 2018-2020). Med det nu liggande förslaget vill man främst uppnå två saker. För det första vill man bjuda in partners att genomföra den föreslagna planen. För det andra rekommenderar man medlemsstater, EU-institutioner och andra myndigheter, samt övriga strategiska partners som är aktiva på västra Balkan att noga studera den föreslagna planen med dess behovsanalys och föreslagna prioriteringar på kontraterrorism-området och överväga att i första hand kanalisera eventuellt stöd genom denna för att på så sätt undvika duplicering och överlappning, samt för att minska de sammantagna kostnaderna.

Handlingsplanen är framtagen av ordförandeskapet tillsammans med den informella arbetsgruppen Western Balkan Counter-Terrorism Initiative (WBCTi) som leds av Slovenien med Österrike som vice ordförande. Gruppen består av sammanlagt 17 medlemsstater, dock ej Sverige, med stöd av kommissionen, EU:s utrikestjänst (EEAS), Europol, EU:s kontraterrorismsamordnare, samt ordförandeskapet. WBCTi tillkom efter ett initiativ i rådsarbetsgruppen Terror Working Party i november 2014.

Projet de décision autorisant la République d'Autriche à signer et ratifier la convention de La Haye du 15 novembre 1965 relative à la signification et la notification à l'étranger des actes judiciaires et extrajudiciaires en matière civile et commerciale et Malte à y adhérer, dans l'intérêt de l'Union européenne

=Demande adressée au Parlement européen en vue de l'approbation du texte

13240/15 JUSTCIV 245+ ADD 1 13777/15 JUSTCIV 256+ ADD 1

Ansvarigt statsråd
Morgan Johansson

Annotering
Avsikt med behandlingen i rådet: Godkänna förslag till rådsbeslut om tillstånd för Österrike och Malta att med hänsyn till Europeiska unionens intresse ansluta sig till Haagkonventionen av den 15 november 1965 om delgivning i utlandet av handlingar i mål och ärenden av civil eller kommersiell natur, samt beslut om översändande av förslaget till Europaparlamentet för godkännande.

Hur regeringen ställer sig till den blivande A-punkten: Regeringen avser att rösta ja till förslaget samt att det översänds till Europaparlamentet för godkännande.

Bakgrund: Ärendet rör Österrike och Maltas anslutning till 1965 års Haagkonvention om delgivning i utlandet i mål och ärenden av civil eller kommersiell natur. Samtliga medlemsstater i EU förutom Österrike och Malta är parter i konventionen. Kommissionen lade under 2013 fram förslag till Rådet att besluta om tillstånd för Österrike och Malta att ansluta sig till konventionen. Förslaget har diskuterats i rådsstrukturen vid ett flertal tillfällen. Grundfrågan i diskussionerna är om EU har exklusiv kompetens på området, vilket i så fall kräver att EU godkänner tillträdet. Sverige har drivit linjen att EU inte i alla delar har exklusiv kompetens men har i konstruktiv anda framhållit att det är viktigt att verka för att Österrike och Malta ska kunna tillträda konventionen. Ordförandeskapet har tagit fram ett kompromissförslag (Option 1) där skrivningar i skälen till beslutet anger att EU har extern behörighet i stället för exklusiv kompetens. Sverige har accepterat detta kompromissförslag.

Storbritannien har förklarat att de vid mötet kommer att avge en deklaration där de bestrider att EU har exklusiv kompetens på området samt att ett beslut är onödigt då Österrike och Malta har rätt att tillträda och ratificera konventionen utan EU:s tillstånd.

Conclusions en matière d'e-Justice

=Adoption

14206/15 EJUSTICE 149 FREMP 263 DAPIX 210 JURINFO 39 INF 193

Ansvarigt statsråd
Morgan Johansson

Annotering
Avsikt med behandlingen i rådet: Rådet föreslås notera slutsatserna om arbetet i expertgruppen om öppna data och expertgruppen om grundläggande rättigheter samt stödja det fortsatta arbetet i respektive grupp.

Hur regeringen ställer sig till den blivande A-punkten: Sverige avser rösta ja till förslagen.

Bakgrund: Mot bakgrund av den fleråriga handlingsplanen för europeisk e-juridik 2014-2018 har bl.a. två expertgrupper inrättats, en om öppna data och en om grundläggande rättigheter.

Expertgruppen om öppna data har gått igenom s.k. dataset (samlingar med strukturerad data) som i dagslägets finns tillgängliga på e-juridikportalen, eller som snart förväntas bli det. Gruppen har tittat både på de rättsliga förutsättningarna för återanvändning av data och på den tekniska statusen i dagsläget, samt om några ändringar eller förbättringar kan göras. Resultatet har presenterats i en rapport (11786/1/15 REV 1).

Expertgruppen för grundläggande rättigheter arbetar för att förbättra och utöka informationen om grundläggande rättigheter på e-juridikportalen. I det arbetet ingår att integrera verktyget Fundamental Rights Wizard i portalen. Verktyget har tagits fram inom ramen för det s.k. CLARITY-projektet (Complaints, Legal Assitance and Rigts Information Tool for You) av EU:s byrå för grundläggande rättigheter (FRA) tillsammans med flera medlemsstater. Genom verktyget kan medborgare få information om vilka icke-rättsliga organ de kan vända sig till för att få hjälp vid kränkningar av sina grundläggande rättigheter. Det fortsatta arbetet med att integrera verktyget i portalen ska bedrivas tillsammans med de medlemsstater som önskar delta samt med FRA och kommissionen.

Feuille de route sur la pérennité de l'e-Codex

=Adoption

14208/15 EJUSTICE 150 COPEN 313 JUSTCIV 269

Ansvarigt statsråd
Morgan Johansson

Tidigare behandling i riksdagen
2014-11-26

Tidigare behandling vid rådsmöte
2014-12-03

Annotering
Avsikt med behandlingen i rådet: Rådet föreslås anta rådsslutsatser.

Hur regeringen ställer sig till den blivande A-punkten: Regeringen avser rösta ja till rådsslutsatserna.

Bakgrund: Projektet e-CODEX (e-Justice Communication via Online Data Exchange) bedrivs inom ramen för e-juridik och syftar till att förenkla gränsöverskridande rättsliga förfaranden genom digitalisering. Flera pilotprojekt pågår i dagsläget. Sverige har valt att avvakta med sitt deltagande till dess att projektet är mer utvecklat. Projektet styrs för närvarande av de deltagande medlemsstaterna tillsammans med kommissionen.

Rådet föreslås anta rådsslutsatser om att:
a) bekräfta vikten av ett nytt samfinansierat projekt om förvaltningen av e-CODEX.
b) uppmana kommissionen att fortsätta samarbetet med expertgruppen för e-CODEX kring de pågående reflektionerna om ett förslag rörande den långsiktiga hållbarheten och framtida styrningen av e-juridik på EU-nivå, inklusive utpekandet av en EU-myndighet för det syftet.
c) uppmana kommissionen att lämna ett lagförslag om utökandet av mandatet för eu-LISA samt att överväga möjligheten att utvärdera mandatet efter sju år. 

Relations avec l'Ukraine

=Établissement de la position de l'Union européenne pour la deuxième réunion du Conseil d'association UE - Ukraine (Bruxelles, 7 décembre 2015)

14333/15 COEST 355

Ansvarigt statsråd
Margot Wallström

Annotering
Avsikt med behandlingen i rådet: Att enas om en EU-position inför Associeringsrådet med Ukraina. 

Hur regeringen ställer sig till den blivande A-punkten: Regeringen stödjer dokumentet och därmed EU:s fördjupade relationer med Ukraina liksom det stöd som EU erbjuder landet.

Bakgrund: Associeringsråd med Ukraina hålls den 7 december i Bryssel. Det hålls för andra gången och är ett tillfälle att gå igenom EU:s relationer med Ukraina sedan förra associeringsrådet i december 2014. Bland annat har HR/VP Mogherini under november 2015 besökt Kiev för dialog med regering och president.
Associeringsrådet kommer att återbekräfta EU:s åtaganden om fortsatt politiskt och ekonomiskt samarbete med Ukraina. Det associeringsavtal som ligger till grund för mötet är det mest omfattande associeringsavtal som EU har skrivit under med något grannland. Det ligger även till grund för EU:s stöd till Ukrainas reformer inom en rad olika områden. Associeringsavtalet är därmed en viktig väg karta för landets reformer och moderniseringsarbete. Den annoterade agendan till associeringsrådet välkomnar flera genomförda reformer men efterlyser samtidigt en påskyndad reformprocess.

Élargissement

–Négociations d'adhésion avec la Turquie
=Chapitre 17: Politique économique et monétaire

14368/15 ELARG 59

Ansvarigt statsråd
Margot Wallström

Annotering
Avsikt med behandlingen i rådet: Avsikten med behandlingen i rådet är att anta en gemensam EU ståndpunkt med för att öppna förhandlingar med Turkiet av kapiel 17 Ekonomisk och monetär politik.

Hur regeringen ställer sig till den blivande A-punkten: Regeringen avser rösta ja.

Bakgrund: Som en del i anlutningsförhandlingarna mellan EU och Turkiet är EU nu redo att öppna kapitel 17 om ekonomisk och politik för förhandling. En gemensam EU ståndpunkt har tagits fram med avsikt att överlämnas till Turkiet vid nästa förhandlingskonferens med Turkiet.

Projet de décision du Conseil relative aux contributions financières à verser par les États membres pour financer le Fonds européen de développement, notamment le plafond pour 2017, le montant pour 2016, la première tranche pour 2016 et des prévisions indicatives et non contraignantes concernant le montant annuel des contributions escompté pour les exercices 2018 et 2019

=Adoption

13510/15 ACP 157 FIN 726 PTOM 26 13509/15 ACP 156 FIN 725 PTOM 25

Ansvarigt statsråd
Isabella Lövin

Annotering
Avsikt med behandlingen i rådet: Beslut ska fattas om medlemsstaternas bidrag till den Europeiska utvecklingsfonden (EUF) under 2016, inbegripet storleken på den första av årets tre inbetalningar, taket för inbetalningar under 2017 samt icke-bindande prognoser för 2018 och 2019.

Hur regeringen ställer sig till den blivande A-punkten: Regeringen avser rösta ja till att beslutet fattas.

Bakgrund: Frågan är kopplad till de tre årliga inbetalningar medlemsstaterna gör till EUF. I slutet av varje år (n) presenterar KOM ett förslag som innehåller: 1) förslag på storlek för nästkommande års (n+1) sammanlagda betalningar (i detta fall 2016); 2) storlek på den första utbetalningen år n+1; 3) utbetalningstak för år n+2 (i detta fall år 2017); samt (4) icke-bindande prognoser för år n+3 och n+4 (i detta fall 2018 och 2019).

Årets första utbetalning sker vanligen i slutet av januari. Separata rådsbeslut krävs för varje utbetalning. Totalbeloppen för år 2016 och 2017 kan därför komma att nedrevideras i efterhand.

Det aktuella förslaget kan därför sägas innehålla tre element:

1: Inbetalningstaket för år 2017 fastslås till 4000 MEUR (3850 till KOM, 150 till Europeiska investeringsbanken (EIB) som förvaltar en mindre del av utbetalningen). Detta är den maximala totala storleken på samtliga MS inbetalningar. SE andel är 2,94 % inom ramen för EUF-11.

2: Den totala storleken för MS inbetalningar till EUF år 2016 fastslås till 3600 MEUR (3450 till KOM, 150 till EIB). SE andel av detta är totalt 98 640 000 EUR enligt den på förhand fastslagna procentuella andelen 2,74 % inom ramen för EUF-10.

3: Första inbetalningen år 2016 fastslås till totalt 1750 MEUR för samtliga EUMS. SE andel av detta är totalt 47 950 000 EUR.

4. En icke-bindande prognos för MS inbetalningar till EUF under 2018 fastslås till 4400 MEUR och under 2019 till 4450 MEUR. SE andel av dessa är 2,94 % inom ramen för EUF-11.

Décision du Conseil modifiant la décision 2013/189/PESC instituant un Collège européen de sécurité et de défense

14239/15 CORLX 203 CSDP/PSDC 623 CFSP/PESC 778 CIVCOM 207 13859/15 CORLX 180 CSDP/PSDC 598 CFSP/PESC 737 CIVCOM 197

Ansvarigt statsråd
Margot Wallström

Annotering
Avsikt med behandlingen i rådet: Att anta budgetram för 2016 för European Secuirity and Defence College (ESDC).  

Hur regeringen ställer sig till den blivande A-punkten: Regeringen bör rösta ja i ministerådet.

Bakgrund: European Secuirity and Defence College (ESDC) ger utbildning för personer som är engagerade i EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik (GSFP).  Kursdeltagarna kan t.ex. vara personal som arbetar i EU:s insatser eller tjänstemän i medlemsländerna som arbetar med dessa frågor. För år 2016 föreslås en budget på 630.000 euro. Detta är en ökning med 100.000 euro till följd av ökade utbildningsinsatser.  

Élargissement – Négociations d'adhésion avec la Serbie = Résultats de l'examen analytique concernant le chapitre 2 : Libre circulation des travailleurs

14390/15 ELARG 61

Ansvarigt statsråd
Margot Wallström

Annotering
Avsikt med behandlingen i rådet: Rådet föreslås godkänna EU-kommissionens granskningsrapport

Hur regeringen ställer sig till den blivande A-punkten: Regeringen avser rösta ja till att rådet godkänner EU-kommissionens granskningsrapport för Serbien kapitel 2

Bakgrund: EU-kommissionen har i sin granskningsrapport i utvidgningsförhandlingarna med Serbien för kapitel 2 (personers fria rörlighet) konstaterat att Serbien är tillräckligt väl förberett för att inleda medlemskapsförhandlingarna inom detta kapitel.

Élargissement – Négociations d'adhésion avec la Serbie

= Chapitre 35: Questions diverses Point 1: Normalisation des relations entre la Serbie et le Kosovo*

14494/15 ELARG 62

Ansvarigt statsråd
Margot Wallström

Annotering
Avsikt med behandlingen i rådet: Rådet föreslås anta den gemensamma ståndpunkten

Hur regeringen ställer sig till den blivande A-punkten: Regeringen avser att rösta ja till att rådet antar den gemensamma ståndpunkten för kapitel 35 övriga frågor.

Bakgrund: Den gemensamma ståndpunkten inom utvigningsförhandlingarna med Serbien kapitel 35 Övriga frågor innehåller frågor kring normaliseringen av relationen mellan Serbien och Kosovo. I den gemensamma ståndpunkten redovisas här framsteg från serbisk sida på alla områden. Dessa måste fortsätta. Vidare konstateras att utvidgningsförhandlingarna får återkomma till denna fråga vid ett kommande tillfälle.