Bil 2 överläggning om revision 19 sept

Bilaga

PDF
  Promemoria
  2013-09-16
Justitiedepartementet Civilutskottet
Enheten för fastighetsrätt och Dnr 2644-2012/13
 
associationsrätt  
  Bilaga 2
  till protokoll 2013/14:1

Överläggning med civilutskottet den 19 september 2013: EU-förslagen om revision

Dokument: KOM(2011) 778 slutlig

Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 2006/43/EG om lagstadgad revision av årsbokslut och sammanställd redovisning

KOM(2011) 779 slutlig

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om särskilda krav avseende lagstadgad revision av företag av allmänt intresse

SEC(2011) 1384 final

Konsekvensanalys

Faktapromemoria 2011/12:FPM 82

Civilutskottets utlåtande 2011/12:CU21

Civilutskottets protokoll, utskottssammanträde 2011/12:22

Betänkande över förslag till ändringsdirektiv från Europaparlamentets utskott för rättsliga frågor A7-0171/2013

Betänkande över förslag till förordning från Europaparlamentets utskott för rättsliga frågor A7-0177/2013

Tidigare behandling i civilutskottet: Information lämnades den

15 december 2011, den 14 februari 2012, den 23 maj 2013 och den 28 augusti 2013. Överläggning hölls den 13 mars 2012.

Tidigare behandling vid samråd med EU-nämnden: den 24 maj 2013.

Bakgrund

Kommissionen lade i november 2011 fram ett förslag till ändringar i det s.k. revisorsdirektivet och ett förslag till en förordning om revisorer och revision (”revisionspaketet”).

2

Riksdagen har beslutat om ett yttrande enligt vilket revisionspaketet strider mot subsidiaritetsprincipen.

Revisionspaketet har förhandlats i rådet sedan januari 2012. Vid konkurrenskraftsrådet den 29 maj 2013 fördes en riktlinjedebatt om några särskilda frågor, bland annat s.k. fristående rådgivning och byrårotation.

Sverige har under förhandlingarna särskilt fokuserat på att värna revisionskvaliteten, att företagen inte drabbas av högre kostnader utan motsvarande nytta och att EU- reglerna utformas så att de bidrar till finansiell stabilitet.

Förhandlingarna intensifierades avsevärt under sommaren 2013. Enligt rådets planering kommer revisionspaketet att behandlas igen i Coreper den 25 september 2013 i syfte att besluta om ett mandat för ordförandeskapet inför förhandlingar med Europaparlamentet. Ordförandeskapet söker nu alltså stöd från medlemsstaterna för att påbörja förhandlingarna med Europaparlamentet för att nå en överenskommelse.

Rättslig grund och beslutsförfarande

Som rättslig grund för den föreslagna förordningen har åberopats artikel 114 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt. För de föreslagna ändringarna i revisorsdirektivet har artikel 50 i fördraget åberopats. Beslut fattas enligt det ordinarie lagstiftningsförfarandet i artikel 294 i fördraget, dvs. Europaparlamentet är medbeslutande. Rådet beslutar med kvalificerad majoritet.

Svensk ståndpunkt

I samarbete med andra medlemsstater har Sverige i detta skede av förhandlingen fått bort många av de dåliga delarna av revisionspaketet, bl.a. följande. Det blir inget allmänt förbud för revisionsbyråerna att tillhandahålla fristående rådgivning, t.ex. skatterådgivning. Restriktionerna för fristående rådgivning till revisionsklienter som utgör företag av allmänt intresse har lättats upp betydligt. Mandattiden för revisorn eller revisionsbyrån i företag av allmänt intresse har ökat (byrårotation). Kravet på att minst en ledamot i revisionsutskottet ska ha kunskaper i revision har utgått. Vissa överdrivet detaljerade regler om revisionsberättelsens utformning och omfång är borta. Flera bestämmelser har flyttats från förordningen till direktivet.

Ordförandeskapets kompromissförslag, som kommer att behandlas i Coreper, ligger alltså i sak tämligen långt från kommissionens förslag. Så gott som alla föreslagna förändringar är i linje med den ståndpunkt som civilutskottet har anslutit sig till. Det finns, med anledning av de yttranden som Europaparlamentets utskott för rättsliga frågor har lämnat, anledning att anta att rådets och kommissionens förhandlingar med Europaparlamentet kommer att leda till ytterligare förändringar i rätt riktning.

Visserligen kvarstår delvis regeringens kritik mot förslagen, särskilt när det gäller revisionen av icke-finansiella företag. Det är fortfarande så att företagens, särskilt börsbolagens, regelbörda ökar utan att revisionskvaliteten ökar nämnvärt. Utrymmet för revisorn att lämna fristående rådgivning till revisionsklienter som utgör företag av allmänt intresse begränsas. Det införs ett krav på byrårotation för sådana företag. Börsbolagen ställs vad gäller revision under tillsyn av en myndighet. Revisorer och företag av allmänt intresse kan bli föremål för ingripande sanktioner och tvångsmedel enligt förordningen. Flera andra viktiga bestämmelser är alltjämt placerade i förordningen i stället för i direktivet, exempelvis vad gäller valet av revisor. Utrymmet för nationella särlösningar minskar.

Sammantaget anser emellertid regeringen att ordförandeskapets kompromissförslag kan accepteras som en helhetslösning. Det är även viktigt att Sverige i förhandlingen agerar så att Sverige inte förlorar möjligheten att aktivt påverka arbetets inriktning.

3

Regeringen anser därför att Sverige inte bör motsätta sig att ordförandeskapet inleder förhandlingar om förslagen med Europaparlamentet och kommissionen, så länge det saknas förutsättningar för en blockerande minoritet mot förslagen i rådet. Detta innebär att Sverige bör ändra inställning i de sakfrågor där det får anses att det inte finns någon möjlighet till framgång.

I förhandlingen bör Sverige även fortsättningsvis först och främst agera utifrån den övergripande ståndpunkt som redovisas i civilutskottets protokoll från sammanträdet 2011/12:22.

Europaparlamentets inställning

Europaparlamentets utskott för rättsliga frågor har under våren 2013 yttrat sig och under november 2013 planerar Europaparlamentet att yttra sig i plenum över förslagen.

Förslaget

Se faktapromemoria 2011/12:FPM 82.

Gällande svenska regler och förslagets effekter på dessa

Se civilutskottets protokoll från överläggningen, utskottssammanträde 2011/12:22.

Ekonomiska konsekvenser

Se civilutskottets protokoll från överläggningen, utskottssammanträde 2011/12:22.