Till innehåll på sidan

TTE (energi), Kommenterad dagordning 3 december 2012

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2012/13:2B6403

DOC
Promemoria

2012-11-22

EU-nämnden
Näringsutskottet

Näringsdepartementet

Kommenterad dagordning rådsmötet TTE (energi) den 3 december 2012

1. Godkännande av dagordningen

Lagstiftningsöverläggningar
(offentlig överläggning enligt artikel 16(8) i fördraget om Europeiska unionen)

2. (ev.) Godkännande av A-punktslistan

3. Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om säkerhet för prospekterings-, undersöknings- och produktionsverksamhet för olja och gas till havs (första behandlingen)
- Lägesrapport från ordförandeskapet
16175/11 ENER 344 ENV 833 MARE 1 COMAR 1 PROCIV 144 CODEC 1871

Bakgrund
I oktober 2011 presenterade kommissionen ett förslag till förordning för att förbättra säkerhet och miljöskydd vid olje- och gasutvinning till havs (KOM (2011) 688 slutlig). Bakgrunden var olyckan på oljeplattformen Deepwater Horizon i Mexikanska golfen 2010. Förslaget innehöll bestämmelser som skulle garantera användningen och implementeringen av bästa praxis och regelverk, stärka unionens beredskap på området samt förbättra och klargöra skadestånds- och kompensationsbestämmelser.

På TTE-rådet den 15 juni presenterade kommissionen en lägesrapport om arbetet med förordningsförslaget och förhandlingsläget. Samtliga länder uttryckte sitt stöd för kommissionens intentioner i förordningsförslaget. En större utestående fråga var huruvida rättsakten skulle utformas som en förordning eller ett direktiv. Rådsarbetsgruppen för energi har gjort en genomgång av kommissionens förslag och Europaparlamentet har röstat i frågan. Förhandlingar mellan Europaparlamentet och rådet inleds den 29 november. Under förhandlingens gång i rådet och i Europaparlamentet har det framkommit att stödet för att utforma rättsakten som ett direktiv i stället för en förordning är starkt. Ordförandeskapets ambition är att nå en överenskommelse med Europaparlamentet innan årets slut.

Förslaget behandlades EU-nämnden den 18 november 2011 och den 8 juni 2012. En Fakta-PM i frågan presenterades i november 2011(2011/12:FPM41).

Förslag till svensk ståndpunkt
Regeringen välkomnar lägesrapporten som beskriver förhandlingsläget på ett bra sätt.

Icke lagstiftande verksamhet

4. (ev.) Godkännande av A-punktslistan

5. Meddelande från kommissionen– Förnybar energi: en viktig faktor på den europeiska energimarknaden
- Antagande av rådets slutsatser
11052/12 ENER 276 ENV 499 POLGEN 107

Bakgrund
Förnybartdirektivet (2009/28/EC, FPM 2007/08:81) lägger grunden till EU:s politik för förnybar energi. Direktivet fastställer bindande nationella mål för förnybar energi till 2020 som sammanlagt innebär att andelen förnybar energi av slutlig energianvändning ska uppgå till 20% år 2020.

Under 2011 lade EU-kommissionen fram tre färdplaner för klimat, transport respektive energiområdet för att diskutera hur målet om minskade växthusgasutsläpp med 80-95% till 2050 ska kunna nås.

Kommissionens meddelande Energifärdplan 2050 (KOM (2011) 885, FPM2011/12:95) presenterades 15 december 2011.

Som första uppföljning av Energifärdplan 2050 presenterade EU-kommissionen den 6 juni 2012 meddelandet Förnybar energi – en viktig spelare på Europas energimarknader (COM (2012) 271). Under det cypriotiska ordförandeskapet har ett förslag till rådsslutsatser med anledning av kommissionens meddelande förhandlats fram, vilka avses beslutas på TTE-rådet den 3 december.

Förslaget till slutsatser konstaterar att EU är på rätt väg för att nå förnybartmålen för 2020 och betonar sedan bl.a. det bidrag som förnybar energi ger till EU:s övriga övergripande energipolitiska mål och till EU:s långsiktiga klimatmålsättningar. Slutsatserna tar sedan upp sex prioriterade områden för fortsatt utveckling av förnybar energi; den inre elmarknaden, bättre marknadsintegrering, samarbete och handel, infrastruktur och konsumenter, innovation och hållbarhet samt nästa steg inklusive frågan om ramverk för förnybar energi, i samklang med övergripande EU-politiken, för perioden efter 2020.

Förslag till svensk ståndpunkt
Regeringen välkomnar utkastet till slutsatser som visar på en balanserad avvägning mellan olika länders förutsättningar och synpunkter. Regeringen kan stödja utkastet till slutsatser.

6. Uppföljning av Europeiska rådets möte
a) Lägesrapport
b) Meddelande från kommissionen om den inre marknaden för energi
- Föredragning och diskussion

Bakgrund
Vid Europeiska rådet den 4 februari 2011 och vid energirådet den 28 februari 2011 antogs rådsslutsatser om en energipolitisk handlingsplan för åren 2011-2020 och om infrastrukturprioriteringar för 2020 och därefter.
Vid TTE-rådet den 3 december kommer dessa slutsatser att följas upp. Ordförandeskapet har tagit fram en lägesrapport som går igenom de förslag som presenterats och åtgärder som vidtagits till följd av Europeiska rådets slutsater. Energiministrarna får också möjlighet att diskutera vidtagna åtgärder och behov av ytterligare ansträngningar.

Vidare förväntas kommissionen presentera det meddelande avseende den inre marknaden för energi som presenterades den 15 november 2012. Under 2011 lade EU-kommissionen fram tre färdplaner för klimat, transport respektive energiområdet för att diskutera hur målet om minskade växthusgasutsläpp med 80-95% till 2050 ska kunna nås. Kommissionens meddelande Energifärdplan 2050 (KOM (2011) 885, FPM2011/12:95) presenterades 15 december 2011. Det aktuella meddelandet om den inre marknaden kan ses som en uppföljning av av Energifärdplan 2050 och hur den inre marknaden ska nå sin fulla potential. Kommissionen vill med meddelandet tydliggöra behovet av integrering av marknader, öka konsumentinflytandet och förbättra konkurrensen samt att tredje inre marknadspaketet måste implementeras fullt ut i alla medlemsstater.

Kommissionen konstaterar att mycket har gjorts, men att mycket kvarstår att göra för att åstadkomma en energimarknad med låga utsläpp av växthusgaser och samtidigt uppnå en trygg energiförsörjning till låga kostnader. Kommissionen ser bland annat tendenser till att vissa länder vidtar åtgärder som kan hota arbetet med den inre marknaden. Andra problem som nämns är att det fortfarande är hög företagskoncentration i produktionsledet i vissa länder, att det fortfarande är höga inträdesbarriärer för att ta sig in på marknaden och att marknaderna karaktäriseras av icke transperens, vilket är negativt både för företag och konsumenter.

Kommissionen konstaterar även att det finns positiva åtgärder som vidtagits. Flera företag är aktiva i flera länder, företagskoncentrationen har minskat i leverantörsledet och många länder har förbättrat möjligheterna för kunderna att vara aktiva genom exempelvis prisjämförelsesajter vilket underlättat leverantörsbyten och förbättrar konkurrensen.

Meddelandet ligger mycket väl i linje med det synsätt och de satsningar som görs i Sverige och norden. Bla. framför kommissionen fokus på:

Utökad konsumentmakt och behovet av aktiva konsumenter för en fungerande elmarknad.
Satsningar på smarta nät och smarta mätare.
Satsningar på icke-landsspecifika grossitsmarknader.
Minimering av nationella policys som riskerar att snedvrida handel över gränserna.
Att låta prissignalen styra elens riktning och att gränserna hålls öppna.

EU-kommissionen uttrycker också skepsis i frågan om separata betalningar för tillgängliggörandet av kapacitet, så kallade kapacitetsmekanismer. Sådana betalningar gör att gammal elproduktion, ofta fossilbaserad produktion, subventioneras för att kunna balansera mer volatil förnybar elproduktion. Kommissionen vill istället fokusera på satsningar på ökad integrering mellan länder avseende transmission, ökad efterfrågeflexibilitet bland såväl industri som bland kunder, samt smarta elnät och smarta mätare, innan separata betalningar införs.

Förslag till svensk ståndpunkt
Regeringen välkomnar lägesrapporten.

Regeringen välkomnar kommissionens meddelande om den inre marknaden för energi. Det ligger mycket väl i linje med de åtgärder som vidtas i Sverige och Norden för att förbättra marknadens funktion och i slutändan öka konsumentnyttan.

Regeringen välkomnar EU-kommissionens fokusering på konsumenter och konsumenternas betydelse för att få marknaden att fungera väl.

Regeringen stödjer också EU-kommissionens uppfattning om så kallade kapacitetsmekanismer som riskerar att störa marknadens funktion, bidra till upprätthållande av fossil elproduktion och leda till ökade kostnader för konsumenterna.

7.

Övriga frågor

(a) Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om riktlinjer för transeuropeiska energiinfrastrukturer och om upphävande av beslut nr 1364/2006/EG
- Information från ordförandeskapet

Infrastrukturförordningen har behandlats i EU-nämnden tidigare vid tre tillfällen, den 18 november 2011, den 10 februari och den 8 juni 2012.

Bakgrund

Kommissionen antog den 19 oktober 2011 ett förslag till förordning om energiinfrastruktur. Förslaget baseras på EU:s energistrategi 2011-2020 samt på de infrastrukturprioriteringar för 2020 och framåt som antogs året innan (KOM (2010) 639 och KOM (2010) 677/4).

Förslaget syftar till att främja s.k. projekt av gemensamt intresse (PCI) gällande energiinfrastruktur inom tolv prioriterade geografiska korridorer och områden. Projekten som kvalificeras till PCI ska enligt kommissionens förslag omfattas av en snabbare tillståndsprocess där en tidsgräns för tillståndsgivningen föreslås till maximalt tre år (ev. överklaganden exkluderade). Ett nytt regelverk kring nätreglering föreslås där kostnader ska kunna allokeras dit nyttovärden uppkommer. Projekten ska även kunna få finansiellt stöd genom en särskild fond för ett sammanlänkat Europa enligt kommissionens förslag (KOM(2011) 665). Finansiering ska först och främst kunna ges för studier men även i vissa fall för genomförande av projekt i form av sk. innovativa finansiella instrument eller, om särskilda kriterier är uppfyllda, genom direkta bidrag.

Förhandlingarna om förordningen är nu inne i ett slutskede och i samband med TTE-rådet den 3 december förväntas ordförandeskapet informera om att en överenskommelse har nåtts. Ordförandeskapets ambition är att avsluta förhandlingarna med Europaparlamentet den 27 november. Det finns i huvudsak en samsyn kring förslaget i rådet och mellan rådet och kommissionen. I förhandlingarna har Europaparlamentet främst uttryckt att tillståndsgivningen i medlemsstaterna behöver snabbas upp. Europaparlamentet önskar en mer likformig process med högre grad av detaljstyrning jämfört med kommissionens förslag och rådets ståndpunkt. I denna del har regeringen drivit och fått gehör för skrivningar som ger medlemsstaterna ökad flexibilitet i organisationen av tillståndsgivningen och som garanterar att besluten i den svenska tillståndsprocessen kan fattas på samma sätt som idag. Regeringen har lagt stor vikt vid att dessa bestämmelser kvarstår i de fortsatta förhandlingarna.

Förslag till svensk ståndpunkt
Regeringen kan ta del av informationen från ordförandeskapet.

b) Internationella förbindelser på energiområdet
- Information från kommissionen och ordförandeskapet
Bakgrund
TTE-rådet (energi) har traditionellt en stående punkt på dagordningen där läget i de löpande internationella energidialogerna rapporteras.

Syftet med de dialoger som förs är att utveckla goda relationer med EU:s energipartners för att på så sätt trygga EU:s framtida energiförsörjning och främja det internationella klimatarbetet.

På TTE-rådet får ministrarna en lägesuppdatering om följande internationella förbindelser: Energistadgefördraget, Energigemenskapen i sydöstra Europa, EU-Kina, Södra korridoren, South Stream, EU-USA, EU-Ryssland, den strategiska gruppen för internationella energirelationer och mekanism för informationsutbyte om internationella avtal.

Förslag till svensk ståndpunkt

Regeringen kan ta del av informationen.

c) Arbetsprogram för det tillträdande ordförandeskapet
- Information från den irländska delegationen
Bakgrund
Under punkten övrigt kommer även den irländska delegationen att informera energirådet om det inkommande irländska ordförandeskapets prioriteringar på energiområdet. Irland innehar det roterande ordförandeskapet i EU:s ministerråd från den 1 januari till den 30 juni 2013.

Förslag till svensk ståndpunkt

Regeringen kan ta del av informationen.

Bilagor (71)