RIF, rådsPM ISF, dp 14c

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2018/19:4CD26E

PDF

Rådspromemoria

2018-05-23

Justitiedepartementet

Polisenheten

Rådets möte för rättsliga och inrikes frågor (RIF) den 6–7 juni 2019

Dagordningspunkt 14 c)

Rubrik Förordning om inrättande av fonden för inre säkerhet, ISF

Avsikten med behandlingen i rådet:

Partiell allmän inriktning

Dokument: Det har ännu inte presenterats något dokument för behandlingen i rådet.

Tidigare dokument: Fakta-PM 2017/18: FPM143, Kommissionens förslag KOM (2018) 472 ”Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning för inrättande den inre säkerhetsfonden” och rådsdokument 9075/19.

Tidigare behandlad vid samråd med EU-nämnden: 5 oktober 2018

Tidigare behandlad vid överläggning med eller information till riksdagsutskott: JuU den 4 oktober 2018 (information) och den 11 december 2018 (överläggning).

Bakgrund

Kommissionen presenterade den 13 juni 2018 ett förslag till ett nytt program för fonden för inre säkerhet (ISF). Fonden är en del av EU:s fleråriga budgetram för perioden 2021–2027. Förhandlingarna i arbetsgruppen inleddes i juli 2018. Den föreslås omfatta totalt 2,2

miljarder euro i löpande priser, vilket är en ökning jämfört med innevarande budgetperiod där anslaget är 1,2 miljarder euro. ISF föreslås omfatta tre prioriterade områden; bekämpning av terrorism och radikalisering, grov organiserad brottslighet och cyberbrottslighet.

Cirka 60% av fondens medel ska distribueras direkt till medlemsstaterna enligt en särskild fördelningsnyckel och administreras av resp. medlemsstat behörigen utsedda myndighet. Resterande 40% förs till en s.k. tematisk funktion som administreras direkt av kommissionen. Den tematiska funktionen ska vara förbehållen tre områden; särskilda åtgärder, unionsåtgärder och bistånd i nödsituationer.

Sverige har i arbetsgruppen och andra fora påpekat att den totala utgiftsnivån och andra finansiella aspekter för programmet ska diskuteras i den horisontella MFF-gruppen. Sverige har fått gehör för sina påpekanden och den centrala MFF-förhandlingen har därmed inte föregripits.

Avsikten med behandlingen på RIF-rådet 6–7 juni är att nå en överenskommelse om partiell allmän inriktning. Nästa steg är trilogförhandlingar med Europaparlamentet som inleds tidigast under hösten 2019.

Rättslig grund och beslutsförfarande

Den rättsliga grunden för förslaget är artiklarna 82.1, 84 och 87.2 i fördraget om europeiska unionens funktionssätt, FEUF.

Förslaget ska antas enligt det ordinarie lagstiftningsförfarandet med stöd av artikel 294 FEUF. Europaparlamentet deltar i förfarandet såsom medbeslutande. Frågan kräver kvalificerad majoritet i ministerrådet.

Svensk ståndpunkt

Sveriges ståndpunkt om en kraftigt minskad EU-budget när Storbritannien lämnar och en stabiliserad EU-avgift ska vara vägledande för övriga budgetpåverkande förhandlingar inom ramen för den kommande budgetperioden 2021–2027.

För ytterligare svenska ståndpunkter gällande förslaget till flerårig budgetram för EU 2021-2027 se faktapromemoria 2017/18: FPM99.

2 (4)

Inom ramen för regeringens vägledande prioritering om en minskad budgetram bör fonden för inre säkerhet prioriteras. Givet denna ståndpunkt kan Sverige stödja att fondens budget inte minskas jämfört med innevarande ram. Sveriges prioriteringar på detta område ska finansieras genom minskningar av EU:s budgetram i övrigt, för att uppnå Sveriges mål om en stabiliserad EU-avgift.

Regeringen välkomnar förslaget till förordning. Regeringen kan efter förhandlingarna ställa sig bakom den partiella allmänna inriktningen under förutsättning att det slutliga textförslaget inte avviker i större utsträckning från kompromisstexten.

Europaparlamentets inställning

-

Förslaget

Vid det aktuella rådsmötet förväntas en partiell allmän inriktning uppnås. Utestående delar av förslaget till förordning, t.ex. beloppsnivåer och fördelningskriterier, kommer därefter att diskuteras vidare i den horisontella MFF-arbetsgruppen.

Fonden för inre säkerhet (ISF), syftar till att förbättra samarbetet mellan

medlemsstaterna på tre prioriterade områden; bekämpning av terrorism och radikalisering, bekämpning av grov organiserad brottslighet samt av cyberbrottslighet.

Fonden är tänkt att träda i kraft den 1 januari 2021 och löpa fram till 2027, med en fortlöpande utvärdering av kommissionen.

För information om innehållet i förordningsförslaget, se fakta-PM Ju-dep 2017/18: FPM143.

3 (4)

Gällande svenska regler och förslagets effekter på dessa

De regler som gäller för hanteringen av ISF är i kraft sedan år 2014 och bedöms i princip fortsätta gälla på samma sätt i nästa budgetperiod. Förslaget får därför inte någon större effekt på det svenska regelverket. Bestämmelserna som gäller för hanteringen av ISF finns i förordningen (2016:10) om förvaltning av fonden för inre säkerhet. Förordningen gäller för förvaltningen av fonden för hantering av det nationella programmet för innevarande period, år 2014–2020. Vissa justeringar kommer att behövas för att den ska gälla även för den kommande budgetperioden.

Ekonomiska konsekvenser

För budgetära konsekvenser av förslaget till flerårig budgetram för EU 2021 2027 som helhet se faktapromemoria 2017/18: FPM99. Anslaget till ISF föreslås öka jämfört med innevarande budgetperiod, från cirka 1,2 miljarder euro till 2,2 miljarder euro räknat i löpande priser. Det innebär utgifter för statens budget på cirka 880 miljoner kronor som belastar UO27 EU-avgiften. Eftersom huvudregeln för ISF-medel är 75% nationell medfinansiering innebär en större svensk tilldelning i ISF också större svenskt bidrag, även om det i vissa fall kan bli mindre än 25%. I första hand kommer den svenska medfinansieringen att hanteras inom Polismyndighetens anslag.

Av kommissionens konsekvensanalys, Impact Assessment SWD (2018) 347, framgår att ISF, tillsammans med några andra fonder, är högsta prioritet på politikområdet för rättsliga och inrikes frågor. Kommissionen föreslår därför en kraftig nivåhöjning för dessa fonder jämfört med tidigare. Samtidigt medges att fonderna haft vissa effektivitetsproblem. För att komma till rätta med dem föreslås förenklad administration och en högre grad av flexibilitet genom att en s.k. ”Single Rule Book” införs.

Övrigt

ISF - Fonden för inre säkerhet (Internal Security Fund)

MFF – EU:s fleråriga budgetramverk (Multiannual Financial Framework)

4 (4)