RIF dp. 13 rådsPM - Guantanamo

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2008/09:234FB4

Rådspromemoria

2009-05-25

Justitiedepartementet

Enheten för polisfrågor samt

allmän ordning och säkerhet

Rådets möte för rättsliga och inrikes frågor (RIF) den 4-5 juni i Luxemburg

Dagordningspunkt 13

Rubrik: Utkast till rådets slutsatser om gemensam hållning avseende stängningen av Guantanamo

Dokument: har ännu inte distribuerats

Tidigare dokument: 9967/09 Draft Conclusions of the Council and the representatives of the Governments of the Member States on the closure of the Guantanamo Bay Detention Centre.

Tidigare behandlad vid samråd med EU-nämnden: Frågan har inte tidigare behandlats i EU-nämnden.
Bakgrund (inkl. syftet med behandlingen i rådet)
President Obama beslutade den 22 januari 2009 att stänga Guantanamo lägret inom ett år. Sveriges regering har välkomnat president Obamas beslut att stänga Guantanamolägret liksom de övriga beslut som undertecknats av presidenten gällande en allmän översyn av USA:s politik rörande kvarhållande, överföring, lagföring och förhör i kampen mot terrorism.

Stängningen av lägret har aktualiserat ett flertal frågeställningar om bl.a. den allmänna utrikespolitiska dialogen med USA, möjlig reaktion från EU som helhet och eventuellt mottagande av f.d. fångar inom EU.

Frågan om konsekvenserna av stängningen av Guantanamo har diskuterats flera gånger både i RIF-rådet och GAERC. Det har ansetts att EU på lämpligt sätt bör hjälpa USA, även om det i första hand är USA:s ansvar att ta hand om vad de själva skapat.

Ett flertal av fångarna i lägret kan inte återföras till sina hemländer då de riskerar tortyr eller annan behandling som är oförenlig med de mänskliga rättigheterna. Det råder således en viss brådska då lägret måste stängas senast den 22 januari och eventuell överföring måste ske under sommaren och hösten.

EU:s medlemsstater har själva ansvaret för säkerheten i sina länder. Det är för varje enskilt medlemsland att avgöra om man vill ta emot f.d. fångar i enlighet med sina nationella regelverk. Regeringen har upplyst om att i Sverige beslutar Migrationsverket om eventuell vidarebosättning här, i första hand efter framställan av UNHCR. Om f.d. fångar förs över för vidarebosättning i ett land inom EU bör emellertid även EU involveras eftersom den inre gränskontrollen avskaffats genom Schengen-regelverket. Därmed berörs hela EU och Schengenanslutna stater av ett beslut om mottagande av f.d. fånge.

Inom EU har därför frågan väckts om att säkerställa fungerande information och erfarenhetsutbyte avseende vidarebosättning av f.d. fångar. Därför har inom rådsstrukturen diskuterats en mekanism om konsultation och informationsutbyte.

Frågan om informationsutbyte involverar för Sveriges del bl.a. Säkerhetspolisen.

Syftet med behandlingen är att anta rådsslutsatser om en sådan informationsmekanism. I det vidare perspektivet har också diskuterats om man skall göra någon form av gemensam EU-USA-deklaration som bl.a. skulle behandla internationell rätt, inklusive mänskliga rättigheter och förbudet mot tortyr samt kampen mot terrorism . Dessa förslag kommer att diskuteras först vid senare tillfälle, förmodligen under svenskt ordförandeskap.

Rättslig grund och beslutsförfarande
-
Svensk ståndpunkt
Avseende informationsmekanismen har den svenska ståndpunkten varit att man skall utbyta information genom redan existerande kanaler samt att uppgifter som innehåller persondata utbyts mellan bl.a. säkerhetstjänsterna och att endast generell information och erfarenheter skall delges rådsarbetsgrupper eller Coreper. Sverige har strävat efter att göra mekanismen så enkel som möjligt. De svenska synpunkterna har så här långt tillgodosetts.

Europaparlamentets inställning
-
Förslaget
Det tjeckiska ordförandeskapet har föreslagit ett utkast till rådsslutsatser som väntas beskriva en informationsmekanism vilken omfattar Schengenanslutna stater.

Förslaget till rådsslutsatser kommer troligen välkomna stängningen av lägret och ändringen av USA:s politik på området, och klargöra att det är upp till varje medlemsstat själv att besluta om eventuellt mottagande av f.d. fångar, samt att Schengenregelverket innebär att de anslutna medlemsstaterna har ett ansvar gentemot varandra för att upprätthålla säkerheten inom EU.

Vidare väntas slutsatserna innehålla en överenskommelse mellan EU:s medlemsstater och Schengenanslutna stater om att utbyta information och erfarenheter kring mottagandet av f.d. fångar. Denna informationsmekanism ska vara uppdelad i två faser. Den första fasen avser tiden före mottagande av f.d. fångar då informationsutbytet ska ske genom redan existerande kanaler (i huvudsak mellan säkerhetstjänsterna) samt genom information i rådsstrukturen om när en stat överväger mottagande. Den andra fasen, efter mottagandet, väntas innebära att det vid behov ska ske ett utbyte av information mellan rättsliga myndigheter samt i form av generell information och erfarenhetsutbyte på EU-nivå i rådsstrukturen. Detta generella erfarenhetsutbyte skulle t.ex. röra god praxis för integration i samhället.

Gällande svenska regler och förslagets effekter på dessa
-
Ekonomiska konsekvenser
Förslaget förväntas inte få några ekonomiska konsekvenser.
Övrigt
_____________________