RIF dp. 12 rådsPM - SIS II

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2008/09:234FB3

Rådspromemoria

2009-05-25

Justitiedepartementet

Enheten för polisfrågor samt allmän ordning och säkerhet

Rådets möte för rättsliga och inrikes frågor (RIF9 den 4-5 juni 2009 i Luxemburg

Dagordningspunkt: 12, Gemensamma kommittén punkt 2

Rubrik: SIS II
- lägesbeskrivning
- utkast till rådsslutsatser om SIS II

Dokument: har ännu inte distribuerats

Tidigare behandlad vid samråd med EU-nämnden: SIS II behandlades senast inför RIF den 6-7 april 2009.
Bakgrund (inkl. syftet med behandlingen i rådet)
Schengens informationssystem (SIS) är det gemensamma efterlysnings- och spaningsregister som används av länderna som deltar i Schengensamarbetet. Utvecklingen av nästa generation av systemet (SIS II) pågår under kommissionens ledning. Utvecklingen av systemet har drabbats av ett flertal förseningar. Under hösten 2008 upptäcktes allvarliga fel i den centrala mjukvaran som slutligen ledde till att den kontrakterade leverantören inte klarade ett kontraktsbundet systemtest med godkänt resultat. Detta innebar i sin tur att den övergripande tidsplanen – antagen vid rådet den 5-6 juni 2008 och med planerad driftsättning i september 2009 – i praktiken har övergetts.

Rådet antog i februari slutsatser som angav en strategi för arbetet med det havererade projektet med följande innebörd:

Styrningen av SIS II-projektet förstärks och förändras bl.a. genom att ett antal experter från medlemsstaterna knyts till kommissions projektstyrning och bildar ett ”advisory-board” – kallad Global Program Management Board.
En omfattande analys av de tekniska problemen genomförs och om möjligt åtgärdas problemen (under en period av fyra månader).
En modell för en alternativ teknisk lösning, baserad på SIS 1+ tas fram inom rådsstrukturen för att användas om utvärderingen visar på för stora tekniska brister i nuvarande projekt.
Bägge alternativen, dvs. nuvarande SIS II och den alternativa tekniska lösningen, ska utvärderas enligt gemensamma kriterier som omfattar politiska/legala, ekonomiska och tekniska konsekvenser och sedan jämföras.

Analys- och reparationsfasen är nu avslutad och en jämförelserapport sammanställs. Arbetstempot har varit mycket högt och rapporten (som kommer vara omfattande) förväntas inte kunna färdigställas slutligt förrän omedelbar innan rådets möte.

Ordförandeskapet kommer för rådet att presentera utkast till nya rådsslutsatser som dels summerar de huvudsakliga resultatet av jämförelserapporten, dels indikerar vilken väg projektet ska föras vidare.

Resultatet torde visa att bägge alternativen har tekniska förutsättningar att lyckas inom ungefär jämförbara tidsramar men att särskilda åtgärder för att rätta till identifierade fel och brister i nuvarande system är nödvändiga. När det gäller den alternativa lösningen så har det tekniska genomförandet inte påbörjats, vilket i sig kan anses utgöra en risk.

Kostnadsmässigt kommer förslagen att ligga mycket nära varandra. Däremot kan det konstateras att den alternativa lösningen är förknippad med en rad outredda konsekvenser. Oklarheter råder om kostnader för att avsluta det nuvarande kontraktet mellan kommissionen och leverantören, påverkan på systemet för viseringar (VIS - byggs av samma företag och med ett gemensamt kontrakt) och närmare förutsättningar för hur det alternativa projektet ska styras och finansieras.
Rättslig grund och beslutsförfarande
Rådsslutsatser saknar rättslig grund och antas med enighet.
Svensk ståndpunkt
Sveriges fortsatta ambition är att arbetet med att ta fram nästa generation av SIS ska kunna avslutas på ett så smidigt sätt som möjligt med hänsyn till såväl juridiska, ekonomiska och tekniska faktorer.

Den alternativa lösningen innebär som nämnts ovan en rad outredda konsekvenser. När det gäller de problem som finns i SIS II projektet så har Sverige och ett antal medlemsstater arbetat nära tillsammans med ordförandeskapet och kommissionen för att finna lösningar. En av anledningarna till problemen bedöms vara att projektstyrningen inte hållit den standard som ett projekt av denna komplexitet kräver. Förslaget till rådsslutsatser förväntas därför innehålla ett tydligt uppdrag till kommissionen i syfte att ytterligare förbättra styrningen och att involvera medlemsstaterna på ett tydligare sätt. Rådsslutsatserna förväntas även innehålla tydligt definierade milstolpar som systemet måste klara för att en fortsättning ska få ske. Dessa milstolpar syftar till att garantera en övergång till den alternativa lösningen för det fall övriga åtgärder inte visar sig tillräckliga. På så sätt skapas också tid för att klara ut de legala och finansiella oklarheter som råder när det gäller den alternativa lösningen.

Sverige kan stödja att rådet i det uppkomna läget beslutar om en fortsättning på SISII med den huvudsakliga inriktning som angetts ovan.

Sverige kan således stödja utkastet till rådsslutsatser.

Europaparlamentets inställning
Okänd – att besluta om utvecklingen av SIS II ligger utanför EP:s ansvarsområde.
Förslaget
-
Gällande svenska regler och förslagets effekter på dessa
Förslaget innehåller inga delar som direkt kan tänkas påverka svenska regler i nuläget.
Ekonomiska konsekvenser
Bägge alternativen innehåller kostnadskalkyler för att avsluta projektet. Kostnaderna för bägge alternativen är jämförbara. Exakta summor kan inte preciseras förrän rapporten är färdigställd och distribuerad.
Övrigt
---