Rapport KKR 5-6 mars till EUN

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2008/09:234FB0

Promemoria

2009-03-12

Näringsdepartementet

Utrikesdepartementet
Utbildningsdepartementet

Rapport från Konkurrenskraftsrådet den 5-6 mars 2009
1. Godkännande av dagordningen
Dagordningen godkändes.
2. Godkännande av A-punktslistan
A-punktslistan godkändes.
3. Uppföljning av översynen av den inre marknaden
- Diskussion
- Antagande av rådets slutsatser

ORDF presenterade mycket kort dagordningspunkten, en debatt om slutsatserna om översynsrapporten avseende översynen om den inre marknaden och gav därefter MS möjlighet att ta ordet. Det fanns en reservation inför mötet angående interoperabilitet mellan olika elektroniska system. Slutsatserna kunde antas med följande ändring, para 7 (tillägg i fetstil): ”Member States should ensure that appropriate arrangements, including resources, are in place for this purpose, including for creation of Points of Single Contact and interoperable electronic procedures, full application of the Internal Market Information system and review and modernisation of national legislation.”

Många länder uttryckte sitt stöd för slutsatserna. En MS betonade särskilt vikten av att ER i sina slutsatser från mötet den 1 mars lyft fram öppenhet, riskerna med protektionism, vikten av fri rörlighet och den effekt handeln hade för innovationer och tillväxt. De nationella återhämtningsplanerna borde granskas för att kontrollera att de var öppna och skapade fördelar för hela EU. Ett bra tillfälle att visa EU:s gemensamma styrka var G20-mötet, där EU borde tala med en gemensam röst. Konsekvensanalyser som görs borde uppdateras för att spegla den nya ekonomiska situationen. En annan MS betonade bl.a. vikten av regelförenkling, genomförandet av varupaketet, innovationer för den globala marknaden och vikten av stöd till SME för att få dem att nå ut på den globala marknaden. Ett nära samarbete mellan KOM och MS var nödvändigt och gemensamma åtgärder för att förebygga fragmentering av den inre marknaden behövdes. Ytterligare en annan MS betonade vikten av att upprätthålla inre marknadens principer och att inte skapa restriktioner genom krispaket för vissa sektorer. Prioritet borde ges till lågutsläppsteknologi och man borde även inrikta sig på att lösa handelshinder inom nyckelbranscher. En MS framhöll vikten av genomförandet av tjänstedirektivet i synnerhet i ljuset av finanskrisen. Även vikten av att fortsätta arbetet med att utveckla den inre marknaden togs upp av en MS. Vikten av ett fortsatt stöd för den inre marknadens principer och användning av totalharmonisering i större utsträckning togs upp av en annan MS. Konsumenträttsdirektivet var mycket viktigt. Genomförandet av tjänstedirektivet var också viktigt, men det var viktigt att också titta framåt och våga vara långsiktig med tanke på den ekonomiska krisen. En annan MS framhöll den fria konkurrensen som ett svar mot protektionism. Det var därför viktigt att arbetet med att utveckla den inre marknaden fortsatte.

Man underströk särskilt de kvalitativa aspekterna av den inre marknaden. Vidare underströk en annan MS vikten av en gemensam marknad i synnerhet under de ekonomiska svårigheter vi genomlider idag. Man underströk även behovet av elektroniska förfaranden för att underlätta för företag på den inre marknaden. Andra aspekter som lyftes fram av en MS var vikten av forskning och denna MS såg gärna att privata medel avsattes för detta ändamål. Man önskade vidare en långsiktig plan för den inre marknaden. Ytterligare en MS framhöll vikten av att KOM säkerställde en fungerande inre marknad. Protektionism skulle inte vara tillåtet, man skulle istället stärka den inre marknaden. Harmonisering och ömsesidigt erkännande var mycket viktigt. Vi kunde dock inte vara naiva; när det gäller den externa dimensionen så måste reciprocitet tillämpas. Ett snabbt genomförandet av Small Business Act framhölls särskilt med anledning av det ekonomiska läget, EU var tvungna att göra allt för att underlätta för SME och göra något åt det faktum att endast 3% av SME använde sig av den externa marknaden idag. Konsumentförtroendet behövde stärkas. Lagstiftningspaketen för telekom och energi var mycket viktiga. Även framsteg inom bolagsrätten och direktivet om sena betalningar var viktiga för att underlätta för små företag. En MS ansåg att regler som togs fram på den inre marknaden skulle vara proportionerliga, icke diskriminerande och respektera de fyra friheterna. Genomförandet av tjänstedirektivet var nyckeln till framgång. Man sa också sig vara beredda att minska antal licenser och tillstånd på tjänsteområdet.

En MS ansåg att genomförandet av direktiv var mycket viktigt och att den externa sociala dimensionen var viktig för framtiden. Ett nära samarbete om detta mellan MS och KOM var nödvändigt för att öka EU:s konkurrenskraft. SE stödde slutsatserna och betonade särskilt att tjänstedirektivet var en nyckel för att stärka den inre marknaden, att ett gemenskapspatent skulle främja innovation och stärka den inre marknadens konkurrenskraft och att SME var viktiga för EU:s ekonomi och att det därför var viktigt att SBA genomfördes. SE framhöll även att samarbete mellan KOM och MS var mycket viktigt för att utplåna handelshinder. SE välkomnade den rekommendation om partnerskap mellan MS och KOM som KOM planerar och som SE har för avsikt att ta vidare under det SE ORDF.

Därefter fick KOM (McCreevy) kommentera slutsatserna. McCreevy ansåg att den inre marknaden var mycket viktig och att den skulle användas för att skapa lika villkor för alla aktörer.

Frågan om förvaltning av den inre marknaden och ett partnerskap mellan KOM och MS; hur den inre marknaden fungerar i praktiken, var avgörande. Man avsåg att genomföra ytterligare djupanalyser av vissa sektorer. Genomförandet av tjänstedirektivet var av stor betydelse, men också lagstiftningen för bolag, patentet, e-tjänster m.m. När det gällde patentet var det extra viktigt att få till stånd en överenskommelse nu, med anledning av det ekonomiska läget. McCreeevy hoppades på ett genombrott och att man nu efter 34 års förhandling kunde nå i mål. Gemenskapspatentet var också mycket viktigt gentemot den globala marknaden, han nämnde särskilt Kina. McCreevy nämnde även samarbetet mellan nationella patentverk och det europeiska patentverket och vikten av att man både samarbetar och delar arbetet för att tillsammans med övriga komponenter få till stånd ett komplett europeiskt patentsystem. ORDF sammanfattade med att de var mycket nöjda med utkomsten av diskussionen och att det finns en stor enighet kring slutsatserna om översynen av den inre marknaden och inre marknadens betydelse för EU:s konkurrenskraft.

4. Lissabonstrategin: Lissabonpolitikprojektet 2009 – dokument om huvudfrågor från konkurrenskraftsrådet till Europeiska rådets vårtoppmöte (Key Issues Paper)
- Riktlinjedebatt
- Antagande av dokumentet om viktiga frågor

ORDF ansåg att KIP var en välbalanserad text som tydligt reflekterade utmaningar och nödvändiga prioriteringar, särskilt med hänsyn till det svåra politiska läget. ORDF ville inledningsvis söka lösa ut de kvarvarande reservationerna gällande paragraferna 4, 6, 10, 21 och 35.

para 4 – reservationen drogs tillbaka och ORDF text kunde accepteras.

para 6 – ORDF föreslog en kompromiss:”…priority, including connection of the most isolated markets.“med anledning av att en MS underströk vikten av en referens till isolerade energimarknader. MS och KOM kunde acceptera denna text. ORDF tog även upp frågan om att det tidigare i para funnits en referens till Recovery Plan, men den försvann i Coreper behandling då text i KIP var bredare än Recovery Plan och bad MS att inte åter öppna denna diskussion.

para 10 – En MS återkom till sitt problem med skrivning om ”transitional arrangements”. Ej klart att referens till ”Treaty” även omfattar anslutningsfördrag? Vill helst ha en referens till detta alt. ändra till ”Treaties”. ORDF föreslog Treaties. MS och KOM kunde acceptera.

para 21 –ORDF kompromiss kunde accepteras av den MS som hade reservation. MS och KOM, med undantag för en MS som inte ansåg att tidigare överenskommen text i denna aspekt hade talat om ”operational funding”. ORDF återkom senare under mötet med en överenskommen kompromiss mellan de två MS som hade haft synpunkter där text i fotnot 6 ändrades till: ”…the European efforts for developing adequate EU instruments and funding schemes for space related research and for the operations of space related applications, as well as the..”. Denna text godtogs.

para 35 – En MS med reservation kunde acceptera ORDF kompromiss text i fotnot 8 och 9. Dock hade de problem med kompromiss i fotnot 9 – och föreslog en text i linje med slutsatser från miljörådet – stryka ordet ”levelling” till ”creating progressively” samt ersätta ordet ”to” med ”and avoid..”. De fick stöd av flera MS. En MS kunde leva med detta förutsatt att ordet ”fair” togs in innan ”future global markets”. En annan av MS ville då ha in ordet ”and integrated”. Konsensus nåddes kring formuleringen: ”The EU should aim at progressively creating a future fair and integrated global carbon market and avoid increase of the heterogeneity…”

ORDF öppnade sedan för debatt.

KOM (Verheugen) pekade på att EU var inne i en allvarlig recession och ingen kan säga när den kommer vända. KOM välkomnade KIP. Inre marknadens vikt mot bakgrund av den ekonomiska krisen framhölls, viktigt underlätta ramvillkor för industrin, policy och industri måste gå hand i hand, politiker ansvariga för ramvillkor, men upp till industrin att själv ta nödvändiga besluten för verksamheten. SME och regelförbättringsagendan underströks, viktigt arbeta mer med framtidens varor och tjänster, åtgärder som kan stimulera världsmarknaden och hjälpa EU ur krisen. KOM underströk KKR:s viktiga roll och ansvar att inte vidta protektionistiska åtgärder eller ifrågasätta de fyra grundläggande friheterna.

Lissabonstrategin, och post-2010, framhölls av flertalet MS som ett viktigt verktyg att hjälpa EU ur krisen, fortsatt fokus på ökad konkurrenskraft och sysselsättning, samt satsningar på forskning och utveckling och innovation nödvändiga. Majoriteten av MS pekade även på att protektionism inte var rätt väg att gå samt inremarknadsregelverkets grundläggande betydelse. Flera MS framhöll externa dimensionen, vikt av öppna marknader internt och globalt. En annan MS pekade på behov av omställning för att möjliggöra ett grönt EU, mer investering i miljöteknik. Ytterligare en annan MS pekade på behov av förnyelsebar energi.

Några MS pekade på att krisen även skulle ses som en utmaning för EU att efter krisen stå än starkare om rätt åtgärder vidtogs – här pekade man på ytterligare åtgärder inom nätverksindustrierna, särskilt frågan om isolerade energimarknaderna. Flera MS framhöll regelförbättringsagendan och behov av ytterligare ansträngningar för att reducera den administrativa bördan och manade KOM att lägga fler förenklingsförslag.

ORDF summerade att debatten tydligt betonat nej till protektionism och ja till inre marknaden och dess regelverk, vikten av att kortsiktiga lösningar var i linje med långsiktiga reformer, att samtliga MS ställde sig bakom de 5 prioritetsområden och enhälligt antagit KIP, vilken nu skulle överlämnas till vårtoppmötet.

5.

Krisen i fordonsindustrin
- Diskussion
- Antagande av rådets slutsatser

KOM (Verheugen) inledde med att beskriva kommissionens arbete kring fordonsindustrin. De åtgärder som nu är på plats började KOM skissa på redan i höstas, inom ramen för arbetet med CARS 21. Då fick åtgärderna mycket mediekritik som bakåtsträvande, men när de upprepades i samband med mötet den 16 januari och meddelandet den 25 februari var tonen en helt annan. KOM kommer fortsätta analysera möjligheter att stimulera efterfrågan på annat sätt än med skrotningspremier. Situationen är särskilt kritisk för nyttofordon. Miljömålen är centrala och KOM förutser FoU-projekt drivna i public-private partnership som en framkomlig väg, även om ansvaret faller främst på företagen själva. Den externa dimensionen och betydelsen av frihandelsavtal är också viktiga områden att bevaka. Han betonade slutligen betydelsen av att ha en nära kontakt mellan KOM och de MS med stor fordonsproduktion.

Hälften av MS tog till orda för att välkomna rådsslutsatserna på området och för att berätta om de egna åtgärderna för fordonsindustrin. SI uppskattade att det kommande Vårtoppmötet skulle ta upp frågan om utökade låneramar för EIB. FR noterade att KOM godkänt det franska stödpaketet och föreslog flera gemenskapsåtgärder; harmonisering av skrotningspremier för att öka efterfrågan, industriella partnerskap för FoU kring rena bilar samt utvecklingen av infrastruktur kring exempelvis laddningsstationer för elbilar samt, slutligen, förenkling av handläggningsprocessen för Globaliseringsfonden. Flera MS poängterade betydelsen av att inte vida protektionistiska åtgärder.

Ytterligare andra MS tyckte att det var viktigt med EIB-finansiering för gröna bilar. En MS ansåg att EIB även borde kunna finansiera projekt i små och medelstora företag. En annan MS föreslog slutligen ett toppmöte för länder med koppling till Opel för att utveckla en gemensam strategi.

En MS menade att vi måste dra lärdom av tidigare kriser och acceptera att branschen behöver omstruktureras. EU bör ha en strategi som täcker in samtliga krisdrabbade sektorer, även skog och stål har påverkats hårt. Centralt med investeringar i ny teknik, där nordiska projekt kring laddningsinfrastruktur skulle kunna vara relevant även bredare i Europa. Frågan måste vara hur EU blir ledande på morgondagens marknader.

SE och en annan MS betonade vikten av att bibehålla principerna för den inre marknaden och återhållsamhet med statsstöd. SE påpekade särskilt att vi inte skall ge stöd till gamla olönsamma strukturer utan acceptera en omvandling som gör branschen stark även på en framtida marknad och bidrar till att göra EU till en Eco-Efficient Economy.

Att driva efterfrågan med skrotningspremier kan fungera, men det borde vara mer effektivt att premiera inköp av miljöbilar om vi vill uppnå en omställning av fordonsparken. Den andra MS ifrågasatte om skrotningspremier verkligen ger en miljömässig nettovinst och menade också att det var viktigt med god geografisk spridning av EIB-lån.

ORDF tackade för bidragen och berättade att fordonsindustrin skulle tas upp även på konkurrenskraftsrådet i maj.

6. Bättre lagstiftning
- Lägesrapport

ORDF anförde bl.a. att 50 procent av nationella administrativa bördor är hänförliga till EU:s regelverk. KOM gör ett gott arbete med regelförenkling/bättre lagstiftning. Vad gäller det rullande förenklingsprogrammet har hittills 75 förenklingsförslag antagits av KOM medan 50 förslag fortfarande ligger för beslut av rådet och parlamentet inom ramen för medbeslutandeförfarandet. Lägesrapporten innehåller reflektioner kring det fortsatta arbetet. Rådslutsatser om arbetet med bättre lagstiftning avses tas i slutet av maj månad.

KOM välkomnade ORDF:s lägesrapport och anförde att arbetet med bättre lagstiftning har haft, och kommer fortsättningsvis ha, hög prioritet. Avsikten från KOM:s sida är att återstående/liggande förslag ska antas så snart som möjligt. KOM framhöll att arbetet med att EU och MS har ett gemensamt ansvar för att åstadkomma bättre lagstiftning. De MS som inte satt nationella mål ännu för minskning av företagens administrativa bördor ombeds göra detta. En fortsatt utvecklande diskussion kring arbetet med att åstadkomma bättre lagstiftning emotses under våren och i maj månad, när rådslutsatser härom avses tas.

En MS framhöll att regelförenklingsarbetet är mycket viktigt. KOM bör innan mandatperiodens slut lägga fram förslag på alla 13 prioriterade områden, som har varit föremål för mätningar avseende administrativa kostnader.

7. Bidrag till Lissabonstrategin – Ljubljanaprocessen
- Diskussion

Ordförandeskapets strukturerande frågor inför mötet kom något i skymundan. Överläggningen fick mer karaktären av generella forskningspolitiska uttalanden från samtliga medlemsstater.
I sin inledande kommentar markerade KOM vikten av att tillträdande ordförandeskap med god framförhållning tillkännagav sina prioriteringar i förverkligandet av Vision 2020. I det sammanhanget uttalade även KOM sitt stöd för SE prioritet, förverkligandet av kunskapstriangeln. Stödet till arbetet med kunskapstriangeln kom mer eller mindre explicit fram i flera MS inlägg. Även en annan MS hörde till dessa, samtidigt som man särskilt betonade vikten av ett fortsatt arbete med genomförandet av 2006 års innovationsstrategi. Även ett annat, flera gånger förekommande tema , gällde vikten av att den finansiella krisen inte får tillåtas gå ut över satsningar på forskning och innovation. Detta framkom av SE inlägg, liksom av flera andra MS.

En annan MS betonade vikten av mobilitetsbefrämjande insatser.

8. Europeisk forskningsinfrastruktur
- Diskussion

ESFRI:s ordförande inledde med en kommentar till arbetet inom ESFRI. Han underströk vikten av ett ” starkare” ESFRI som även går in i den del av det ursprungliga uppdraget som innebär att man skall arbeta fram prioriteringar i den Road Map som nu föreligger. Han konstaterade även att det inom överblickbar tid finns stort behov av finansiering på EU-nivå av driftkostnader. Han avslutade med att betona vikten av ett mycket snart beslut om lokaliseringen av ESS. KOM:s kommentar följde i allt väsentligt samma linjer, inklusive betoningen av vikten av ett snart beslut om ESS. Man framhöll även forskningsinfrastrukturers strategiska roll för skapandet av excellenta miljöer och som noder i arbetet med att förverkliga kunskapstriangeln. En MS stödde bedömningen av infrastrukturernas betydelse. Man signalerade dock en avvikande mening i förhållande till ESFRI:s ordförande och KOM genom att understryka att frågan om investering i forskningsinfrastruktur främst är en angelägenhet för MS. Man betonade även vikten av att frågan om lokalisering alltid måste bygga på tillämpning av excellenskriteriet. En MS framhöll - med stöd från andra - betydelsen av att forskningsinfrastruktur lokaliseras med ett brett europeiskt perspektiv.

9. Övriga frågor
a) Forumet om liberalisering av tjänster och handel (Prag 2-3 februari 2009)
- Information från ordförandeskapet

Ordförandeskapet informerade om tjänstekonferensen som genomfördes den 2-3 februari.
b) Tjänstedirektivet: lägesrapport om genomförandet
- Information från kommissionen

Kommissionär Mc Creevy redogjorde för hur genomförandet av tjänstedirektivet fortgår. Man underströk betydelsen av ett genomfört direktiv i synnerhet i dessa tider. KOM tryckte särskilt på vikten av att de berörda organen är samordnade när det gäller implementeringen av direktivet. En MS underströk betydelsen av att direktivet genomförs i alla länder och inom den utsatta tiden. Vidare betonades vikten av väl fungerande kontaktpunkter och att dessa erbjuder information på ett lämpligt språk.
c) Resultattavla 18 för den inre marknaden
- Föredragning av kommissionen

Kommissionär McCreevy redogjorde för innehållet i resultattavlan. KOM underströk vikten av att alla länder tar till sig innehållet och fortsätter att verka för att implementera direktiv. Resultattavlan innehåller fr.o.m. detta år även en komponent som visar på den ekonomiska integrationen. Av rapporten kan utläsas att den inre marknaden har haft betydande effekt för den europeiska ekonomin och integrationen av de nya medlemsländerna. Kommande resultattavlor kommer även att fokusera på hur lagstiftningen kan lösa problemen på den inre marknaden.
d) Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén:

Övervakning av den inre marknadens konsekvenser för konsumenten - Andra resultattavlan för konsumentmarknaderna
- Föredragning av kommissionen

Kommissionär Kuneva redogjorde för innehållet i kommissionens nyligen publicerade resultattavla för konsumentmarknaderna. Med hjälp av resultattavlan fick man en bättre överblick hur olika sektorer och marknader fungerar ur konsumentsynpunkt vilket gjorde det möjligt att se var problem fanns och bedöma var insatser var nödvändiga. Nyckelindikatorer som låg till grund för statistiken var klagomål, prisutveckling, kundnöjdhet, byte av operatör och säkerhet. Det hade kunnat noteras att områden där konsumenterna inte var nöjda var energi-, bank och transportsektorerna. Framdeles kommer fokus särskilt att riktas mot detaljhandeln. En bättre överblick över priser och prisutveckling inom unionen måste uppnås. Kommissionären konstaterade att ett nära och väl fungerande samarbete med myndigheter och konsumentorganisationer i MS var nödvändigt för att få tillgång till relevant statistik. Det var viktigt att alla bidrog för att på frivillig basis utveckla jämförbar statistik. Hon avslutade med att konstatera att konsumenternas förtroende för den inre marknaden var extra viktig i dessa tider med beaktande av finanskrisen.
e) Fem år efter Prag: Utvidgningens effekter på de europeiska ekonomierna
- Information från ordförandeskapet

ORDF informerade om den nyss genomförda konferensen i Prag (2-3 mars) rörande utvidgningens effekter på de europeiska ekonomierna. Några av slutsatserna var att marknaderna aldrig har varit så öppna som de är idag. Vidare hade man diskuterat behovet av en gemensam handels- och innovationspolitik.
f) Transatlantiska ekonomiska rådet
- Information från kommissionen

KOM informerade om arbetet inom ramen för Transatlantiska ekonomiska rådet. Det senaste mötet ägde rum i december 2008. Framsteg har nåtts i arbetet. Indikationer finns från Obama-administrationen om att arbetet ska fortsätta, dock ännu oklart på vilket sätt. Toppmöte planerat i Washington i juli 2009. Viktigt att bli ense om mål till år 2013 (ämbetsperioden för Obama-administrationen). Transatlantiska ekonomiska rådet är en konstruktion av betydande vikt, bl.a. för att utveckla gemensamma intressen. MS ska involveras i arbetet med framtagande av en framtidsplan. Ett par MS ställde två mindre frågor om arbetet inom ramen för rådet. En av dessa MS framhöll vikten av att ta fram ett ”medium-term” mål för arbetet.
g) Meddelande om den externa dimensionen av Lissabonstrategin för tillväxt och sysselsättning: Rapport om marknadstillträde och fastställande av ramar för effektivare internationellt samarbete på regleringsområdet
- Föredragning av kommissionen

KOM hänvisade till befintligt underlag för KKR. Viktigt att ta bort hinder på marknaden och öppna upp gentemot tredje länder. Viktigt att det inte finns många bilaterala avtal. KOM arbetar för en global överenskommelse.

Det är särskilt påfallande att vissa länder nämns flera gånger ifråga om hinder. Kina blir alltmer intressant. Ryssland har ekonomisk potential, stora möjligheter ses inom industripolitiken och KOM kommer att arbeta för att förbättra samarbetet. KOM framhöll vikten av att regler och standarder inte får verka för att stänga marknader.
h) Översyn av genomförandet av handlingsplanen för en ”Small Business Act” på gemenskaps- och medlemsstatsnivå
- Information från kommissionen

ORDF framhöll att mer detaljerad diskussion kring SBA kommer att ske vid möte för KKR i maj månad. Mot bakgrund härav gav KOM endast översiktlig information nu. Viktigt att i föreliggande svåra ekonomiska läge arbeta vidare med åtgärder i SBA. De tio principerna däri är horisontella. SBA består av 93 enskilda åtgärder, vissa mycket viktiga, vissa mindre viktiga. Av åtgärderna faller 50 procent inom ramen för MS behörighet. Varje MS bör vidta åtgärder för att implementera det som återfinns i SBA. KOM emotser fortsatt diskussion vid KKR i maj månad. ORDF konkluderade att MS uppmanas vidta åtgärder i linje med SBA.
i) Artikel 169 Metrologi
- Information från ordförandeskapet

Ordförandeskapet meddelade att man förutser en överenskommelse med EP i första läsningen (se även kommenterad dagordning till EUN).
j) Utvärdering av sjätte ramprogrammet
- Information från kommissionen

KOM presenterade översiktligt utvärderingen av sjätte ramprogrammet. (se även kommenterad dagordning till EUN). Man informerade även om att KOM:s kommentar till utvärderingen kan väntas i slutet på april, i anslutning till Rapporten om sjunde ramprogrammets framskridande.
k) EUFORDIA-konferensen - utvärderingsmetoder
- Information från ordförandeskapet

Ordförandeskapet orienterade översiktligt om konferensen, vars tyngdpunkt legat på metodfrågor. Man avser att återkomma till KKR med förslag till slutsatser.
l) Ryska federationens eventuella associering till sjunde ramprogrammet för forskning (2007-2013): lägesrapport
- Information från ordförandeskapet och kommissionen

KOM betonade Rysslands stora betydelse som samarbetspart för europeisk forskning och vikten av ett utvecklat forskningssamarbete i ett allmänpolitiskt perspektiv. Några länder, däribland, SE gjorde inlägg i vilka man bekräftade bilden av Ryssland som viktig samarbetspart, men även framhöll den stora betydelsen av att KOM bevarar det stora antal frågor som ordförandeskapet efter hörande av MS nu har ställt rörande den tänkta utvidgningen av samarbetet, som ett underlag för fortsatta förhandlingar. Ett par MS betonade vikten av ett samarbete med Ryssland.
m) Meddelande om IKT-infrastruktur inom forskningen
- Föredragning av kommissionen

KOM informerade om att ett särskilt meddelande inom kort kommer att beslutas av KOM och överlämnas till KKR och EP.
n) Modernisering av universiteten:

en uthållig finansiering av forskning
- Information från kommissionen

( se även kommenterad dagordning till EUN). KOM underströk frågans strategiska betydelse och att man avser att återkomma till frågan i anslutning till kommande expertrapporter om resultatuppföljning för universitet.

________

ORDF tackade MS för dagen. Enighet har nåtts, i vissa fall efter kompromisser. ORDF önskade MS fortsatt lycka till i kampen mot den ekonomiska krisen.