kommenterad dagordning

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2007/08:11215 Till p. 1

DOC
PDF

Annoteringar

2009-02-02

Finansdepartementet

Peter Holmgren

Ekofinrådets möte i Bryssel den 10 februari 2009

Kommenterad dagordning

- enligt den preliminära dagordning som framkom vid Coreper den 28 januari

1. Antagande av den preliminära dagordningen
2. Godkännande av listan över A-punkter

Av veckans a-punktsförteckning från SB framgår att Finansdepartementet ansvarar för två ärenden:

•Special report No 11/2008 concerning the management of the European Union support for the public storage operations of cereals

•Proposal for transfer of appropriations No V/01/AB/09 within Section V - Court of Auditors - of the general budget for 2009 (NCE)

3. Förberedelser inför Europeiska rådets vårmöte

3.1Europeiska ekonomiska återhämtningsplanen

-orienteringsdebatt

Rådet ska återigen diskutera genomförandet av kommissionens EU- gemensamma återhämtningsplan. Syftet med diskussionen är att följa upp vilka åtgärder länderna vidtar med anledning av planen. Det blir även en diskussion om olika länders utrymme för stimulansåtgärder i förhållande till stabilitets- och tillväxtpaktens regelverk.

Det kommer att vara en öppen diskussion som i nuläget inte planeras leda till formella rådsslutsatser.

3.2Key Issues Paper

-orienteringsdebatt

4

Ekofinrådet inbjuds till en första orienterande diskussion om det tjeckiska ordförandeskapets synopsis för Key Issues Paper (KIP) gällande de viktigaste frågorna för Ekofinrådet under våren. Ordförandeskapet har informerat om att tre områden kommer att prioriteras i KIP; den fortsatta osäkerheten och ekonomiska nedgången under 2009, underlättandet av en snabb återhämtning för den reala ekonomin, samt återgående till stabilitet och moderniserande av regler på finansmarknaderna. Den slutliga texten avses antas på Ekofinrådets möte den 10 mars för att sedan vävas in i Vårtoppmötets slutsatser.

Inför mötet kommer även Ekofinrådet och Konkurrenskraftsrådets syn på Gemenskapens Lissabonprogram för perioden 2008 – 2010 att presenteras som en bilaga till KIP.

3.3(ev.) Singel Market Review

-rådets slutsatser

Rådet ska anta slutsatser rörande studien om den inre marknaden. Studien beskriver vikten av att följa inre marknadsprinciperna, speciellt i ljuset av finanskrisen och det ekonomiska konjunkturläget.

I utkastet till slutsatser menar rådet att det är prioriterat med inre marknadsfrågor, (som exempelvis att stärka konsumenternas förtroende, förenkla företagsklimatet och minska den administrativa bördan för små och medelstora företag). De vill även stärka konkurrensen på tjänstemarknaden och nätverkmarknaderna samt öka effektiviteten av ”food chain” och finansiella tjänster. Rådet framhåller även nödvändigheten att snabbt genomföra de strukturreformer som planeras i EU:s Lissabonprogram.

Regeringens ståndpunkt är att inre marknadens principer är viktiga, speciellt i ljuset lågkonjunkturen och av de åtgärder som genomförs i återhämtningsplanen. Ev. kan slutsatserna komma att antas som a-punkt.

3.4Reducerade momssatser

-politisk överläggning

Rådet ska fortsätta den politiska överläggningen rörande inriktningen av det fortsatta arbetet om reducerade momssatser.

Kommissionen lämnade i juli 2008 ett förslag till ändring av mervärdesskattedirektivet (2006/112/EG) som bl.a. innebär möjlighet för alla medlemsstater att tillämpa reducerad mervärdesskattesats på de tjänster som ingår i försöket med reducerad skattesats på vissa arbetsintensiva tjänster (det s.k. lågmomsförsöket) och på

3

restaurangtjänster (dock inte på alkoholhaltiga drycker). Vidare föreslår kommissionen vissa tekniska justeringar av texten i mervärdesskattedirektivet. Bl.a. föreslås ett tydliggörande av texten så att det framgår att även ljudböcker i fysiskt format och inte bara traditionella tryckta böcker omfattas av möjligheten till reducerad mervärdesskattesats. Regeringen välkomnar förslaget. För vidare information, se Faktapromemoria 2008/09:FPM14.

Frågan om reducerade mervärdesskattesatser diskuterades av Ekofinrådet vid flera tillfällen under 2008. Frågan togs även upp vid toppmötet i december 2008, som uppmanade Ekofinrådet att lösa frågan om reducerade mervärdesskattesatser inom vissa sektorer före toppmötet i mars 2009.

4. Avtal om bedrägeribekämpning med
  Liechtenstein

Ekofinrådet ska ta del av de fortsatta förhandlingar om ett antibedrägeriavtal med Liechtenstein.

Det förslag till antibedrägeriavtal mellan EU och Liechtenstein som kommissionen lämnade den 11 december 2008 har avvisats i Ekofinrådet, då man ifrågasätter räckvidden när det gäller informationsutbyte inom området för direkt skatt. Detta särskilt mot bakgrund av att USA den 8 december ingick ett avtal med Liechtenstein om informationsutbyte beträffande direkta skatter, vilket visar sig ha den längre räckvidd som man efterlyser.

Kommissionens inställning är att man fullgjort det förhandlingsmandat man fick den 7 november 2006 och att det inte går att nå längre. Ekofinrådet menar dock att det givna mandatet omfattar ett mer långtgående avtal, inte minst mot bakgrund av vad ministrarna uttalade vid Ekofinmötet den 4 november 2008.

I skrivande stund diskuteras ett utkast till rådsslutsatser där kommissionen uppmanas att fortsätta förhandlingarna med Liechtenstein. Om tillräcklig enighet kan uppnås kommer frågan att föras upp till ministrarna.

Regeringen har sedan de första utkasten till avtal presenterades ifrågasatt vilken räckvidd de egentligen har på den direkta skattens område. Det är därför angeläget att kommissionen fortsätter förhandlingarna.

5. Ansvarsfrihet för EU:s allmänna budget 2007
  - rådets rekommendation

4

Ekofinrådet skall anta en rekommendation till Europaparlamentet om huruvida kommissionen ska beviljas ansvarsfrihet för genomförandet av budgeten för 2007 eller ej. Rekommendationen baseras främst på revisionsrättens årsrapport för 2007. Till förslaget till rekommendation om ansvarsfrihet fogas rådets slutsatser. Ekofinrådet föreslås rekommendera Europaparlamentet att bevilja kommissionen ansvarsfrihet för budgetåret 2007.

Ansvarsfrihetsprövningen sker varje år. EU-nämnden fick en presentation av revisionsrättens årsrapport den 11 november 2008. Därefter har rapporten varit föremål för beredning i Regeringskansliet samt behandlats i rådets budgetkommitté.

Regeringen ser allvarligt på situationen att kommissionen inte kan erhålla en positiv revisionsförklaring för alla delar av budgeten. Regeringen är därför angelägen om att kommissionen, såsom ytterst ansvarig för budgeten, fortsatt vidtar kraftfulla åtgärder så att en positiv revisionsförklaring kan erhållas för hela budgeten.

Stora problem återfinns även på medlemsstatsnivå hos den slutliga stödmottagaren och hos nationella myndigheter. Det är angeläget att även medlemsstaterna vidtar åtgärder som stärker förvaltningen och kontrollen av EU-medlen nationellt då detta bedöms ha en väsentlig inverkan på möjligheten att uppnå en positiv revisionsförklaring. Regeringen kommer i april 2009 att lämna sitt första intygande avseende hanteringen av EU- medel till riksdagen.

Med ovannämnda anmärkningar kan regeringen anta förslaget till rekommendation att bevilja kommissionen ansvarsfrihet för år 2007.

6. Övriga ärenden

6.1 Blankning

På begäran av Nederländerna ska frågan om blankning diskuteras, dvs. försäljning av aktier som säljaren inte äger. Ett antal EU-länder, däribland NL, införde under hösten temporära begränsningar av möjligheten att blanka aktier i finansiella institut. En arbetsgrupp bedriver ett arbete som bl.a. syftar till att utvärdera effekterna av de åtgärder som vidtagits och att undersöka förutsättningarna för en bättre samordning mellan MS. Sverige tillhör den grupp av länder som valt att inte ingripa mot blankning.

_______________________