Till innehåll på sidan

Kommenterad dagordning TTE8-9juni06

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2005/06:1358 Till p. 2-3

DOC
Kommenterad dagordning rådet 2006-05-29 N2006/4017/EIS Näringsdepartementet Sekretariatet för EU och internationell samordning Rådets möte (Transport- Telekom- och Energifrågor) den 8-9 juni 2006 i Luxemburg

Kommenterad dagordning

1. Godkännande av dagordningen

2. (ev.) godkännande av A-punkter

3. Internationella förbindelser på energiområdet

a) Försörjningstrygghet - Grönboken "En europeisk strategi för en hållbar, konkurrenskraftig och trygg energiförsörjning" Gemensamt bidrag från kommissionen och den höge representanten om extern energipolitik till Europeiska rådet i juni

- Information från ordförandeskapet och kommissionen

Bakgrund

Enligt paragraf 48 i Europeiska rådets slutsatser från den 23-24 mars gavs kommissionen och den högste representanten, dvs. Barroso och Solana, uppdraget att nära samarbeta om de externa energiförbindelserna och bidra till en EU-strategi som kan diskuteras vid junitoppmötet. Resultatet av samarbetet väntas bli ett gemensamt inspel till Europeiska rådet med fokus på energifrågans externa dimensioner. Underlaget har i skrivande stund inte presenterats. Energiministrarna avses ges information om detta arbete.

Förslag till svensk ståndpunkt

SE bör välkomna informationen.

b) Ingående av energifördraget

- Information från ordförandeskapet och kommissionen

Förslaget behandlades förra gången inför TTE-rådet den 25 november 2005 i EU-nämnden.

Bakgrund

I december 2003 undertecknades en överenskommelse om att skapa en regional energimarknad i sydöstra Europa i linje med EU: s inre marknad för el och gas. Länderna i fråga var Kroatien, Bosnien och Hercegovina, Serbien och Montenegro, Förenta nationernas övergångsförvaltning i Kosovo, Albanien, Rumänien, Bulgarien, f.d. jugoslaviska republiken Makedonien samt Turkiet. Överenskommelsen öppnade vägen för ett rättsligt bindande avtal. Kommissionen förde under 2004 och 2005 förhandlingar med parterna för att upprätta ett fördrag och en organisation för den integrerade energimarknaden i sydöstra Europa.

Fördraget har flera syften, men ett givet syfte är att skapa ett gemensamt regleringsramverk inom regionen för att få till stånd fungerande nät i det efter kriget sargade området. Man ska också genomföra relevant EU-lagstiftning (acquis) inom bl.a. energi- och miljöområdet i regionen för att på sikt skapa en gemensam europeisk marknad för EU och sydöstra Europa.

Fördraget om en energigemenskap undertecknades i Aten i oktober 2005, dock inte av Turkiet som ännu inte var redo att ingå fördraget. EP lämnade sitt godkännande till avtalet genom omröstning den 18 maj 2006.

Förslag till svensk ståndpunkt

SE har inte tillhört de närmast berörda av EU: s medlemsstater, men ser positivt på utvecklingen och bör välkomna KOM: s information.

c) EU-OPEC

- Information från ordförandeskapet och kommissionen

Ministerdialogen behandlades förra gången inför TTE-rådet den 25 november 2005 i EU-nämnden.

Bakgrund

KOM kommer att informera om det ministermöte som kommer att hållas i så kallat trojkaformat den 7 juni mellan EU och OPEC. Detta är det tredje ministermötet som hålls under dialogen, där de första hölls den 9 juni resp. 2 december 2005. Denna typ av dialog med betydande producent- och konsumentländer utgör ett centralt element i de slutsatser om EU: s energipolitik som Europeiska rådet antog i mars i år.

På dagordningen för mötet står information om resp. parters långsiktiga energipolitiska strategier, där EU-sidan förväntas informera om den energipolitiska grönboken, samt också diskussion om fortsättningen för de konkreta samarbeten som initierats, t ex vad gäller tekniksamarbeten och marknadsbevakning. Även den senaste tidens utveckling på oljemarknaden kommer att beröras.

Förslag till svensk ståndpunkt

SE deltar inte vid mötet mellan EU och OPEC utan EU representeras av nuvarande och inkommande ordförandeskap samt kommissionen. Dessa förväntas återrapportera till energiministrarna från mötet som hålls i Bryssel dagen före energirådet, och SE bör välkomna denna information.

d) EU-Russia

- Information från ordförandeskapet och kommissionen

Bakgrund

Punkten avser information om läget i energidialogen mellan EU och Ryssland, där EU företräds av KOM.

Energidialogen mellan EU och Ryssland har bedrivits sedan 2001. Syftet med EU - Ryssland energidialogen är att inleda ett energipartnerskap mellan Ryssland och den Europeiska Unionen. Prioriterade områden för diskussion har varit bl. a. transparens på energimarknaden, infrastrukturens driftsäkerhet, skydd för investeringar, villkor för import av el från Ryssland, samarbete om energiteknik och kärnsäkerhet, åtgärder mot klimatförändringar, energihushållningsprojekt mm.

SE har i anslutning till dialogen konsekvent drivit att klimatfrågorna skall tas upp, liksom att medlemsländerna bör ges förbättrade möjligheter till insyn i processen och att dialogen och de regionala energipolitiska samarbeten som finns mellan medlemsländer och Ryssland skall ses som att de kompletterar varandra.

Som svar på medlemsstaternas kritik om bristande transparens har ett antal arbetsgrupper med koppling till dialogen bildats. Det brittiska ordförandeskapet anordnade även ett s.k. Permanent Partnership Council som hölls under hösten 2005, där EU företräddes av trojkan. Under våren 2006 har KOM tagit fram en ny grönbok om energipolitiken, i vilken det bland annat sägs att energidialogen med Ryssland skall vitaliseras.

Ett nytt EU-Rysslandtoppmöte ägde rum den 25 maj. Långsiktiga frågor som handel, energieffektivisering, investeringar står fortsatt i fokus, men även frågor som vinterns gaskris kommer upp på agendan. KOM väntas informera från nämnda toppmöte.

Förslag till svensk ståndpunkt

SE bör välkomna informationen och uppskatta de initiativ som har tagits för en mer aktiv roll för medlemsländernas del i relation till dialogen med Ryssland.

4. Den inre marknaden för energi

- Riktlinjedebatt

- Rådets slutsatser

Bakgrund

Utkastet till rådsslutsatser bygger vidare på KOM: s meddelande om genomförandet av den inre marknaden för el och naturgas, samt vårens delrapport från den stora sektorsöversyn om konkurrensen på energimarknaden som DG Konkurrens kommer att slutföra under 2006. Det ansluter även till diskussionen om den energipolitiska grönboken samt Europeiska rådets slutsatser av den 23-24 mars. Som underlag för det fortsatta arbetet föreslås i slutsatserna 20-talet huvudpunkter för framtida förbättringar av den inre energimarknadens funktion. Förhoppningen är att kommande rådsslutsatser skall underlätta det fortsatta arbetet med prioritering, tillvägagångssätt och fastställande av vilka medel som behövs för att förbättra den inre energimarknadens funktion samt att dessa skall kunna vägleda kommissionens utvärdering av 2003 års el- och gasmarknadsdirektiv som väntas till hösten, liksom DG Konkurrens slutrapport i sin övergripande granskning av konkurrenssituationen på energimarknaden.

I samband med antagandet av slutsatserna om den inre marknadens funktion som utarbetats under våren, kommer vid TTE-rådet den 8 juni även en policydebatt att hållas.

Förslag till svensk ståndpunkt

Rådets slutsatser

SE bör välkomna slutsatserna. SE anser att det inre marknadspaketet utgör en god grund för att vi på sikt skall uppnå väl fungerande inre energimarknader.

Debatten

Fokus i frågorna är på utvecklingen av regionala marknader, samt på behovet av ökad diversifiering i syfte att klara försörjningstryggheten. Det sistnämnda är en mycket aktuell frågeställning för den rad medlemsstater som drabbades av gaskrisen i Ukraina. SE anser dock att diversifiering inte enbart behöver innebära geografisk diversifiering i form av nya ledningsdragningar, utan också diversifiering genom satsningar på inhemsk och förnybar produktion.

(Se även ministerrådspromemoria.)

5. Hållbar energiproduktion och energikonsumtion

a) Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet och Rådet om en handlingsplan för biomassa

- Rådets slutsatser

Bakgrund

Handlingsplanen för biomassa presenterades i december 2005 och syftar till att fördubbla användningen av bioenergi till 2010 eller några år därefter. Detta skulle innebära att fossila bränslen skulle kunna ersättas så att deras andel reduceras från 80 till 75 % av den samlade energianvändningen. Handlingsplanen innehåller åtgärder relaterade till produktion ur jordbruk, skogsbruk samt avfall för att främja användningen av biomassa för uppvärmning, elproduktion och transporter. Den innehåller också åtgärder som påverkar tillgången på biomassa. Dessutom redovisas flera satsningar på forskning och utveckling inom det 7: e ramprogrammet.

Rådsslutsatserna svarar upp till Europeiska rådets uppmaning att genomföra Biomassehandlingsplanen samt utveckla en mer långsiktig strategi bortom 2010. Rådsslutsatserna slår fast principer som bör vara vägledande när man formulerar en politik, liksom åtgärder som bör vidtas med prioritet såväl på medlemsstatsnivå som på kommissionsnivå. Medlemsstaterna är överens om innehållet i slutsatserna, varför det inte väntas bli någon diskussion vid rådsmötet.

Förslag till svensk ståndpunkt

SE drev ökad användning av bioenergi som en av sina främsta prioriteringar inför vårtoppmötet och bör därför välkomna att slutsatser tas fram och bör ställa sig bakom innehållet i desamma.

(Se även ministerrådspromemoria.)

b) Energieffektivitet

- Samråd om grönboken om energieffektivitet

- Förhandlingar om ett avtal mellan Amerikas förenta staters regering och Europeiska gemenskapen om samordning av program för energieffektivitetsmärkning av kontorsutrustning (Energy Star II)

- Information från kommissionen

Grönboken om energieffektivisering behandlades förra gången inför TTE-rådet den 1 december 2005 i EU-nämnden.

Bakgrund

I juni 2005 lanserade energikommissionär Piebalgs sitt första policydokument, grönboken om energieffektivisering, och signalerade därigenom den höga vikt han fäster vid denna fråga. Vid energiministermötet i december 2005 antogs rådslutsatser där man i stort ställde sig bakom kommissionens ambition om att fördubbla satsningarna på energieffektivisering så att sammantaget ca 20 procent energibesparingar till 2020 kan uppnås. Grönboken har varit ute på remiss t.o.m. mars 2006 och KOM väntas under denna informationspunkt ge en indikation på hur förslagen mottagits. Grönboken kommer efter konsultationsprocessen följas upp i form av en handlingsplan med mer konkreta åtgärdsförslag. Handlingsplanen väntas komma under hösten.

Sedan 2001 finns ett avtal mellan EU och USA om ett gemensamt program för energieffektivitetsmärkning av kontorsutrustning - Energy Star-programmet. Det nuvarande avtalet löper ut i sommar. KOM har föreslagit att Energy Star-programmet förlängs och har därför givits ett mandat av rådet att driva förhandlingar för att ingå ett nytt femårigt avtal om Energy Star-programmet för perioden 2006-2011. KOM väntas informera om resultatet av förhandlingarna med USA.

Förslag till svensk ståndpunkt

SE bör välkomna informationen. SE bör även välkomna KOM: s avsikt att presentera en handlingsplan för ytterligare åtgärder för ökad energieffektivitet under hösten.

SE anser att det är angeläget att Energy Star-programmet förlängs och att förhandlingarna slutförs så snart som möjligt. SE anser också att det är angeläget med så breda överenskommelser om gemensamma internationella system för energieffektivitets--märkning för att nå så stor effekt som möjligt.

6.

e-förvaltning för alla européer

- Föredragning av kommissionen

- Rådets slutsatser

(Offentlig debatt)

6420/06 TELECOM 7

8688/06 TELECOM 33 SOC 188

Bakgrund

KOM presenterade i april 2006 sin handlingsplan för e-förvaltning inom ramen för initiativet i2010: Ett snabbare införande av e-förvaltning i Europa till nytta för alla. Initiativet i2010 för arbetstillfällen och tillväxt i informations-samhället är en del av Lissabonprocessen.

Handlingsplanen bygger vidare på tidigare arbete på området, bl.a. Ministerkonferensen i Manchester i november 2005, och fokuserar på vad KOM kan göra för att främja och påskynda utvecklingen av e-förvaltning i Europa. Handlingsplanen fokuserar på fem huvudområden:

Inget utanförskap; Att skynda på "integrationen" genom e-förvaltning så att alla medborgare senast 2010 har god tillgång till och kan dra nytta av pålitliga och innovativa tjänster för medborgare och företag.

Verklig effektivitet och ändamålsenlighet; Att fram till 2010 avsevärt bidra till att användarna blir nöjdare, att öppenhet och ansvarighet ökar, att den administrativa bördan blir mindre och att det skapas effektivitetsvinster.

Att leverera nyckeltjänster med stor genomslagskraft till medborgare och företag: Senast 2010 skall 100 % av offentlig upphandlig vara tillgänglig elektroniskt, det verkliga utnyttjandet ligga på 50 % och man skall avtala om samarbete om flera elektroniska tjänster med stor genomslagskraft.

Skapa grundförutsättningar; Senast 2010 ska medborgare och företag ha tillgång till bekväma, säkra, samverkande och verifierade offentliga tjänster i hela Europa.

Att öka deltagande och demokratiskt beslutsfattande: Att senast 2010 kunna uppvisa verktyg för en verksam offentlig debatt och deltagande i det demokratiska beslutsfattandet.

Rådslutsatser rörande e-förvaltning har arbetats fram under våren. Rådslutsatserna bekräftar i stort de föreslagna insatserna i KOM: s handlingsprogram och uppmanar MS och KOM att fortskrida med detta arbete.

Förslag till svensk ståndpunkt

SE bör stödja rådets förslag till slutsatser.

(Se även ministerrådspromemoria.)

7. Kommande utmaningar när det gäller regelverket för elektronisk kommunikation

- Riktlinjedebatt

6114/06 TELECOM + REV 1 (en, fr, de) 6700/06 TELECOM 11

8485/06 TELECOM 31

En inledande diskussion om ämnet fördes vid en gemensam lunch för ministrarna vid telerådet i december 2005.

Bakgrund

KOM väntas innan årets slut presentera ett förslag till reviderad EG-reglering om elektronisk kommunikation. För att förbereda det kommande arbetet erbjuds MS möjligheten att diskutera vissa aspekter rörande översynen.

Diskussionsdokumentet som ORDF tagit fram innehåller två frågor som MS uppmuntras att besvara:

- hur skall till synes motstridiga mål (t.ex. flexibilitet och rättssäkerhet) bäst hanteras?

- avseende radiospektrum, hur uppnås en balans mellan politiska mål och fysiska begränsningar av frekvensanvändning och i vilken utsträckning finns det behov av harmonisering av frekvensanvändningen för pan-Europeiska och globala tjänster?

ORDF: s bakgrundsdokument har behandlats ett par gånger i arbetsgrupp och godkändes i Coreper den 17 maj 2006.

Förslag till svensk ståndpunkt

SE bör stödja att en översyn påbörjas och att man vid telerådet diskuterar de frågor som lyfts fram av ORDF.

8. Nät- och informationssäkerhet - mot en framtida europeisk politisk agenda

- Diskussion

9713/06 TELECOM 49

Informationssäkerhet behandlades senast i EU-nämnden den 14 november 2003 (under förhandlingarna om förordningen om Europeiska byrån för nät- och informationssäkerhet, som beslutades på TTE-rådet 20 november, 2003).

Bakgrund

ORDF har presenterat ett dokument som redogör för arbetet med informationssäkerhet inom EU bl.a. direktiven om elektronisk kommunikation, resolutioner (2002 och 2003), Europeiska byrån för nät- och informationssäkerhet (2003, i kraft 2004) och i2010. Man pekar även på arbetet i EU: s tredje pelare, FN och OECD. FI har också aviserat att man kommer att arbeta med informationssäkerhet under sitt ordförandeskap. Samtidigt kan man notera att KOM avser att inom kort publicera två meddelanden om informationssäkerhet (om strategiska frågor och ett om skräppost och skadlig kod).

ORDF menar att en helhetssyn för förbättrad nät- och informationssäkerhetspolitik bör utvecklas. Den bör baseras på en säkerhetskultur och bygga på dialog, partnerskap och självbestämmande makt (eng. empowerment).

ORDF vill ge ministrarna tillfälle att bidra till debatten genom att svara på frågan:

- Vilka är de huvudsakliga prioriteringarna för nät- och informationssäkerhetspolitiken som EU bör inrikta sitt framtida arbete på och vilka är de lämpligaste åtgärder för att hantera de nya utmaningarna?

Förslag till svensk ståndpunkt

SE bör välkomna möjligheten att diskutera informationssäkerhet och bör framföra att

- det är angeläget att involvera expertmyndigheten Europeiska byrån för nät- och informationssäkerhet i arbetet

- en bred definition av informationssäkerhet är viktig - problemen kan t.ex. bero på systemens komplexitet, misstag och olyckor

- tekniska lösningar fungerar bara om de genomförs i en miljö som stödjer dem - t.ex. medvetandehöjande åtgärder, organisationsfrågor, information och riktlinjer

- informationssäkerhet är ofta en del av ett annat förslag inom snart sagt alla områden

- det är viktigt att lyfta fram att informationssäkerhetsarbetet som något positivt och en något som skapar möjligheter - med säkerhet kan vi använda teknik för fler saker där vi behöver t.ex. rättsäkerhet (e-förvaltning) eller patientsäkerhet (e-hälsovård).

9.

Reviderat förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om kollektivtrafik på järnväg och väg (R) (Rättslig grund föreslagen av kommissionen: Artiklarna 71 och 89 i EG-fördraget)

- Politisk överenskommelse

11508/05 TRANS 155 CODEC 657

Förslaget behandlades senast i EU-nämnden inför TTE-rådet den 28 mars 2006.

Bakgrund

Förslaget behandlar hur kontrakt skall tilldelas transportföretag som utför kollektivtrafik på järnväg och väg. Det är en omarbetning av två tidigare förslag och tar hänsyn till diskussionerna om vitboken om tjänster av allmänt intresse och till rättspraxis (Altmark-domen). Syftet med förslaget är att fastställa ramarna för de behöriga myndigheternas möjligheter att bevilja ensamrätt för företag som utför kollektivtrafik med buss, spårvagn och tåg och fastställa ersättning för transporter som utförs med stöd av allmän trafikplikt. Huvudregeln i förslaget har inledningsvis varit att kontrakt ska tilldelas efter anbudsförfarande i konkurrens. Ett annat syfte med förslaget är därför att fastställa en ordning som så lite som möjligt påverkar konkurrensen och handeln mellan medlemsstaterna. Under behandlingen av förslaget har det dock visat sig att många medlemsstater inte vill ha anbudsförfarande utan vill kunna direkttilldela kontrakt till de transportföretag de själva väljer ut, i många fall tidigare monopolföretag.

Förslag till svensk ståndpunkt

SE bör motverka ökade inslag av marknadsbegränsningar som bland annat alltför långa kontraktstider, omfattande möjligheter till direkttilldelning till så kallade interna företag och alltför långa övergångsperioder. En majoritet MS är överens om att alla kontrakt som avser järnvägstrafik ska kunna direkttilldelas. SE bör tillsammans med ett antal likasinnade MS försöka begränsa denna möjlighet till enbart långväga tågförbindelser för att inte motverka marknadsöppning för den typ av trafik där SE har en öppen marknad. Vidare bör SE verka för att kontraktstiderna inte förlängs alltför mycket i jämförelse med KOM: s ursprungliga förslag. Slutligen bör SE driva frågan om ömsesidighet när det gäller marknadstillträde.

(Se även ministerrådspromemoria.)

10. Halvtidsöversyn av åtgärdsprogrammet för trafiksäkerhet: "Att halvera antalet dödsoffer i trafiken i Europeiska unionen till år 2010" - Rådets slutsatser

6793/06 TRANS 49

Frågan är tidigare behandlad i EU-nämnden den 24 mars 2006 inför transportrådets möte den 27 mars 2006.

Bakgrund

År 2003 antog KOM meddelandet (KOM (2003) 311 slutlig) med ett europeiskt åtgärdsprogram för trafiksäkerhet.

I åtgärdsprogrammet angavs på nytt det mål med en halvering av antalet dödade som KOM satt upp två år tidigare i vitboken om den gemensamma transportpolitiken fram till 2010.

KOM åtog sig i åtgärdsprogrammet att år 2005 utarbeta en delrapport om de framsteg som gjorts, de åtgärder som vidtagits och de anpassningar som blivit nödvändiga till följd av utvidgningen. Samtidigt förbehöll sig KOM rätten att utifrån denna delrapport föreslå eventuella lagstiftningsåtgärder. Det aktuella meddelandet från KOM är en redovisning av läget efter halva tiden. Det åtföljs av ett arbetsdokument i fem delar från KOM som innehåller olycksstatistik, ett faktablad för varje medlemsstat, en översikt över EU: s trafiksäkerhetslagstiftning, exempel på projekt finansierade av KOM samt exempel avseende den europeiska stadgan för trafiksäkerhet.

I halvtidsöversynen konstaterar KOM att målsättningen med en halvering av antalet dödade inneburit en drivfjäder för trafiksäkerhetsarbetet i EU och lett till stora framsteg. På fyra år har antalet dödade i trafiken minskat med 17,5 % från 50 000 till 41 600. Om utvecklingen fortsätter innebär det att antalet dödade 2010 skulle uppgå till 32 500, jämfört med målet 25 000. Avslutningsvis konstateras att EU, MS och alla andra berörda måste göra mer för att målet skall uppnås. I samband med halvtidsöversynen av vitboken om transportpolitiken har KOM därför för avsikt att undersöka vilka ytterligare åtgärder som kan vidtas för att förbättra trafiksäkerheten.

Förslag till svensk ståndpunkt

SE bör välkomna meddelandet med halvtidsöversynen av trafiksäkerhetsprogrammet och stödja förslaget till rådets slutsatser.

Liksom KOM anser regeringen att det är viktigt att alla berörda aktörer måste göra mer för att vi skall nå trafiksäkerhetsmålen på såväl EU som nationell nivå. Ett område som kan komma att bli avgörande för att vi skall lyckas nå målen är användningen av ny teknik för bättre trafiksäkerhet, som system för hastighetsanpassning, bältespåminnare och alkolås. För att kunna införa sådana lösningar är vi beroende av

EU: s medverkan och regeringen har därför drivit denna fråga i arbetet med rådsslutsatserna.

11. Meddelande från kommissionen om främjande av transport på inre vattenvägar "Naiades" - Ett integrerat europeiskt åtgärdsprogram för transport på inre vattenvägar

- Rådets slutsatser

5583/06 TRANS 20 MAR 8 Meddelandet om främjandet av inre vattenvägar behandlades förra gången inför TTE-rådet den 27 mars 2006 i EU-nämnden.

Bakgrund

KOM:

s meddelande om främjande av inre vattenvägar innehåller rekommendationer om lagstiftning, policy instrument och stödordningar för perioden 2006 - 2013. Rådsslutsatser har tagits fram med anledning av KOM: s meddelande.

Inre vattenvägar (kanalsystem) är en av ORDF: s prioriteringar. Eftersom SE saknar ett kanalsystem jämförbart med de kontinentala systemen har frågan begränsat intresse för svensk del.

Förslag till svensk ståndpunkt

Främjande av de inre vattenvägarna på kontinenten har betydelse för svenska transportörer och SE bör stödja rådsslutsatserna.

12. (ev.) Rådets beslut om undertecknande, på gemenskapens vägnar, av protokollet om genomförandet av Alpkonventionen på transportområdet (transportprotokollet)

- Antagande

5360/06 TRANS 11 ENV 81

Förslaget är inte tidigare behandlat i EU-nämnden.

Bakgrund

År 1991 bemyndigade rådet KOM att på gemenskapens vägnar delta i förhandlingarna om konventionen om skydd av Alperna (Alpkonventionen). Genom rådets beslut 96/191/EG ingick gemenskapen konventionen. Parter i konventionen är FR, DE, IT, SI, AT, Liechtenstein, Monaco, Schweiz och Europeiska gemenskapen. Konventionen är en ramkonvention som består av 12 protokoll.

Ett transportprotokoll baserat på artikel 2.2-3 i Alpinkonventionen antogs i Schweiz i maj 2000. Genom protokollet skapas ett ramverk som skall bidra till hållbar rörlighet och skydd av miljön i fråga om alla transportsätt. Protokollets mål är bland annat att minska trafiken inom och genom Alperna och de risker som förknippas med den, vilket skall ske genom att fler transporter leds över till järnväg. Förslaget till bemyndigande är ursprungligen från 2001 men har inte tagits upp till behandling i rådet eftersom vissa MS motsatt sig att gemenskapen undertecknar protokollet.

Förslag till svensk ståndpunkt

SE har inte något att erinra mot att rådet beslutar om att ORDF bemyndigas att utse undertecknare av transportprotokollet.

13. Globalt system för satellitnavigering (GNSS). De viktigaste delarna i koncessionsavtalet

- Information från kommissionen

Bakgrund

Rådet har tidigare beslutat att satellitnavigeringssystemet Galileo skall byggas och drivas av en privat koncessionär under överinseende av den nyligen etablerade europeiska övervakningsmyndigheten för GNSS (Globala satellitnavigeringssystem). Under dagordningspunkten kommer information ges om läget i den förhandling som för närvarande förs med potentiell koncessionär.

KOM har identifierat nio nyckelfrågor som behöver klaras ut. KOM räknar vidare med att man mot slutet av innevarande år kommer att ha antagit en rapport om detaljerna i de nio nyckelområdena, varefter man kommer att vända sig till rådet och europaparlamentet för att fastställa hur man skall gå vidare.

Förslag till svensk ståndpunkt

SE bör notera informationen.

14.

Sjösäkerhetspaketet

a) Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 2002/59/EG om inrättande av ett övervaknings- och informationssystem för sjötrafik i gemenskapen (R)(Kommissionens förslag till rättslig grund: artikel 80.2 i EG-fördraget)

- Allmän riktlinje

5171/06 MAR 3 ENV 15 CODEC 16 Förslaget är inte tidigare behandlat i EU-nämnden.

Bakgrund

Som ett led i det tredje sjösäkerhetspaketet föreslår KOM skärpningar av EG-lagstiftningen om övervaknings- och informationssystem för sjötrafik. Syftet är att anpassa direktiv 2002/59/EG till den tekniska utveckling som skett inom sjösäkerhetsområdet.

KOM föreslår att fiskefartyg över 15 meter skall förses med automatiskt identifieringssystem (AIS), att medlemsstaternas genomförande av skyddade platser för fartyg i nöd harmoniseras i större utsträckning och att direktivet kompletteras med dels åtgärder vid isförhållanden, dels principer om utbyte av sjösäkerhetsinformation. Vidare vill KOM skapa förutsättningar för att utvidga sjötrafikövervakningen längre ut till havs.

Rådsarbetsgruppen har under våren 2006 behandlat förslaget. Några frågor kvarstår att lösa: AIS-krav på fiskefartyg och skyddade platser för fartyg i behov av hjälp.

ORDF avser lägga fram sitt förslag till TTE-rådet den 8-9 juni 2006 för en allmän inriktning.

Förslag till svensk ståndpunkt

SE bör stödja ORDF: s förslag, som är en väl avvägd kompromiss mellan medlemsstaternas och KOM: s intressen.

AIS-krav för fiskefartyg:

SE vill värna om sjösäkerheten för fiskefartyg och bör stödja ORDF: s förslag om krav på AIS-transpondrar för samtliga fiskefartyg över 15 meter.

Befälhavarens skyldigheter:

SE bör stödja förslaget att fartyg, som inte har anmält innehav av intyg eller som saknar intyg om försäkring eller finansiell säkerhet, skall betraktas som en potentiell risk för sjöfarten.

Åtgärder vid risker orsakade av isförhållanden:

SE bör ställa sig mycket positivt till att det ursprungligen svenska förslaget om att inkludera isklassregler i EG-lagstiftningen beaktas i såväl KOM: s ursprungliga förslag som ORDF: s förslag.

Skyddade platser för fartyg i behov av hjälp:

SE bör stödja ORDF: s förslag. Det bör vara upp till den nationella myndigheten att, i enlighet med internationella regler, ta ställning till när ett fartyg är i så stort behov av hjälp att det bör anvisas till en skyddad plats. Kuststatens nationella myndighet är också den som har störst kunskap om den egna kustens förhållanden. SE bör vidare stödja ORDF:

s förslag om att medlemsstaterna skall inkludera en beskrivning av sin kustlinje i sina planer för att inrätta skyddade platser.

(Se även ministerrådspromemoria.)

b) Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om hamnstatskontroll (omarbetning) (R) (Kommissionens förslag till rättslig grund: artikel 80.2 i EG-fördraget)

- Lägesrapport

5632/06 MAR 9 ENV 40 CODEC 64 Förslaget har inte tidigare behandlats i EU-nämnden.

Bakgrund

Som ett led i EU: s tredje sjösäkerhetspaket föreslår KOM skärpningar av EG-lagstiftningen om hamnstatskontroller.

Hamnstatskontroller av fartyg utförs av hamnstatens behöriga myndighet (i Sverige Sjöfartsverket). Syftet är att få fartyg från tredjeländer att uppfylla internationella konventioner och se till att de inte utgör en risk för sjösäkerheten, den marina miljön eller arbets- och boendeförhållandena ombord.

KOM föreslår en omarbetning av nu gällande direktiv, rådets direktiv 95/21/EG ändrat genom Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/106/EG. Man anser att gemenskapens lagstiftning på området behöver anpassas till ny internationell rätt, gemenskapsrätten och revideringen av den mellanstatliga överenskommelsen Paris Memorandum of Understanding (Paris MoU). Vidare behöver direktivet förenklas.

Den mest omfattande förändringen i sak innebär att EU föreslås frångå dagens regler om att minst 25 % av det årliga antalet fartyg som anlöper dess hamnar skall inspekteras. I stället föreslås att samtliga högriskfartyg inspekteras var femte-sjätte månad, normalriskfartyg var tionde-tolfte månad och lågriskfartyg var 24-36: e månad.

Rådsarbetsgruppen har under våren 2006 diskuterat ett antal nyckelfrågor i direktivet: hur Paris MoU: s nya inspektionsregim bör införlivas i direktivet, tillsyn av ankarplatser, utökning av bannlysta fartyg, lotsens roll, kompensation av överbelastade medlemsstater och svartlistning av rederier. ORDF har dock inte lagt fram några nya textförslag.

Kommande ORDF kommer att fortsätta behandlingen. ORDF avser lägga fram en lägesrapport inför TTE-rådet den 8-9 juni 2006, men väntar sig ingen sakdiskussion i frågan.

Förslag till svensk ståndpunkt

Det lär inte finnas några skäl för SE att göra inlägg vid rådsmötet eftersom det rör sig om en lägesrapport. Följande kan dock vara bra att känna till om den svenska ståndpunkten i fråga om direktivförslaget:

Regeringen anser att EG-lagstiftningen i fråga om hamnstatskontroller bör skärpas och verkar därför för att rådet kan slutföra sin behandling så snart som möjligt.

Paris MoU: s nya inspektionsregim:

Regeringen stöder den nya regimen, som väntas bli antagen nästa år genom revideringen av Paris MoU, men betonar dock att direktivet bör tas fram i samstämmighet med Paris MoU eftersom denna överenskommelse även inkluderar en rad länder utanför EU, till exempel Ryssland. Med tanke på de kraftigt ökande sjötransporterna på Östersjön så finns ett mervärde i att även Ryssland deltar i arbetet med gemensamma regler för kontroll av tredjelandsfartyg.

Tillsyn av ankarplatser: Kontroll av ankarplatser sker redan i dag, men enbart när det finns särskilda skäl för detta. Regeringen ser dock inget mervärde i att kontroll av ankarplatser sker som ren rutin.

Utökning av bannlysta fartyg: Regeringen stöder skärpta krav för inte bara fartyg flaggade i stater på Paris MoU: s svarta lista utan även för fartyg flaggade i stater på den grå listan. Den grå listan omfattar flaggstater som visserligen sköter sina åtaganden bättre än de svartlistade staterna, men inte tillräckligt väl för att hamna på den vita listan. SE återfinns på Paris MoU: s vita lista.

Lotsens roll i hamnstatskontroller: Regeringen ser inget mervärde med att medlemsstaterna måste återrapportera till KOM om resultaten av lotsarnas rapporter.

Kompensation av överbelastade medlemsstater: Vissa medlemsstater - främst i södra Europa - väntas få en ökad administrativ börda med den nya inspektionsregimen på grund av en större andel anlöpande högriskfartyg. SE lär inte få en ökad börda, men vi har inga invändningar mot att rådet ser över frågan om skillnader mellan medlemsstaterna. En lösning kan vara att de medlemsstater, som genom den nya regimen får färre högriskfartyg att inspektera, riktar in sig på att inspektera fler normalriskfartyg. Regeringen ifrågasätter dock principen om ekonomisk kompensation till medlemsstater med ökad arbetsbörda.

Svartlistning av rederier: Regeringen ställer sig positiv till att rådet ser över om vissa rederier bör svartlistas.

15. Förslag till rådets förordning om bildande av ett gemensamt företag för utveckling av en ny generation av det europeiska systemet för flygledningstjänsten (SESAR) (Det gemensamma luftrummet) (R)(Kommissionens förslag till rättslig grund: artikel 171 i EG-fördraget)

- Allmän riktlinje

15143/05 AVIATION 185 + COR 1 + COR 1 REV 1 (lt)

Förslaget behandlades senast i EU-nämnden den 24 mars 2006, inför transportrådet den 27 mars 2006.

Bakgrund

Projektet SESAR utgör den tekniska/industriella dimensionen av arbetet med genomförandet av det gemensamma europeiska luftrummet (Singel European Sky). Bakgrunden är att flygledningstjänsten i Europa är föråldrad, kostnadsdrivande och fragmentiserad. För att kunna garantera säkerheten för en expanderande flygtrafik i framtiden skall nya tekniska lösningar och industritillverkad utrustning tas fram.

Syftet med SESAR är att bygga upp en ny flygledningsstruktur inom gemenskapen som främjar en säker och miljövänlig utveckling av flygtransporterna. Förslaget till förordning avser förutsättningarna och formerna för bildandet av ett gemensamt företag som är avsett att styra projektet samt förvalta och fördela de medel som projektet kommer att tilldelas från medlemmarna. Gemenskapen och Eurocontrol är grundarna av det gemensamma företaget. I stort råder uppslutning kring den huvudsakliga inriktningen vilken förväntas bekräftas genom ett uttalande av rådet vid transportrådets möte. Arbetet avses sedan fortsätta under andra halvåret 2006.

Förslag till svensk ståndpunkt

SE delar uppfattningen att flygledningstjänsten i Europa behöver konsolideras och moderniseras av både säkerhets- och miljöskäl. SE bör stödja den huvudsakliga inriktningen i arbetet.

(Se även ministerrådspromemoria)

16. Yttre förbindelser

a) Förhandlingar mellan EU och USA

- Information från kommissionen

Frågan behandlades senast av EU-nämnden den 24 mars 2006, inför transportrådet den 27 mars 2006.

Bakgrund

I juni 2003 fick KOM mandat av rådet att förhandla med USA om ett luftfartsavtal, med syfte att tillskapa en "open aviation area". Avtalet skall ersätta medlemsländerna bilaterala avtal med USA.

Förhandlingarna har nu slutförts och parterna är överens om ett avtal i ett första steg.

Innan rådet beslutar att avtalet skall ingås, skall gemenskapen värdera utfallet av den process som pågår i USA och som syftar till att ge utlänningar större inflytande över driften av amerikanska flygbolag.

Förslag till svensk ståndpunkt

SE bör notera informationen.

b) EU-Ryssland - Överflygningar av Sibirien

- Information från kommissionen

Frågan behandlades senast i EU-nämnden den 24 mars 2006, inför transportministerrådet den 27 mars 2006.

Bakgrund

Vid rådsmötet i mars 2006 fick KOM mandat av rådet att förhandla med Ryssland om de sibiriska överflygningsavgifterna. Syftet är att ingå ett avtal med Ryssland om en avveckling av dessa avgifter. Målet är att avgiftssystemet skall vara helt avvecklat senast år 2013 och att en stegvis avveckling skall ske fram till dess.

Två förhandlingar har genomförts. Förhandlingarna är komplicerade och bara vissa framsteg har ännu nåtts. Nästa förhandlingsrunda äger rum i juni 2006.

Förslag till svensk ståndpunkt

SE bör notera informationen.

17. Övriga frågor

a) i2010 Meddelande från kommissionen: i2010 - Första årliga rapporten om det europeiska informationssamhället

- Information från kommissionen

i2010-förslaget behandlades förra gången i EU-nämnden inför TTE-rådet den 1 december 2005.

Bakgrund

KOM presenterade den 1 juni 2005 ett meddelande om i2010, den nya IT-strategin för EU. i2010 är en del av Lissabonstrategin.

Rådsslutsatser avseende detta meddelande togs på TTE-rådet den 1 december 2005.

KOM har lämnat sin första årliga rapport om i2010. Där ges en sammanfattning av det som uppnåtts under 2005/2006 och hur kommissionen kommer att arbeta under 2006/2007. Slutsatsen i rapporten är att de utmaningar som identifierades i i2010 initiativet fortfarande gäller men det skulle behövas ett kraftfullare agerande.

Förslag till svensk ståndpunkt

SE bör dela de slutsatser som dras i rapporten och bör vara fortsatt aktiv i arbetet på de olika områden som täcks av i2010 initiativet.

b) Världstoppmötet om informationssamhället. Meddelande från kommissionen: "För ett globalt partnerskap i informationssamhället: Uppföljning av Tunis-etappen av WSIS"

- Information från kommissionen

Bakgrund

Andra delen av FN: s toppmöte om informationssamhället (World Summit on Information Society, WSIS) ägde rum i Tunis 16-18 november 2005. Första delen i Genève i december 2003 definierade principer och åtgärder för nästan alla viktigare frågor inom informationssamhället. Två viktigare frågor lämnades dock till Tunis: Internets förvaltning och finansiella mekanismer för att överbrygga den digitala klyftan.

KOM avser att presentera en bedömning av resultatet av toppmötet, indikera EU: s prioriteringar och redovisa förslag om hur EU kan hjälpa till i uppföljningen av WSIS-processen.

KOM: s slutsatser är för det första att WSIS-processen har visat att prioriteringarna som EU gjort i i2010 är ett användbart redskap för att hantera liknande frågor utanför EU. EU: s uppföljning bör således bestå i att genomföra i2010.

KOM anser att EU bör fortsätta att spela en aktiv roll i diskussionerna om Internets förvaltning genom deltagande i IGF och i det nya "förbättrade samarbetet.

Förslag till svensk ståndpunkt

SE bör notera informationen.

c) GNSS Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet och rådet om läget för det europeiska satellitnavigationssystemet

- Information från kommissionen

Bakgrund

KOM skall enligt rådsbeslut årligen ge en rapport om läget i

Galileoprogrammet.

Förslag till svensk ståndpunkt

SE bör ta del av rapporten.

d) Meddelande från kommissionen om genomförandet av första järnvägspaketet

- Information från kommissionen

Meddelandet har inte tidigare behandlats i EU-nämnden.

Bakgrund

Enligt direktivet 91/440 EEG om utvecklingen av gemenskapens järnvägar ska KOM senast den 1 januari 2006 lämna en rapport om genomförandet av det s.k. första järnvägspaketet. KOM: s övergripande slutsatser i den nyligen lämnade rapporten är att det rättsliga genomförandet numera är fullgjort men att det fortfarande krävs åtgärder i vissa medlemsstater för att få till stånd en regulatorsfunktion och en väl fungerande marknad för järnvägstjänster.

Förslag till svensk ståndpunkt

SE bör notera informationen och återkomma med kommentarer när rapporten analyserats närmare.

e) Förslag till utvidgning av behörigheten för Europeiska byrån för luftfartssäkerhet (EASA)

- Lägesrapport

Bakgrund

Behandlingen av KOM: s förslag [KOM (2005) 579 slutlig Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 1592/2002 av den 15 juli 2002 om fastställande av gemensamma bestämmelser på det civila luftfartsområdet och inrättande av en europeisk byrå för luftfartssäkerhet 2005/06FPM32] har inletts under det österrikiska ordförandeskapet. ORDF kommer att lämna en lägesrapport om behandlingen av förslaget.

Förslag till svensk ståndpunkt

SE bör ta del av informationen.

f) Toppmötet om europeisk luftfart (Salzburg den 3-5 maj 2006)

- Information från kommissionen

Frågan har inte tidigare behandlats i EU-nämnden.

Bakgrund

Den 3-5 maj 2006 avhölls i Salzburg en europeisk luftfartskonferens under temat "Luftfart - en stark partner för Europas ekonomi". I konferensen deltog, förutom medlemsländerna, företrädare för bl.a. kommissionen, industrin och vissa länder på Balkan. En stor del av diskussionen kom att handla om kapacitetsbristen i luftrummet och på många av Europas flygplatser.

Förslag till svensk ståndpunkt

SE bör notera informationen från ORDF.

g) Läget i ratificeringen av de internationella sjöfartskonventionerna

- Information från kommissionen

Frågan har inte tidigare behandlats i EU-nämnden.

Bakgrund

KOM kommer att redovisa läget beträffande ratificeringen av internationella konventioner på sjöfartsområdet. Hänvisningen till Maritime ILO - Maritime Labour Convention "Convention 186" har numera bortfallit.

Förslag till svensk ståndpunkt

SE bör notera informationen.

h) Gemenskapsförteckning över alla lufttrafikföretag som förbjudits att bedriva verksamhet inom gemenskapen - Lägesrapport

- Information från kommissionen

Frågan har behandlats i EU-nämnden inför transportministerrådet den 27 mars 2006.

Bakgrund

I slutet av förra året antogs förordningen om upprättande av en gemenskapsförteckning över alla flygbolag som förbjudits att bedriva verksamhet inom gemenskapen och om information till flygpassagerare om vilket flygbolag som utför en viss flygning.

Enligt förordningen skall varje medlemsstat meddela KOM vilka flygbolag som av säkerhetsskäl belagts med verksamhetsförbud inom sitt territorium. KOM skall därefter sammanställa en gemenskapslista över förbjudna flygbolag. Vid rådsmötet skall KOM informera om arbetet med denna lista.

Förslag till svensk ståndpunkt

SE bör notera informationen från KOM.