Kommenterad dagordning FAC 16 april 2018

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2017/18:4C0F03

PDF

Kommenterad dagordning

Ministerrådet

2018-04-09

Utrikesdepartementet

Europakorrespondentenheten

Utrikesministrarnas möte den 16 april 2018

Kommenterad dagordning

1.Godkännande av dagordningen

2.A-punkter

3.Aktuella frågor

Informationspunkt

I sin inledning väntas EU:s Höga Representant Federica Mogherini ta upp information om aktuella frågor på utrikesområdet.

4. Ryssland

Diskussionspunkt

Ansvarigt statsråd: Margot Wallström

Förslagets innehåll: Målet för diskussionen förväntas vara att bekräfta EU:s fem principer för relationen med Ryssland samt se över hur dessa principer ska tillämpas på dagens situation. Händelserna i Salisbury förväntas påverka diskussionen.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen avser verka för att EU:s fem principer för relationen med Ryssland fortsatt ska präglas av fasthet och tydlighet, och att de inte försvagas. Regeringen avser vidare verka för fortsatt

enighet inom EU; som fortsättning på den samordning och solidaritet som EU:s medlemsstater visat prov på efter händelserna i Salisbury och UK:s reaktion mot Ryssland. Vid diskussionen förväntas tillfälle ges att kommentera det uppdrag som Europeiska Rådet gav i sina slutsatser av den 22 mars 2018.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: Ryssland togs senast upp för samråd med EU-nämnden inför FAC den 14 mars 2016.

Inför FAC 19 mars, 2018, informerades EU-nämnden om att HR/VP Mogherini förväntades inkludera Ryssland i sin inledning.

5. Västra Balkan

Diskussionspunkt

Ansvarigt statsråd: Margot Wallström

Förslagets innehåll: Diskussionen i rådet förväntas fokusera på kommissionens strategi för västra Balkan, med särskilt fokus på säkerhetsaspekterna. Rådets diskussion förväntas även utgöra en förberedelse för det kommande toppmötet mellan EU och länderna på västra Balkan i Sofia den 17 maj.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen välkomnar att västra Balkan står högt på EU:s dagordning och att temat tas upp vid utrikesrådet. Regeringen verkar för att toppmötet ska återbekräfta västra Balkans EU- perspektiv, baserat på kriteriet om fortsatta reformer och framsteg på egna meriter samt befästa och stärka samarbetet på områden av gemensamt intresse (bl.a. organiserad brottslighet, terrorism, radikalisering, migration). Ett tydligt EU-perspektiv baserat på konditionalitet är det bästa instrumentet för att främja demokrati, stabilitet och välstånd i länderna på västra Balkan. En sådan utveckling gynnar i sin tur Sverige, då instabilitet på västra Balkan skulle få direkta effekter på Sverige och EU.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: Västra Balkan behandlades senast i EU-nämnden inför FAC den 6 mars 2017. Den senaste behandlingen i EU-nämnden var inför ER den 22–23 mars 2018.

2 (4)

6. Iran

Diskussionspunkt

Ansvarigt statsråd: Margot Wallström

Förslagets innehåll: Rådet förväntas diskutera Iran mot bakgrund av USA:s president Trumps uttalande den 12 januari om att USA hotar att lämna den kärntekniska överenskommelsen (JCPOA) om den inte ändras enligt ett särskilt antal definierade krav. En diskussion förväntas också kring Irans roll i regionen och landets missilprogram.

Förslag till svensk ståndpunkt: IAEA bedömer att Iran följer sina åtaganden under JCPOA och regeringen stödjer överenskommelsens fortsatta implementering. JCPOA hindrar Iran från att utveckla kärnvapen så länge avtalet är i kraft, stärker det internationella systemet för icke-spridning och minskar risken för konflikt i regionen. Regeringen anser att EU-enighet och gemensamt EU-stöd för fortsatt implementering av JCPOA är av största vikt. Regeringen är bekymrad över situationen för mänskliga rättigheter i Iran, Irans roll i regionen och landets missilprogram men anser att dessa frågor bör separeras från JCPOA. Regeringen stödjer ökad dialog mellan EU och Iran om bl.a. regionala frågor, missilprogrammet, och mänskliga rättigheter.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: Iran behandlades senast i EU-nämnden inför FAC den 19 mars 2018.

7. Framtiden för externa finansieringsinstrument

Diskussionspunkt

Ansvarigt statsråd: Margot Wallström

Förslagets innehåll: Rådet ges möjlighet att ge kommentarer inför kommande presentation av EU:s externa finansiella instrument post 2020, inom nästa fleråriga budgetram.

Förslag till svensk ståndpunkt: EU:s ambitioner på det utrikespolitiska området, inte minst att kunna svara upp mot globala utmaningar och hot,

3 (4)

samt att minska fattigdom och bidra till en demokratisk utveckling, bör reflekteras i de externa finansiella instrument som finns till EU:s förfogande inom ramen för en restriktiv total utgiftsnivå. EU:s externa instrument måste ledas av och utformas i enlighet med relevanta EU-policyramverk, internationella överenskommelser och konventioner, och regionala avtal, exempelvis EU:s Globala strategi, Konsensus för utveckling, Konsensus för humanitärt bistånd, Parisavtalet och Agenda 2030.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: Frågan har inte behandlats i riksdagen tidigare.

Fortsatt behandling av ärendet: Kommissionen förväntas presentera sitt övergripande förslag till EU:s nästa fleråriga budgetram den 2 maj 2018. De sektorspecifika förslagen (instrumentförordningarna för de externa instrumenten) följer därefter, sannolikt under juni månad.

4 (4)