KKR, Kommenterad dagordning

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2010/11:293DBE

DOC
Kommenterad dagordning
2011-06-14

Konkurrenskraftsrådet

inför samråd med EU-nämnden 21 juni 2011

Utrikesdepartementet

Enheten för främjande och EU:s inre marknad (UD-FIM)

Extraordinärt konkurrenskraftsråd den 27 juni 2011 (inre marknaden och forskning)

dp 2. Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om genomförande av ett fördjupat samarbete för att skapa ett enhetligt patentskydd
- Allmän inriktning

Kommissionen presenterade förslag för genomförandet av det fördjupade samarbetet om det enhetliga patentskyddet den 13 april (tidigare EU-patentet). Förslaget baseras på den allmänna inriktningen om förslaget till EU-patentförordning och rådslutsatser från december 2009. Det innebär att man genom en ansökan ska kunna få ett enhetligt patentskydd som täcker de 25 medlemsstater som deltar i det fördjupade samarbetet. Förslagen bygger på den redan befintliga strukturen i det europeiska patentsystemet och det europeiska patentverket (EPO) kommer att bevilja det nya enhetliga patentskyddet. Det ungerska ordförandeskapet har, efter förhandlingar under våren, presenterat ett ental kompromissförslag och frågan behandlades vid KKR den 30 maj. Ordförandeskapet fick då stöd för att, med sitt kompromissförslag som grund, försöka nå en överenskommelse om en allmän inriktning vid ett extrainsatt KKR den 27 juni.

Svensk ståndpunkt: Sverige välkomnar kommissionens förslag och ger sitt generella stöd till detta och till det ungerska ordförandeskapets kompromissförslag. Förslaget uppfyller de krav som kan ställas på kostnadseffektivitet och rättssäkerhet. Sverige stödjer även ordförandeskapet i dess ambitioner att nå en överenskommelse om en allmän inriktning vid mötet i KKR den 27 juni. Det enhetliga patentskyddet behöver en väl fungerande domstol som har användarnas förtroende. Sverige verkar därför för att det ska finnas en koppling mellan det enhetliga patentskyddet och den enhetliga patentdomstolen. En sådan koppling finns i ordförandeskapets kompromissförslag.

dp 3. Förslag till rådets förordning om genomförande av ett fördjupat samarbete för att skapa ett enhetligt patentskydd när det gäller tillämpliga översättningsarrangemang
- Allmän inriktning

Kommissionen har presenterat förslag för genomförandet av det fördjupade samarbetet om det enhetliga patentskyddets översättningsarrangemang den 13 april. Förslaget baseras på kommissionens förslag till förordning om EU-patentets översättningsarrangemang från juli 2010 och innebär att det enhetliga patentskyddet kommer att kunna sökas och beviljas på engelska, tyska eller franska (de officiella språken vid EPO). Några ytterligare översättingar ska, enligt förslaget, i princip inte krävas, förutom under en övergångsperiod då patentet ska översättas till ytterligare ett språk, men utan rättslig effekt.

Det ungerska ordförandeskapet har efter förhandlingar under våren kompletterat förslaget med en tydlig koppling till den enhetliga patentdomstolen i förslagets ikraftträdande bestämmelse (artikel 7).

Förslag till svensk ståndpunkt: Sverige välkomnar kommissionens förslag och ger sitt generella stöd till detta. Förslaget uppfyller de krav som kan ställas på kostnadseffektivitet och rättssäkerhet. Det enhetliga patentskyddet behöver en väl fungerande domstol som har användarnas förtroende. Sverige verkar därför för att det ska finnas en koppling mellan det enhetliga patentskyddet och den enhetliga patentdomstolen. En sådan koppling finns i ordförandeskapets kompromissförslag.

Se vidare rådspromemoria (gemensam för dp 2 och dp 3).

dp 4. Förslag till rådets beslut om ramprogrammet för Europeiska atomenergigemenskapens verksamhet inom området forskning och utbildning på kärnenergiområdet (2012–2013)
- Allmän inriktning

Genom Euratomfördraget är forskningsprogram på kärnenergiområdet begränsade till fem år. Det innevarande sjunde ramprogrammet inom Euratom sträcker sig över åren 2007–2011. De nu aktuella förslaget syftar till beslut om ett ramprogram för Euratom över åren 2012–2013, dvs. till slutet av innevarande fleråriga budgetram för EU-budgeten. Förslaget är tänkt som en direkt fortsättning på Euratoms ramprogram för 2007-2011. Syfte, mål och struktur i det föreslagna ramprogrammet för 2012-2013 följer huvudsakligen det nuvarande. Skillnad återfinns framförallt i budget för fusionsforskning.

Förslag till svensk ståndpunkt: Det övergripande målet är budgetrestriktivitet, samtidigt som förutsättningar ges för ITER-projektet att lyckas. Regeringen ska verka för att beslut om budget för Euratoms ramprogram inte fattas (i Konkurrenskraftsrådet) innan det finns en överenskommelse om hela finansieringen (i Ekofinrådet).

Se vidare rådspromemoria.

*****