KKR handel kommenterad dagordning

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2008/09:234FAB

Kommenterad dagordning

inför samråd med EU-nämnden 20 maj

2009-05-14

Utrikesdepartementet
Enheten för främjande och EU:s inre marknad

Kommenterad dagordning för Konkurrenskraftsrådet den 27-28 maj handelsministerns frågor

1. Godkännande av den preliminära dagordningen

2. (ev.) Godkännande av A-punktslistan

6. Förbättrat patentsystem i Europa

a) Förslag till rådets förordning om gemenskapspatent
b) Utkast till överenskommelse om ett enhetligt Europeiskt domstolssystem för patentmål
– Lägesrapport
9668/09 PI 41 COUR 34

c) Begäran om yttrande från EG-domstolen om huruvida den föreslagna domstolslösningen är förenlig med EG-fördraget

– Politisk överenskommelse
9669/09 PI 42 COUR 35

Försöken att skapa ett gemenskapspatent och en europeisk patentdomstol har pågått under lång tid. Efter att ha legat nere återupptogs förhandlingarna senast år 2007 på grundval av KOM:s meddelande om ett förbättrat patentsystem i Europa (KOM (2007) 165). Syftet med förhandlingarna är att skapa ett enhetligt och autonomt patentsystem för gemenskapen inklusive en domstolslösning som förutom gemenskapspatentet ska omfatta de befintliga europeiska patenten som meddelas enligt den europeiska patentkonventionen.

Detta är den enskilt viktigaste frågan för att förbättra innovationsklimatet i EU. Projektet är därför av stor betydelse för EU:s konkurrenskraft och ett viktigt inslag i Lissabonstrategin.

Senast frågan behandlades EU-nämnden var den 28 november 2008. Samråd har hållits med Näringsutskottet vid två tillfällen under 2008, den 24 maj och den 2 oktober, dessutom har utskottet informerats muntligen vid ett flertal tillfällen, senast den 23 april 2009.

Behandlingen under 6a-b avser ordförandeskapets framstegsrapport som beskriver arbetet som bedrivits under CZ-ordf. I framstegrapporten ombeds rådet att ta del av framstegsrapporten och uppdra åt rådsarbetsgruppen att fortsätta arbeta med ett domstolssystem för patenttvister och gemenskapspatentet, med syftet att lösa utestående frågor och nå en överenskommelse för båda frågorna så snart som möjligt.

Behandlingen under 6 c avser ett mycket viktigt steg i förhandlingarna. KKR föreslås här nå en överenskommelse att fråga EG-domsolen om domstolslösningens förenlighet med EG-fördraget.

Förslag till svensk ståndpunkt: SE välkomnar de framsteg som gjorts under det tjeckiska ordförandeskapet som på ett adekvat sätt beskrivs i framstegsrapporten och stöder den slutsats som föreslås, nämligen att instruera rådsarbetsgruppen att arbeta för att skyndsamt nå en lösning. SE ger vidare sitt fulla stöd till CZ-ordf. förslag att fråga EG-domstolen om domstolslösningens förenlighet med EG-fördraget.

Se vidare rådspromemoria

13.

Övrigt

(a) Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om konsumenträttigheter

Information från ordförandeskapet om förhandlingsläget
Europeiska kommissionen presenterade i oktober 2008 ett förslag till ett direktiv om konsumenters rättigheter (KOM (2008) 614 slutlig). Förslaget, som är ett led i arbetet med att se över EU:s konsumentregelverk, innebär en revidering och en sammanslagning av direktiv 85/577/EEG om avtal som ingås utanför fasta affärslokaler, direktiv 93/13/EEG om oskäliga villkor i konsumentavtal, direktiv 97/7/EG om distansavtal och direktiv 1999/44/EG om försäljning av konsumentvaror och härmed förknippade garantier.

Till skillnad från de fyra befintliga direktiven, som är föremål för harmonisering på miniminivå, inriktas direktivet på fullharmonisering av de delar av konsumentavtalsrätten som har relevans för den inre marknaden. Syftet är att främja konsumenternas förtroende för gränsöverskridande handel och underlätta för företagen att erbjuda sina produkter på den inre marknaden.

Tjeckien har hållit ett intensivt förhandlingstempo under våren 2009 och kommer under rådsmötet att redogöra för förhandlingsläget.

Direktivförslaget behandlades av EU-nämnden den 25 november 2008.

Förslag till Svensk ståndpunkt: Sverige är positiv till gemensamma regler på hög konsumentskyddsnivå. Sverige har som ambition att fortsätta att arbeta intensivt med frågan under det svenska ordförandeskapet.

(b) Det informella konkurrenskraftsrådet
(Prag, 3-5 Maj 2009)
–Information från Ordförandeskapet

Den 3-5 maj anordnade Ordförandeskapet ett informellt konkurrenskraftsråd. Den 5 maj diskuterades, vad gäller handelsministerns ansvarsområde, effekterna för den inre marknaden av att det nu är fem år sedan utvidgningen av EU. Flera medlemsstater underströk vikten av en stark och fortsatt utveckling av den inre marknaden. I synnerhet för att motverka protektionism. Några centrala frågor som särskilt betonades var behovet av ett gemenskapspatent, implementeringen av tjänstedirektivet samt den kommande partnerskapsrekommendationen. Flera medlemsstater hade stora förhoppningar på det kommande ordförandeskapet.

En rapport har tillsänts EU-nämnden den 12 maj 2009.

(c) Transatlantiska ekonomiska relationer inom Konkurrenskraftrådets ansvarsområde: status
–Information from the Commission

Vid toppmötet EU-USA 2007 antogs ett ramverk för att stärka den ekonomiska transatlantiska integrationen. Ramverket innehåller ett arbetsprogram som ska gynna samarbetet och reducera hinder i form av föreskrifter och standarder. Genom ramverket etablerades TEC med uppgift att mellan toppmötena EU-USA, övervaka, vägleda och accelerera arbetet med att genomföra arbetsprogrammet. TEC, som hittills haft tre möten, har nåtts av en hel del kritik för att inte vara tillräckligt transparent och för att inte ha uppnått tillräckliga resultat.

För närvarande pågår interna diskussioner inom EU för att enas kring MS prioriteringar för det fortsatta samarbetet och för att göra TEC mer transparent för olika intressenter.

Kommissionär Verheugen, ordförande på EU-sidan, har fört samtal med Michael Froman, National Security Council, ordförande på den amerikanska sidan om hur arbetet i TEC ska drivas vidare. Vid detta samtal framgick att den amerikanska administrationen inte är beredd att fastslå sina prioriteringar för samarbetet i TEC till nästa möte som skulle ha ägt rum i juni månad. Parterna enades därför om att skjuta upp mötet till det svenska ordförandeskapet.

Svensk ståndpunkt: Samarbetet EU-USA i TEC är en för SE prioriterad fråga under ordförandeskapet. I de pågående interna EU-diskussionerna om prioriteringar för det fortsatta samarbetet har SE skriftligen fört fram att TEC borde diskutera ekonomiska aspekter på klimatfrågan och då särskilt möjligheterna att skapa en länk mellan USA:s och EU:s system för handeln med utsläppsrätter. Dessutom anser SE att TEC bör initiera samarbete på nya områden som bioteknologi, nanoteknologi, energi och innovationsprodukter. Bland de områden som redan behandlats av TEC prioriterar SE fortsatt samarbete om finansmarknadsfrågor, biobränslen, harmonisering av patentlagstiftning, IPR, E-hälsa, investeringsdialogen och underleverantörsintyg för elektroniska produkter.

(d) Förslag till rådets förordning om stadga för ett privat europabolag (SPE-bolag)
- Presentation av framstegsrapport från ORDF
9658/09 DRS 41 SOC 316

Europeiska kommissionen lämnade sommaren 2008 ett förslag till en förordning om en ny europeisk associationsform – ett privat europabolag. Förslaget syftar till att stärka små och medelstora företags konkurrenskraft genom att underlätta etablering på den inre mark¬naden. Ett annat syfte är att minska de kostnader som uppstår på grund av att reglerna för att bilda och driva företag skil¬jer sig åt mellan medlemsstaterna. Ett privat europabolag föreslås kunna bildas utan begräns¬ningar i form av t.ex. krav på gränsöver¬skridande verksamhet. Minsta aktie¬kapital föreslås uppgå till en euro. Aktie¬ägarna ges enligt förslaget stor frihet att reglera frågor om bolaget i bolagsordningen, t.ex. vilka rättigheter och skyldigheter som är knutna till aktierna, hur bolagets organisation ska se ut och hur aktieägarna ska fatta beslut i bolagets angelä¬genheter. Ett privat europabolag föreslås kunna flytta sitt registrerade säte från en medlemsstat till en annan.

ORDF har tagit fram ett reviderat förslag till förordning, som i de stora dragen inte skiljer sig särskilt mycket från kommissionens förslag.

ORDF ska presentera en framstegsrapport.

Aktiekapitalets storlek och rätten till arbetstagarmedverkan i bolagens styrelser är frågor som Sverige ser anledning att bevaka särskilt.

Frågan har behandlats i EU-nämnden den 28 november 2008. Förslaget har behandlats vid överläggning med Civilutskottet den 17 september 2008.

Förslag till svensk ståndpunkt: Sverige har inga synpunkter på framstegsrapporten. Sverige tackar ORDF för det arbete som har lagts ner på att förbättra förordningsförslaget och ser fram emot att arbeta vidare med den text som ORDF har tagit fram.