KKR forskning kommenterad dagordning

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2008/09:234FAA

Kommenterad dagordning

riksdagen

2009-05-14

UTBILDNINGSDEPARTEMENTET

Forskningspolitiska enheten

Konkurrenskraftsrådet den 29 maj 2009 Forskning
Kommenterad dagordning inför samråd med EU-nämnden den 20 maj 2009 Korrigendum avseende Dp 13 j som överförts till näringsministern

1. Godkännande av den preliminära dagordningen

2. (ev.) Godkännande av A-punktslistan

dp 9. Förslag till rådets förordning om gemenskapens rättsliga ram för ett europeisk konsortium för forskningsinfrastruktur (ERIC)
- Politisk överenskommelse
- Behandlad som övrigpunkt i EUN 2008-09-19, som dagordningspunkt 2008-11-28

Kommissionen har presenterat ett förslag till förordning om en gemenskapslagstiftning för europeiska forskingsinfrastrukturer. Förordningen utgör en rättslig ram för att underlätta det gemensamma inrättandet och den gemensamma driften av forskningsanläggningar av europeiskt intresse mellan flera medlemsstater, länder associerade till ramprogrammet och/eller intresseorganisationer. För etableringen av ett Europeiskt forskningsinfrastrukturkonsortium, ERIC, som är en juridisk person, ska kommissionen agera på grundval av ansökan från grundande medlemmar, i vilka enligt förordningen minst tre medlemsstater måste ingå. En ERIC bör anses vara en internationell organisation i punkt- och mervärdesskattehänseende vilket skulle medföra att försäljningar till en ERIC inte belastas med sådana indirekta skatter. Förslaget innebär även att medlemsstaterna i övrigt ska vidta alla tänkbara åtgärder för att bevilja en ERIC så omfattande undantag från skatter som möjligt.

I COREPER har förslag väckts att en ERIC ska betraktas som en internationell organisation med endast två medlemsstater.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen är i huvudsak positiv till förslaget om ERIC, eftersom det underlättar tillkomsten av forskningsinfrastruktur på europeisk nivå utan att andra möjligheter stängs. Förslaget kan ha betydelse för etableringen av European Spallation Source, ESS, i Lund. Regeringen anser att frågan om skattefrihet behandlas på ett tillfredsställande sätt i förordningen enligt den kompromiss som ordförandeskapet lagt fram.

Regeringen avvisar förslaget att antalet medlemsstater i en ERIC reduceras från tre till två.

Se vidare rådspromemoria

Dp 10. Utvärdering och konsekvensanalys av europeiska program för forskning

i. Antagande av rådslutsatser och diskussion
ii. Presentation av Kommissionen av framstegsrapporten för FP7

- Diskussion i EUN 2009-02-27

Utvärdering av forskning, och då särskilt EU:s ramprogram för forskning, är en prioritet för det tjeckiska ordförandeskapet. En konferens på temat ordnades i Prag 24-25 februari. En del i utvärderingsarbetet är utvärderingen av 6e ramprogrammet som diskuterades vid konferensen. I slutsatserna betonar ordförandeskapet bl.a. betydelsen av att effektutvärderingar regelmässigt görs av EU:s forskningsprogram.

Kommissionen har också lagt fram en framstegsrapport för 7:e ramprogrammet. Den kommer att presenteras av kommissionen.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen stöder ordförandeskapets föreslag till rådslutsatser.

Dp 11.

Forskningsinfrastruktur och det Europeiska forskningsområdets regionala dimension
– Antagande av rådslutsatser
- Behandlad i EUN 2009-02-27

Forskningsinfrastruktur är en prioritet för det tjeckiska ordförandeskapet. Särskilt har ordförandeskapets lyft frågan om hur fördelningen av forskningsinfrastruktur ska ske inom det Europeiska forskningsområdet, ERA, särskilt avseende de ny medlemsstaterna och deras möjligheter att utnyttja strukturfonder.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen stöder ordförandeskapets föreslag till rådslutsatser.

Dp 12. Första stegen mot förverkligandet av Vision 2020 för det Europeiska forskningsområdet

- Antagande av rådslutsatser
- Behandlad i EUN 2008-11-28 och 2009-02-27

Som ett led i den s.k. Ljubljanaprocessen om utvecklingen av det Europeiska forskningsområdet, ERA, har ordförandeskapet inlett arbetet med att ta fram en plan för implementeringen av den Vision 2020 som antogs vid konkurrenskraftsrådets möte 2 december 2008.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen stöder ordförandeskapets förslag till rådslutsatser.

Se vidare rådspromemoria

Dp 13. Övriga frågor

b) Resultatet av konkurrenskraftsministrarnas informella möte (Prag den 3-5 maj 2009)

- Information från ordförandeskapet

Vid det informella rådsmötet för forskningsministrarna diskuterades två frågor, hur kunskapstriangeln bättre kan utvecklas (samverkan utbildning, forskning, innovation) och hur forskarnas karriärer ska främjas liksom forskarmobilitet.

f) Europeiskt partnerskap för forskare: bättre karriärer och ökad rörlighet

- Information från kommissionen och ordförandeskapet
- Diskuterat i EUN 2008-09-19 och 2008-11-28

På uppdrag av det franska ordförandeskapet har forskningsministrarna från Portugal och Luxemburg lagt fram förslag på åtgärder som kan föra frågan framåt.

h) (ev.) Eventuell associering av Ryska federationen till ramprogram -
- Information från kommissionen om lägesrapport
- Diskussion i EUN2009-02-27

Ryssland har begärt att bli associerad till sjunde ramprogrammet som en del i ett bredare avtal mellan Ryssland och EU. Idag finns ett samarbetsavtal på forskning. Kommissionen har inlett förberedelser för en associering av Ryssland. Tidigare finns associationsavtal till med bl.a. Israel och Schweiz. Frågan hanteras av UD.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen anser att förhandlingsmandatet ska åtföljas av en precisering baserad på den konsekvensanalys som gjorts.

i) (ev.) ITER

- Information från kommissionen om lägesrapport
- Diskuterat i EUN 2008-11-28, dessförinnan 2006

Enligt uppgift från Euratom kommer ITER-projektet att fördyras. Detaljerad information om omfattningen av detta finns ännu inte tillgänglig men kommer att presenteras vid ministermötet. Om underlag föreligger kommer information om tidtabell och procedur.

Borttaget
j) Europeiska institutet för innovation och teknik (EIT)
Näringsministerns fråga

k) Research Connection 2009

- Information från kommissionen om Pragkonferensen

Konferensen arrangerades av Kommissionen och det tjeckiska ordförandeskapet i syfte att främja deltagande från de nya medlemsstaterna i EU:s ramprogram.