KKR Dp. 5 RådsPM Better Regulation

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2008/09:234FA6

PM till riksdagen

2009-05-14

Näringsdepartementet

Marknad och konkurrens

Dp 5 Bättre lagstiftning
Dokumentbeteckning
9663/09 COMPET 264
Sammanfattning
Regelförenkling står på dagordningen vid mötet för konkurrenskrafts-rådet (KKR) den 28 maj 2009. Rådslutsatser kommer att antas om regelförenklingsarbetet. I liggande förslag till rådslutsatser anges bl.a. fortsatt inriktning på arbetet med konsekvensanalyser, minskning av administrativa bördor och förenkling av befintlig lagstiftning. Rådet förbinder sig att ta ytterligare ett antal steg framåt i arbetet med att åstadkomma bättre lagstiftning och kommissionen inbjuds särskilt till att vidta flera olika åtgärder för vidareutveckling av befintligt och framtida regelförenklingsarbete.
I Förslaget
1. Innehåll
Kommissionen presenterade i slutet av januari 2009 sin tredje strategiska översyn av regelförenklingsarbetet. Översynen indikerar i stora drag att arbetet med kommissionens förenklings- och åtgärdsprogram är på rätt spår. I vissa avseenden behöver dock processen föras snabbare framåt. Vid Konkurrenskraftsrådets möte i mars 2009 behandlas den lägesrapport kring regelförenklingsarbetet som ordförandeskapet tagit fram, innehållande en beskrivning av och reflektioner kring pågående och kommande regelförenklingsarbete. Därefter har diskussionsunderlag och utkast till rådslutsatser varit föremål för behandling vid fyra rådsarbetsgruppsmöten i april och maj 2009.

I föreliggande rådslutsatser betonas den viktiga roll som arbetet med att åstadkomma bättre lagstiftning spelar inom ramen för Lissabonprocessen för ökad konkurrenskraft, tillväxt och jobb. Det fastslås att regelförenklingsprinciperna måste även fortsättningsvis vara en grundläggande komponent i de åtgärder vi vidtar i den nuvarande svåra ekonomiska situationen. Ny regelgivning ska närmast ske när så är nödvändigt och då på ett så rättframt och transparent sätt som möjligt. Bördorna för medborgare, företag och myndigheter ska därvid hålls så låga som möjligt i förhållande till vad som erfordras för uppnående av satta policymål. EU-institutionerna och medlemsstaterna har ett gemensamt ansvar för att driva regelförenklingsarbetet framåt. Vidare betonas den viktiga roll som konsekvensanalyser har att fylla i regelgivningsarbetet. Rådet välkomnar kommissionens nya riktlinjer för konsekvensanalyser, vilka bl.a. syftar till att åstadkomma förbättrad kvantifiering av kostnader och nyttor, inkl. administrativa bördor och andra fullgörandekostnader, i olika regelförslag, liksom möjligheten att förlänga minimitiden för samråd med olika intressenter utöver åtta veckor. Vidare välkomnas arbetet hittills med det rullande förenklingsprogrammet och med att minska företagens administrativa bördor i riktning mot 25-procentsmålet 2012. I denna kontext uppskattas även arbetet av högnivågruppen under ledning av Edmund Stoiber.

Kommissionen inbjuds att presentera alla förslag för minskning av de administrativa bördorna inom de 13 prioriterade områdena för utgången av mandatperioden. Rådet uppmärksammar även vikten av tillänglighet till regelverken.

Rådet förbinder sig särskilt i föreliggande rådslutsatser bl.a. att beakta kommissionens konsekvensanalyser i tidigare och senare skeden av förhandlingsprocessen och fortsätta att överväga lämpliga och praktiskt möjliga sätt att genomföra konsekvensanalyser vid väsentliga tillägg till och ändringar av kommissionens förslag. I detta sammanhang anges även vikten av dels att beakta att ökade administrativa bördor ska undvikas, dels fortsatt dialog med Europaparlamentet kring bl.a. indikativa tidtabeller för övervägande av kommissionens förslag och arbetet med konsekvensanalyser. Medlemsstaterna inbjuds bl.a. att utveckla system för konsekvensanalyser och supportfunktioner och vid implementering av EU-rätt undvika ytterligare hinder mot de grundläggande fyra friheterna. Kommissionens inbjuds bl.a. att följa sina nya riktlinjer för konsekvensanalyser, fortsätta att samarbete med medlemsstaterna i tidiga faser av arbetet med konsekvensanalyser, utveckla samrådet med olika intressenter, kvantifiera de administrativa bördorna vid nya regelförslag inom de 13 prioriterade områdena och följa framstegen mot 25-procentsmålet 2012. Kommissionen inbjuds även bl.a. att genomföra ex-post utvärderingar av lagstiftning och därvid jämföra förväntade effekter med faktiskt utfall, vilket kan ge input framtida förenklingsinitiativ. Vidare bör möjligheter att ytterligare utvidga nu rådande förenklingsprogram till att omfatta andra aspekter av reglers olika bördor övervägas.

Avslutningsvis bekräftar rådet åter sin avsikt att fortsatt stödja och vidareutveckla strategin för att åstadkomma bättre lagstiftning och betonar att kommissionen ska ge fortsatta hög prioritet till regelförenklingsarbetet.
2. Gällande svenska regler och förslagets effekt på dessa
Inga.
3. Budgetära konsekvenser
Inga.
II Ståndpunkter
1. Svensk ståndpunkt

Sverige föreslås välkomna föreliggande förslag till rådslutsatser. Regelförenkling har som bekant hög prioritet för svensk del och kommer att vara en av flera viktiga frågor under vårt kommande ordförandeskap, under vilket vi har intentioner att anta nya rådslutsatser om det fortsatta regelförenklingsarbetet.
2. Remissinstansernas ståndpunkter
-
III Övrigt
1. Fortsatt behandling av ärendet
-
2. Rättslig grund och beslutsförfarande
Ej aktuell.
3. Fackuttryck/termer
-