Till innehåll på sidan

KKR Dp. 3 RådsPM Integrated Industrial Policy

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2008/09:234FA5

PM Till riksdagen

2009-05-05

Näringsdepartementet

Enheten för forskning, innovation och näringsutveckling

Dp 3: Rådsslutsatser på industripolitikens område
Dokumentbeteckning
Senast tillgängligt utkast 9605/09
Sammanfattning
Slutsatserna betonar vikten av en hållbar och konkurrenskraftig europeisk industri i tider av ekonomisk tillbakagång. Åtgärder behövs på kort, medel och lång sikt och slutsatserna betonar vikten av att dessa ligger i linje med medel- och långsiktiga mål i Lissabonstrategin. Vidare är det viktigt att regler om den inre marknaden, statsstöd och internationell handel tillgodoses. Insatserna bör även vara av horisontell karaktär för att ge lika villkor för alla industrisektorer. Sverige kan godta ordförandeskapets utkast till rådsslutsatser.
I Förslaget
1. Innehåll
Integrerade rådsslutsatser på industripolitikens område ska antas vid konkurrenskraftsrådets möte den 28-29 maj. Slutsatserna betonar vikten av en hållbar och konkurrenskraftig europeisk industri i tider av ekonomisk tillbakagång. Flera åtgärder har vidtagits inom ramen för den europeiska ekonomiska återhämtningsplanen och fortsatta insatser behövs på kort, medel och lång sikt. Viktigt är att dessa ligger i linje med de medel- och långsiktiga mål som finns i Lissabonstrategin. Att uppnå en kunskapsbaserad, säker, hållbar och energieffektiv europeisk industripolitik ska vara en vägledande princip.

Slutsatserna består av en inledande allmän del som hanterar industripolitiken i stort med hänvisningar till den europeiska ekonomiska återhämtningsplanen och slutsatser från Europeiska rådets vårtoppmöte.
Även råvaror hanteras i texten. Europeisk industri är beroende av ett antal råvaror och det är viktigt med en väl sammanhållen koordinering då frågan sträcker sig över fler politikområden som exempelvis energi, miljö och internationell handel.

De små- och medelstora företagen är väsentliga för jobb och tillväxt i den europeiska ekonomin och det är viktigt att skapa ett bra företagsklimat. Regelbördan för företagen bör minska, det är viktigt att nya regler och lagar inte orsakar onödiga kostnader för företagen. Det är också centralt med en väl fungerande inre marknad.

Det betonas vidare att den ekonomiska tillbakagången kan ses som en möjlighet till att underlätta övergången till en kunskapsbaserad, hållbar, energieffektiv ekonomi genom innovativa lösningar och investeringar för ökad konkurrenskraft Medlemsstaterna uppmanas därför att bibehålla volym och effektivitet för offentliga investeringar i forskning och innovation. Företagen uppmanas också att inte minska på forskningsutgifter, något som är centralt för att bibehålla en långsiktig konkurrenskraft. Protektionistiska åtgärder ska undvikas, både inom och utanför EU då detta kan riskera att förvärra den ekonomiska krisen.

Slutsatsernas andra del hanterar specifika industrisektorer; kemi, elektroteknik och fordon.

Det betonas att eventuella insatser som görs inom dessa områden ska vara av allmängiltig karaktär för att vid behov kunna appliceras på andra sektorer. Rådet välkomnar kommissionens regelbundna bevakning av situationen i olika industrisektorer. Vad gäller fordonsindustrin innehåller slutsatserna inte några nya förslag utan är främst en hänvisning till tidigare dokument och en hänvisning till fortsatt arbete med sektorn. Eventuella nya kostnadskrävande regler bör undvikas i dagens ekonomiska klimat och åtminstone kräva en konsekvensanalys.
2. Gällande svenska regler och förslagets effekt på dessa
Förslaget påverkar ej svenska regler
3. Budgetära konsekvenser
Förslaget har ej budgetära konsekvenser
II Ståndpunkter
1. Svensk ståndpunkt
Sverige kan godta ordförandeskapets utkast till rådsslutsater.
2. Remissinstansernas ståndpunkter
Förslaget har ej remissbehandlats
III Övrigt
1. Fortsatt behandling av ärendet
-
2. Rättslig grund och beslutsförfarande
Beslut om rådsslutsatser tas med enhällighet.
3. Fackuttryck/termer
-