KKR dp. 10 RådsPM Utvärdering

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2008/09:234FA2

PM Till riksdagen

2009-05-14

Utbildningsdepartementet

Forskningspolitiska enheten

Olof Sandberg

Dp. 10 Utvärdering och konsekvensanalys av europeiska program för forskning
Dokumentbeteckning
9615/09 RECH 140
I Förslaget

1. Innehåll
Utvärdering av forskning, och då särskilt EU:s ramprogram för forskning, är en prioritet för det tjeckiska ordförandeskapet. En konferens på temat ordnades i Prag 24-25 februari.
En del i utvärderingsarbetet är utvärderingen av 6e. Kommissionen har låtit en panel av oberoende experter genomföra en utvärdering.. Utvärderingsrapporten har ett antal rekommendationer och konstateranden. Expertgruppen konstaterar med oro en nedåtgående trend för det industriella deltagandet. Man föreslår bl.a. att innan förslag till kommande ramprogram presenteras bör kommissionen genomföra en analys av och tydligare dokumentera skälen för att ha ett ramprogam för forskning och innovation. Vidare understryker man behovet av kraftigt förbättrade administrativa procedurer. Expertgruppen föreslår vidare att interimsutvärderingen av det sjunde ramprogrammet särskilt ska beakta förenkling av procedurer, genusfrågan samt det låga industriella deltagandet.
I slutsatserna betonar ordförandeskapet bl.a. betydelsen av att effektutvärderingar regelmässigt görs av EU:s forskningsprogram.

II Ståndpunkter
1. Svensk ståndpunkt
Regeringen anser att kvalitet på forskning bör ha högsta prioritet. Detta avspeglas också i regeringens forskningsproposition där olika typer av kvalitetskriterier för forskningsfinansiering införs. I det sammanhanget är utvärdering och särskilt effektutvärdering värdefull. I takt med att EU:s ramprogram ökar i volym blir det mer angeläget att en effektutvärdering av detta görs. Regeringen gav 2007 Vinnova i uppdrag att, tillsammans med andra forskningsfinansiärer, göra en sådan utvärdering ur ett svenskt perspektiv.

Regeringen bör ge stöd till ordförandeskapets slutsatser.