JoF kommenterad dagordning

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2008/09:234FA1

SLUTLIG

Kommenterad dagordning

2009-05-14

Jordbruksdepartementet

Kommenterad dagordning inför Jordbruks- och fiskerådet den 25 maj 2009

1. Godkännande av dagordningen
2. Godkännande av A-punktslistan
3. Förenkling av den gemensamma jordbrukspolitiken
- Rådets slutsatser

Dokumentbeteckning
7771/09 AGRI 120
7932/09 AGRI 128

Rättslig grund
Rådets ordförandeskap (Tjeckien) vill att rådsslutsatser ska antas på grundval av kommissionens rapport. Rådsslutsatser antas med konsensus.

Bakgrund
De föreslagna rådsslutsatserna välkomnar kommissionens rapport och arbetet med att bland annat åstadkomma tekniska förenklingar och mer lättillgängliga rättsakter. Slutsatserna tar vidare fasta på framtida åtgärder för att förenkla jordbrukslagstiftningen. Kommissionen uppmanas bland annat att skyndsamt arbeta mot ytterligare förenklingar, samt att behandla de förenklingsförslag som inkommit från medlemsstaterna. Kommissionens uppmanas att rapportera om detta arbete till rådet i november 2009.

Sedan kommissionens rapport offentliggjordes i mars 2009 har ett stort antal medlemsstater framfört att de önskar se kraftfulla förenklingar inom områdena; direktstöd, tvärvillkor, märkning och registrering av djur samt inom landsbygdsprogrammet. Ett antal medlemsstater har även uttryckt oro för att förenklingsarbetet ska hota det skyddsnät för lantbrukare som finns genom den gemensamma jordbrukspolitiken. Sverige har bland annat påtalat behovet av en lagstiftning som möjliggör användande av moderna IT-verktyg vid rapportering och ansökningsförfaranden, samt behovet av förenklingar i regelverket om märkning och registrering av djur.

Vid Särskilda Jordbrukskommitténs (SJK) möte den 11 maj 2009 framförde samtliga medlemsstater ett generellt stöd för slutsatserna. En slutlig behandling av dem kommer att ske vid SJK den 18 maj, varefter de förväntas behandlas som en så kallad falsk B-punkt vid jordbruks- och fiskerådet den 25 maj. En falsk B-punkt är en fråga som satts upp bland andra B-punkter på dagordningen, trots att det redan finns en överenskommelse

Förslag till svensk ståndpunkt
Sverige välkomnar de resultat som redan har uppnåtts genom kommissionens program. Sverige kan ställa sig bakom de föreslagna rådsslutsatserna och anser att de utgör en god grund för det fortsatta arbetet med att förenkla den gemensamma jordbrukspolitiken.

Det bör i sammanhanget tilläggas att det tjeckiska ordförandeskapet valt att begränsa rådsslutsatserna till förenkling av den gemensamma jordbrukspolitiken och SJK:s kompetensområde. Sverige kan acceptera denna avgränsning, men betonar även vikten av förenklingar inom andra områden, t.ex. märkning och registrering av djur.

Den svenska regeringen har som mål att minska företagens administrativa kostnader till följd av statliga regler med minst 25 procent till hösten 2010.

Förutsättningarna för att uppnå detta mål inom jordbrukssektorn är i hög grad beroende av de åtgärder som tas på EU-nivå för att förenkla den gemensamma jordbrukspolitiken.

Sverige avser att fortsätta arbeta med frågan under det kommande ordförandeskapet. Frågor som avses behandlas är bl.a. förenklingar av hanteringen av gårdsstöd och märkning, registrering och journalföring av djur. Frågan kommer även att aktualiseras i samband med att kommissionen rapporterar till rådet i november om hur arbetet med medlemsstaternas förenklingsförslag framskrider.

EU-nämnden
Frågan har tidigare varit föremål för samråd i EU-nämnden den 17 april 2009.
4. Grönbok om reformen av den gemensamma fiskeripolitiken
- Diskussion

Dokumentbeteckning
8977/09 PECHE 102
9488/09 PECHE 111

Rättslig grund
-

Bakgrund
Den 22 april antog kommissionen en grönbok inför reformen av den gemensamma fiskeripolitiken. Den presenterades på jordbruks- och fiskerådet den 23 april och ett första meningsutbyte om innehållet kommer att ske på rådet den 25 maj.

I grönboken definierar kommissionen vad man anser är de viktigaste strukturella problemen med den gemensamma fiskeripolitiken (GFP). Dessa är (utan inbördes ordning):

Det djupt rotade problemet med överkapacitet i flottorna.
Vagt formulerade politiska mål som ger otillräcklig vägledning för beslutsfattande och genomförande.
Ett system för beslutsfattande som uppmuntrar till ett kortsiktigt tänkande.
Ett regelverk som inte ger näringen själv tillräckligt ansvar.
Bristande politisk vilja att se till att bestämmelserna följs och låg grad av efterlevnad i näringen.

Grönboken kommer inte att diskuteras formellt vid rådet under Sveriges ordförandeskap eftersom den då är ute på konsultation, men den kommer bland annat upp vid fiskeridirektörernas möte den 2-3 juli.

Förslag till svensk ståndpunkt
Sverige delar kommissionens syn på de fem viktigaste strukturella problemen. Sverige vill även lyfta fram betydelsen av samstämmighet med andra politikområden såsom EU:s havspolitik, vattendirektivet och EU:s marina strategi.

Sverige delar kommissionens bedömning att det behövs en genomgripande reform av den gemensamma fiskeripolitiken. Under det svenska ordförandeskapet och fortsatt under reformarbetet kommer regeringen att arbeta för att föra frågan om den nya fiskeripolitiken framåt mot en hållbar gemensam fiskeripolitik i Europeiska unionen.

Det är viktigt att i översynen utgå från själva drivkraften för fisket - att tillhandahålla ett viktigt livsmedel till unionens konsumenter. Grunden för det är långsiktigt hållbar förvaltning av alla berörda fiskbestånd Vidare måste också frågor som rör sysselsättning och lokal utveckling beaktas liksom frågor som rör fritidsfiske och fiske som turistnäring.

Fiskets omfattning måste anpassas så att det generera en lönsamhet för näringen, vilket i sin tur möjliggör levande kust- och glesbygder i många delar av EU.

EU-nämnden
Frågan har tidigare varit föremål för samråd i EU-nämnden den 17 april 2009.

För mer information se rådsPM.

5. Övriga frågor
a) Uttalande om de kommande stegen i utfasningen av fångst som kastas överbord
– Föredragning av kommissionen

Dokumentbeteckning
-
Rättslig grund
-

Bakgrund
Kommissionen önskar ta upp frågan om utkast av fisk. Närmre uppgifter om innehållet är ännu inte tillgängliga men troligtvis avser det kommande steg i arbetet med att fasa ut utkast av fisk. Detta avser exempelvis vikten av att fortsatt minska fiskeansträngningen i enlighet med förvaltningsplaner och utveckling av selektiva redskap. Man kan också förvänta sig förslag på ytterligare konsekvensstudier av ett framtida förbud mot utkast.

Förslag till svensk ståndpunkt
Sverige anser att utkast av fisk (discard) så snart som möjligt måste åtgärdas och är positiv till åtgärder som syftar till att minska såväl utkast som bifångster av oönskad fisk.

EU-nämnden
Frågan har varit föremål för samråd i EU-nämnden vid ett flertal tillfällen, senast den 12 december 2008 i samband med TAC och kvotförhandlingarna för gemenskapens vatten i Västerhavet under 2009.