JoF, dp 10 råds-pm klimatanpassning

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2008/09:234FF1

Rådspromemoria

2009-07-03

Jordbruksdepartementet

Rådets möte Jordbruk- och Fiskeministrarna den 13 juli 2009

Dagordningspunkt 10

Rubrik: Anpassning till klimatförändring: utmaningen för EU:s jordbruk och landsbygd

Dokument: Arbetsdokument från kommissionen som åtföljde vitboken om anpassning till klimatförändringar: till vitpapper om anpassning till klimatförändringar: anpassning till klimatförändringar: utmaningen för det EU:s jordbruk och landsbygd.

Tidigare dokument: KOM (2009) slutlig, Fakta-PM Miljödepartementet 2008/09:FPM116,

Tidigare behandlad vid samråd med EU-nämnden:
Vitpappret har varit föremål för samråd i samband med slutsatser vid Miljöministermötet 25 juni. Arbetsdokumentet behandlades inte vid detta tillfälle.
Bakgrund
Under kommande år kommer klimatförändringarna troligtvis få genomgripande effekter på olika ekonomiska sektorer såsom jordbruk, energi, transport, turism och sjuk- och hälsovård. Ekosystemen och den biologiska mångfalden kommer också att påverkas. Klimatförändringens effekter kommer att variera mellan olika geografiska områden och sektorer.

Kommissionen antog 2007 grönboken Anpassning till klimatförändringar i Europa som följdes av ett brett offentligt och interinstitutionellt samråd. Konsekvensanalysen byggde på den fjärde IPCC-rapporten, Europeiska miljöbyråns, Gemensamma forskningscentrumets och Världshälsoorganisationens rapport om klimatförändringens effekter i Europa och en lång rad rapporter och forskningsprojekt om klimateffekter och anpassning.

Kommissionens vitbok Anpassning till klimatförändring är en vidareutveckling av diskussionen på EU-nivå om klimatförändringens effekter och har som syfte att se till att EU och medlemsstaterna kan delta fullt ut både i utformningen av politiken och i det praktiska genomförandet av lösningar, med beaktande av att de flesta anpassningsåtgärder måste vidtas på nationell, regional eller lokal nivå. Arbetsdokumentet är ett underlag till vitboken och behandlar anpassning av EU:s jordbruk och landsbygd till ett förändrat klimat.
Rättslig grund och beslutsförfarande
-
Svensk ståndpunkt
Sverige välkomnar arbetsdokumentet och anser att det ger en bra första beskrivning av de problem och möjligheter som uppstår för det Europeiska jordbruket och landsbygden vid klimatförändring. Sverige är särskilt positivt till ökat samarbete mellan medlemsländerna och på att ökade forskningsinsatser avseende åtgärder för att milda effekterna särskilt betonas. Att finna möjligheter till synergieffekter bl.a. med vad som krävs för att minska utsläppen av växthusgaser inom EU:s jordbruk är något som Sverige anser bör utvecklas.
Europaparlamentets inställning
Har inte behandlats av Europaparlamentet
Förslaget
Klimatförändringen kommer på ett komplext sätt påverka de bio-fysiska processerna som är grunden för jordbruk och både positiva såväl som negativa effekter kommer att uppstå för EU:s olika regioner.

Effekterna för växtodlingen såväl som djurhållningen kommer att vara flera och skiftande beroende på en rad faktorer som beskrivs kortfattat i arbetsdokumentet. Då skogsbruket spelar en viktig roll i många landsbygdsområden kommer klimatförändringen att öka riskerna för stormar, bränder och skadegörar- och sjukdomsangrepp.

Hur sårbart jordbruket i EU är varierar bl.a. beroende på vilken produktion som bedrivs, diversifieringsgraden, kunskapen hos företagarna och tillgång till teknik. Det finns redan nu ett antal åtgärder som är möjliga att vidta på gårds- såväl som på sektorsnivå för att minska sårbarheten. Dessa beskrivs kortfattat i arbetsdokumentet.

I arbetsdokumentet nämns ett antal riktlinjer för att utveckla en anpassningsstrategi för det Europeiska jordbruket. Några av de områden som lyfts fram är en förbättrad integrering av ramdirektivet för vatten och direktivet för översvämningar i relevanta instrument inom den gemensamma jordbrukspolitiken. Likaledes betonas vikten av att utveckla jordbrukets ekosystembevarande funktion och förvaltningen av den biologiska mångfalden. Vidare betonas nödvändigheten av att vidareutveckla förebyggande åtgärder anpassade till regionala förhållanden och förbättra möjligheterna att finna synergieffekter med åtgärder inom andra områden. Slutligen betonas vikten av att främja samarbetet mellan medlemsländerna och att intensifiera forskningen om jordbruk och klimat.
Gällande svenska regler och förslagets effekter på dessa
-
Ekonomiska konsekvenser
Innehåller inga förslag
Övrigt