Gaerc kom dagordn

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2007/08:14262 Till p. 1

DOC
REGERINGSKANSLIET Kommenterad dagordning
Utrikesdepartementet Ministerrådet

2008-03-03
Enheten för Europeiska unionen

Kommenterad dagordning för rådet för allmänna frågor och yttre förbindelser den 10 mars 2008

ALLMÄNNA RÅDET 10 MARS 2008

1. Godkännande av den preliminära dagordningen

2. Godkännande av A-punkterna

3. Resolutioner, synpunkter och beslut antagna av Europaparlamentet vid dess session i Strasbourg 18 till 21 februari 2008.

4. Förberedelser inför Europeiska Rådets möte den 13-14 mars 2008
Diskussions- och beslutspunkt

- Utkast till rådsslutsatser
Allmänna rådet kommer att fastställa preliminära slutsatser inför Europeiska rådets möte den 13-14 mars. Slutsatsutkastet innehåller fyra rubriker:
1) Lissabonstrategin 2008-2010
2) Klimatförändringar och energi
3) Stabiliteten på de finansiella marknaderna
4) Eventuellt slutsatser yttre förbindelser

Avseende Lissabonstrategin 2008-2010 föreslås Europeiska rådet bekräfta att de nuvarande integrerade riktlinjerna fortsatt är giltiga. Europeiska rådet föreslås vidare anta de landspecifika rekommendationerna. Fokus för cykeln 2008-2010 föreslås ligga på genomförande, Europeiska rådet föreslås därför återbekräfta att de fyra prioriterade områden som överenskoms i mars 2006 utgör strategins hörnstenar.

Vidare föreslås Europeiska rådet anta slutsatser om vikten av att investera i forskning, innovationer och kreativitet liksom att främja små och medelstora företags potential. Ytterligare ansträngningar bör göras för att minska de administrativa bördorna med 25% fram till 2012 och Europeiska rådet föreslås bekräfta att den inre marknaden fortsatt är en avgörande faktor för att öka levnadsstandarden i Europa och öka Europas konkurrenskraft i en globaliserad värld. Därför behövs en effektiv uppföljning av översynen av den inre marknaden med fokus på vilka åtgärder som är nödvändiga för att avskaffa kvarvarande hinder som hindrar den fria rörligheten för att på så sätt öka tillväxten och sysselsättningen inom EU. Europeiska rådet föreslås även anta slutsatser om vikten av att EU förstärker den så kallade externa dimension av Lissabonstrategin. Europeiska rådet föreslås också anta slutsatser om vikten av att investera i människor och modernisera arbetsmarknaderna.

Europeiska rådet föreslås anta slutsatser som bekräftar EU:s åtaganden på området klimatförändringar och förnybar energi. Målet är att säkra ett ambitiöst och omfattande post-Kyotoavtal om klimatförändringar i Köpenhamn 2009. Ytterligare text är att vänta mot bakgrund av resultaten vid energi- och miljörådens möten.

Avseende områdena Stabiliteten på de finansiella marknaderna och Yttre förbindelser finns ännu inga slutsatser att ta ställning till.

Regeringen välkomnar att behovet av fördjupat genomförande av Lissabonstrategin på såväl nationell som på EU-nivå under nästa treårsperiod understryks. Regeringen välkomnar också den stabilitet och kontinuitet som de oförändrade integrerade riktlinjerna innebär liksom fortsatt fokus på de fyra prioriterade områden som beslutades av Europeiska rådet i mars 2006. Lissabonstrategin är en långsiktig strategi som kräver långsiktigt arbete, det är därför inte meningsfullt att ändra fokus och inriktning år från år.

- Klimatförändring och säkerhet
Det framgår av rådsslutsatserna från toppmötet den 21/22 juni 2007 att det blir alltmer uppenbart att klimatförändring i betydande grad kommer att påverka internationella säkerhetsfrågor. Europeiska rådet uppmanade därför den höge representanten och Europeiska kommissionen att nära samarbeta i denna viktiga fråga och att förelägga Europeiska rådet en gemensam rapport våren 2008.

Rapporten har ännu inte presenterats så det är i nuläget inte möjligt att säga vad den exakt kommer att innehålla, men det kan förväntas att rapporten kommer att innehålla en bred genomgång av tänkbara säkerhetskonsekvenser av klimatförändringar.

RÅDET FÖR YTTRE FÖRBINDELSER 10 MARS 2008

1. Västra Balkan
Diskussions- och beslutspunkt

Ordförandeskapet har aviserat att Västra Balkan kommer att diskuteras under lunchen. Inga uppgifter finns i dagsläget om den närmare inriktningen av diskussionen men sannolikt torde fokus komma att ligga på utvecklingen i Serbien och Kosovo.

Rådsslutsatser är att vänta om det regionala samarbetet på Västra Balkan som välkomnar att den verksamhet som hittills bedrivits av Stabilitetspakten nu övergår till det nyinrättade Regional Cooperation Council (RCC), ägd av regionen och med sekretariat i Sarajevo. Slutsatserna väntas uttrycka stöd för RCC:s arbete och understryka att fortsatta framsteg i det regionala samarbetet kommer vara avhängiga det lokala ägarskapet samt att hela regionen inkluderas och deltar i samarbetet.

Slutsatser kan också förväntas om Bosnien och Hercegovina (BiH) som välkomnar att fredsimplementeringsrådet (PIC SB) beslutat om en plan för avveckling av den Höge Representantens kontor (OHR) i landet. Stängningen av OHR kommer att styras av att BiH uppnår ett antal konkreta och i förväg definierade mål. Sannolikt kommer slutsatserna också framhålla landets framtid inom EU och vikten av fortsatta reformansträngningar så att ett undertecknande i närtid kan göras av Stabiliserings- och Associeringsavtalet med EU (SAA).

Regeringen kommer att understryka vikten av ett fungerande regionalt samarbete framöver. Förutsättningar bör skapas för ett regionalt samarbete som inkluderar alla parter på Balkan.

När det gäller BiH avser regeringen framhålla det angelägna i att BiH nu oåterkalleligen sätts på ett tydligt EU-spår och att EU därvidlag står berett att spela en större roll i BiH framöver. Beträffande Kosovo kommer regeringen att betona ett långsiktigt politiskt engagemang och ekonomiskt stöd till Kosovo och till regionen i sin helhet. Att stödja Kosovo i statsbyggandet kommer att vara en krävande uppgift under lång tid framöver och EU har ett stort ansvar att styra Kosovo i riktning mot regionalt samarbete och europeisk integration.

2. Mellanöstern

- Fredsprocessen i mellanöstern
Diskussions- och ev beslutspunkt.

Rådet kommer att diskutera utvecklingen i Mellanöstern, med fokus på det alarmerande läget i och kring Gaza. Det handlar dels om hur EU kan stödja parterna att återgå till dialog och förbättra läget på marken. Detta är särskilt angeläget mot bakgrund av den senaste tidens upptrappning av våldet, som är djupt oroande. Såväl attacker mot Gaza som attacker mot Sderot eller Ashkelon i Israel är oacceptabla. Diskussionen gäller också den förvärrade humanitära situationen i Gaza och hur EU kan säkra att det omfattande biståndet kan genomföras, i enlighet med Paris-konferensen. För Sverige, som betydande biståndsgivare, är frågan angelägen. Regeringen välkomnar denna diskussion om en stärkt EU-roll i fredsprocessen.

- (ev.) Libanon
Ev. diskussionspunkt.

Rådet kommer eventuellt att diskutera Libanon. Diskussionen förväntas handla om den fortsatt låsta politiska situationen. Presidentomröstningen har skjutits upp för femtonde gången, till den 11 mars 2008. Situationen i Libanon är spänd och riskerar att förvärras om inte en lösning kan uppnås. Regeringen stöder den plan som Arabförbundets generalsekreterare har presenterat för en lösning av situationen.

3. Afghanistan
Diskussionspunkt

EU fäster fortsatt stor vikt vid Afghanistan och rådet förväntas ha en bred diskussion om utvecklingen i landet och EU:s fortsatta roll. Viktiga utgångspunkter i denna diskussion väntas vara bland annat säkerhetssituationen i landet, EU:s insatser i Afghanistan och uppföljning till JCMB-mötet (Joint Coordination and Monitoring Board) i Tokyo i början av februari. Diskussionen torde också vara av betydelse inför det förestående givarmötet i Paris i juni.

Regeringen ser det som mycket värdefullt med en diskussion om hur internationella samfundet, såväl FN som EU, kan stärka sin roll i Afghanistan, inte minst genom bättre samordning mellan olika insatser på plats. Viktiga problemområden avseende Afghanistan är, förutom den tilltagande instabiliteten, den ökade produktionen av narkotika och den därmed sammanhängande korruptionen, bristen på en fungerande civil statsapparat, liksom bristen på demokratisk samhällsstyrning och respekt för de mänskliga rättigheterna.

4.

Zimbabwe
Diskussions- och beslutspunkt.

Behandlingen i rådet ska ses i ljuset av den fortsatt krisartade politiska, humanitära, sociala och ekonomiska situationen i Zimbabwe. Diskussionen om Zimbabwe förväntas handla om förutsättningarna för fria och rättvisa president-, parlaments- och lokalval den 29 mars, samt den regionala samarbetsorganisationen SADCs (Southern African Development Community) fortsatta agerande för att nå en lösning av den politiska krisen i Zimbabwe. Rådslutsatserna förutses ta upp att EU nära följer utvecklingen i Zimbabwe, särskilt inför valen, och är fortsatt oroat över situationen. Rådslutsatserna förväntas notera att EU inte har fått någon inbjudan att sända valobservatörer.

Regeringen välkomnar en diskussion om utvecklingen i Zimbabwe. Regeringen anser att situationen i Zimbabwe fortsatt är oroväckande, inte minst vad gäller våldet i samhället. För att en demokratisk förändringsprocess ska möjliggöras och blir trovärdig anser regeringen att det krävs påtagliga förbättringar av det politiska, sociala, humanitära och ekonomiska klimatet i Zimbabwe.

5. WTO/DDA
Diskussionspunkt. Ev beslutspunkt.

I WTO-förhandlingarna har det under de senaste månaderna vuxit fram en vilja att kraftsamla för att försöka avsluta rundan under 2008. Strategin för hur detta skall kunna ske är att försöka få till stånd ett genombrott i förhandlingarna under våren 2008. Ett sådant genombrott skulle främst beröra de två mest komplicerade förhandlingsområdena i rundan, dvs jordbruk och industrivaror. Om ett genombrott sker är tanken att det ska vara möjligt att slutföra förhandlingarna på övriga områden under resten av 2008. Ett slutuppgörelse skulle då kunna antas vid ett ministermöte i slutet av året.

Ordförandena i förhandlingsgrupperna för jordbruk och industrivaror presenterade utkast till en uppgörelse sommaren 2007. Dessa har diskuterats intensivt sedan dess. Reviderade versioner av dessa utkast presenterades 8 februari. En första kortare diskussion hölls i rådet 18 februari. Syftet med att ta upp DDA på GAERC även denna gång är att ge medlemsstaterna tillfälle för en djupare diskussion om de reviderade pappren och hur EU ska agera framöver. Rådsslutsatser kan bli aktuellt för att fastslå EU:s prioriteringar inför den fortsatta förhandlingsprocessen.

Regeringen avser verka för att kommissionen agerar flexibelt och konstruktivt vid det fortsatta arbetet i Genève med syftet att få till stånd ett genombrott i förhandlingarna under våren.

6. Georgien
Diskussionspunkt.

Regeringen har föreslagit punkten på dagordningen eftersom en diskussion om förberedelserna för kommande parlamentsval i Georgien är önskvärd. Diskussionen kommer sannolikt att fokusera på EU:s förväntningar på hur valet genomförs och det stöd som EU kan lämna för att förbereda valet.

Regeringen avser i diskussionen också ta upp frågan om ett eventuellt viseringsförenklingsavtal mellan EU och Georgien.

Regeringen anser att EU bör genomföra substantiella insatser för att stödja Georgien inför och under genomförandet av kommande parlamentsval. Regeringen anser också att EU bör gå vidare och ge Europeiska kommissionen mandat att inleda förhandlingar om ett viseringsförenklingsavtal med Georgien, givet att Georgien uppfyller kriterierna inom ramen för den gemensamma ansatsen, dvs. att förhandlingar parallellt inleds om ett återtagandeavtal, att Georgien förstärker den administrativa kapaciteten på migrationsområdet, aktivt bekämpar korruption, människohandel och människosmuggling och främjar mänskliga rättigheter.

7. Iran
Diskussionspunkt

Frågan om hur EU skall implementera den resolution om ytterligare sanktioner mot Iran som Säkerhetsrådet nyligen enats om kan komma att beröras. Avstämning efter IAEA-rapporten som konstaterade fortsatta frågetecken kring delar av Irans kärntekniska program kan även förväntas. Rådsdiskussionen kommer sannolikt att ge möjlighet till meningsutbyte kring vilka eventuella åtgärder EU självständigt kan överväga utöver FN, som svartlistning av ytterligare iranska individer och entiteter. Möjligen berörs också den inrikespolitiska situationen i Iran inför parlamentsvalen den 14 mars.

Regeringen anser det beklagligt att Iran fortsatt vägrar att efterleva säkerhetsrådets resolutioner och är oroad över Irans ökande kapacitet att anrika uran och vidareutveckling av missiler. Regeringen förblir samtidigt övertygad om att frågan måste lösas på diplomatisk väg och att ett brett förankrat internationellt tryck har bäst förutsättningar att påverka Iran. EU bör ha beredskap att enas om egna åtgärder beroende på utfallet av FN-processen. EU:s överväganden bör ta sikte på Irans nukleära program och missilverksamhet.

I anslutning till GAERC-mötet

EU – Europeiska Rådets Quadripartite-möte
Detta är ett regelbundet återkommande möte varje termin mellan ordförandeskapet och generalsekreteraren i Europarådet, i detta fall mellan Slovakien och Slovenien. Parterna är överens om att försöka koncentrera diskussionen till en eller två angelägna frågor. Denna gång tar man upp valövervakning och medias roll i valkampanjerna, samt Västra Balkan. Nästa möte planeras äga rum i oktober och då mellan det svenska ordförandeskapet i Europarådet och det franska EU-ordförandeskapet.

Trojkamöte Albanien
I marginalen till GAERC kommer EU att genomföra ett politiskt trojkamöte med Albanien för att diskutera aktuella frågor mellan Albanien och EU. Sannolikt kommer det politiska läget i landet, inkl det i regionen att diskuteras. Bland andra frågor som kan komma upp är reformprocessen särskilt när det gäller åtgärder mot korruption och den organiserade brottsligheten samt den fortsatta implementeringen av Stabiliserings- och associeringsavtalet (SAA).

Samarbetsråd med Ukraina
I marginalen till GAERC äger samarbetsråd med Ukraina rum.

Mötet förväntas fokusera på implementering av EU-Ukraine Joint Action Plan och rådsslutsaterna från den 21 februari 2005 samt förhandlingarna om ett ”New Enhanced Agreement”. I samband med det sistnämnda kommer sannolikt de nyligen inledda förhandlingarna om ett frihandelsområde att uppta en stor del av diskussionen. Regeringen välkomnar att förhandlingarna om ett frihandelsområde har inletts och förutser att detta kommer att utgöra ett kärnelement i det nya avtalet mellan Ukraina och EU.

Associeringsråd med Algeriet
I anslutning till GAERC kommer det tredje associeringsrådet mellan EU och Algeriet att äga rum. Sedan det senaste rådet den 24 april 2007 har relationerna mellan EU och Algeriet förstärkts. Vid associeringsrådet kommer en deklaration om relationerna mellan EU och Algeriet att antas. Deklarationen tar upp en rad frågor, däribland mänskliga rättigheter, ekonomiska reformer, handelsfrågor, energi och fri rörlighet för personer. I deklarationen betonas även behovet av att finna en politisk lösning på Västsaharakonflikten och alla berörda parter uppmanas att stödja den pågående förhandlingsprocessen.