FAC, Kommenterad dagordning

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2018/19:4CD642

DOCX


Kommenterad dagordning

Minister

rådet

2019-06-10

Utrikesdepartementet

Europakorrespondentenheten


Utrikesministrarnas möte den 17 juni 2019

Kommenterad dagordning

Godkännande av dagordningen

A-punkter

Aktuella frågor

Informationspunkt

I sin inledning väntas EU:s Höga Representant Federica Mogherini ta upp information om aktuella frågor på utrikesområdet.

En effektiv GUSP

Diskussionspunkt

Ansvarigt statsråd: Utrikesminister Margot Wallström

Diskussionens innehåll: Rådet förväntas diskutera arbetsmetoderna för utformningen av den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen välkomnar en diskussion i rådet om arbetsmetoderna för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken. EU är Sveriges centrala utrikespolitiska plattform. Vi har därmed tydligt intresse av en stark och välfungerande gemensam utrikes- och säkerhetspolitik. De allt mer komplexa utmaningarna i EU:s grannskap och globalt ställer allt större krav på EU:s handlingsförmåga. Vid FAC avser regeringen framhålla vikten av ett bättre användande av existerande resurser och mötesformat. Det handlar såväl om att stärka samverkan mellan den Höga Representanten och medlemsländerna, som ett bättre utnyttjande av EU-delegationerna och EU-ländernas ambassaders viktiga kunskaper för arbetet i Bryssel. Det handlar också om att stärka FAC som forum för strategiska diskussioner med inriktning på konkreta åtgärder från EU:s sida i enskilda frågor, kriser eller konflikter. Regeringen avser även betona vikten av att alla medlemsländer stödjer EU:s grundläggande värderingar.

Genomlysning av EU:s globala strategi (gemensamt möte utrikesministrar och försvarsministrar)

Diskussions- och beslutspunkt

Ansvarigt statsråd: Margot Wallström och Peter Hultqvist

Diskussionens innehåll: Vid FAC i jumboformat kommer en diskussion att äga rum om Höga Representantens genomlysning av EU:s globala strategi för utrikes- och säkerhetspolitik. Under denna punkt kommer även separata rådslutsatser om säkerhet och försvar samt om multilateralism att antas.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen stödjer EU:s globala strategi för utrikes- och säkerhetspolitik. Strategin utgör en strategisk plattform för EU:s agerande på det externa området. Strategin återspeglar bredden av de instrument som EU förfogar över som global aktör. Det är också dess styrka. Strategin är i hög grad fortsatt relevant. Regeringen välkomnar samtidigt i ljuset av det förändrade omvärldsläget att den Höga Representanten har initierat en genomlysning av densamma.

Inför genomlysningen har regeringen framfört att det tydligt bör framgå att EU ska ta en ledande roll i att försvara och utveckla det multilaterala systemet. EU bör också stärka arbetet med att främja mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer internt, i vårt bredare grannskap och globalt. Regeringen har också betonat att jämställdhet, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, kvinnor, fred och säkerhet liksom klimat och säkerhet tydligt ska lyftas fram i översynen. Det är även viktigt att i genomlysningen inkludera hur EU kan hantera nya utmaningar såsom cyber och hybridhot.

Säkerhet och försvar förblir en central del av den globala strategin. Det fördjupade samarbetet inom EU om säkerhet och försvar måste gå hand i hand med stärkta partnerskap. Försvaret av den europeiska säkerhetsordningen och den transatlantiska länken är fortsatt centralt. Regeringen bejakar fortsatt aktivt deltagande i arbetet för att stärka både det civila och militära samarbetet inom EU:s säkerhets- och försvarspolitik.


Datum för tidigare behandling i riksdagen: Inför den globala strategins antagande var frågan uppe för samråd i EU-nämnden inför FAC i juni och oktober 2016. Frågan har också behandlats vid FAC 2017 och 2018 i samband med de genomföranderapporter som då diskuterades.

Sudan

Diskussionspunkt

Ansvarigt statsråd: Utrikesminister Margot Wallström

Diskussionens innehåll: Rådet förväntas diskutera situationen i Sudan.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen är mycket oroad över utvecklingen i Sudan och fördömer kraftigt de våldsamheter som förekommit från säkerhetsstyrkor mot fredliga demonstranter. En oberoende och transparent utredning av våldet är nödvändig. Regeringen betonar att militärrådet skyndsamt och fredligt, och i samråd med oppositionen, måste överlämna makten till ett civil-lett övergångsstyre, om vilket det råder samsyn inom EU. Regeringen understryker vikten av att EU stärker sin dialog med Afrikanska unionen (AU), FN och andra aktörer, och konstaterar att AU har en särskilt viktig roll. Regeringen understryker också behovet av att kvinnors och ungas roll i proteströrelsen omsätts till reellt politiskt inflytande.

Informell lunch med Jordaniens utrikesminister

Diskussionspunkt

Ansvarigt statsråd: Utrikesminister Margot Wallström

Diskussionens innehåll: Rådet förväntas hålla en informell lunchdiskussion om fredsprocessen i Mellanöstern (MEPP) med Jordaniens utrikesminister Safadi.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen välkomnar att EU:s utrikesministrar ges möjlighet att diskutera frågor som rör MEPP med Jordanien som konstruktiv partner i MEPP och som ett av två arabländer som har fredsavtal och diplomatiska förbindelser med Israel. Regeringen anser det viktigt att stödja Jordanien i dess engagemang för FN-organet UNRWA, då Jordanien har den största palestinska flyktingbefolkningen. Jordanien har vidare en viktig roll att mobilisera politiskt stöd och resurser i regionen för UNRWA. Regeringen stödjer Jordaniens roll i MEPP, inklusive dess väktarroll för de heliga platserna i Jerusalem som bekräftats i fredsavtalet mellan Jordanien och Israel 1994. Regeringen avser upprepa välkänd svensk ståndpunkt om MEPP i linje med EU:s policy: stöd till tvåstatslösningen och att ockupationen måste få ett slut, samt vikten av EU-enighet vid en eventuell lansering av den amerikanska planen.