Ekofin_kommenteraddagordning

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2016/17:470CFC

PDF

Kommenterad dagordning

Rådet

2017-02-13

Finansdepartementet

Ekofinrådets möte den 21 februari 2017

Kommenterad dagordning

Enligt den preliminära dagordning som framkom den 2 februari 2017.

1.Godkännande av den preliminära dagordningen Lagstiftningsöverläggningar

2.(ev.) Godkännande av A-punktslistan

3.(ev.) Direktivet mot skatteundandraganden

- Beslutspunkt

Rådet ska besluta om allmän inriktning avseende ändringsdirektivet till direktivet mot skatteundandraganden vad gäller hybrida missmatchningar med tredjeländer.

Överläggning har skett med skatteutskottet den 1 december 2016. Vidare är överläggning planerad i skatteutskottet den 14 februari 2017. Samråd med EU-nämnden har skett den 4 november och den 2 december 2016.

Vid Ekofinrådets möte den 6 december 2016 kunde ingen överenskommelse nås om ändringsdirektivet. Diskussionerna kommer därför fortsätta vid detta möte.

Den 12 juli 2016 antogs direktivet mot skatteundandraganden som bl.a. innehåller regler om hybrida missmatchningar inom EU avseende både hybrida företag och hybrida instrument. När direktivet antogs gavs samtidigt

kommissionen i uppdrag att ta fram ett förslag med ytterligare hybridregler som involverar tredjeland och som är i linje med och lika effektiva som OECD:s BEPS-rekommendationer om hybridregler.

Kommissionen presenterade den 25 oktober 2016 sitt förslag i form av ett ändringsdirektiv till direktivet mot skatteundandraganden. Kommissionen föreslår i ändringsdirektivet att redan antagna hybridregler om hybridföretag och hybridinstrument ska utvidgas och även involvera tredjeländer. Det föreslås också att fler regler om hybrida missmatchningar ska införas. Det gäller hybridregler som involverar fasta driftställen, hybridöverföringar, importerade missmatchningar och missmatchningar som rör företag med dubbel hemvist. Ändringsdirektivet behandlas i fakta-PM 2016/17:FPM28.

Jämfört med det ursprungliga förslaget har anpassningar gjorts av reglerna under förhandlingarna som innebär att ändringsdirektivet närmare överensstämmer med OECD:s BEPS-rekommendationer samt innehåller en större grad av tydlighet. Dessutom finns det nu förslag på ytterligare en hybridregel som också återfinns i OECD:s rekommendationer. Det är en regel som ska motverka att begränsat skattskyldiga innehar transparenta företag för beskattningsändamål.

Förslag till svensk ståndpunkt

Att motverka skatteflykt och skatteundandragande är en hög politisk prioritering för regeringen. Regeringen är därför positiv till förslagets syfte. Nyttan av att ha harmoniserade regler mot skatteundandraganden måste dock vägas mot medlemsstaternas befogenheter och möjligheten att kunna införa och behålla egna nationella regler. Det är viktigt med väl genomarbetade och tydliga regler och att OECD:s BEPS-rekommendationer beaktas. Regeringen kan stödja ordförandeskapets inriktning i kompromissförslaget. Förslaget är omfattande och regeringen bör därför verka för att tillräckligt med tid ges för genomförandet av förslaget.

4.Övriga frågor

Aktuella lagstiftningsförslag som rör finansiella tjänster

- Informationspunkt

2 (7)

Ordförandeskapet väntas informera om hur arbetet går med aktuella lagstiftningsförslag om finansiella tjänster.

Icke lagstiftande verksamhet

5.Godkännande av A-punktslistan

6.Uppföljning av rådets slutsatser av den 8 november om kriterierna för en EU-förteckning över icke samarbetsvilliga jurisdiktioner på skatteområdet och den process som ska resultera i upprättandet av förteckningen

- Diskussionspunkt

Rådet ska få en lägesrapport om uppförandekodgruppens arbete med att följa upp rådets slutsatser från den 8 november 2016 om kriterierna för en EU-förteckning över icke samarbetsvilliga jurisdiktioner på skatteområdet och den process som ska resultera i upprättandet av förteckningen.

Överläggning planeras ske med skatteutskottet den 14 februari 2017. Samråd skedde med EU-nämnden den 4 november 2016 om rådets slutsatser om kriterierna för och processen för att upprätta den aktuella förteckningen.

I maj 2016 antog Ekofinrådet slutsatser om en extern strategi och åtgärder mot missbruk av skatteavtal. I slutsatserna gavs uppförandekodgruppen ett mandat att arbeta med frågan om att upprätta en EU-förteckning över icke samarbetsvilliga jurisdiktioner i tredjeländer och att utforska samordnade defensiva åtgärder på EU-nivå utan att detta ska påverka medlemsstaternas befogenheter. Behovet av att arbeta nära och parallellt med OECD och att ta hänsyn till arbetet i Global Forum on Transparency and Exchange of Information for Tax Purposes betonades.

Vid sitt möte den 8 november 2016 antog Ekofinrådet slutsatser som innehåller kriterier för urval för närmare granskning av jurisdiktioner samt allmänna riktlinjer för den fortsatta processen med att ta fram en EU- förteckning över icke samarbetsvilliga jurisdiktioner på skatteområdet. I de allmänna riktlinjerna anges att uppförandekodgruppen ska ta fram praktiska metoder och modaliteter för att implementera riktlinjerna för att effektivt genomföra urvalsprocessen i syfte att rådet ska etablera en EU-förteckning.

3 (7)

Uppförandekodgruppen har arbetat intensivt med att följa upp slutsatserna från november 2016. Arbetet handlar bl.a. om hur man ska tolka kriterier och hur arbetet med granskningen ska gå till rent praktiskt. Gruppen har bl.a. tagit fram en regelbok om hur granskningen ska gå till. Det slutliga resultatet av processen för granskning kommer att bygga på en konstruktiv dialog som ska ske i partnerskap och i transparens med de berörda jurisdiktionerna. Hänsyn kommer att tas till de utvärderingar som görs av Global Forum on Transparency and Exchange of Information for Tax Purposes samt av OECD:s inkluderande ramverk för projektet med att motverka skattebaserosion och flyttning av vinster (Base Erosion and Profit Shifting, BEPS). Vidare kommer utvecklingsländers situation att tas i beaktande eftersom de kan sakna kapacitet att genomföra åtgärder för transparens och minimistandarder för BEPS. Rådet kommer att fatta det slutliga beslutet om att upprätta en förteckning över icke samarbetsvilliga jurisdiktioner på skatteområdet i slutet av 2017.

Förslag till svensk ståndpunkt

Det är viktigt att stärka internationella påtryckningar mot ickesamarbetsvilliga jurisdiktioner. Regeringen stöder därför att det tas fram en gemensam EU-förteckning över icke-samarbetsvilliga jurisdiktioner. Eftersom målet bör vara en global lista strävar regeringen efter att kriterierna för listning i största möjliga utsträckning ska bygga på de internationellt accepterade standarder som tagits fram av OECD och Global Forum on Transparency and Exchange of Information for Tax Purposes.

7.Förberedelser av G20-mötet med finansministrar och centralbankschefer i Baden-Baden den 17-18 mars 2017

- Beslutspunkt

På mötet ska rådet godkänna att slutbehandlingen av EU:s gemensamma riktlinjer inför G20-mötet med finansministrar och centralbankschefer i Baden-Baden den 17-18 mars sker på kommitténivå.

Samråd med EU-nämnden sker inför de tillfällen som Europeiska rådet eller Ekofinrådet diskuterar EU:s gemensamma ståndpunkter inför G20-möten. Samråd skedde senast den 8 juli 2016.

4 (7)

På dagordningen för G20-mötet står bl.a. diskussioner om den globala ekonomin, internationella skattefrågor och finansmarknadsregleringar. Man ska även diskutera ett ”Compact for Africa” som lanserats av det tyska G20- ordförandeskapet för att stärka investeringar i Afrika.

Förslag till svensk ståndpunkt

Regeringen kan ställa sig bakom att slutbehandlingen av EU:s gemensamma riktlinjer inför G20-mötet för finansministrar och centralbankschefer i Baden-Baden den 17-18 mars 2017 sker på kommitténivå.

8.Beviljande av ansvarsfrihet för kommissionen för genomförandet av budgeten för 2015

- Beslutspunkt

Rådet ska anta en rekommendation till Europaparlamentet om att kommissionen bör beviljas ansvarsfrihet för genomförandet av EU-budgeten för 2015.

Frågan har inte tidigare behandlats i EU-nämnden eller finansutskottet. Samråd med EU-nämnden om den Europeiska revisionsrättens årsrapport skedde den 4 november 2016.

Enligt artikel 319 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt ska Europaparlamentet, på rekommendation av rådet, bevilja kommissionen ansvarsfrihet för budgetens genomförande. Ansvarsfrihetsprövningen sker varje år och baseras främst på revisionsrättens årsrapport från granskningen av genomförandet av EU:s budget.

I årsrapporten om kommissionens genomförande av EU:s budget 2015 lämnar revisionsrätten en revisionsförklaring med reservation vad gäller lagligheten och korrektheten i de betalningar som ligger till grund för räkenskaperna. Revisionsrätten uppskattar att den totala felprocenten har sjunkit från 4,4 procent för 2014 till 3,8 procent 2015 men fortfarande överstiger riktmärket på 2 procent för väsentliga fel.

Ordförandeskapets förslag är att rådet rekommenderar att Europaparlamentet beviljar kommissionen ansvarsfrihet för 2015. I

5 (7)

anslutning till rekommendationen finns en bilaga med rådets kommentarer till rapporten.

Förslag till svensk ståndpunkt

Regeringen ser allvarligt på att kommissionen inte har fått en revisionsförklaring utan reservation för alla delar av budgeten. Det är viktigt att kommissionen vidtar åtgärder för att minska felen vid genomförandet av EU:s budget.

Regeringen anser att bilagan med rådets kommentarer till revisionsrättens rapport innehåller en del viktiga påpekanden, t.ex. behovet av att förenkla regelverken så att det blir lättare att göra korrekta utbetalningar.

Regeringen avser att rösta nej till att rekommendera Europaparlamentet att bevilja kommissionen ansvarsfrihet då felen för kommissionens genomförande av budgeten fortfarande är på en för hög nivå.

9.Budgetriktlinjer för 2018

- Beslutspunkt

Rådet föreslås anta slutsatser om riktlinjer för EU:s årsbudget 2018.

Ärendet har inte tidigare behandlats i riksdagen.

Varje år antar Ekofinrådet slutsatser för att tydliggöra rådets prioriteringar inför den kommande årsbudgetprocessen. Kommissionen väntas presentera sitt förslag till årsbudget 2018 i maj 2017.

Rådet anser, liksom tidigare år, att EU-budgeten ska stödja tillväxt, konkurrenskraft, sysselsättning och sammanhållning samt hantera säkerhet och migration, samtidigt som budgetdisciplin upprätthålls på alla nivåer. Rådet understryker behovet av ansvarsfull budgetering och tillräckliga marginaler i årsbudgeten.

Rådet anser att alla justeringar av budgeten under året bör begränsas till det absolut nödvändigaste och respektera taken i budgetramen. Kommissionen uppmanas att ta fram tydliga prognoser för intäkter, utgifter och budgetgenomförande, bl.a. för att undvika oförutsedda justeringar av medlemsstaternas EU-avgifter.

6 (7)

Förslag till svensk ståndpunkt

Regeringen kan ställa sig bakom slutsatserna eftersom de innehåller sådana budgetrestriktiva skrivningar som regeringen har eftersträvat. Regeringen har, tillsammans med några andra medlemsstater, verkat för att riktlinjerna även detta år ska innehålla skrivningar om migration och säkerhet.

10. Övriga frågor

Det har i skrivande stund inte meddelats några övriga frågor.

7 (7)